100k KM

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: 100k KM

Post 23 lip 2014, o 23:53

Chloru pisze:Szczególnie gdy interwał wymiany rozrządu to 100 tysięcy km a nie 60. Sam koszt usługi tez jest wyższy niż w przeciętnym aucie.

Zofija - nie strasz ludzi ;-) Pompa może też zacząć po prostu ciec. Wtedy się okazuje, że oszczędność 400 PLN odbija się ekstra kosztem 1-2 kPLN.
Chloru,
no to żeby tak szybko nie ucinać tematu, popatrzmy na jeszcze jeden aspekt:
- jakość części montowanych fabrycznie a tych dostępnych w handlu.
Subaru zaleca wymianę po 200 tys km, co oznacza, że ich zdaniem ta część ma co najmniej taką trwałość.
My jednak już po 100 tys., mimo braku oznak zużycia, demontujemy oryginalną pompę i w jej miejsce wstawiamy nową
(tańszą lub droższą, bo wybór jest: http://www.iparts.pl/auto-czesci/pompa- ... 00091.html )
A co jeśli ta pompa, którą kupiliśmy zwyczajnie będzie gorszej jakości, albo będzie miała wadę i zacznie np. ciec po przejechaniu zaledwie kilkudziesięciu tysięcy, tj, przed kolejną wymianą rozrządu?
:roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 24 lip 2014, o 00:04

Лукашэнка, a co jesli oryginalna pompa ma 12 lat? ;) Teoryzujesz :razz:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 lip 2014, o 00:10

Лукашэнка, z tymi zaleceniami producenta to różnie bywa. Ja piszę z doświadczenia. Co prawda w nie-Subaru, ale to akurat mniej ważne. Auto miało 85 kkm i 4 lata. Mówiłam mojemu zaufanemu mechanikowi (polecanemu również i na tym forum), że chcę zrobić rozrząd i pompę wody wcześniej niż wymaga książka.

Usłyszałam - nieeee, to dopiero przy 120 kkm lub po 5 latach wg książki. I.... nie zdążyła stuknąć setka i pożegnałam się z głowicą. :wall:
A przecież czarownica prawdę Ci powie ;-)

Oczywiście można nie wymieniać. Każdemu wg potrzeb i zasobności kieszeni.
Ja wolałabym jednak wymienić i nie siedzieć jak na szpilkach, że może jednak się zatrzyma :roll:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:13

Chloru pisze:Лукашэнка, a co jesli oryginalna pompa ma 12 lat? ;) Teoryzujesz :razz:
Chloru,
sam teoretyzujesz.
Samochód mcc ma dopiero 10 lat!
:razz:

:giggle:

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Post 24 lip 2014, o 00:13

mcc pisze:
Chloru pisze: w wolnossących Imprezach sedan nie ma reduktora

pewnie chodzilo mu o forka :-d

gumki na szybe - do wymiany - ale tu mam swoj typ - valeo albo motgum
na forum ktos polecal tanie a dobre wycieruchy, alca firma czy jakos tak, skusilem sie cena typu 15pln i okazaly sie ok:D
o znalazlem http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=10407 i chyba w castoramach sa dostepne :whistle:
Ostatnio zmieniony 24 lip 2014, o 00:16 przez zinc, łącznie zmieniany 1 raz.
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 24 lip 2014, o 00:14

zofija pisze: Jak się zepsuje, zatrze i zatrzyma, to zatrzymuje cały pasek (wyrywa zęby)

Prędzej go przytrze niż zatrzyma.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:16

Лукашэнка pisze: No bo na moją wyobraźnię, jedyną sytuacją, gdy ta pompa mogłaby się zatrzeć, to wtedy gdyby pracowała na sucho.

Pompa nie jest smarowana płynem chłodniczym. :giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:17

zofija,
no dobrze, przekonałaś mnie.
Nie drążę już dziury... w tej pompie.
:->

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:17

leon, racja - może nie zatrzyma, ale zęby zeżre ;-)
A bezzębny pasek, to jak bezzębna kobyła - nie działa :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:22

zofija, ale dlaczego miałoby zęby zeżreć, jak są po drugiej stronie paska ?

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:24

leon pisze:
Лукашэнка pisze: No bo na moją wyobraźnię, jedyną sytuacją, gdy ta pompa mogłaby się zatrzeć, to wtedy gdyby pracowała na sucho.

