Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Jenes
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Odczytywanie błędów ECU - dyskusja

Post 25 mar 2009, o 22:58

Azrael pisze:Nie ma sensu siębawić OBD w Subaru, jest słabo zaimplementowane, trzeba używac czegoś co gada po SSM. EcuExplorer, Engenuity, Romraider.
Witam
Nie chce zakładać nowego tematu więc się podłącze tutaj :) U kumpla w OBK '01 coś się ostatnio pitoli i chcieliśmy jakoś sprawdzić błąd, podłączyłem się za pomocą Ecuexplorer'a do kompa w aucie, o dziwo się udało :thumb: poprzez interfejs obd2 taki niby do VW, potem przez taki robiony z linią K, widać parametry pracy silnika online, zapisuje dane do pliku. Mam jednak problem bo w okienku z błedami nic mi nie chce pokazać, puste pola zarówno od błedów bieżących jak i historycznych - nie wiem czy coś z aplkiacją jest nie tak czy może coś źle robie, ale reszta działa. Zrobiliśmy reset i check zniknął, czyli coś skasował, ale po paru dniach znów się pojawił i chcielibyśmy wiedziećco za licho, bo maszyna nędznie na benzynie chodzi jak zimny jest. Możecie mi powiedzieć czy do Romraidera trzeba mieć kabel tactrix'a czy też powinno pójść na tych uniwersalnych, albo co innego na nich jeszcze może zadziałać??
Pozdrawiam

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 25 mar 2009, o 23:02

Jenes, spróbuj odczytać błedy normalnym VAGowskim softem w trybie OBD, Najnowsza wersja czyta błędy OBD, powinna się dogadać. Jak nie to może jesteś z jakiejś cywilizacji i można SSMa użyć oryginalnego?

Jenes
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 08:25

Azarel, próbowałem Vagcomem (2.5, i 4.9) i coś nie chciało to gadać razem-chyba że o czymś innym mówisz, może jeszcze z jakimiś czasami sie trzeba w tym pobawić :-/ . A nie miał któryś z szanownych kolegów takich problemów z ecuexplorerem, znalazłem gdzieś wersję 3.0.28 ale ona nie hula bo wscieka się o jakąś biblioteke cobbdriver.dll, a tej znaleźć nie idzie w sieci :roll: i nie połączy się tą wersją. Działa 3.0.25 tylko ten odczyt błędów nieszczęsny coś szwankuje, z kompem raczej wszystko będzie ok, chyba że ma tu znaczenie zmiana czasów w komunikacji, bo musiałem zmienić aby się skomunikował, albo mam jakąś uszkodzoną wersję(choć mam ich kilka, a wszystkie zachowują się tak samo ;))
Pozdrawiam

PS. ja być z cywilizacji prawie bieszczadzkiej, okolice Rzeszowa, wiem że mamy serwis ale on jest odwiedzany tylko po część, a diagnostyke można by wykonać samemu skoro jest na czym.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 26 mar 2009, o 08:47

może ten podejdzie: http://www.scantool.net/

Jenes
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 09:20

Niestety scantool nie zadziałał, próbowałem ale on chula, z tego co wyczaiłem, tylko z interfejsem zbudowanym na układzie ELM 32...(.coś tam) :], a ten tani nie jest, mając go ma się sporo więcej programów do działania (coś w stylu ProScan,VechicleExplorer,.... ;-( ). Jednak jeżeli jest możliwość to pasuje zadziałać na tym co się ma.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 11:23

EcuExplorer robi czasem sceny. Jeszcze możesz spróbować EvoScan (obsługuje też Subaru), ale nie wiem jak w nim odczyt błędów w Subaru. Tak czy siak potrzebujesz kabelek tactrixa.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 26 mar 2009, o 11:39

Jenes, ELM327 wcale nie jest taki fajny, nie obsługuje SSM. A bez tego nie da się odczytać sporej ilości informacji.

Mam jakis kabelek kupiony po taniosci na allegro (OBD<->USB, emuluje port szeregowy) i EcuExplorer nigdy nie strzalal focha, więc może spróbuj jeszcze jakiś kabelek.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 11:51

citan pisze: Jenes, ELM327 wcale nie jest taki fajny, nie obsługuje SSM. A bez tego nie da się odczytać sporej ilości informacji.

A openport 2.0 to niby co?

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 11:56

Jenes, właśnie ostatnio scantool wypiął się na mój kabelek elm327 twierdząc, że już go nie supportują bo jest buggy.
tactrix jest dobrą inwestycją bo chodzi pod romraiderem, ecuexplorerem i jeszcze evoscan go obsłuży.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:02

deLux, obecnie dostępny tactrix nie jest obsługiwany przez ecuexplorera.

citan
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:11

Azrael pisze: A openport 2.0 to niby co?
Nie wiem, co to, jeżeli to to:
http://www.tactrix.com/product_info.php ... ucts_id=49
to nie widzę wsparcia dla SSM (chyba, że ma jakąś inną nazwę jeszcze).

