Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
barry
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony letnie

Post 16 kwie 2009, o 21:40

Czyli naklejke na slupku lepiej zerwac... A sowojom drogom jak sie pytam o podniesienie lesnika to ludziska sie pukajom po klawiaturze.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 16 kwie 2009, o 21:45

gregski pisze:przy ogledzinach naprawy zderzaka rzeczoznawca spisywal rowniez rozmiar opon..
Mi przy oględzinach poharatanego przez paniusię w Kraku tyłu samochodu robił zdjęcia całego wnętrza auta i już myślałem, że po to żeby cuda zacząć wymyślać. Ale wypłacili odszkodowanie bez gadania, więc widocznie im to nie przeszkadzało.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 kwie 2009, o 21:54

gregski pisze: przy ogledzinach naprawy zderzaka rzeczoznawca spisywal rowniez rozmiar opon..

A ja dzisiaj byłem swoim na oględzinach i jedyne co spisywali (a właściwie fotografowali) to numer VIN. Wycenę dostałem od ręki.

Ale za to ASO nie omieszkało wpisać nieprawidłowego rozmiaru opon do książki gwarancyjnej. Cóż, pewnie utraciłem gwarancję na elektrykę :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 17 kwie 2009, o 08:41

vibowit, co Cie najbardziej wzruszylo z cytytu? :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 kwie 2009, o 09:42

gregski pisze:vibowit, co Cie najbardziej wzruszylo z cytytu? :mrgreen:
To, że auto na balonach wygląda fajniej. :-)
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2009, o 12:21

vibowit, patrz podpis :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 21 kwie 2009, o 22:10

jooj, ale temat! a ja w ogóle nie czytałem.... (do tej pory).

1. gregski, kongratulacje ! te wyższe opony jakieś takie bardziej :thumb: są (z wyglądu napewno) :thumb: wiem, bo mam podobne. 8-)

2. naLeśnik, prawda jest taka, że w rozmiarze "fabrycznym", wypisanym przez Ciebie opon 4x4 jest b. mało. druga prawda jest taka, że "rozmiarów fabrycznych" jest kilka. zupełnie legalnie można założyć do leśnika felgi 15, 16 i 17 cali (z różnymi kapciami, ofkors). trzecia prawda jest taka, że pilnując norm fabrycznych, rozmiarów opon i szukając 4x4 będziesz miał:
- do felg 17 żaden wybór (nie ma)
- do felg 16 b. mały wybór
- do felg 15 coś się znajdzie

następne istotne pytanie jest o te 4x4. gdyż albowiem wszyscy producenci zauważyli dużą popularność SUV. więc wszyscy oferują tzw. 4x4. tylko co to znaczy? bo właśnie zobaczyłem opis opony 4x4 "90% urban 10% off - road or unpawed". kpina. tak jak pisali prawdziwi fachowcy (a nie ja) ważny jest bieżnik (nie ma zmiłuj. im bardziej "klockowaty" tym bardziej terenowy. kropka) i wytrzymałość. w wielu przypadkach "4x4" oznacza, że opona (bok) jest wzmocniona metalem (zwłaszcza boki) więc jest bardziej wytrzymała niż opona "zwykła" i tyle modyfikacji. a bieżnik bardzo podobny do "zwykłej" opony. takie lepiej omijać.

3. vibovit
ci dam balony. jakie balony? zaraz (czyt. niedługo) pokażę Ci różnicę między balonami i quturalnymi 4x4. :x
:mrgreen: :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 21 kwie 2009, o 22:18

damaz pisze: więc wszyscy oferują tzw. 4x4. tylko co to znaczy?

takich wyzlobien w oponie by zmiescic palucha to ja jeszcze w letnich nie mialem, a w tej uni sa takie..
do tego wzmacnianie i o podwyzszonej nosnosci.

