Problem ze sprzęgłem! PILNE PROSZE O POMOC
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
- Auto: forester 2.0 gx
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Problem ze sprzęgłem! PILNE PROSZE O POMOC
Witam,
mam problem dotyczacy sprzegla podczas jazdy cofa sie sprzeglo do podlogi i potem powoli idzie w gore, ale dzisiaj calkowicie cofnelo sie (biegow nie da sie wrzucic) jak odpowietrzyc sprzeglo? posiadam forestera 2.0 GX 1998 PILNE
mam problem dotyczacy sprzegla podczas jazdy cofa sie sprzeglo do podlogi i potem powoli idzie w gore, ale dzisiaj calkowicie cofnelo sie (biegow nie da sie wrzucic) jak odpowietrzyc sprzeglo? posiadam forestera 2.0 GX 1998 PILNE
Re: Problem ze sprzęgłem! PILNE PROSZE O POMOC
Jeśli tam faktycznie jest sprzęgło sterowane hydraulicznie (co ciekawe), to jeśli pedał wpadł w podłogę, to jest objaw BRAKU PŁYNU a jego zapowietrzenia. Zapewne masz wyciek.
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
to powiem tak: jest sterowane hydraulicznie plyn jest miedzy w normie a wyciek bym zauwazyl. zrobilo mi sie tka po wymianie sprzegla na nowe przez jakis czas bylo dobrze a potem zaczelo sie kopac.
wiem gdzie jest odpowietrznik ale za bardzo nie wiem jak odpowietrzyc ( odkrecam o jeden obrot i czekam az troche plytnu wylatuje ale nic nie leci) czy musi byc wlaczony silnik albo oczyms jeszcze zapomnialem ?
a co do tego sprzegla to ja tam widze 1 odpowietrznik i dwie pompy :D
wiem gdzie jest odpowietrznik ale za bardzo nie wiem jak odpowietrzyc ( odkrecam o jeden obrot i czekam az troche plytnu wylatuje ale nic nie leci) czy musi byc wlaczony silnik albo oczyms jeszcze zapomnialem ?
Też mi się tak kiedyś stało. Przyczyną była zerwana linka sprzęgła (chyba tak to się nazywa
). Forester MY'99.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
ale to chyba pedal nie wracal by na tylko poprostu sprzeglaby nie bylo hmmm...
kocham marke subaru ale jesli chodzi o naprawe to jest horror ;(
kocham marke subaru ale jesli chodzi o naprawe to jest horror ;(
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Ja tak miałem w Białej Damie (Gt99) - pedał wręcz wpadł w podłogę. Winna była pompka sprzęgła.

Napisałeś :
Moje wpadło w podłogę, ale że musiałam dojechać do warsztatu jeszcze ok. 30 km, więc jakoś pomagałam sobie butem
i odskakiwało, wtedy mogłam wrzucić bieg.
i wywnioskowałam, że wpadło w podłogę i kaplica.prosperopro pisze: ale dzisiaj calkowicie cofnelo sie (biegow nie da sie wrzucic)
Moje wpadło w podłogę, ale że musiałam dojechać do warsztatu jeszcze ok. 30 km, więc jakoś pomagałam sobie butem

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
i jaka byla przyczyna tego ? zapowietrzone sprzeglo czy pompa do wymiany jaki koszt ? i szybka naprawa ?
prosperopro, nie pamiętam jaka przyczynaprosperopro pisze:i jaka byla przyczyna tego ? zapowietrzone sprzeglo czy pompa do wymiany jaki koszt ? i szybka naprawa ?

prosperopro , Doxa ma zawsze przy sobie jakieś drobne 800-900 pln ....na waciki 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
hahahaha ;P rozumiem ;)
Subaru to fajne zabawki dla niegrzecznych chlopcow szkoda tylko ze czesci takie drogie i malo kto chce podejmowac sie tego robic ;P
to ja mam problem bo myslalem ze poradze sobie z odpowietrzeniem tego - moglby mi ktos napisac jak to prozadnie zrobic ? krok po kroku ?
Subaru to fajne zabawki dla niegrzecznych chlopcow szkoda tylko ze czesci takie drogie i malo kto chce podejmowac sie tego robic ;P
to ja mam problem bo myslalem ze poradze sobie z odpowietrzeniem tego - moglby mi ktos napisac jak to prozadnie zrobic ? krok po kroku ?
TaaaKruszyn pisze:prosperopro , Doxa ma zawsze przy sobie jakieś drobne 800-900 pln ....na waciki