W każdym razie chodzi o to, że układ ELM32x wspiera określony zbiór protokołów i nie da się wysyłać przesyłać danych w surowej postaci - czyli zaimplementować sobie jakiś protokół, nie wspierany przez ELM. Chyba, że się da, a ja tego nie wiedziałem, to byłoby fajnie.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:16

citan, openport 2.0 umie emulować ELMa, to nie jest ELM.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:28

no dobra, pisałem 1.3 universal.
po co komu 2.0 jak daje mniej niż 1.3?

citan
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:31

Azrael, ten OpenPort2.0 to działa po bluetooth, czy tylko kabelek?
I czy w ogóle jest coś do bezprzewdodowej komunikacji OBD ze wsparciem dla SSM? Może ktoś wie.

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 12:57

citan pisze: czy tylko kabelek?
tylko kabelek
deLux pisze: po co komu 2.0 jak daje mniej niż 1.3?

Support nowych samochodów.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 13:52

CAN ?

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 13:53

deLux, tak.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 14:01

jakiś standardowy kabelek do CANa się nie nada?
CAN wystandaryzowany jest od ramki aż do elektryki i powinien banglać w każdym samochodzi e tak samo (ok, różne prędkości i identyfikatory komunikatów mogą sobie być, ale ta mądrość to w sofcie raczej nie konwerterze ;-) )
swoją drogą rynek loggerów / wskaźników na CAN wydaje się być ubogi :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 14:10

deLux, w CANowych Subaru do logownaia działa zwykły kabelek do poprzednich wersji, ale czasem bzdury pokazuje.

Jenes
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 26 mar 2009, o 14:20

Azrael pisze:EcuExplorer robi czasem sceny. Jeszcze możesz spróbować EvoScan (obsługuje też Subaru), ale nie wiem jak w nim odczyt błędów w Subaru. Tak czy siak potrzebujesz kabelek tactrixa.
Niestety nie mam EvoScana, więc narazie tego nie sprawdze :-/ , dziwne właśnie że wszystko hula ładnie a nie pokaże mi tych błędów, może być to że za dużo opcji w tych wcześniejszych oknach(np odczyt online wielu rzeczy) jest zaznaczone i komunikacja nie wyrabia??
citan pisze:Jenes, ELM327 wcale nie jest taki fajny, nie obsługuje SSM. A bez tego nie da się odczytać sporej ilości informacji.
Mam jakis kabelek kupiony po taniosci na allegro (OBD<->USB, emuluje port szeregowy) i EcuExplorer nigdy nie strzalal focha, więc może spróbuj jeszcze jakiś kabelek.
Mi to działa na kablu OBD2 i własnej roboty (taki pewnie standard OBD), ale właśnie ma focha w kwesti pokazywania błędów, i jestem w kropce, co mnie irytuje troche. :x

A tutaj nie ma się co pchać z CAN'em bo go nie ma, ale powiem że jakiś uniwersalny do cana też by mi sie zdał, jednak narazie wielka mizeria z tym jest.

A może być tak że ECUExplorer nie odczytuje błędów?? :mrgreen: ??, bo z tej strony wygląda że niby nie:
http://www.scoobypedia.co.uk/index.php/ ... liers#toc5
Nie ma ktoś może czasem takiej wersji na PDA :?: 8-)

lukim
1 gwiazdka
Auto: BeZ T

Post 20 kwie 2009, o 21:09

Mam pytanie odnośnie zapalonej lampki silnika w modelu 2006, co ona oznacza??????

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2009, o 22:15

lukim, może oznaczać wiele dziesiątek błędów.

citan
5 gwiazdek

Post 21 kwie 2009, o 09:10

Jenes pisze: A może być tak że ECUExplorer nie odczytuje błędów??
Odczytuje. Do tego z rozróżnieniem na "byłe" i "bieżące".

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 kwie 2009, o 10:01

Tylko czasem sypie bzdurami.

Doktorek
0 gwiazdek
Auto: STI MY10 EU

Post 24 kwie 2009, o 10:28

Witam mam mały problem w WRXie 2005 świeci mi się check engine najprawdopodobniej jest to wina zmienionego dolotu ale chciałem się upewnić bo nie lubię jak mi się coś swieci i za waszą podpowiedzią wczołgałem sie pod deche a tam są tylko dwie kostki zielone i jedna biała, czyli zostaje mi komp?A jeżeli okaże się że to dolot jest możliwość wgrania jakiegoś softu żeby check się nie świecił non stop?

ODPOWIEDZ