Eutanazja
Re: Eutanazja
Gump, oj poruszyłeś górę lodową
Będzie ciekawa dyskusja,zobaczymy kto radia maryja słucha
No i jeszcze można poruszyć in vitro

Będzie ciekawa dyskusja,zobaczymy kto radia maryja słucha

No i jeszcze można poruszyć in vitro
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ciekawie się zapowiada. To moja specjalność naukowa więc chętnie poczytam co tu ciekawego padnie. Chciałem tylko ostrzec że zwykle w dyskusjach na ten temat dyskutancie nie wiedzą dokładnie o czym mówią, nie znają różnych form i rodzajów eutanazji i otoczki medycznej oraz wielu innych rzeczy związanych z tematem, a wtedy dyskusja nie ma większego sensu.
o in vitro już była spor dyskusja
a co do eutanazji, to żyjemy w kraju religijnym, gdzie większość osób przynajmniej w teorii jest wierząca. A jedną z podstawowych zasad religijnych jest świętość życia... czyli tylko Bóg może je dać i zabrać.
Dyskutując o tym problemie, jest kilka punktów zapalnych: etyczność, humanizm czy relacja między państwem a kościołem... No i co też jest istotne a zwrócił na to uwagę Azrael: posiadanie odpowiedniego przygotowania do prowadzenia takiej dyskusji. W innym przypadku możemy rozmawiać tylko o naszych odczuciach lub przekonaniach
a co do eutanazji, to żyjemy w kraju religijnym, gdzie większość osób przynajmniej w teorii jest wierząca. A jedną z podstawowych zasad religijnych jest świętość życia... czyli tylko Bóg może je dać i zabrać.
Dyskutując o tym problemie, jest kilka punktów zapalnych: etyczność, humanizm czy relacja między państwem a kościołem... No i co też jest istotne a zwrócił na to uwagę Azrael: posiadanie odpowiedniego przygotowania do prowadzenia takiej dyskusji. W innym przypadku możemy rozmawiać tylko o naszych odczuciach lub przekonaniach
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Barthol pisze: o in vitro już była spor dyskusja
Kurcze a gdzie bo chyba mnie jeszcze nie było z wami

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Czy ja wiem?Gump pisze:Dlaczego inni mogą godnie odejść a w Polsce nie co o tym sądzicie .
minimus ostatnio odszedł z pracy i ja uważam, że całkiem godnie.
Wybierasz się gdzieś?
Kruszyn, rozumiem, że jeśli ktoś jest za eutanazją to jest światły, a ten kto jest przeciwny to słuchacz radia?
czarne jest piękne...
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... t=in+vitroKruszyn pisze:Barthol pisze: o in vitro już była spor dyskusja
Kurcze a gdzie bo chyba mnie jeszcze nie było z wami
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
vibowit ,absolutnie najwyżej w góry, byłbym jednak bardzo szczęśliwy gdybym mógł decydować o swoim losie w końcu jest demokracja 

