głośny wydech i problemy za granicą
głośny wydech i problemy za granicą
witam wszystkich! to mój pierwszy post i zarazem poważna zagwozdka..
jestem bardzo bliski kupna Imprezy GT '99. typ włożył do niej przelot 2,5" z jednym tłumikiem, sam twierdzi, ze za granicę to by tym nie pojechal..
a może ktoś miał jakieś doświadczenie w jeździe po europie subaru z głośnym wydechem? one prosto z fabryki są już dość głośne, więc może problemów nie powinno być?
wydech wydechem, ale może być on pretekstem skierowania na badanie spalin, katalizatora też nie ma.
pełno info znalazłem w stylu, że ktoś slyszał, ze we Francji konfiskują samochód, a w niemczech odwożą do granicy na twój koszt.. ale nic z pierwszej ręki. to jak, ktoś miał jakieś przygody?
pozdr
jestem bardzo bliski kupna Imprezy GT '99. typ włożył do niej przelot 2,5" z jednym tłumikiem, sam twierdzi, ze za granicę to by tym nie pojechal..
a może ktoś miał jakieś doświadczenie w jeździe po europie subaru z głośnym wydechem? one prosto z fabryki są już dość głośne, więc może problemów nie powinno być?
wydech wydechem, ale może być on pretekstem skierowania na badanie spalin, katalizatora też nie ma.
pełno info znalazłem w stylu, że ktoś slyszał, ze we Francji konfiskują samochód, a w niemczech odwożą do granicy na twój koszt.. ale nic z pierwszej ręki. to jak, ktoś miał jakieś przygody?
pozdr
Re: głośny wydech i problemy za granicą
Na Twoim miejscu przede wszystkim bym się zastanowił, czy dałbym radę przejechać kilkaset km z kanonadą dobywającą się autu z dupska ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
zwłaszcza autostradą, gdzie dźwięk staje się jednostajny... w pewnym momencie można zwariowaćky pisze:Na Twoim miejscu przede wszystkim bym się zastanowił, czy dałbym radę przejechać kilkaset km z kanonadą dobywającą się autu z dupska ;)
r.

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Barthol pisze: ky napisał(a):Na Twoim miejscu przede wszystkim bym się zastanowił, czy dałbym radę przejechać kilkaset km z kanonadą dobywającą się autu z dupska ;)
r.
zwłaszcza autostradą, gdzie dźwięk staje się jednostajny... w pewnym momencie można zwariować![]()
Na autostradzie nie słychać bo gwizd bezramkowych szyb wszystko zagłusza

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru pisze: Na autostradzie nie słychać bo gwizd bezramkowych szyb wszystko zagłusza![]()

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
W Niemczech to Ci mogę powiedzieć, że na pewno zostaniesz odholowany do warsztatu, który z ochotą zajmie się przywróceniem odmiennego stanu do fabrycznego, następnie zrobią Ci przegląd w odpowiedniej stacji diagnostycznej i na koniec będziesz mógl odebrać dowód we właściwym miejscu, zdaje się komendzie policji po uiszczeniu mandatu, który umożliwi Ci kontynuację jazdy.
To tak w dużym skrócie...
To tak w dużym skrócie...

Dolce far niente 

- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nieprawda. Zrobiłem Białą Damą (dość głośnąBarthol pisze: ky napisał(a):
Na Twoim miejscu przede wszystkim bym się zastanowił, czy dałbym radę przejechać kilkaset km z kanonadą dobywającą się autu z dupska ;)
r.
zwłaszcza autostradą, gdzie dźwięk staje się jednostajny... w pewnym momencie można zwariować

Nie zdązyli zatrzymać, aby zapytać?Arti pisze: I problemów z żadnymi służbami nie miałem.

Dolce far niente 

testowałem to w Clio z "luźnym wydechem" na autostradzie, jadąc na zawody w charakterze balastu (znaczy pilota), po 20 minutach jazdy z jednostajnym i głebokim: uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dobiegającym z zaplecza miałem ochotę na 1 apapChloru pisze:Barthol pisze: zwłaszcza autostradą, gdzie dźwięk staje się jednostajny... w pewnym momencie można zwariować![]()
Na autostradzie nie słychać bo gwizd bezramkowych szyb wszystko zagłusza

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Myślę, że 95% Imprez ma założony przelot 2,5 cala (lub więcej) z jednym tłumikiem. Więc to nic dziwnego. Posłuchaj, przjedź się. Na odległość nikt nie powie, bo wszystko zależy od końcowego tłumika. Musisz sprawdzić, czy jest to dla Ciebie akceptowalny poziom dźwięku, czy nie.wolan pisze:typ włożył do niej przelot 2,5" z jednym tłumikiem
Na kwestiach prawnych głośnych wydechów się nie znam, ale jakie to ma znaczenie, jak jedziesz 2-3 razy tego co zezwalają przepisy

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Po wiśniowym wydechu napie... mnie łeb (dlatego nie jeździłem na jeździe próbnej STI 06
), ale po kilku tysiącach km i 2 ibupromach się przyzwyczaiłem i przez następne tysiące było ok.

