OBROTY

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
gsxrlukasz
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBROTY

Post 22 mar 2009, o 11:20

Mam problem z obrotami.Subaru 2002 2.0 turbo aut. 62.000km przebiegu bez gazu.Przy spokojne jeżdzie bez wariacji przyśpieszam,auto normalnie zmienia biegi i po osiągnięciu 2000-2500 obrotów następuje wahnięcie obrotów o 500+/- w dół.Wahnięcie jest minimalne ale odczówalne i widoczne na obrotomieżu i powtarzaące się,po ujęciu gazu ustają te obiawy.Komputery w zakładach nie pokazują żadnych usterek,ale ,,te zakłady i te ich komputery''.Czy ktoś z Was może mi pomóc.

jako
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: OBROTY

Post 22 mar 2009, o 12:28

gsxrlukasz pisze:Mam problem z obrotami.Subaru 2002 2.0 turbo aut. 62.000km przebiegu bez gazu.Przy spokojne jeżdzie bez wariacji przyśpieszam,auto normalnie zmienia biegi i po osiągnięciu 2000-2500 obrotów następuje wahnięcie obrotów o 500+/- w dół.Wahnięcie jest minimalne ale odczówalne i widoczne na obrotomieżu i powtarzaące się,po ujęciu gazu ustają te obiawy.Komputery w zakładach nie pokazują żadnych usterek,ale ,,te zakłady i te ich komputery''.Czy ktoś z Was może mi pomóc.
Ciekawe.
Na wszystkich biegach się tak dzieje?
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Re: OBROTY

Post 22 mar 2009, o 12:42

gsxrlukasz, ja mam taki objaw w H6, ale przy ok. 4-4,5 tys. i tylko na III i IV. Opisywałem kiedyś ten problem na kropce, oczywiście nie było reakcji ze strony działu technicznego, ale sprawe pomógł mi wyjaśnić inny forumowicz :idea:

Okazało się, że podczas gwałtownego przyspieszania, w tym zakresie obrotów sprzęgło mocniej dociska i niwelowany jest poślizg, co w efekcie daje chwilowy spadek prędkości obrotowej silnika.

Odczuwalne wrażenia mogą być niepokojące, ale wystarczy spojrzeć w tej samej chwili na prędkościomierz i okazuje, się że samochód cały czas się rozpędza. Może u Ciebie jest to samo :?:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