Ale jest nim chłodzona.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:29

Лукашэнка pisze:
leon pisze:

Ale jest nim chłodzona.
Aha, a nie prościej byłoby zamontować chłodnicę pompy wody ? :cofee:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 00:31

leon, racja, mój błąd.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 lip 2014, o 01:05

no cóż. Zdarzają się przypadki, że rozrząd nie wytrzymał parę tysięcy po wymianie. Należało by go w takim razie zmieniać znacznie częście. :cofee:

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 24 lip 2014, o 08:51

Лукашэнка pisze: OK, gdyby ta pompa się zatarła i zatrzymała, to rzeczywiście byłoby kiepsko.

Jeszcze pompa moze wybuchnąć, wtedy to w ogole straty są liczone w ludziach, nie tylko w piniondzach :lol: Jesli serwis mowi ze co 200 kkm, to znaczy ze pompa wytrzyma i 300 ale nie kazda, a 200 kkm pewnie wytrzymuje prawie 100%.. Prawie oznacza ze niektóre moga miec wade fabryczna i pasc po 5 kkm ale na to sie nic nie poradzi. Rownie dobrze mozna by profilaktycznie wymeiniac tloki, bo przeciez mogą pasc po 100 kkm. Ja tam nie wnikam kto sobie co nadmiarowo wymienia - w koncu kto bogatemu zabroni:) Ja oddalem do serwisu i pompa mi wymienili bo 200 kkm stuknelo. Ale przy okazji sie dowiedzialem ze na 100 kkm sie standardowo nei wymienia. Bez sensu jest tylko dorabianie filozofii do tego. A koszt wymiany pompy (gdyby wzięła i wybuchła) na poziomie 2k pln to nei wiem skad wziety ale chyba ktos ostro odjechal ;-)
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 24 lip 2014, o 08:54

Alan, Alan, Alan! pisze:Zdarzają się przypadki, że rozrząd nie wytrzymał parę tysięcy po wymianie.
Zdarzają sie u cwaniaczków, co sam pasek wymienili, albo zostawili starą pompę ;-)

Hati, jeśli serwisujesz w ASO na oryginałach, to pewnie, że rób tak jak mówią. Byleby pismną gwarancje dali i naprawili motor w razie czego.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2014, o 09:41 przez cyqan, łącznie zmieniany 2 razy.

mcc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: WRX seria+

Post 24 lip 2014, o 09:24

zinc pisze: na forum ktos polecal tanie a dobre wycieruchy, alca firma czy jakos tak, skusilem sie cena typu 15pln i okazaly sie ok:D
o znalazlem viewtopic.php?f=5&t=10407 i chyba w castoramach sa dostepne

Tez je zakupilem - ale jednak po uzywaniu przez kilka mcy wroce do moich typow.

Pzw,
MCC
no pain, no gain

http://www.pundit.pl - INTELIGENTNY BUDYNEK

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 527 razy

Post 24 lip 2014, o 09:57

hati, jak Ci pompa weźmie i wybuchnie to 1-2 kPLN może być wersją optymistyczną za samą wymianę rozrządu. Jak się zawory spotkają z tłokami to możesz dopisać zero do podanych kwot.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 10:29

Chloru,
skoro nie wyczerpaliśmy tego niezwykle ciekawego tematu, to pozwolę sobie pokazać tu materiał na temat usterek pomp wodnych, przygotowany przez ich renomowanego producenta:
http://www.intercars.com.pl/pliki/File/ ... yczyny.pdf

No i co się okazuje?
Wśród tak licznych powodów awarii tych podzespołów, ich zwykłe zużycie, wynikające z długiego okresu eksploatacji, jest gdzieś tam, wśród wielu innych, z których najwięcej ma związek z nazwijmy to, przyczynami zewnętrznymi.
Na przykład:
- błędy podczas wymiany paska rozrządu i/lub podczas wymiany samej pompy,
- niewłaściwa jakość (i/lub zanieczyszczenia) płynu chłodniczego

Czyli przede wszystkim zwrócił bym uwagę na jakość wykonania samej usługi oraz na jakość płynu chłodniczego.
Na tym proponowałbym nie oszczędzać.
Bo co z tego, że kupię nawet najdroższe podzespoły (kompletny rozrząd, nowa pompa, itd), jeśli za wymianę zabiorę się sam lub zlecę ją komuś kto wykona ją byle jak.