FUX pisze: W Niemczech to Ci mogę powiedzieć, że na pewno zostaniesz odholowany do warsztatu (ciach)

nie takie umcyki bez wydechu w polowkach na niskim laczu tu widuje na lokalnych blachach.. kwestia szczescia raczej...

Gdzieś już to chyba słyszałem...gregski pisze:chyba, ze wcześniej snajper go zdejmie za zakłócanie porządku publicznego..
![]()

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
EterycznyŻołądź pisze:Po wiśniowym wydechu napie... mnie łeb (dlatego nie jeździłem na jeździe próbnej STI 06), ale po kilku tysiącach km i 2 ibupromach się przyzwyczaiłem i przez następne tysiące było ok.
Mój jest stanowczo za cichy i w zasadzie to tylko nadaje się do tak długich tras jak do Finlandii. Poza tym powinien być zdecydowanie bardziej "wymowny"

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj, przepraszam, że mam dobry słuch (nie tak jak rowerzysta, w słuchawkach, którego prawie by karetka przejechała, myślał, że jego puszczam, a ambulansu nie widział, niestety zdradziła mnie chyba moja mina).
Widziałem nawet 1 panią w Forku w słuchawkach w uszach.
Widziałem nawet 1 panią w Forku w słuchawkach w uszach.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Sugerujesz, że jestem głuchy???
No niestety tu masz rację...
Przeszło 30% utraty słuchu. Ale przynajmniej nie słyszę żadnych wyjących szyb itp! Same plusy!

No niestety tu masz rację...

Przeszło 30% utraty słuchu. Ale przynajmniej nie słyszę żadnych wyjących szyb itp! Same plusy!
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: Same plusy!
No! I jak Ci się dzieje coś z silnikiem to jak usłyszysz to już wiadomo co się złego dzieje. 0 niepewności.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
EterycznyŻołądź pisze: No! I jak Ci się dzieje coś z silnikiem to jak usłyszysz to już wiadomo co się złego dzieje. 0 niepewności.![]()
Testowane na zwierzętach. Konkretnie na osłach

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
skoro o zagranicy mowa...
u nas normy (dla aut osobowych) sa takie:
moc < 150 kW
diesel - max. 90 dB (A) przy 3000 rpm
benzyna - max. 87 dB (A) przy 3500 rpm
moc > 150 kW
diesel - max. 92 dB (A) przy 3000 rpm
benzyna - 89 dB (A) przy 3500 rpm
w skrocie: pomiarow dokonuje sie w stojacym aucie (na twardym podlozu)
just FYI, oto troche info o glosnosci roznych wydechow w Subarakach
http://www.turbomagazine.com/tech/0212t ... index.html
vrooom vrooom vrooom, vrooooooooooooooooooooooooom
u nas normy (dla aut osobowych) sa takie:
moc < 150 kW
diesel - max. 90 dB (A) przy 3000 rpm
benzyna - max. 87 dB (A) przy 3500 rpm
moc > 150 kW
diesel - max. 92 dB (A) przy 3000 rpm
benzyna - 89 dB (A) przy 3500 rpm
w skrocie: pomiarow dokonuje sie w stojacym aucie (na twardym podlozu)
just FYI, oto troche info o glosnosci roznych wydechow w Subarakach

vrooom vrooom vrooom, vrooooooooooooooooooooooooom

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
eddie_gt4, no kurde... Ty to jesteś encyklopedia - ile ja się onegdaj nagooglałem za tymi informacjami
Wielkie dzięki
A na pewno < 150 kW> (a nie KM?)
eddie_gt4, a może kojarzysz gdzie mozna znaleźć dane nt głośności H&S ? Gdzieś czytałem ile "emituje db sam back box i ile z center pip'em? Ale nie pamietam gdzie ...

eddie_gt4, a może kojarzysz gdzie mozna znaleźć dane nt głośności H&S ? Gdzieś czytałem ile "emituje db sam back box i ile z center pip'em? Ale nie pamietam gdzie ...
Ostatnio zmieniony 5 maja 2009, o 12:00 przez piotruś, łącznie zmieniany 1 raz.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
eddie_gt4, wynika z tego, że diesel może być dwa razy głośniejszy. To skandal 

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
e tam, encyklopedia ta WuRCus jestpiotruś pisze:eddie_gt4, no kurde... Ty to jesteś encyklopedia - ile ja się onegdaj nagooglałem za tymi informacjamiWielkie dzięki
A na pewno < 150 kW> (a nie KM?)
![]()

a co do kW jestem pewien, bo liczby pochodza z odpowiedniego rozporzadzenia ministra transportu

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
przynajmiej u nas jest tak, ale nie wiem jak np. jest w DE czy innych krajach UniiSo What! pisze:eddie_gt4, wynika z tego, że diesel może być dwa razy głośniejszy. To skandal

zadałem pytranie do punktu sprzedaży Subaru w Wilnie : czy tłumiki i układ wydechowy Forestera podlegają gwarancji? 3 dni brak odpowiedzi