"Cenowa schizofrenia"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

"Cenowa schizofrenia"

Post 28 kwie 2009, o 22:07

Czy jest jakiś wątek, do którego się wrzuca linki/artykuły, itp.?

http://www.wysokieobroty.pl/auto/1,4831 ... renia.html

Artykuł zobrazowany jest zdjęciem Imprezy N/A z podpisem "Cena niektórych modeli Subaru wzrosła nawet o jedną czwartą"
Jest też tabelka "Liderzy wzrostów i spadków", którą otwiera
Subaru Impreza 1.5 RA (cena w 2008 X) 59 900 zł (cena w 2009 III) 82 140 zł + 27 %

A na drugim końcu mamy
Volvo XC60 2.4 142 900 zł 133 900 zł - 7 %

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: "Cenowa schizofrenia"

Post 28 kwie 2009, o 23:22

No cóż niektórzy robią interesy a niektórzy tylko myślą ,że robią interesy :mrgreen:

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 28 kwie 2009, o 23:39

no to szef SIP po raz pierwszy od momentu debiutu oficjalnego importera Subaru do naszego kraju będzie miał na wykresie spadek sprzedaży....
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 kwie 2009, o 07:51

Może sprzedaż forestera z kratką jakoś uratowałaby importera, ale póki co chyba nie słychać, żeby owa sprzedaż już ruszyła.

Subaraki zrobiły się z dnia na dzień po prostu bardzo drogie. A my, konsumenci, zamiast wydawać szerokim gestem jak rok temu, szukamy oszczędności. Cienko widzę ten rok dla importera, oj cienko.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś
Polubione posty: 0

Post 29 kwie 2009, o 08:09

Konto usunięte pisze: Subaraki zrobiły się z dnia na dzień po prostu bardzo drogie.
Nie dość, że drogie, to jeszcze takie jakby mniej fajne wizualnie. Forester był fajny, bo się wyróżniał. Teraz nie ma swojego stylu, więc czemu nie wybrać, powiedzmy, Oulandera?

Lanoso-impreza z silnikiem 1.5L za 82 tys. zł? Nie wiem, do kogo to może przemówić.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 08:20

Paul_78 pisze: Nie dość, że drogie, to jeszcze takie jakby mniej fajne wizualnie. Forester był fajny, bo się wyróżniał. Teraz nie ma swojego stylu, więc czemu nie wybrać, powiedzmy, Oulandera?

Jest dokładnie tak jak mówisz. Outlandery podobno schodzą jak ciepłe bułeczki w tempie takim, że MMC (importer) nie nadąża sprowadzać nowych. Zresztą widać to na ulicach.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 29 kwie 2009, o 08:38

Zwłaszcza, że jak ktoś nie bardzo się zna na samochodach - albo inaczej, patrzy w dużej mierze na wygląd - nie ma dla niego znaczenia, że w Foresterze jest boxer, a rodzajów napędu 4x4 nie rozróżnia. Od nowego Forestera ładniejszy (oczywiście kwestia względna) jest Outlander a nawet RAV4.
Co do Imprezy, to za 82 tys. można kupić coś o wiele fajniejszego, nawet z Subaru, niż autko z silnikiem 1.5l.
Nowy samochód, oprócz tego, że jest nowy i fajnie mieć taki z salonu nie ma zbyt dużej przewagi nad dwuletnim, w którym co się miało na gwarancji zepsuć, to się zepsuło i zostało zrobione.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 09:43

To co myślicie ,że importer upadnie 8-) :?:

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 kwie 2009, o 09:49

w sumie teraz SIP ma dobry moment na wprowadzanie restrukturyzacji.... choć jeśli to zrobi jak jeden event z prezentacją zalet napędu 4x4 w KRK (W ten sam dzień był memoriał w Wieliczce. A reklama to był tekst na jednym portalu internetowym w dziale motoryzacyjnym. Nie było nawet informacji o tym na oficjalnym forum SIP), to będzie taki strzał w kolano (pomysł dobry ale wykonanie słabe)

A czy upadnie.... hmmm wiedzą to tylko osoby, które mają wgląd do dokumentów finansowych firmy ;-)
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 kwie 2009, o 09:59

Konto usunięte pisze: Może sprzedaż forestera z kratką jakoś uratowałaby importera, ale póki co chyba nie słychać, żeby owa sprzedaż już ruszyła.
Z tego, co wiem mają już homologację.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 kwie 2009, o 10:32