hati
4 gwiazdki

Post 24 lip 2014, o 12:11

cyqan pisze: Hati, jeśli serwisujesz w ASO na oryginałach, to pewnie, że rób tak jak mówią

Moze Cie zaskocze ale ostatni rozrzad i regulacje zaworow faktycznie oddalem do ASO/Maraso :) Na tyle na ile znam, na tym poziomie raczej nie cwaniakują, stad mysle ze wymiana pompy po 100 kkm w przypadku jesli dotychczasowa jest ok to po prostu zmarnowana kasa a nie cwaniakowanie. Oczywiscie w przypadku aut zmodzonych to juz inna historia ale tych nie dotyczą zalecenia serwisowe.

hati
4 gwiazdki

Post 24 lip 2014, o 12:17

Chloru pisze: hati, jak Ci pompa weźmie i wybuchnie to 1-2 kPLN może być wersją optymistyczną za samą wymianę rozrządu. Jak się zawory spotkają z tłokami to możesz dopisać zero do podanych kwot.

No wlasnie napisalem ze ta cena jest jakas ni to pies ni wydra. Zakladając ze pompy wodne w subaru, gdzie subaru zaleca ich wymiane co 200 kkm, wybuchają po 101 kkm, to jesli do wymiany jest sama pompa to 2k to jest jakas kwota z d... a jesli caly silnik do roboty, to kwota jest rowniez z tej samej parafii.
Ja sie dalej nie sprzeczam, bo szkoda czasu,chorobliwie zapobiegliwych nie przekonam a poza tym co ja mam w tym za interes ? Nawet lepiej dla ASO, bo wiecej zarobi, a pojazd sie przez to raczej nie pogorszy wiec jest ok.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 24 lip 2014, o 12:50

hati pisze: Moze Cie zaskocze ale ostatni rozrzad[...]
Nie zaskoczyłeś mnie. Są po prostu różne kultury eksploatacji.

Jak ktoś robi rocznie 50, czy 100.000km to sprawa przyjmuje zupełnie inny obrót. Ja nie traktuję Imprez jako samochód do jebania kilometrów, tylko Fun Car, na którym nie warto oszczędzać - to przecież nasza zabawka :razz:
hati pisze:ASO/Maraso :) Na tyle na ile znam, na tym poziomie raczej nie cwaniakują
Napisałem "cwaniaczków" mając na myśli właścicieli samochodów, co często gęsto szukają sposobu na podtarcie przysłowiowej dupy szkłem. Żartobliwie ;-)

Z tego jak interpretuję podejście forumowicza mcc - Jego Imprezie raczej nie zagraża podzielenie losu wielu złomków :-p

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 lip 2014, o 13:31

cyqan pisze:
Alan, Alan, Alan! pisze:Zdarzają się przypadki, że rozrząd nie wytrzymał parę tysięcy po wymianie.
Zdarzają sie u cwaniaczków, co sam pasek wymienili, albo zostawili starą pompę ;-)
To nie slyszales o paskach, ktore sobie radosnie pekly? A nie mozna powiedziec, zeby bylo drutowane? ;-)

Ja wymieniam to co chce producent + to co sie zuzylo. Inaczej przy kazdej wymianie oleju musialbym chyba robic rewizje silnika czytajac internet. Choc teraz i tak jest mega normalniej niz pare lat temu. ;-)

Nie ma co wariowac, impreza to normalne auto. :-)

hati
4 gwiazdki

Post 24 lip 2014, o 14:06

Alan, Alan, Alan! pisze: impreza to normalne auto.

Wyjąwszy dizle.Tam trzeba przy wymianie rozrzadu przy okazji wymienic wał, panewki, DPF i pare drobnych jeszcze ;-) Pompe tez można zostawić :lol:

hati
4 gwiazdki

Post 24 lip 2014, o 14:08

cyqan pisze: Jego Imprezie raczej nie zagraża podzielenie losu wielu złomków

Oj tam oj tam, czepiasz sie o tą dziure w zderzaku? NO nie mam czasu zakleic jej jakąś szmatą i prysnąć szprayem :giggle:

ODPOWIEDZ