hanysy w subarakach!
- gladius56
- 1 gwiazdka
- Auto: legas 2.5 ,04 ,165 kucy
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
hanysy w subarakach!
Często mijam Was jadących moją ulubioną firmą moto. Dajcie znać o sobie , zróbmy tu taką małą podgrupę hanysów!
Czasem możnaby sobie pomóc radą i uczynkiem.
:thumb
Czasem możnaby sobie pomóc radą i uczynkiem.
:thumb
Re: hanysy w subarakach!
gladius56, wpadnij do wawy to Ci pomachamy 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- gladius56
- 1 gwiazdka
bywam w stolycy nieczęsto ale obiecuję machać Tobie i reszcie !!!!
Precz z antagonizmem warszawsko-śląskim!!!
Precz z antagonizmem warszawsko-śląskim!!!

gladius56 pisze: Precz z antagonizmem warszawsko-śląskim!!!![]()
Ładnie powiedziane

Kreska czyni cuda

- gladius56
- 1 gwiazdka
Kruszyn powiedz mnie o jaką kreskę ty masz na myśli ?
Bo ja może w święto wolno jarzę
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A co z innymi anatagonizmamai? "Hanysów" to ja też ten.. tego.... no prawie lubię.gladius56 pisze:Precz z antagonizmem warszawsko-śląskim!!!
- gladius56
- 1 gwiazdka
Jarmaj! Czy ty myślisz o gorolach (Sosnowiec i okolice) Bo chyba niemam siły nawijać w tym temacie, nic tu się chyba nie da zrobić jest jak jest i tyle! A jak prawie lubisz to chylę czoła, mnie to ciężko idzie (tyle nieudanych prób) 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie czuje różnic między miastami Śląska i nie ma dla mnie znaczenia czy to Gliwice, Katowice, Sosnowiec, czy coś tam jeszcze.
No może Gliwice są do przodu, bo większości tu ludność napływowa jest i nie muszę słuchać tego polsko-niemieckiego szwargotania, zwanego mową śląską.
No może Gliwice są do przodu, bo większości tu ludność napływowa jest i nie muszę słuchać tego polsko-niemieckiego szwargotania, zwanego mową śląską.

- gladius56
- 1 gwiazdka
Sosnowiec miastem śląskim!? To nowość! Mowa śląska szwargotaniem polsko-niemieckim!? No to nie dogadamy się. I na tym zakończmy.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: "Hanysów" to ja też ten.. tego.... no prawie lubię.
Zaraz, zaraz... czy aby WuRc też? A on ma giwerę moderatorską. Niech no tu przybędzie.

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
jarmaj, pieroński łożyroku, co Ty fanzolisz
Jak Ci hanys godo, że Chopy z Sosnowca to ino zagłębioki, to trza mu dac wiarę, pra?
To miał być żart, oczywiście, ale na poważnie to muszę Ci powiedzieć, że tym " ... tego polsko-niemieckiego szwargotania, zwanego mową śląską. ..."
- toś przegiął bracie ...
Ślązacy są oburzeni tym zestawieniem i trudno Im się dziwić (pomyśl o tym, ile było powstań Śląskich - a w tamtych
czasach wszyscy Powstańcy w ten sposób "świergotali, bo prawie wcale nie było ludności napływowej, o której sam wspomniałeś
).
W tej specyficznej gwarze oczywiście są wpływy języka niemieckiego ale też czeskiego, a sama gwara kształtowała się przez wieki, podobnie jak Ich zwyczaje i kultura.
Wierz mi, że Ślązacy nie zasługują na takie infantylne porównania.
Troszkę o tym pamiętam, bo urodziłem się w Świętochłowicach. Już nie mam tam rodziny, ale kiedy tylko mamy okazję z zespołem zagrać na Śląsku -
bardzo się z tego cieszymy. Pomijam moje "więzy krwi" i wspomnienia z dzieciństwa, ale moi koledzy z zespołu są zawsze zachwyceni tamtejszą
(Rawa Blues, Chorzowskie Bluestracje 2 kilometry od mojego domu rodzinnego
, Leśniczówka i wiele innych miejsc...) atmosferą, no i oczywiście spotkanymi ludźmi - wyjątkowo dobrze czujemy się wśród Hanysów
A ciekawe jak będzie w Gliwicach - prawdopodobnie mamy tam zagrać 18 lipca ...
jarmaj, gladius56 wpadniecie posłuchać
PZDR

To miał być żart, oczywiście, ale na poważnie to muszę Ci powiedzieć, że tym " ... tego polsko-niemieckiego szwargotania, zwanego mową śląską. ..."
- toś przegiął bracie ...

czasach wszyscy Powstańcy w ten sposób "świergotali, bo prawie wcale nie było ludności napływowej, o której sam wspomniałeś

W tej specyficznej gwarze oczywiście są wpływy języka niemieckiego ale też czeskiego, a sama gwara kształtowała się przez wieki, podobnie jak Ich zwyczaje i kultura.
Troszkę o tym pamiętam, bo urodziłem się w Świętochłowicach. Już nie mam tam rodziny, ale kiedy tylko mamy okazję z zespołem zagrać na Śląsku -
bardzo się z tego cieszymy. Pomijam moje "więzy krwi" i wspomnienia z dzieciństwa, ale moi koledzy z zespołu są zawsze zachwyceni tamtejszą
(Rawa Blues, Chorzowskie Bluestracje 2 kilometry od mojego domu rodzinnego

