Subaru Diesle

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Subaru Diesle

Post 12 mar 2009, o 12:28

gregski, ale Kruszyn najwyraźniej nie wie, czy i kiedy sprzęgło było wymieniane przez poprzedniego właściciela. Wie tylko, że musi wymienić. Przejechał Legasiem 50 kkm, a kupił go z przebiegiem 150 kkm. Równie dobrze może być to pierwsza wymiana sprzęgła :razz:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 12 mar 2009, o 12:49

So What! pisze: ale Kruszyn najwyraźniej nie wie, czy i kiedy sprzęgło było wymieniane przez poprzedniego właściciela. Wie tylko, że musi wymienić. Przejechał Legasiem 50 kkm, a kupił go z przebiegiem 150 kkm. Równie dobrze może być to pierwsza wymiana sprzęgła

w historii serwisowej mojego Forestera stoi iż pierwsze sprzęgło poprzedni użytkownik wymienił po 15 tysiącach kilometrów, drugie wymieniłem ja przy przebiegu ca. 100 tysięcy a podczas wymiany podobno nie wszystko wygladało jakby mialo 75000 lub wiecej przejechane ,

cóż pozostało uczę sie jeździć :mrgreen:

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 mar 2009, o 13:00

w volvo 940 benzyna wymieniłem sprzęgło po 150 tys. Po rozmontowaniu okazało się że przejechałbym na tym sprzęglę jeszcze ze 100tys km Ale serwis volvo stwierdził że powodem ciężkiego wrzucania 1 i 2 było zużyte sprzęgło.Po wymianie sprzęgła objawy nie ustąpiły i okazało się że była inna przyczyna ciężkiego wrzucania biegów. Skutek: zrezygnowałem z ASO Volvo w Łodzi i następny samochód kupiłem Subaru. Czytając Wasze posty o serwisie Subaru zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiłem

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 mar 2009, o 13:37

ujar pisze: Stara sprawdzona zasada - poczekać aż elektronika "zamelduje się na pokładzie".
Stara to znaczy, że co najmniej z czasów Maluchów i Dużych Fiatów ? :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 12 mar 2009, o 13:38

A jeszcze pytanie czy wymienia na normalne czy dwumasowkę z powrotem założyć ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT
Polubione posty: 2 razy

Post 12 mar 2009, o 14:00

WRC fan pisze:ujar napisał(a):
Stara sprawdzona zasada - poczekać aż elektronika "zamelduje się na pokładzie".

Stara to znaczy, że co najmniej z czasów Maluchów i Dużych Fiatów ?
Dobrze, że to zacytowałeś. Elektronika w 126p i 125p była wszechobecna :giggle:

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 mar 2009, o 14:50

gregski pisze:no i ponoc jest juz jakas alternatywa dla dwumasowego?
Pytałem w serwisie, proponuje się klientowi jednomasowe.
Kruszyn, 3516 kompletna wymiana ze wszystkim. Powołaj się na mnie to 10% taniej. Hasło "raju" :mrgreen:

mbo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.0

Post 12 mar 2009, o 14:51

W Legacy po 60 tys wymieniałem koło, teraz jest jakieś 108 tys i nic się nie dzieje.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 mar 2009, o 15:17

ujar pisze: Dobrze, że to zacytowałeś. Elektronika w 126p i 125p była wszechobecna :giggle:

Do tego biję ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 mar 2009, o 15:42

ujar pisze: Pytałem w serwisie, proponuje się klientowi jednomasowe.

i ma toto sens? tzn poprawia sytuacje? jednomasowe ze znaczkiem subaru?
dzieki za info.
So What! pisze: gregski, ale Kruszyn najwyraźniej nie wie, czy i kiedy sprzęgło było wymieniane przez poprzedniego właściciela. Wie tylko, że musi wymienić. Przejechał Legasiem 50 kkm, a kupił go z przebiegiem 150 kkm. Równie dobrze może być to pierwsza wymiana sprzęgła :razz:

chili kolejny plotkarz.. ughh.. :giggle:

tadeklodz, w serwisie volvo w Lodzi zalewali skrzynie manualne volvo olejem przekladniowym.
i zaloze sie, ze to byl glowny powod twojego problemu. M47 - skrzynia manualna pieciobiegowa zalewa sie od zawsze ATFem.. tak wiem, szokujace ale prawdziwe.. juz od czasow volvo 740.
poza tym powodem mogly byc jeszcze prowadnice ciegien od lewarka itp.. to prawda, ze ASO maja dostep do materialow, gorzej niestety ze stosowaniem ich i z przekazywaniem tej wiedzy mechanikom..
to od nich zalezy tak naprawde jakosc uslugi.. a nie kazdy mechanik, czy niestety czesto pan za lada zna angielski i ma dostep do systemu vadis w serwisie .. a jeszcze czesciej panowie sa po prostu madrzejsi od inzynierow ktorzy napisali procedury naprawcze..

btw: osobiscie znam przyklady, gdzie komunikacja miedzy konstruktorami, a tymi ktorzy pisza instrukcje serwisowe nie istnieje.. przekazuje sie tylko dokumentacje techniczna i specyfikacje i tyle..
a to dopiero poczatek lancucha .. pozniej ustalenie i napisanie procedur naprawczych, pozniej ich tlumaczenie.. az wreszcie zastosowanie konsekwentne w kazdym serwisie na swiecie.. wyegzekwuj to.. dopilnuj.. no way.. :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 mar 2009, o 15:46

