w maździe zapytałem, czy mogę przyjść z psem, żeby sprawdzić, czy się zmieści. I że z kocem i w ogóle. NIE! brzmiała grzeczna odpowiedź.
a co do odmiany, to zobacta co się dzieje.
Super PRowcy z firm uznają, że jak się po polsku odmienia, to rodak nasz kochany nie zrozumie o jaką firmę chodzi.
Ostatnio sporo reklam IKEA - napisałem jak oni mówią. Normals by rzekł: reklam IKEI. Ale nie - spotkajmy się w IKEA...
Reklama czyni cuda - po reklamie "Mam SMAKA" ludzie - sam słyszałem - przestali odmieniać podobne słowa. Nie uciekniemy przed stwierdzeniem, że telewizja jest dziś chyba jedynym źródłem wiedzy i słownictwa, oraz wzorcem mówienia.
Już korci, żeby napisać: a może Sejm powinien wydać ustawę o poprawności... tia, a co jeśli jakiś artysta sobie neologizm wymylłi i już go urządas za chabety i na dołek. Oj, panie Mariusz, tu się pan nie popisał. 5 tysięcy grzywny.
Gdyby chcieć działaćjak ci artyści od IKEA, to byśĶy mówili: Kupiłem sobie FIAT, MAZDA. Proszę zwrócić swą szlachetną uwagę na nazwę SUBARU - ona nie podlega tym prawom, gdyż się nie odmienia. I to kolejna wyższość tej marki na MERCEDES. Bo jakże prosto powiedzieć jeździłem SUBARU - głowka nie boli jak się odmienia. Ale już w przypadku MERCEDESA? Ojejejejej, jakiż kłopot. Bo czy powiedzieć: Jeździłem Mercedes, czy Mercedesem. Nie wiem, rozterka i rozdarcie szat.
A co jeśli ktoś nazwie córkę Mercedes? No się pytam co!? Nie było Mercedesy? Całowałem się z Mercedesą ( ew. Mercedessą). Kurna, co za język fleksyjny głupi jakiś. jakby ktoś chciał to zjawisko zrozumieć, to oto próbka języka opisu∆ącego te zjawiska:
Teoretycznie język analityczny może przekształcić się bezpośrednio we fleksyjny na zasadzie gramatyzacji morfemów
I ja się pytam, czy w IKEI morfem jest gramatyzowany, czy jest negatywna interferencja z języka anlitycznego?
da bardzo zaniteresowanych:
http://grzegorj.w.interia.pl/gram/koniugp.html