A ciekawe jak będzie w Gliwicach - prawdopodobnie mamy tam zagrać 18 lipca ...

jarmaj, gladius56 wpadniecie posłuchać

PZDR

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No chyba parę było. I w każdym 10 osób na krzyż brało udział. Bo cała reszta wolała w goebbelsowie być gdzie ich faterland.piotruś pisze:(pomyśl o tym, ile było powstań Śląskich
- gladius56
- 1 gwiazdka
Dzięki Piotruś! Daj jakiegoś linka do informacji o Tobie i Twojej muzie.Trzym sie luftu!
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
jarmaj, gladius56, Panowie, lepiej już dajmy spokój
, zamiast się napinać lepiej się napić
Pozdrawiam Was serdecznie
i zapraszam na stronę kapeli, w której gram: http://www.wielebnyblues.pl

Pozdrawiam Was serdecznie

- gladius56
- 1 gwiazdka
Jak widać objawił sie znawca historii Polski. Zagłębie to to samo co Śląsk , 50 tysięcy powstańców którzy wywalczyli dla kraju najbogatszą jego część ,to zadyma 10 zwolenników III Rzeszy (gdzie tu logika!),
cóż może to tylko kwestia tragicznego poziomu nauczania w niektórych szkołach?
Proponuję minutą ciszy uczcić te rewelacje.
cóż może to tylko kwestia tragicznego poziomu nauczania w niektórych szkołach?
Proponuję minutą ciszy uczcić te rewelacje.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No jak tak to zrozumiałeś co napisałem, to faktycznie kiepsko.gladius56 pisze:to zadyma 10 zwolenników III Rzeszy (gdzie tu logika!)
Ale nie będę nic pisał o szkołach które kończyłeś, bo każdej, nawet najlepszej, może się wpadka zdarzyć

Dobry pomysł. Ja już milczę.gladius56 pisze:Proponuję minutą ciszy uczcić te rewelacje.

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj, ale musisz przyznać, że gladiuscyferki zasłużył na szacunek, za samokrytykę swojej szkoły 

gladius56 pisze: Kruszyn powiedz mnie o jaką kreskę ty masz na myśli ?
A pisałem gdzieś ,że kreska rożnie się kojarzy ....

gladius56, kreska to forum na którym właśnie wymieniasz kurtuazyjnie poglądy na temat zaliczenia Sosnowca do śląska

Może byś tak to powiedział ślązakowi prosto w twarz, co?jarmaj pisze: nie muszę słuchać tego polsko-niemieckiego szwargotania

No faktycznie, takie niemiecko-polskie szwargotanie, to usłyszysz w Gliwicach i dalej, przez Kędzierzyn aż do Opola, Ale to chyba oczywiste, gdyż te tereny zamieszkiwała/zamieszkuje mniejszość niemiecka. Inną gwarę spotkasz na śląsku cieszyńskim, jeszcze inną w Katowicach i okolicach.
Kolebką najprawdziwszej śląskiej gwary są Siemianowice Śl., i ręczę, że byłbyś zdziwiony, jak bardzo różni się od reszty, szczególnie tej zniemczonej.
Piotruś, szacun. To samo chciałam napisaćpiotruś pisze:- toś przegiął bracie ...![]()
Ślązacy są oburzeni tym zestawieniem i trudno Im się dziwić (pomyśl o tym, ile było powstań Śląskich - a w tamtych
czasach wszyscy Powstańcy w ten sposób "świergotali, bo prawie wcale nie było ludności napływowej, o której sam wspomniałeś).

O Jezusie...jarmaj pisze:No chyba parę było. I w każdym 10 osób na krzyż brało udział. Bo cała reszta wolała w goebbelsowie być gdzie ich faterland.

Żenuła

czasem milczenie jest złotemjarmaj pisze:Dobry pomysł. Ja już milczę.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
piotruś ale ja nie widzę na tym rozkładzie jazdy występu w Biesach do poprawki proszę szacuneczek dla takiej kapeli.
Zaraz się zacznie
Jak na kropce kiedyś w temacie o oderwaniu Śląska od Polski. Pamiętam jak dziś, wszystkie hanysy twierdziły, że Polakami to oni wcale nie są

Jak na kropce kiedyś w temacie o oderwaniu Śląska od Polski. Pamiętam jak dziś, wszystkie hanysy twierdziły, że Polakami to oni wcale nie są

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No to pech, bo ja nie znam się na metalach szlachetnych.Doxa pisze:czasem milczenie jest złotem
A że powstania były czymś marginalnym, tylko bardzo nagłośnionym, to niestety fakt, czy się komuś to podoba, czy nie. I gdzie większość Ślązaków chciała być też wiadomo (zresztą do dzisiaj się to nie zmieniło i sny o faterlandzie trwają - i nie mówię tu o mniejszości niemieckiej, bo do nich nic nie mam. Są Niemcami i mają prawo to wyrażać, mi chodzi o "hanysów")
ja nie mam żadnego hanysa w moim Subaraku. Może troszkę roztoczy i na zderzaku rozbite owady - ale hanysów chyba nie ma.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Tak, to była niezwykle pouczająca dyskusja. Dowiedziałem się z niej m.in. że jeśliby Śląsk od Polski odłączyć to Polacy zdechną z głodu, nędzy i rozpaczy za wcześniejszym dobrobytem...LouCyphre pisze: Pamiętam jak dziś, wszystkie hanysy twierdziły, że Polakami to oni wcale nie są![]()