Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
-
mały 5150
- 6 gwiazdek
- Auto: Czarne Zło
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
vibowit pisze:
Ten fenomen mały 5150 może lepiej wyjaśnić.
A pewnie

i będę teraz rżnął ważniaka

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru

mały 5150
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
mały 5150 pisze:
będę teraz rżnął
ważniaka
Przecież pomijając kolor to i wyglądasz jak smerf.

EterycznyŻołądź
-
g-r-z-e-s
- 1 gwiazdka
- Auto: leśnik s turbo MY99'
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Opony Michelin Primacy 225/55/16 Y , a co o tych powiecie i czy rozmiar może być do forka
lub MICHELIN ENERGY 215/60/16

sami wariaci na drogach czasem trudno ich wyprzedzić
nieoznakowane.info
g-r-z-e-s
-
So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
-
Polubił:
309 razy
-
Polubione posty:
60 razy
g-r-z-e-s, Michelin Energy omijałbym szerokim łukiem. Na mokrym dramat.
So What!
-
g-r-z-e-s
- 1 gwiazdka
- Auto: leśnik s turbo MY99'
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
So What! pisze:
g-r-z-e-s, Michelin Energy omijałbym szerokim łukiem. Na mokrym dramat.
a co z rozmiarem w jakich można się bezpiecznie poruszać
sami wariaci na drogach czasem trudno ich wyprzedzić
nieoznakowane.info
g-r-z-e-s
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
235 razy
-
Polubione posty:
350 razy
So What! pisze:g-r-z-e-s, Michelin Energy omijałbym szerokim łukiem. Na mokrym dramat.
popieram!!!!
Kiedyś na Istrii przy 30-40 peugotem omal w przepaść na agrawce nie wjechałem. Rzadkie g...

Dolce far niente

FUX
-
deLux
- 5 gwiazdek
- Auto: X.X
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
g-r-z-e-s, ja obstawiam, że 225/50R17 wejdzie
może ktoś poleci dobre i tanie źródło opon z wysyłką albo w 3 mieście

deLux
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
442 razy
deLux pisze:może ktoś poleci dobre i tanie źródło opon z wysyłką
Ostatnie dwa razy kupowałem zimówki u nich:
http://www.opony.com/
Cena była wtedy tam najniższa, jaką w paru miejscach usłyszałem. Tyle że wtedy mieli jaką promocję na Nokiany. Ale sprawdzić można. Dostawa raz dwa, bez problemu.
EDIT
Chociaż nie zawsze się to sprawdza, tak przez ciekawośc teraz zerknąłem i za re070 jest tam prawie 90 zł więcej, niż zapłaciłem dwa dni temu w 4t.
jarmaj
-
citan
- 5 gwiazdek
- Auto: japońskie
-
Polubił:
41 razy
-
Polubione posty:
14 razy
A tak już zupełnie z ciekawości, hamerykańce do Imprez wkładają całoroczne Bridgestone Potenza RE92a. Macie jakieś doświadczenia z czymś takim. Tego się nawet chyba kupić nie da u nas.

Raz (w drodze na Chlejady) dość niespodziewanie wywiozły mnie (na niedużej prędkości... w końcu to JA prowadziłem

- ale tak w ogóle, tośmy za dużo bagażu mieli z tyłu i to na pewno dlatego

) na zakręcie troszkę, ale tak to są ok, słuchają się, nie popiskują. Ciekaw jestem porównania z takimi np. RE50... przynajmniej marka się zgadza.

citan
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
442 razy
Nigdy opona „całoroczna” nie będzie nawet porównywalna ze specyficznie "letnią" i to jeszcze taką z wyższej półki.
Tak sama jak ta letnia nie jest porównywalna z wyczynowymi (tylko tu jeszcze trzeba oddzielić oponę na suche i mokre). Po prostu im większy kompromis konstrukcji, bo wymagania w różnych warunkach są dla opony różne, wręcz wykluczające się nawzajem, tym w sumie w każdych jest coraz gorsza.
No ale jeździć się pewnie da.
jarmaj
-
zamieszanie
- 1 gwiazdka
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
To ja zapuszczę pytanie zadane już na kropce - po wczorajszej przejażdżce namacalnie się przekonałem że nie ma sensu dalej jeździć na geolandardach z totalnie zjechanymi boczkami. Znaczy - owszem, da się przyspieszyć i zahamować, gorzej ze skręcaniem.
Stąd nie będe czekać na po plejadach ze zmianą opon. Na shortliście mam następujące opony (rozmiar 215/60/R16):
BF Goodrich Profiler
Bridgestone Turanza ER 300
Nokian V
Nokian Z (to już wyższa półka cenowa)
Samochód - Forek XT. Z opcją na mapteka stage 1 w najbliższym czasie

Co z nich wybrać (99% asfalt, off-road w moim wydaniu to incydentalny zjazd z czarnego)?
zamieszanie
-
Bouler
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy 2.0D SW, Opel Astra 1.9CDTI HB
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
zamieszanie, Ja bym polecał Bridgestone ER300 lub Nokiana V. Obie można mieć w tym rozmiarze w wersji wzmocnionej, więc będą miały sztywniejsze boki.
Bouler
-
zamieszanie
- 1 gwiazdka
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Bouler pisze:
wersji wzmocnionej
Czyli jakie będzie miała ta wersja oznaczenia?
zamieszanie
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mógłby się ktoś rozpisać o RE070 na mokrym? Gdyby jeszcze ten ktoś miał porównanie porównanie z RE050 to już w ogóle byłoby cudnie.