Mercedes w PL i D na E-Klasse ma podobne wartości...
Kwestia, jaki kurs przyjęli przy ustalaniu cennika detalicznego w PL.
Cena wyjściowa w PL 182.500,00 PLN
D 41 590,50 €
Doliczając akcyzę, wychodzi praktycznie to samo...
Dolce far niente ;-)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 29 kwie 2009, o 11:21

Czytam, czytam o cenach i zajrzałem do firmy, która ponad rok temu sprowadziła nam Forka:
Już nie aż tak korzystnie jak przed rokiem, ale całkiem ciekawe ceny :-) niektóre nawet :-d
Zresztą Subaru nie były samochodami, które były u Nich "o wiele" tańsze.
Nasz Forek 2,5XT był tańszy jedynie o 14% ;-)
Ale pamiętam, że porównując ceny VW Tuareg różnica wynosiła 25% :!:
http://www.eurobrokers.pl/stocksubaru.pdf
Ciekawe, że nie ma na stocku Forestera 2,5XT, a dieseli jest bardzo duzo -
to chyba wynik zainteresowania ze strony klientów :idea:

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz

Post 29 kwie 2009, o 12:18

juz kiedys pisalem i jescze raz napisze: imho najlepiej kupowac NOWE auto u siebie w kraju, ale... sa pewne sytuacje, kiedy warto rozejrzec sie dookola :idea: :giggle:

:arrow: http://www.subaru.lt/index.php?id=453 (wyprzedaz MY'08)
:arrow: http://www.subaru.lt/index.php?id=852 (ceny MY'09)

:arrow: http://www.subaru.pl/datasheet/cennik.pdf

:whistle:
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 16:10

Konto usunięte pisze: Może sprzedaż forestera z kratką jakoś uratowałaby importera, ale póki co chyba nie słychać, żeby owa sprzedaż już ruszyła.

Czekasz na powrót reklamy z "ciężarówką". :roll:
Paul_78 pisze: nie ma dla niego znaczenia, że w Foresterze jest boxer

Ale to żadna zaleta. To auto i tak się zbyt niebezpiecznie giba na zakrętach. Choć może gdyby boxera tam nie było to co zakręt to dach? :razz:

Z tego co wiem to Insygnie schodzą jak lepiej niż ciepłe bułeczki i to często za gotówkę, bo kryzys mamy, trzeba ze skarpet wyjmować. :giggle:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom

Post 29 kwie 2009, o 21:43

Piter 35 pisze: To co myślicie ,że importer upadnie 8-) :?:
Myślę, że boxer diesel uratował SIPowi cztery litery. Powiem Wam, że nawet u mnie na prowincji pojawiło się kilka nowych foresterów i legacy z klekotem pod maską... w szoku jestem :o W Olsztynie to już nie mówię. Co stoję na światłach to w zasięgu wzroku mam jakiegoś subaraka... ale kuźwa nikt nie odmacha :x

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 22:10

pablonas pisze: ale kuźwa nikt nie odmacha
No niestety to już ludzie z innej bajki :-(

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 29 kwie 2009, o 22:25

taaa. impreza diesel od 103k PLN - wersja dopasiona 136k PLN, dla porównania audi s3 139k PLN. mesjanizm marki i "sympatyczni" dealerzy w przypadku subaru gratis :)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 22:36

michal pisze: sympatyczni" dealerzy w przypadku subaru gratis
Ale znam jednego gościa który ma autoryzowany serwis i jest świetny , normalny i zna się na subarakach . Tu znaja go wszyscy :arrow: zgadnij kto To :?: :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 kwie 2009, o 22:38

Ty się z tym mesjanizmem nie nabijaj. W Merolu mi powiedzieli, że Niemcy E klasę po kursie 3,5 liczą specjalnie dla Polaków, pod warunkiem, że Niemcom nie będą sprzedawać... :giggle:
Pare postów wyżej przeliczyłem, że to zwykla ściema...
Mercedes za pierwszy kwartal spadek sprzedaży - 25%, strata 1,5 mld €...
Be komentarza... :roll:
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2009, o 23:21

FUX pisze: Mercedes za pierwszy kwartal spadek sprzedaży - 25%, strata 1,5 mld €...
Niemcy zrobili się bardzo oszczędni , kupują tanie samochody i liczą każdy grosz :idea:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 30 kwie 2009, o 07:14

