Perły architektury

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Najlepsze teksty przeciwko LPG

Post 26 lis 2011, o 22:06

burat pisze: zawsze byłem altruistą
Jak sobie przypomniałem, jakim pozycjom i technikom sprzyja przód auta, to bym tego nie nazwal altruizmem, raczej cwaniactwem albo dalece posunietą ostrożnością :evilgrin:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 26 lis 2011, o 22:55

maf1 pisze: No to i Tobie się dostanie. Zbuduj sobie dom z gazobetonu 24mm i go nie ocieplij styropianem/wełną. Załóż ogrzewanie gazowe i wioooo. Przecież jestem bogaty :thumb: Oczywiście! Można zbudować dom z cegły dziurawki. Wszyscy, których znam, a budujących domy, ocieplają zewnętrznie. Kaprys?
trafiłeś akurat na człowieka który parę lat w tym interesie siedział... i nigdy nie wybudowałbym domu (ani nie zamieszkał) w domu z gazobetonu, czy tam siporeksie
Materiał ten nigdy nie wysycha (tzn schnie kilkadziesiąt lat)- co powoduje, że jak go ocieplisz styropianem z zewnątrz, to w którą stronę paruje? do środka - nie dziękuję, wole byc zdrowy. Dane podawane nt izolacji cieplnej tego materiału podawane są dla suchego materiału - ale skoro lata zajmuje wyschnięcie to? Ileśset lat temu wymyślono czerwoną cegłę i przy tym pozostanę. Pozorna oszczędność na cenie samego bloczku vs cegła jest złudna - cegłę można cieńszą izolacją zewnętrzną wykończyć, bo lepiej izoluje, mniej materiału łączącego się daje (pióro-wpust) itd. - suma sumarum koszt gotowej ściany jest podobny, a klimat wew domu jest "zdrowszy" przy cegle czerwonej.... mogę tak dłużej ;-)
Dyskusję o materiałach budowlanych i oszczędnościach - mozna przenieść na inny won-tek, bo tu chłopaki lepszy temat poruszyli...

burat firanka w polonezie? przecież to salon, ja pamiętam firankę w 126p BISie - i jeszcze drewno do kominka jechało :thumb:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 26 lis 2011, o 23:22

OBK H6, to zależy od gabarytów użytkowników :whistle: :mrgreen:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 26 lis 2011, o 23:29

tyż prowda
najwyżsi nie bylim - ale po 175 każde miało ;-)
nagorsza była kora... w spodniach po powrocie na chatę - trudno było to staruszkom wytłumaczyć :-) różowe lata 90te :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 lis 2011, o 23:33

OBK H6 pisze: :-) różowe lata 90te :-)
:thumb: :thumb: :thumb: :thumb:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 29 lis 2011, o 23:35

maf1 pisze: Kpisz? Czy tak na prawdę myślisz?
Naprawdę. Wszak obecny Zamek Królewski jest nowszy od niejednej przedwojennej, modernistycznej willi.
maf1 pisze: To w trakcie budowy miałem nie ocieplać budynku? Bo tak? Bo mnie stać wypierdolić kilka tysięcy złotych w pizdu bo tak? Ochujało was totalnie :wall:
Odróżniasz budowę nowego domu od ,,modernizacji'' budynku, który ma jakąś wartość historyczną i estetyczną? (to, że 99% nie jest w stanie tego dostrzec, nie znaczy, że tego nie ma).

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 12 gru 2011, o 16:09

ky, skoro już o perłach architektury... To podobno z Twoich okolic:

Obrazek

Zacne połączenie :giggle:

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubione posty: 9 razy

Post 12 gru 2011, o 16:11

Ale pewnie jak ciepło :whistle:

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Re: Perły architektury

Post 12 gru 2011, o 16:50

koziolek, to jest wieża chłodząca :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 gru 2011, o 16:53

Oj tam oj tam, żeby chłodnia miała co robić, musi być też coś ciepłego ;-)

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 12 gru 2011, o 22:24

Ciekawe czy można zarezerwować pokój z widokiem na komin :?