poza tym ciche, ale za cholere nie wiem jakie na wodzie, bo nie padalo od 3 tygodni !!! :thumb:

oczywiscie z ATekami nie ma co porownywac...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 kwie 2009, o 10:58

gregski pisze: poza tym ciche, ale za cholere nie wiem jakie na wodzie, bo nie padalo od 3 tygodni !!! :thumb:
nie powinieneś narzekać, w niedużym błotku też dają radę.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

kamls
0 gwiazdek

JAKIE OPONY DO SUBARU WRX 218KM 2001

Post 23 kwie 2009, o 14:27

WLASNIE JESTEM NOWYM POSIADACZEM SUBARU IMPREZA WRX 2001r. 218KM ZASTANAWIAM SIE NAD KUPNEM OPON CZY OPONA TEGO TYPU Bridgestone Potenza RE 070 225/45R17 90 W JEST DOBRA OPONA DO OSTRYCH ZAKRETOW I NORMALNEJ JAZDYPO MIESCIE ZALEZY MI ROWNIEZ NA NORMALNEJ JEZDZIE W TRASIE, CO JEST WAZNE BY BYLO DOBRE PROWADZENIE NA SUCHEJ DRODZE JAK I NA MOKREJ CZY KTOS JEST WSTANIE DORADZIC CZY TA OPONA SIE NADAJE A JAK NIE TO CO JEST GODNEGO POLECENIA OCZYWISCIE ROZMAWIAMY O NOWYCH. POZDRAWIAM I ZGORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Re: JAKIE OPONY DO SUBARU WRX 218KM 2001

Post 23 kwie 2009, o 14:29

kamls, po pierwsze primo nie krzycz (wyłącz caps lock).
Po drugie primo re070 jest świetną oponą, ale na suchy asfalt. Zdecydowanie nie jest to deszczówka, choć twardzieli to nie przeraża. :mrgreen:
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 kwie 2009, o 14:32

kamls, o krzyczeniu na nas już usłyszałeś.
O oponach i nie tylko poczytaj w pierwszej kolejności tutaj: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=42

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 kwie 2009, o 14:37

vibowit pisze:kamls, po pierwsze primo nie krzycz (wyłącz caps lock).
Po drugie primo re070 jest świetną oponą, ale na suchy asfalt. Zdecydowanie nie jest to deszczówka, choć twardzieli to nie przeraża. :mrgreen:
Nie do końca. Na wodzie zachowuje się więcej niż przyzwoicie.
Kamls nawet się nie zastanawiaj, tylko bierz RE070. Ja od dwóch lat nie wyobrażam sobie jazdy na innej oponie.

PS
Wspominał może już ktoś o wyłączeniu caps’a?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 02:21

jarmaj pisze: Nie do końca. Na wodzie zachowuje się więcej niż przyzwoicie.
Kamls nawet się nie zastanawiaj, tylko bierz RE070. Ja od dwóch lat nie wyobrażam sobie jazdy na innej oponie.

Czy to nie shadon kiedyś pisał, że czuł się niepewnie w Evo podczas deszczu?

jarmaj, czy różnica między 215, a 225 jest odczuwalna?

jarmaj
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 08:59

Myślę, że między takimi samymi typami opon nie będzie jakiejś bardzo odczuwalnej różnicy, może trochę jedynie.

Ale jak założysz re070 to będziesz miał wrażenie, że wcześniej na balonikach jeździłeś, nie oponach.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 15:48

jarmaj, tylko, że jednak boję się matkę wypuścić na deszcz w RE070, a zastanawiam się nad czymś innym niż RE50A, może jakaś Yokohama? Potrzebuję, aby mi ktoś dobrze doradził. :oops:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 26 kwie 2009, o 16:41

EterycznyŻołądź pisze: jarmaj, tylko, że jednak boję się matkę wypuścić na deszcz w RE070, a zastanawiam się nad czymś innym niż RE50A, może jakaś Yokohama? Potrzebuję, aby mi ktoś dobrze doradził. :oops:
A Firestone'ów FZ90 nie chcesz? Na kropce się wszyscy nimi zachwycają. Ja też mam i sobie chwalę.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 16:44

Godlik, na . nie bywam. Marzy mi się wiarygodna opinia kogoś kto jeździł na 50stkach i poleca jakieś inne opony, bo lepsze i na suchym i mokrym. :oops:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 16:55

To może być ciężka sprawa, bo 50-tka to naprawdę dobra opona i ciężko znaleźć coś lepszego, co nie będzie semislicką jak re070 czy r888 na suche, albo typowo deszczową oponą na mokre. Czyli jak już coś będzie lepsze na suchym, to musi być gorsze na mokrym. I odwrotnie.