w teorii to brzmi bardzo prosto, niestety w życiu bywa różnie i każdy przypadek jest inny. Choćby nawet takie ustalenie od jakiego momentu można sobie "zamówić": śmierć na życzenie... Nie bardzo wiem jak ustawodawca miałby to mierzyć i wyznaczyć próg graniczny od którego takie posunięcie byłoby możliwe i jak uzasadniłby swoją decyzję: dlaczego tak a nie inaczejGump pisze:vibowit ,absolutnie najwyżej w góry, byłbym jednak bardzo szczęśliwy gdybym mógł decydować o swoim losie w końcu jest demokracja
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Powinni dopuścić przynajmniej eutanazję przez zaniechanie, tj. poprzez zaprzestanie podawania środków lub stosowania urządzeń podtrzymujących życie.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Moze, byc ciekawy temat. Sam nie bardzo wiem co o tym myslec (bardzej jestem na 'nie') wiec chetnie poczytam.
ten teges. Moze rozjasnij. Dla mnie, od strony techncznej, sprawa wyglada dosc jasno. Warunki, w ktorych jest dopuszczalna takze sobe potrafe wyobrazic.Azrael pisze: Chciałem tylko ostrzec że zwykle w dyskusjach na ten temat dyskutancie nie wiedzą dokładnie o czym mówią, nie znają różnych form i rodzajów eutanazji i otoczki medycznej oraz wielu innych rzeczy związanych z tematem, a wtedy dyskusja nie ma większego sensu.
no ale w tym momencie dochodzimy do sytuacji arbitralnego określenia, kiedy to zaniechanie ma nastąpić. Kto ma (powinien) prawo o tym decydować. Czy osoba, która jest podłączona do aparatury jest świadoma tego co się dzieje, czuje coś. Medycyna na takie pytania nie jest chyba jeszcze w stanie sama odpowiedzieć... empirycznych dowodów brak.. a nikt nie wrócił z tego stanu by powiedzieć: dzięki chłopaki, że pozwoliliście mi odejść lub co za skur...y z Was, bo czułem co się dzieje.So What! pisze:Powinni dopuścić przynajmniej eutanazję przez zaniechanie, tj. poprzez zaprzestanie podawania środków lub stosowania urządzeń podtrzymujących życie.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Dokładnie, sytuacja, gdy o eutanazji decydują osoby postronne może (a raczej na pewno będzie) prowadzić do nadużyć.So What! pisze:Powinni dopuścić przynajmniej eutanazję przez zaniechanie, tj. poprzez zaprzestanie podawania środków lub stosowania urządzeń podtrzymujących życie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Istnieje coś takiego, nie nazywa się eutanazją tylko właśnie zaniechaniem reanimacji. Stosuje się u pacjentów chorych, w stanach krytycznych/agonalnych. Wiem o tym, ponieważ jak umierała moja Mama, to musiałam walczyć o reanimację 2 razy. Po drugim razie zrozumiałam, że lekarze jednak mają rację z tym przepisem. I z rokowaniami.So What! pisze:Powinni dopuścić przynajmniej eutanazję przez zaniechanie, tj. poprzez zaprzestanie podawania środków lub stosowania urządzeń podtrzymujących życie.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
remek pisze: ten teges. Moze rozjasnij. Dla mnie, od strony techncznej, sprawa wyglada dosc jasno. Warunki, w ktorych jest dopuszczalna takze sobe potrafe wyobrazic.
Jest eutanazja bierna i czynna, świadoma i nieświadoma. Są tez czyny zbliżone do eutanazji których za eutanazję się nie uznaje, często dotyczy ona nie umierających staruszków ale np. noworodków, co więcej eutanazja jest codzienną rzeczywistością dla tysięcy lekarzy z oddziałów szpitalnych na całym świecie, a nie jakąś abstrakcją dopuszczalną w kilku krajach. Pewne praktyki które uznaję się za zwyczajne i są powszechnie stosowane w praktyce medycznej są po głębszejanalizie zwyczajną eutannazją, mimo żenie są nigdzie lub prawie nigdzie penalizowane.
Ogólnie tematyka jest niezwykle obszerna, dla ciekawych polecam na początek Petera Singera "Rethinking life and death". Singer ma trochę radykalne poglądy, ale przedstawia materię w ciekawy i świeży sposób i podaje ciekawe przykłady.
rrosiak pisze: Dokładnie, sytuacja, gdy o eutanazji decydują osoby postronne może (a raczej na pewno będzie) prowadzić do nadużyć.
Argument z równi pochyłej jest dość słaby. Można to sformułować śmiało tak: "Jeżeli o leczeniu decydują osoby postronne to może to prowadzić do nadużyć". Czy aby na pewno chcemy to powiedzieć?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Azrael pisze:rrosiak pisze: Dokładnie, sytuacja, gdy o eutanazji decydują osoby postronne może (a raczej na pewno będzie) prowadzić do nadużyć.
Argument z równi pochyłej jest dość słaby. Można to sformułować śmiało tak: "Jeżeli o leczeniu decydują osoby postronne to może to prowadzić do nadużyć". Czy aby na pewno chcemy to powiedzieć?
Nadużycia były, są i będą w niemalże każdej dziedzinie, ale danie komuś legalnego prawa do podejmowania decyzji o uśmierceniu innej osoby w imię jego dobra to chyba trochę inna bajka. Nie jestem "znawcą" tematu, piszę co myślę.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Doxa pisze: tylko właśnie zaniechaniem reanimacji
Się to DNR zowie. Do not resuscitate.