Piter 35 pisze:
michal pisze: sympatyczni" dealerzy w przypadku subaru gratis
Ale znam jednego gościa który ma autoryzowany serwis i jest świetny , normalny i zna się na subarakach . Tu znaja go wszyscy :arrow: zgadnij kto To :?: :mrgreen:
1. Zdaje się, że w moich bażinach to on nie straszy i mogę mieć tam z 500 km :-)
2. Wyjątek potwierdza regułę :mrgreen:

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96

Post 30 kwie 2009, o 07:49

Piter 35 pisze:
FUX pisze: Mercedes za pierwszy kwartal spadek sprzedaży - 25%, strata 1,5 mld €...
Niemcy zrobili się bardzo oszczędni , kupują tanie samochody i liczą każdy grosz :idea:
i to jak kupuja :!:
ostatnio slyszalem w radiu, ze odkad w DE ruszyla ta akcja ze zwrotem 2,5k EUR za stary woz przy kupnie nowego, to sprzedaz aut 9przede wszystkim tych tanszych :giggle: ) poszla w gore - ponoc w marcu zaliczono najlepszy wynik sprzedazy od 1992 roku :o
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 11 maja 2009, o 17:03

Ceny Subaru zawsze były z kosmosu ale dzisiaj to jakieś nieporozumienie. Kiedy ktoś pyta mnie ile kosztuje taki OBK jak mój to ...wstyd mi powiedzieć, że przeszło 185k, ale jeśli już odpowiem to wzrok pytającego "mówi" mi że ze mnie palant..co gorsza zaczynam ich rozumieć. Żenujacy jest brak jaiejkolwiek polityki sprzedażowej firmy na polskim rynku. Wystarczy zobaczyć jak to wygląda na Litwie czy w Czechach (a rynek 100 razy mniejszy niż u nas), tyle, że w Polsce ze sprzedaży i polityki w tym zakresie, żyje, zdaje się jeden facet zwany Sipem (czy jakoś tam).
Kiedy wchodzisz na stronę SIPOWĄ i widzisz baner,że jest super okazja bo Impreza już od 80k to nie wiem czy ktoś sobie ze mnie jaja robi? No ale dla takich jak ja jest Car Spec gdzie jak sobie zestawię Justy z BMWX5 to się dowiem że ci z BMW to skończeni kretyni, że wybrali tak kiepski wóz.
Starczy ... :wall:

Co do Niemców, to ulga złomowa szaleje, niech ktoś dzisiaj spróbuje kupić np. Fiata Panda, nie ma takiej opcji nrdowcy wykupili wszystko trzeba czekać parę miesięcy, z kolei ponoć w naszych komisach brak aut do 10k, bo zamiast sprzedwać złomy do PL wolą pewne 2500k euro.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 maja 2009, o 17:17

pkh pisze: Kiedy ktoś pyta mnie ile kosztuje taki OBK jak mój to ...wstyd mi powiedzieć, że przeszło 185k, ale jeśli już odpowiem to wzrok pytającego "mówi" mi że ze mnie palant..co gorsza zaczynam ich rozumieć.
Każdy ma jakiś problem. Na tej zasadzie można się z kogoś nabijać, że kupuje dziecku klocki Lego w sytuacji, gdy Cobi jest tańsze.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 17:28

So What! pisze:
pkh pisze: Kiedy ktoś pyta mnie ile kosztuje taki OBK jak mój to ...wstyd mi powiedzieć, że przeszło 185k, ale jeśli już odpowiem to wzrok pytającego "mówi" mi że ze mnie palant..co gorsza zaczynam ich rozumieć.
Każdy ma jakiś problem. Na tej zasadzie można się z kogoś nabijać, że kupuje dziecku klocki Lego w sytuacji, gdy Cobi jest tańsze.
Wiesz Szymon, jeśli by ten podstawowy zestaw lego kosztował tysiaka... to można by spokojnie popatrzeć z politowaniem ;-)

Polityka cenowa SIP jaka jest każdy widzi. Dobra, jak euro jest tanie, ale do kitu kiedy jest drogie. Podobno bardzo słabo się subaryny sprzedają w tym roku i jaskółki śpiewają o bardzo złym wyniku sprzedaży SIP.

ODPOWIEDZ