EterycznyŻołądź
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
442 razy
Jak są w miarę nowe, to różnica mała. Potem trochę zaczynają odstawać ale tez nie jakoś bardzo, ale do póki nie ma masy stojącej na drodze wody, to nie ma się czym przejmować i w ogóle o oponach nie myśleć. Dopiero w dużych kałużach/potokach wody trzeba trochę uważać. Ale tez bez przesady. Niedawno na już mocno wymęczonych oponach, w deszczu jakieś 2 paczki jechało się zupełnie bezstresowo (no oczywiście na niemieckiej autostradzie).
Moje zdanie tu jest takie: przy w miarę normalnej jeździe (szyli dość szybko i dynamicznie, ale bez przeginania), nie trzeba w ogóle zaprzątać sobie głowy uważaniem na te opony. Trzeba jechać normalnie, a i tak będzie spory zapas. Serio.
jarmaj
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jarmaj, no to chyba właśnie przypieczętowałeś wybór opon. Matka się skarży, że na 50tkach tył strasznie pływa (i ma rację), a zawieszenia ze względu na wrocławskie dziury nie zmieni. Dzięki!
EterycznyŻołądź
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
83 razy
-
Polubione posty:
442 razy
Tylko pamiętaj tez o „wadach” 070-tek.
Jak pierwszy raz założysz, to będziesz miał wrażenie że koła z jakiegoś twardego plastiku ci założono. Nawet na WRX-owym zawieszeniu drobne nierówności przenoszą się na auto w dużym stopniu. Taka pralka stale.
Drugie, re070 ma podobną charakterystykę do opon wyczynowych. Na zimno jest oczywiście bardzo dobra, ale nie ma jakiejś kosmicznej rewelacji. Ta opona potrzebuje temperatury. Ponoć jakieś 80 stopni. A żeby to tylu rozgrzać, to już trzeba ileś tam km krętą drogą iść naprawdę duuuużym ogniem. Wtedy trzyma wręcz nieprawdopodobnie, trzeba się na nowo przyzwyczaić i przełamać swoje doświadczenia odnośnie prędkości pokonywania zakrętów i opóźniania hamowania. Ale jak często tak się jeździ?
Tak z drugiej strony, to te twarde boki, które taki dyskomfort powoduję, są też i zaletą na co dzień (nie tylko z powodu trzymania w zakręcie). Przez parę sezonów ani razu mi się te opony nie wybąbliły na dziurach, co przy innych zdarzało mi się od czasu do czasu.
Tak czy siak, ja bardzo polecam.
jarmaj
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
jarmaj, no i teraz mi ćwieka wbiłeś.

RE050 też takie miękkie w sumie nie są, ale obecne, które mają pół sezonu (zmiana wypada nam co sezon, ale tak głupio w połowie sezonu, jeśli wiesz co mam na myśli) na suchym asfalcie słabo trzymają, na co matka się mi skarży, jako, że lubi szybko jeździć po zakrętach, ale zawsze na okrągło (nie jeździ agresywnie), gdyż nie może przełamać się do boków. Boję się czy aż ta rozgrzeje opony, jednak coś lepszego niż RE050A by się przydało.
Znowu Ci bardzo dziękuję za cenną odpowiedź.
EterycznyŻołądź
-
naLeśnik
- 4 gwiazdki
- Auto: destrukcja
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
a mój Forek właśnie dostał nowe oponki Dunlop SP SPORT MAXX TT 215/55R17 94 Y na felgach od Imprezy, ET53 (no trudno)

dzisiaj już noc więc fotek nima ale jutro zrobię kilka ujęć. Uprzedzając pytania o obcieranie: z przodu jest duuży luz a z tyłu wchodzi bez wcisku karta kredytowa między oponę a kolumnę, chyba przydadzą się delikatne dystanse

naLeśnik
-
mały 5150
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Tak czytam i czytam i ku...a już nie wiem jakie te opony mam kupić - Bridgestone RE070, RE050; Firestone FZ90, który podobno robiony jest na liniach Bridgestone'a

Ja to oprócz ceny i wskaźnika ścierania się bieżnika w czasie to jakoś nie widzę strasznej różnicy pomiędzy oponami

, bo i tak jak się coś dzieje i mi się poślizgnie, ucieknie tył lub przód to zwalam na brak swoich umiejętności. Jak czasami czytam jakie niuanse Wy wyłapujecie to alby jesteście tacy dobrzy w te klocki, albo ja jestem taki kiepski, albo to wszystko to jest srutu tutu
W związku z powyższym radzić panowie co mam kupić, bo muszę na czymś na Chlejady dojechać
P.S.
Wituś, tak uprzedzając zdarzenia - jak masz zamiar dzikować to od razu Ci powiem żebyś mnie pocałował w...

Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru

mały 5150
-
dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Jezdze na oponach GISLAVED SPEED 606 [205_55_16] i jestem bardzo zadowolony ...
dareq
-
mały 5150
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Gdzie to można zakupić?