Różnica pomiędzy GX a WRX

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
karoloz
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Różnica pomiędzy GX a WRX

Post 24 mar 2009, o 01:46

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czym się różni Subaru GX 125KM od WRX 225KM rok 2002. Na pewno układ hamulcowy, fotele, zawieszenie, zestaw turbo, ale czy zmienione są np. wtryski, sprzęgło itp.? Chodzi mi po głowie, czy jest to tak łatwe jak mi się wydaje instalacja zestawu turbo z intercoolerem z WRX do wersji GX bez zmiany np. sprzęgła? Proszę o podanie wszystkich różnic ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Różnica pomiędzy GX a WRX

Post 24 mar 2009, o 01:55

Jest inny silnik, skrzynia biegów, zawieszenie, generalnie to inny samochód.

szczur75
3 gwiazdki

Post 24 mar 2009, o 07:44

karoloz pisze: Chodzi mi po głowie, czy jest to tak łatwe jak mi się wydaje instalacja zestawu turbo z intercoolerem z WRX do wersji GX bez zmiany np. sprzęgła?

Jeśli chciałbyś to zrobić tak, aby działało to powinieneś wymienić cały układ napędowy (silnik + skrzynia + sprzęgło) razem z wiązką elektryczną.
Generalnie mało opłacalne. Łatwiej sprzedać GXa i kupić WRXa.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 mar 2009, o 08:42

karoloz pisze:Proszę o podanie wszystkich różnic ;-)

Po co, krócej powiedzieć co się nie różni: karoseria, za wyjątkiem maski oczywiście.

Reszta to dwa zupełnie różne samochody.

karoloz
0 gwiazdek

Post 24 mar 2009, o 09:57

Jeszcze nie kupiłem GXa, ale mam w planach i nie wiem jak by to było jak bym właśnie przełożył turbo z osprzętem z WRXa i ile bym z tego miał. Jeśli jest ktoś kto ma takie subaru to proszę o rady co do silnika, czy są one awaryjne jeśli tak to co najczęściej się psuje i jakie wrażenia z jazdy, troszkę nie rozumiem mocy 125KM z silnika 2.0.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 mar 2009, o 10:32

karoloz pisze:jak bym właśnie przełożył turbo z osprzętem z WRXa i ile bym z tego miał. Jeśli jest ktoś kto ma takie subaru to proszę o rady co do silnika,

3 posty powyżej w zasadzie wyczerpały ten temat i raczej nikt nic więcej tu nie doda.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 24 mar 2009, o 10:35

karoloz pisze: ile bym z tego miał
kupe wydanych bez sensu pieniedzy, niedziałający samochód i masę nerwów, że zrobiło sie błąd i nie kupiło samochodu z turbo.
Obrazek

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 24 mar 2009, o 14:24

karoloz, kup GXa i ciesz się z jazdy GXem - do całorocznej jazdy drogach publicznych wystarcza. Jeżeli to dla Ciebie za mało, to po prostu kup coś szybszego. Tak jak wszyscy piszą - nie ma sensu kupować kredensu.

ODPOWIEDZ