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubione posty: 9 razy

Post 12 gru 2011, o 22:29

Bergen pisze: koziolek, to jest wieża chłodząca :giggle:
Ops :wall:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 gru 2011, o 00:36

Bergen pisze:ky, skoro już o perłach architektury... To podobno z Twoich okolic:

Obrazek

a tak to wyglada online:
Screen shot 2011-12-12 at 23.36.59.png
Screen shot 2011-12-12 at 23.36.59.png (221.01 KiB) Przejrzano 1769 razy
http://www.hotel-alicja.pl/galeria.html

znajdz roznice :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i tak jest lepiej, bo widac online komin w galerii, kiedys powiesili tylko retusze i pol internetu sie z nich smialo :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 13 gru 2011, o 00:59

Bergen pisze:ky, skoro już o perłach architektury... To podobno z Twoich okolic:

Obrazek

Tak. Ale mam lepsze:

http://refotografie.blogspot.com/2011/1 ... -5_02.html
http://refotografie.blogspot.com/2010/0 ... kiego.html
http://refotografie.blogspot.com/2010/0 ... monia.html

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 gru 2011, o 01:10

ky, świetne :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 gru 2011, o 03:51

ky pisze: Tak. Ale mam lepsze:
Zaj... to mało, mimo mojego umiłowania własności.
Warszawiak ze mnie żaden (nie będzie), ale zawsze mnie zastanawia, jak wjadę w okolice centrum, który to debil pozwala na stawianie tych bazgrołów np. złote tarasy. Przecież tam są przykłady starej, bardzo ładnej architektury - nic tylko zrobić nowoczesną wizję starego i zbudować jak biały człowiek. Nie, tu musi się jakiś sen szaleńca objawić.

A mogę narzekać gdyż płacę podatki ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2011, o 08:15

Piszecie o panelach słonecznych. DO ogrzania wody w lecie - no to se policzcie ile to kosztuje i co taki panel daje u nas w kraju północnym. Przecież słońca prawie nie ma, świeci jakoś płasko... Rozumiem w USA, które są na poziomie Madrytu, Maroka... Ale tu? Na północy Europy? W śniegach?

A źeby was rozbawić, to myśĶy dom ocieplali zdejmując dach od zewnątrz- bo oryginalnie nam schrzanili ocieplenie dachu. A nie chcielim rozwalać połowy domu, no to dach won, rockwool i niby lepiej. Ale i tak niektóre pokoje jeszcze raz od środka skosy docieplaliśmy. Duża różnica. No i wymiana okien dałą pełnię zadowolenia. I jaranie w kominku z wkładem - bez rozprowadzenia. Za to 25 kW i palone non stop.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 gru 2011, o 10:06

Arno pisze: Piszecie o panelach słonecznych. DO ogrzania wody w lecie - no to se policzcie ile to kosztuje i co taki panel daje u nas w kraju północnym. Przecież słońca prawie nie ma, świeci jakoś płasko... Rozumiem w USA, które są na poziomie Madrytu, Maroka... Ale tu? Na północy Europy? W śniegach?

Tam te panele nie są potrzebne, tam wystarczy beczka z wodą na kiju pomalowana na czarno, żeby mieć ciepłej wody w bród. To właśnie u nas musi być bardziej wyrafinowana technologia jeśli mamy cokolwiek ze słońca skorzystać.

Koszty są duże i zwraca się jakieś 10-12 lat (bez uwzględnienia dopłat, o które podobno trudno). Ale komfort użytkowania w czasach kryzysu i drożejących nośników energii - bardzo wielki. Nie raz o tym gadaliśmy, rozwiązanie ma i wady i zalety ;-)

Za to ocieplenie poddasza widać każdy ma spieprzone. Z kim nie rozmawiam, to jest dotknięty tą chorobą.
Alan, Alan, Alan! pisze: Warszawiak ze mnie żaden (nie będzie)

Jak na nie-warszawiaka witasz się dobrze :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 gru 2011, o 11:17

Konto usunięte pisze:
Koszty są duże i zwraca się jakieś 10-12 lat
O ile solary tyle wytrzymają bez awarii :->

