Szukam kogoś kto założy mi w domu filtry do wody. Nie wiem jakie. Chodzi o coś takiego co oczyści wodę ze studni, żeby mniej było kamienia, brudu, żelaza.
Znacie kogoś takiego? może jakieś porady?

To potrzebujesz trzech rzeczy;liwit pisze: Chodzi o coś takiego co oczyści wodę ze studni, żeby mniej było kamienia, brudu, żelaza.
Ja miałem pewnie nieszczęście do tej firmy. Chciałem założyć filtr manganowy, bo mamy lekki nadmiar manganu. Zadzwoniłem do nich, "Ależ oczywiście, proszę przyjechać porozmawiamy, ustalimy...". Pojechałem następnego dnia, psy mnie obszczekały, w błocie przed posesją postałem, w środku żywej duszy, telefonów nikt nie odbiera. Stronę www to mają może i ładną, ale cała reszta... przynajmniej mi się nie udało.
A macie zwykły filtr mechaniczny? Bo ten brud mnie lekko zdziwił.liwit pisze:Chodzi o coś takiego co oczyści wodę ze studni, żeby mniej było kamienia, brudu, żelaza.
Gal pisze: Jeżeli nie masz kanalizacji miejskiej to radzę to przemyśleć!
Każde z tych urządzeń (zmiękczacz, odżelaziacz) musi co jakiś czas (zależy od zużycia wody, ale zwykle co dwa-trzy dni) przepłukać złoże. Odwrócona osmoza podobnie, tyle, że cały czas.vibowit pisze: Nie mamy kanalizacji. Co masz dokładnie na myśli?
Może adres pomyliłeś??Konto usunięte pisze: Ja miałem pewnie nieszczęście do tej firmy. Chciałem założyć filtr manganowy, bo mamy lekki nadmiar manganu. Zadzwoniłem do nich, "Ależ oczywiście, proszę przyjechać porozmawiamy, ustalimy...". Pojechałem następnego dnia, psy mnie obszczekały, w błocie przed posesją postałem, w środku żywej duszy, telefonów nikt nie odbiera. Stronę www to mają może i ładną, ale cała reszta... przynajmniej mi się nie udało.
Dzięki Gal. To znaczy, że mamy problem.Gal pisze: Każde z tych urządzeń (zmiękczacz, odżelaziacz) musi co jakiś czas (zależy od zużycia wody, ale zwykle co dwa-trzy dni) przepłukać złoże. Odwrócona osmoza podobnie, tyle, że cały czas.
Jeżeli masz szczelne szambo, to dość szybko Ci je zapełni. Jeżeli masz przydomowe "rozsączanie'', to zasoli Ci ziemię w trymiga, bo zmiękczacz płukany jest solanką.
vibowit pisze: Dzięki Gal. To znaczy, że mamy problem.![]()
Mogę tylko powiedzieć, że instalacja działa do tej pory bez zarzutu, ceny miał przyzwoite (wtedy), robotę skończył w terminie, więc w sumie pozytywne wrażenie, ale:vibowit pisze: a jakiś kumaty ten elektryk? Bo elektryka też potrzebuję.
Jak by się udało to byłoby miło, ale bez ciśnienia.Gal pisze:Jak chcesz, to spróbuję znaleźć namiary.
vibowit pisze: Funky, z tym googlem to wszystko fajnie, tyle, że...
Woda z sieci jest zwykle czysta, ale też często bardzo twarda, więc zmiękczacz niekiedy się przydaje.Konto usunięte pisze: a filtrów nie zakładam, bo mam wodę z sieci.
Ja (to znaczy mój dom) ma już od wielu lat chyba... Tak gdzieś w latach 90-tych poprowadzili a ja już kupiłem tak szczęśliwie wyposażony...vibowit pisze:Jak by się udało to byłoby miło, ale bez ciśnienia.Gal pisze:Jak chcesz, to spróbuję znaleźć namiary.
A co kanalizacji w Łomiankach, to Bilex zdaje się już ma. Kiedy ja się doczekam, to nie mam pojęcia.
Dlatego postanowiłeś to zepsuć i budujesz od nowa.Bilex pisze:Ja (to znaczy mój dom) ma już od wielu lat chyba... Tak gdzieś w latach 90-tych poprowadzili a ja już kupiłem tak szczęśliwie wyposażony...
Rozprowadzenie instalacji wodnej masz z jednego miejsca, więc zapewne najlepiej gdzieś w tym miejscu. Nie wiem tylko, czy jest sens filtrować wodę do podlewania ogrodu, ale to można podzielić.Konto usunięte pisze:Gal, to jest pomysłtylko się zastanawiam, gdzie go założyć
vibowit pisze: Rozprowadzenie instalacji wodnej masz z jednego miejsca, więc zapewne najlepiej gdzieś w tym miejscu. Nie wiem tylko, czy jest sens filtrować wodę do podlewania ogrodu, ale to można podzielić.
Oczywiście "przy źródle", czyli na wejściu wody do domu.Konto usunięte pisze: gdzie go założyć
Mamy dobrą wodę (lekki nadmiar manganu, ale ponoć nieszkodliwy), całkiem miękką i bez nadmiaru żelaza. Jedynym filtrem jaki mam jest zwykły filtr sznurkowy, który po prostu łapie nieczystości o średnicy ileśtam mikronów. Myślałem o filtrze regulującym mangan, ale ta firma Funky-egoliwit pisze: Konto usunięte, właśnie, Ty przecież też masz chyba wodę ze studni. Gdzie i co założyłeś. I czy polecasz tę firmę.
Konto usunięte pisze: ta firma Funky-egoto jakaś ściema