Kruszyn, 3516 kompletna wymiana ze wszystkim. Powołaj się na mnie to 10% taniej. Hasło "raju" :mrgreen:

I to jest dobre podejście :-) Brawo! :thumb:

Kruszyn zakładaj jednomasówkę bez dwóch zdań. Tasiorowi o ile pamiętam wymieniali dwa razy dwumasówkę...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 12 mar 2009, o 16:02

Dzięki ujar ale mam już troszkę taniej .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 mar 2009, o 16:03

ujar pisze: Kruszyn, 3516 kompletna wymiana ze wszystkim. Powołaj się na mnie to 50% taniej. Hasło "raju" :mrgreen:
To mi się podoba. 50 % zniżki, to już coś :thumb:

A tak bajdełej. Na kartę klubu subaru jest podobno 20 % zniżki na robociznę i 10 % na części. Czy to prawda?
gregski pisze: chili kolejny plotkarz.. ughh.. :giggle:
Raczej kolejny przypadek czytania po łebkach :-p

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 mar 2009, o 16:11

Kruszyn pisze:

Dzięki ujar ale mam już troszkę taniej .
Ok. To fajnie. Jak cos to wszystko mam na stanie.

Pozdrawiam

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 mar 2009, o 16:12

So What! pisze: A tak bajdełej. Na kartę klubu subaru jest podobno 20 % zniżki na robociznę i 10 % na części. Czy to prawda?
10% na wszystko. W grę nie wchodzi tylko zakup nowego samochodu z takim upustem, chyba, że coś z produkcji 2008 8-)

EDIT: 20% TYLKO NA ROBOCIZNĘ!! SORRY

gregski
6 gwiazdek

Post 12 mar 2009, o 16:33

So What! pisze: Raczej kolejny przypadek czytania po łebkach :-p

jak mawia mlodziez wiejska: buuuujaka.. :mrgreen:

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 12 mar 2009, o 17:53

poza tym powodem mogly byc jeszcze prowadnice ciegien od lewarka
to było powodem ciężkiego wrzucania 1 i 2 bo wymianie sprzęgła to zrobili i problem zniknął.Ale tarczę sprzęgła niepotrzebnie zmieniłem i w następstwie o w okresie około 5 tys km poleciały uszczelnienia skrzyni i jeszcze jakieś co spowodowało następne koszty. Dlatego nie chciałem kupować XC 90 tylko coś innego nieco mniejszego i aby dalej od łódzkiego ASO volvo. Wybór padł na forestera. Czas pokaże czy decyzja była słuszna

gregski
6 gwiazdek

Post 12 mar 2009, o 18:17

tadeklodz pisze: Ale tarczę sprzęgła niepotrzebnie zmieniłem i w następstwie o w okresie około 5 tys km poleciały uszczelnienia skrzyni

w nastepstwie to nie, ale badziewiarstwem jest niewymienienie uszczelniacza - 20 PLN? - przy okazji wymiany sprzegla..

TOKSU
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: OBK MY08 2.0D

Post 13 mar 2009, o 11:11

W wątku "Wrażenia z jazdy legacy diesel" na kropce kolega z Lublina napisał:
"Przebieg 9800, przy 9300 wymiana kompletnego silnika. Przyczyna wg serwisu: luz w układzie korbowo-tłokowym"
- więcej szczegółów nie znam ale zaczyna robić się ciekawie :-/

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 mar 2009, o 12:02

TOKSU pisze: Przebieg 9800, przy 9300 wymiana kompletnego silnika. Przyczyna wg serwisu: luz w układzie korbowo-tłokowym"
- więcej szczegółów nie znam ale zaczyna robić się ciekawie
E to plotki rozpuszczane przez inne firmy motoryzacyjne :whistle: , przeca subaru się nie psują :mrgreen:

TOKSU
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 mar 2009, o 12:44

Nie ma samochodów, które się nie psują - mogą to robić co najwyżej robią to częściej lub rzadziej. Z tego co wiem nawet w zupełnie "bezawarycjnych" corollach przez ostatnie kilka lat wymieniono kilkadziesiąt kompletnych silników na gwarancji (w Polsce)- tyle że tu skala sprzedaży jest zupełnie inna.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2009, o 12:48

TOKSU pisze: nawet w zupełnie "bezawarycjnych" corollach przez ostatnie kilka lat wymieniono kilkadziesiąt kompletnych silników na gwarancji (w Polsce)-
Tylko diesle, czy benzynowe też?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 mar 2009, o 15:32

Dolce far niente ;-)

TOKSU
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 13 mar 2009, o 15:51

So What! pisze:
TOKSU pisze: nawet w zupełnie "bezawarycjnych" corollach przez ostatnie kilka lat wymieniono kilkadziesiąt kompletnych silników na gwarancji (w Polsce)-
Tylko diesle, czy benzynowe też?

Tego nie wiem, ale się dowiem 8-)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 13 mar 2009, o 18:42

FUX ,biorąc pod uwagę wiek oraz inne okoliczności wszystko wskazuje na to że to był A..o :giggle:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

ODPOWIEDZ