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 13 gru 2011, o 12:19

U mnie kilka razy stawala pompka, bo np. zawieszal sie komputer sterujacy solarami i rurki rozgrzewaly sie do tego stopnia, ze topila sie na nich dodatkowa izolacja termiczna :) Mimo tego wszystko dziala bez problemu. Problematyczne jest tylko wysterowanie tego tak, aby rzeczywiscie bilans energetyczny byl na nasza korzysc. Co do polozenia geograficznego to jest tak jak pisalem. Od poznej jesieni do wczesnej wiosny jest jedna wielka lipa i uklad nie produkuje w ogole ciepla, natomiast w pozostalej czesci roku prawie nie dogrzewamy wody uzytkowej w inny sposob. W domu mam 1000L bufor z dodatkowym 200L zbiornikiem w srodku (gorna czesc bufora) na wode uzytkowa. Nawet jak jest kilka pochmurnych dni to bufor wystarcza, zeby utrzymac ciepla wode o temperaturze prawie 40st. I to w zupelnosci wystarcza. Co prawda mam tylko 4 panele zamiast 6, ale w przyszlosci, jak bedzie potrzeba to postawie dodatkowe. Tym razem w ogrodzie, zeby jeszcze bardziej zwiekszyc efektywnosc ukladu. W tej chwili solary obsluguje prawie 50W pompka i ledwo co daje rade, ze wzgledu na dosc duza roznice wysokosci.

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 13 gru 2011, o 12:45

burat pisze:w Polonezie robiłem "dwa pokoje" oddzielając kurtką przednie fotele od tylnych ,no ale co było zrobić jak kolega nie miał samochodu :mrgreen:
ile masz w klacie ? :thumb:

Ta metoda co do ocieplenia dachu podoba mi sie najbardziej a i architektura całkiem całkiem :thumb:
Załączniki
06.jpg
07.jpg

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 gru 2011, o 12:52

WitAce pisze:ciepla wode o temperaturze prawie 40st. I to w zupelnosci wystarcza.
40 st. to ciepła? :o :o :o
Zależy komu to wystarcza. :?

Brrrr....
Tak, wiem, że kwestie ekonomiczne związane z dogrzewaniem wody, itd.
Ale jakbym miała się w takiej temperaturze wody myć, to..... ja wolę nie mieć jednak domu. :wall:

Tak samo z resztą jeśli chodzi io temperaturę powietrza. 25 st. to absolutne minimum, dla normalnej egzystencji dla mnie, a i tak jak siedzę wieczorem przed telewizorem bez ruchu, to jest mi zimno i bez dodatkowych setrów czy bluz się nie obędzie i zupełnie nie wyobrażam sobie życia na dłuższą mętę w domu w którym jest np. 18 czy 19 st. :roll:
Czarownica prawdę Ci powie :D

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 gru 2011, o 13:01

dareq pisze: ile masz w klacie ? :thumb:
starczyło :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 gru 2011, o 13:03

So What! pisze:
Konto usunięte pisze:
Koszty są duże i zwraca się jakieś 10-12 lat
O ile solary tyle wytrzymają bez awarii :->
Tego nie wie nikt, przekonamy się za 6,5 roku. Producent moich "nie chińskich" rurek twierdzi, że 20 lat wytrzymują, bo tyle działają pierwsze egzemplarze, które zaczęli produkować. Ale producenci twierdzą różne rzeczy ;-)
zofija pisze: 40 st. to ciepła? :o :o :o
Zależy komu to wystarcza. :?
To oznacza mniej więcej tyle, że aby mieć 45 st wystarczy dogrzać np. gazem tylko o 5 stopni, a nie o 30 ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 13 gru 2011, o 13:18

zofija, eee zmarźluch z Ciebie. Ostatnio dokonaliśmy upgrade'u piecyka gazowego o programowalny termostat. 22 stopnie ustawione i spokojnie starcza. Temperatura wody do mycia się coś koło 45 stopni i w zupełności wystarcza. Złotówek nie liczę, żeby dalej mieć dobre samopoczucie ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