Ja bym nie kombinował i został na re050.
Na FZ90 nigdy nie jeździłem, nawet ich chyba nie widziałem nigdy, więc się nie wypowiadam.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 16:59

EterycznyŻołądź pisze: Godlik, na . nie bywam. Marzy mi się wiarygodna opinia kogoś kto jeździł na 50stkach i poleca jakieś inne opony, bo lepsze i na suchym i mokrym. :oops:
Na kropce wszyscy podpierają się cytatem carfita, który bardzo chwalił FZ90. Spróbuję go znaleźć.
Oczywiście RE50 są bardzo dobre, ale droższe.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 17:16

Znalazłem:
http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=816508#816508
"Firestone SZ90 u to naprawde doskonała opona za rozsądne pieniadze, osobiście uważam ze nie ma dla niej alternatywy w podobnych pieniadzach. Pamietajmy że SZ90u to spadkobierca Bridgestona Potenza RE720 , która przestała byc produkowana bo wszedł model RE050A. SZ90u /SZ80 ma ten sam kord, skład mieszanki , nawet na tych samych liniach produkowanych co Bridgestone, zmieniony jest troche bieżnik ( w SZ90u trochę wiecej, w SZ80 praktycznie taki sam ) "

http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=614330#614330
"Wczoraj testowałem Firestone FHZ90u 225/40R18 92Y i :shock: :shock: :shock: po rozgrzaniu trzyma okrutnie ! porównywalnie z RE050A , jak nie ciut lepiej na zakrętach ( bok zewnętrzny opony ma bardzo podobny bieznik jak RE070), nie wiem jak na mokrym ale podejżewam że bedzie równie dobrze. Zewnętrzny kord opony w prędkości Y , jest tak twardy jak RE070 :shock:
sam byłem zdziwiony, naprawde za te pieniądze fenomenalna opona."

Bouler
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0D SW, Opel Astra 1.9CDTI HB

Post 26 kwie 2009, o 17:41

kamls, RE070 to bardzo dobra opona ale wydaje mi się, że do codziennej jazdy lepsza byłaby RE050A. Są tańsze i zapewniają dobre trzymanie w każdych warunkach. Myślę że są trochę bardziej uniwersalne kosztem trzymania w warunkach wykorzystania w szybkiej jeździe po zakrętach na suchym asfalcie (co nie oznacza, że RE050 trzyma źle!).

Co do SZ90 to nie miałem okazji ich testować, ale wydaje mi się że w stosunku do RE050 będzie trochę gorsza - raczej Bridgestone nie strzeliłby sobie samobója oferując tańszą i lepszą oponę od RE050.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 26 kwie 2009, o 22:18

Jak to jest, że opona 215/60R16 styka się z podłożem jedynie na ok 18cm szerokości ?
Owszem 'balon' ma te 20kilka cm szerokości, ale nie jest to użytkowa szerokość ;-(
no może w błocie :oops:

jako, że w forku wiele szersze nominalnie opony nie wejdą (z tyłu przytrą o amorek) to drogą do lepszej przyczepności wydaje się być opona o większej szerokości przylegania do asfaltu bez powiększania całkowitej szerokości opony, racja?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2009, o 23:13

Godlik, dzięki. Będę musiał pogadać z carfitem.

deLux, możesz jeszcze założyć dystanse, czy jak to się nazywa. :whistle:

gregski
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 17:24

deLux, spusc powietrze bedzie lepiej przylegala ;-)

dzis zobaczylem roznice pomiedzy wysokoscia 60, a 65 przy 180 km/h na autostradzie w dosyc ciasnym jak na autobahn zakrecie.. prawie pas zmienilem...

Zablokowany