Czy rozgrzewać silnik na postoju?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Czy rozgrzewać silnik na postoju?

Post 21 gru 2011, o 10:37

Witek pisze:tylko przed wyłączeniem poczekać, Rzeczywiście tak się powinno robić? Dlaczego?
z tego co kojarzę - żeby temperatura turbiny wolniej spadała - oszczędzić jej szoku termicznego

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 gru 2011, o 10:50

Nie szoku termicznego, tylko aby umożliwić cyrkulację oleju dopóki temperatura trochę nie spadnie. I przez to nie zacierać wałka turbiny.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 21 gru 2011, o 13:52

Witek pisze: Dlaczego niektórzy twierdzą, że silników z turbo nie powinno włączać się na chwilę, tylko przed wyłączeniem poczekać, aż się nagrzeją? Np. w sytuacji kiedy chcemy przestawić samochód. Rzeczywiście tak się powinno robić? Dlaczego?

W większości to bez znaczenia ale np. Evo parę razy tak zrobisz i za którymś razem nie zapali ;) Świece są za zimne po prostu i się nie oczyszczają bez zagrzania, do tego dośc bogata mieszanka do startu i mamy komplet. W STI też jak odpowiednio wiele razy byś tak zrobił to w końcu by rzucił palenie.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 21 gru 2011, o 17:14

Azrael pisze: W większości to bez znaczenia ale np. Evo parę razy tak zrobisz i za którymś razem nie zapali ;) Świece są za zimne po prostu i się nie oczyszczają bez zagrzania, do tego dośc bogata mieszanka do startu i mamy komplet. W STI też jak odpowiednio wiele razy byś tak zrobił to w końcu by rzucił palenie.

Czyli poza tym, że auto może nie chcieć zapalić, nic szkodliwego dla silnika się nie dzieje? Sporadycznie można odpalić auto, przestawić je i zaraz zgasić, jeśli później zamiast robić tak jeszcze kilka razy będzie się normalnie jeździć?

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 gru 2011, o 17:19

Sporadycznie można tak zrobić, nie jest to zbyt zdrowe, ale można, byle nie ciągle. Ja jak miałem w Ktw za blisko do pracy to jedziłem naokoło żeby się mógł nagrzać.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 21 gru 2011, o 17:28

Azrael, dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie. To szkodzi tylko świecom tak?

OBK H6 pisze:
Witek pisze:tylko przed wyłączeniem poczekać, Rzeczywiście tak się powinno robić? Dlaczego?
z tego co kojarzę - żeby temperatura turbiny wolniej spadała - oszczędzić jej szoku termicznego
Kiedy odpalamy zimne auto to rzeczywiście temperatura musi spaść, zanim je wyłączymy. ;-)
jarmaj pisze: Nie szoku termicznego, tylko aby umożliwić cyrkulację oleju dopóki temperatura trochę nie spadnie. I przez to nie zacierać wałka turbiny.

Chyba, że turbina ma osobne chłodzenie oleju. Przynajmniej tak mi tłumaczyli jak np. pytałem się o ten poryty system start/stop w autach z turbo.

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 gru 2011, o 17:31

Witek pisze: Chyba, że turbina ma osobne chłodzenie oleju. Przynajmniej tak mi tłumaczyli jak np. pytałem się o ten poryty system start/stop w autach z turbo.

Niektóre auta mają elektryczny obieg, ale za wiele takich nie widziałem. Żadne z "naszych".
Witek pisze: Azrael, dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie. To szkodzi tylko świecom tak?

Nie tylko, ale to ma najszybsze konsekwencje.

ODPOWIEDZ