Napisałam ostatnio, jak mnie skroił serwis Suzuki na 227,60, a w portfelu było 227,90

prosperopro, na pewno zaraz ktoś Ci opisze jak to się robi, może Azrael się pojawi

Póki co pociągniemy off top

-
prosperopro
- 0 gwiazdek
Subaru to fajna zabawka dla niegrzecznych chlopcow ;P mialem wczesniej leganca a po nim impreze to jednym zrobilem w rok 60 tys km - do 200 i nic nigdy nie bylo wymieniane ( oprocz klockow oleju wycieraczek i normalnych rzeczy zuzywalnych ) tak samo z impreza tylko nim jezdzilem pol roku wiecej ale po niemczech 200km do pracy codziennie to zrobilem 100 tys km i zadnych sprzegiel ani nic takiego nie wymienialem a ze to silnik sti to na autobanie sie lecialo ile fabryka dala. a forku 2 miesiace uzytkowania wypadeczek z drzewkiem 1 przestalo na podworku i wtopilem duzo kasy na naprawe i teraz mam z nim ciagle problemy ;(
A jakie na przykład?prosperopro pisze: teraz mam z nim ciagle problemy ;(
Ja większych problemów nie mam, ot jakieś drobiazgi. A to kuny mi pogryzły kable WN, a to ta linka, coś mi uszczelka przy przedniej szybie puściła i lało się do samochodu, ostatnio sprzęgło wymieniałam, ale kupiłam samochód z przebiegiem 114 tys, nabiłam ok. 30 tys więc miało prawo paść. Ale ogólnie rzecz biorąc mechanicznie bez zarzutu.
Ty masz wolnegossaka?
I nie zgodzę się, że części są aż tak drogie w porównaniu z innymi japońcami. Wcześniej jeździłam hondami, tam to dopiero była jazda cenowa

A subaru to też fajna zabawka dla grzecznych dziewczynek

-
prosperopro
- 0 gwiazdek
tak mam wolnegossaka ;) kupilem go za smieszne pieniadze w niemczech od kolezanki polki ktora znala niemiecki - i u niej mieszkalem na stancji ;) co prawda ona miala go od nowosci wiec zrobila nim 200 tys a ja dopiero 7 tys co do samego samochodu jak jezdzilem przed wypadkiem nie mialem nic do zarzucenia a teraz jak juz wszystko bylo zrobione poszly mi 2 glowice w 4 cylidrze pali mi 14 - 15 / 100km wymienilem sprzeglo teraz jeszcze tlumik bo przeciez rok stal a o duperelach nie wspomne ;P a to uszczelke wymienic a to nieszczelna klimatyzacja ;P
ale nie powiem zlego slowa o tym samochodziku jak uda mi sie sprzedac ;P to kupie sobie w 2.5 w turbo foresterka - zima bloto piasek - to nic dla tego smochodu gdyby mial troszke wiekszy przeswit to ten samochod nie jest do zatrzymania ;) cos cudownego ! frajda niesamowita wybrac sie tym samochodem w teren ;)
ale nie powiem zlego slowa o tym samochodziku jak uda mi sie sprzedac ;P to kupie sobie w 2.5 w turbo foresterka - zima bloto piasek - to nic dla tego smochodu gdyby mial troszke wiekszy przeswit to ten samochod nie jest do zatrzymania ;) cos cudownego ! frajda niesamowita wybrac sie tym samochodem w teren ;)
No tak, rok stania w bezruchu pod chmurka nie przysłużył mu się
. A i każdy wiek ma swoje prawa
.
Do jazdy w lekki teren polecam jednak reduktor
. Ja nie wiem, jak ja się obchodziłam wcześniej bez niego :))

Do jazdy w lekki teren polecam jednak reduktor

-
prosperopro
- 0 gwiazdek
eeee to wczesniej go nie mialas ? ;) w sumie to dlaczego lekki ? :D samochod jest swietnie wywazony bokiem po skarpie mozna nim zasuwac do 45 * i idzie jak burza ;) nie ma zbyt wysoko srodka ciezkosci ani za nisko ;) jedyny bol to przeswit ;) ale zawsze mozna cos na to poradzic. zreszta jesli chodzi o naped 4x4 z reduktorem jak i bez to subaru ma sie czym chwalic :D
- dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
Doxa pisze: A to kuny mi pogryzły kable WN
O kurcze,jak one sie tam dostaly?

