U Adamskiego wymienili mi silniczek.Godlik pisze:Gdzie naprawiałeś? Sam montowałeś/demontowałeś? Bo moja pompka też nie działa, po wciśnięciu przycisku robi tylko 'pyk'.
Mechanik Jarek mówił mi kiedyś, że jakiś trójnik popuszcza. Cokolwiek oczywiście to jest...
chłodnica cieknie - co jeszcze sprawdzić?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: chłodnica cieknie - co jeszcze sprawdzić?
czarne jest piękne...
witam, mam podobny problem mam wyciek z chłodncy,SUBARU IMPREZA WRX 2002 niestety nie wiem dokładnie gdzie. widze plame w garazu od strony pasażera, patrzylem juz kilka razy ale nie moge dostrzec z jakiego miejsca.
pod autem jest osłona wiec malo co widac. ma ktos moze jakies inne pomysły co sprawdzic. i gdzie.
bede wdzieczny za szersze informacje. pozdro
picjaa
pod autem jest osłona wiec malo co widac. ma ktos moze jakies inne pomysły co sprawdzic. i gdzie.
bede wdzieczny za szersze informacje. pozdro
picjaa
jak od góry czysto i sucho to zdjąć osłonę i z dołu szukać mokrego. tych węży od chłodzenia jest dzikie stado i każdy może popuszczać. jak ostatnio coś robiłeś w komorze silnika to najpierw patrz w okolicy. aha, jak da się jeździć (masz płyn chłodniczy) wskazówką skąd cieknie może być czy śmierdzi jak wydech rozgrzejesz 

McGyver zatkał wyciek wbijając jajko do chłodnicy.
A poważnie:
1. wjedź na kanał
2. otwórz maskę
3. zdejmij osłonę (cztery śruby)
4. rozgrzej silnik
5. oglądaj ze wszystkich stron
Jeśli bawią Cię gadżety, wlej do układu coś takiego:
http://www.allegro.pl/item581935690_ant ... green.html
a następnie świeć po silniku lampą UV.
Potem wymień płyn.
A poważnie:
1. wjedź na kanał
2. otwórz maskę
3. zdejmij osłonę (cztery śruby)
4. rozgrzej silnik
5. oglądaj ze wszystkich stron
Jeśli bawią Cię gadżety, wlej do układu coś takiego:
http://www.allegro.pl/item581935690_ant ... green.html
a następnie świeć po silniku lampą UV.
Potem wymień płyn.
elo, wiec z góry sucho, stan płynu stabilny, coś tak sobie kapie na zielono.
jak rozgrzeje to nic nie śmierdzi, hmm wielkiego kłopotu nie ma lecz nie lubie gdy cos zaczyna pojawiac sie w garażu na podłodze.
pozdro :)
jak rozgrzeje to nic nie śmierdzi, hmm wielkiego kłopotu nie ma lecz nie lubie gdy cos zaczyna pojawiac sie w garażu na podłodze.
pozdro :)
A nie leci Ci z pompy na reperaturce?
100 lat temu tak w corolli GTi mialem.
100 lat temu tak w corolli GTi mialem.
Dolce far niente 

dobra, teraz o teorii układu chłodzenia: płyn chłodniczy trafia do chłodnicy z góry, uchodzi dołem do termostatu i pompy.
Jeśli płyn ma dostatecznie niską temperaturę to termostat jest zamknięty, czyli płyn nie płynie przez chłodnicę?
A jednak węże doprowadzające od góry są gorące a wąż uchodzący zimny (temp. otoczenia). Coś nie wierzę, żeby chłodnica była tak doskonała, żeby wychodziła na wyjściu taka niska temperatura. W skrócie u góry gorące na dole zimne, czy tak ma być ?
a może coś z pompą / termostatem ??
Jeśli płyn ma dostatecznie niską temperaturę to termostat jest zamknięty, czyli płyn nie płynie przez chłodnicę?
A jednak węże doprowadzające od góry są gorące a wąż uchodzący zimny (temp. otoczenia). Coś nie wierzę, żeby chłodnica była tak doskonała, żeby wychodziła na wyjściu taka niska temperatura. W skrócie u góry gorące na dole zimne, czy tak ma być ?
a może coś z pompą / termostatem ??
Tak ma być. Jeśli termostat jest zamknięty, to pompa wody nie wymusza obiegu płynu przez chłodnicę - w chłodnicy płyn stoi (dla uproszczenia przyjmijmy, że jest nieściśliwy). Termostat jest na dole (przy kadłubie, tuż obok pompy wody), zatem ciepła ciecz z silnika może ogrzewać stojący w chłodnicy płyn tylko u góry = u góry gorące, na dole zimne, bo już za/przed termostatem.
hmmm, są 3 króćce - wlot, wylot i cienka rurka koło wlotu. skoro wylot nie przepuszcza to płynie między wlotem a cienką rurką ? bo obie gorące.
no i przy okazji ile żyje taka pompa wody ?
no i przy okazji ile żyje taka pompa wody ?
A ta cienka to przypadkiem nie od zbiornika wyrównawczego?
W każdym razie termostat ma zatrzymać obieg przez chłodnicę, żeby szybciej zagrzać płyn - tylko tyle. A jak tam sobie przez te kilka minut lata poza chłodnicą, to nie aż takie ważne.
W każdym razie termostat ma zatrzymać obieg przez chłodnicę, żeby szybciej zagrzać płyn - tylko tyle. A jak tam sobie przez te kilka minut lata poza chłodnicą, to nie aż takie ważne.