Opony letnie
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 243 razy
- Polubione posty: 522 razy
Re: Opony letnie
Śnieg sypie ładnie, niestety jest dość ciepło więc jest wilgotny i ciężki. Pługopiaskarki z solą też nie próżnują. Wniosek - jeździ sie tak sobie po tym co ledwo spadło a tam gdzie przejechały PP zostaje czarne.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
oponeo.pl:
W odpowiedzi na Pana maila informuję, że w rozmiarze 215/65R16 nie mamy nic dostępnego. Proszę się z nami kontaktować na początku kwietnia ponieważ dostawy opon letnich cały czas trwają.
W odpowiedzi na Pana maila informuję, że w rozmiarze 215/65R16 nie mamy nic dostępnego. Proszę się z nami kontaktować na początku kwietnia ponieważ dostawy opon letnich cały czas trwają.
gregski,
Uniroyal Rallye 4x4 Street 215/65/R16 98 H jakieś 400 szt.
Uniroyal Rallye 4x4 Street 215/65/R16 98 H jakieś 400 szt.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Bouler
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy 2.0D SW, Opel Astra 1.9CDTI HB
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
naLeśnik, w rozmiarze 215/60R16 rzeczywiście ciężko o oponę która będzie dobra w terenie. Jeżeli miałbym doradzać oponę do samochodu, któremu zdarza się zjeżdżać z asfaltów to poszedłbym raczej w kierunku opon z bieżnikiem o bardziej "klockowej" budowie. Powinny one się lepiej sprawdzać na trawie i piachu od opon kierunkowych opracowanych na dobre odprowadzanie wody i zapewnienie stabilności w szybkiej jeździe.
Po przejrzeniu ofery w tym rozmiarze skłaniałbym się ku Dunlopowi Sp Sport FastResponse. W rozmiarze 215/60R16 są one dodatkowo oferowane jako opony wzmocnione o wyższej nośności.
Po przejrzeniu ofery w tym rozmiarze skłaniałbym się ku Dunlopowi Sp Sport FastResponse. W rozmiarze 215/60R16 są one dodatkowo oferowane jako opony wzmocnione o wyższej nośności.
- Bouler
- 0 gwiazdek
gregski, tak jak już Kruszyn napisał z Uniroyala tylko Rallye 4x4 Street w tym rozmiarze jest w ofercie.
Kruszyn i Bouler dzięki za podpowiedzi. Czyli niewiele zostało opon na placu boju. Jeśli trudno coś fajnego znaleźć w rozmiarze jaki szukam to może przeskoczę na felgę 17" ?
Muszę to przemyśleć na spokojnie.
Muszę to przemyśleć na spokojnie.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
naLeśnik, ja kupiłem do Forka opony Continental ContiPremiumContact 2. Bardzo je sobie chwalę.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Ciekawe jak ta guma będzie dawać radę.Bouler pisze:Dunlopa SP Sport Maxx TT.
Jeździłem trochę (jakieś 2 komplety) na Sport Maxx bez tego TT, czyli chyba poprzedni model i byłem całkiem zadowolony.
- Bouler
- 0 gwiazdek
Sport Maxx bez TT to zupełnie inny bieżnik - kierunkowy. W TT bieżnik jest dość zbliżony do RE050.jarmaj pisze: Jeździłem trochę (jakieś 2 komplety) na Sport Maxx bez tego TT, czyli chyba poprzedni model i byłem całkiem zadowolony.
Przypadek chciał że jednak już na 100% szukam rozmiaru 17"Bouler pisze:naLeśnik, w rozmiarze 215/55R17 wychodzi mi na Dunlopa SP Sport Maxx TT.

żebym jeszcze wiedział jak te opony sobie radzą na polnych drogach, muszę gdzieś poszukać na Sieci.
Albo przetestuję na sobie :)
- Bouler
- 0 gwiazdek
Poszukaj tunaLeśnik pisze: żebym jeszcze wiedział jak te opony sobie radzą na polnych drogach, muszę gdzieś poszukać na Sieci.

A jak już będziesz się decydował na zakup - daj znać - może dam radę przedstawić korzystną ofertę.
Bouler, handlujesz oponami? Jesli tak to prosze na maila oferte na Uniroyal RALLYE 4x4 STREET 215/65R16 98 H. Plus koszt ew. wysylki do Lodzi.
Ew. inne firmy na forum rowniez prosze o oferte.
edit: nieaktualne. uni zamowione.
Ew. inne firmy na forum rowniez prosze o oferte.
edit: nieaktualne. uni zamowione.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Szybkie pytanko do znawców. Brać ER33 w homologowanym rozmiarze 215/55/R17, czy ER300 (ew. RE050) oczko wyżej czyli 225/55/R17 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

oponki na lato zalozone, troche co prawda przewymiarowane, ale jeszcze pasuja..
Uniroyal Rallye 4x4 street

http://www.conti-online.com/generator/w ... it_pl.html
potwierdzam, ze nie sa glosne, co do zachowania na wodzie i w piachu jeszcze nie wiem, odezwe sie.. troche niestety przesadzilem z wysokoscia tej oponki i nie sa szczegolnie stabilne w zakretach, ale przypuszczam, ze na 17" kole z wysokoscia 55 bylo by ok. za to w polu mam dod. centymetr przeswitu :)
Uniroyal Rallye 4x4 street

http://www.conti-online.com/generator/w ... it_pl.html
potwierdzam, ze nie sa glosne, co do zachowania na wodzie i w piachu jeszcze nie wiem, odezwe sie.. troche niestety przesadzilem z wysokoscia tej oponki i nie sa szczegolnie stabilne w zakretach, ale przypuszczam, ze na 17" kole z wysokoscia 55 bylo by ok. za to w polu mam dod. centymetr przeswitu :)
gregski, nie obawiasz sie tego ze opony nie sa zgodne z homologacja a co w konsekwecji otwiera furke ubezpieczycielowi na niewyplacenie odszkodowania w razie w...

były niemcy, teraz dam szansę japońcowi
ppmarian, obawiam, ale nie za mocno ... nadal jestem w 100% Polakiem i tak juz zostanie 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Gdyby niehomologowany rozmiar opon był wyznacznikiem przy wypłacie ubezpieczenia to spory odsetek ludzi miałby problem, a raczej nie ma. Przynajmniej mi nie udało się znaleźć żadnej potwierdzonej informacji o takim przypadku. Oczywiście łyse opony lub totalnie niepasujace do auta (np. wystające poza obrys auta) mogą być powodem kłopotów.
Zanim kupiłem swoje zimówki (wyższy profil) zadzwoniłem z pytaniem na Waliców i uprzejmy Pan oficer dyżurny powiedział, że jeśli same opony są homologowane i pasują do auta to nie ma problemu.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Sławek
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
- Polubił: 2 razy
W Niemczech niestety mogą być z tym problemy. Trzeba uważać. Znajomy tak zasuwał Forkiem 2.5 XT , że jak go zatrzymali to mierzyli rozstaw kół wielkość opon itd. Oczywiście wezwanie do sądu a tam kilkaset EUR + zdanie prawka do depozytu na 3 m-ce. Duży niefart. 

przy ogledzinach naprawy zderzaka rzeczoznawca spisywal rowniez rozmiar opon..
sukinkoty sa czujne.. ale bez przesady.. auto fajniej wyglada, przeswit jest wiekszy :)
Slawek, forek na polskich blachach?
sukinkoty sa czujne.. ale bez przesady.. auto fajniej wyglada, przeswit jest wiekszy :)
Slawek, forek na polskich blachach?
normalnie łał.gregski pisze:auto fajniej wyglada, przeswit jest wiekszy :)

czarne jest piękne...