Jeśli płyn jest w normie, a pedał wpada w podłogę, to znaczy że masz przeciek (nieszczelność) pomiędzy sekcjami pompy lub tłoczka.prosperopro pisze:to powiem tak: jest sterowane hydraulicznie plyn jest miedzy w normie a wyciek bym zauwazyl. zrobilo mi sie tka po wymianie sprzegla na nowe przez jakis czas bylo dobrze a potem zaczelo sie kopac.
Jeśli mimo wszystko chcesz spróbować odpowietrzyć, to napełniasz jakiś słoik płynem, wkładasz do tego płynu rurkę, której drugi koniec podłączasz do odpowietrznika. Nalewasz płynu "pod korek" do pojemniczka w samochodzie. Trzymasz słoik z rurką, a druga osoba naciska i puszcza pedał sprzęgła. W momencie, w którym przez rurkę do płynu w słoiku przestaną płynąć bąbelki powietrza, układ jest odpowietrzony.
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
dzieki wielkie pomoglo a co do sprzegla : mam sprzeglo linkowe ale linka leci do silownika hydraulicznego (cuda Oo :D ) a pompa jest przy zbiorniczku i przy silowniku Oo :D pierwszy raz cos takiego widzialem ;)
a mam jeszcze problem zwiazany z hamulcem - hamulec w subaru ma taka opcje ze tak nazwe jak zatrzymam sie na gorce to nie ztoczy mi sie w dol a mam z nim taki problem ze jak ruszam musze bardzo duzo gazu dodawac bo go trzyma jak na recznym a potem jest zryw i puszcza wszystko co go trzyma - wczesniej tak nie bylo - po zwolnieniu sprzegla i dodaniu lekko gazu samochod zwyczajnie ruszal jak z plaskiej drogi czy ktos wie co moze byc przyczyna ? ciezko sprawdzic ktora z osi trzyma wydaje mi sie ze obie. ????????????
a mam jeszcze problem zwiazany z hamulcem - hamulec w subaru ma taka opcje ze tak nazwe jak zatrzymam sie na gorce to nie ztoczy mi sie w dol a mam z nim taki problem ze jak ruszam musze bardzo duzo gazu dodawac bo go trzyma jak na recznym a potem jest zryw i puszcza wszystko co go trzyma - wczesniej tak nie bylo - po zwolnieniu sprzegla i dodaniu lekko gazu samochod zwyczajnie ruszal jak z plaskiej drogi czy ktos wie co moze byc przyczyna ? ciezko sprawdzic ktora z osi trzyma wydaje mi sie ze obie. ????????????
prosperopro, trzeba ów hillholder (bo tak to się nazywa) wyregulować i to wszystko. Trzy minuty roboty w serwisie.
-
prosperopro
- 0 gwiazdek
kurde madry z Ciebie czlowiek! Dzieki! a czy HillHolder ma jakis odpowiednik taki jak pompa silownik lub cos powiazanego ze sprzeglem wrazie usterki wiedziec gdzie szukac usterki?
jak pojde gdzie kolwiek z tym wole wiedziec za co place i w jakiej cenie bo ktos mi powie ze bog wie co wymienil skasuje mnie na kupe pieniedzy a okaze sie ze to bedzie kwestia regulacji
jak pojde gdzie kolwiek z tym wole wiedziec za co place i w jakiej cenie bo ktos mi powie ze bog wie co wymienil skasuje mnie na kupe pieniedzy a okaze sie ze to bedzie kwestia regulacji
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
Hill holder nie ma nic zw sprzeglem oprocz linki stalowej-puszczasz sprzeglo i odpuszczasz hill holdera wtedy. Co do pedalu sprzegla w podlodze-pada pompa sprzegla na drugim simmerringu, pada wezyk gumowy i masz mikro wyciek, zapowietrzanie, i tyle w temacie. Na wysprzegliku jest srobka odpowietrzania, wymien calkowicie plyn w sprzwgle na dot 4, odpowietrz, pojezdzij i znow odpowietrz. Jak dalej slabo ze sprzeglem szukaj,serwisu co ci zregenerije pompe sprzegla- nie duze koszty... Ppzdro
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
Chyba będziesz nowym archeologiem roku 

Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
pilne to pilne:) dla potomnych dodatkowe info pozostanie:P
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow