c.d. Podałem Galowi moje współrzędne i Gal mi uprzejmie odpisał:
W MapSource'ie nie ma tego problemu; w obu kierunkach prowadzi tak samo (A4-dom i dom-A4) więc problem jest w Twoim GPSie. Wejdź do "Unikania" i odznacz wszystkie opcje i wtedy spróbuj jak wylicza trasę.
Pzdr. G.
Edit: A nie masz tam wgranej przypadkiem UMP PcPL, hę...?
Ponieważ sytuacja może zaciekawić innych forumowiczów, więc pozwalam sobie odpowiedzieć Galowi na forum:
W pamięci Garmina mam trzy mapy: CN Europe 2009-City Navigator NT; GPMapa NT 2008.4 oem i City Navigator Europe NT 2009. Włączoną mam
tylko GPMapę - jak przykazano. Reszta odpoczywa.
Właśnie jestem po kolejnej wizycie w centrum handlowym A. Wyjeżdżając z domu Garmin skierował mnie w lewo, w dół, najkrótszą drogą przez B. Wczesniej, wedle rady Gala, zmieniłem jednak ustawienia na "najkrótsza" i
wylączyłem wszystkie unikania (m.inn. dopuściłem drogi gruntowe). Chwilę później, wracając z A pod górę do domu, Garmin pokierował mnie ...tylko przez B i to dokładnie tak jak jechałem w dół. Bez żadnych prób skierowania mnie w objazd przez C. - Jak Gal przewidział ! Hurra
Jedyną tajemnicą do wyjasnienia jest więc tylko, dlaczego poprzednio Garmin prowadził do A przez B, ale z powrotem, pod górę, upierał się jednak przy objeździe przez C. Mógł przecież kierować przez C w
obie strony. Może 300 metrowy kawałek drogi między domem a B był zaznaczony jako gruntowa (tak było 2 lata temu)
tylko w drodze z góry w dół ? - W każdym razie zmiana unikań i włączenie "najkrótsza" sprawę załatwiło. Dziekuje, Galu ! - Uczę się dalej