Gdzie w Katowicach wymienić rozrząd w Subaru Impreza 2.0

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
xbike.pl
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Gdzie w Katowicach wymienić rozrząd w Subaru Impreza 2.0

Post 30 kwie 2011, o 22:19

Dziendobry…
Ale się fajnie Panienki miziają :-p

W przerwie na nawlekanie włóczki uprzejmie donoszę…..

W istocie Xbike.pl stara się od jakiegoś czasu wprowadzać do sprzedazy wyselekcjonowaną grupe części przeznaczonych do Subaru. Selekcja opiera się /co oczywiste/ m.in. na analizie konkurencyjnosci cenowej, dostępności, zaangazowania kapitału celem stworzenia stock’ow etc.

Nie wiem tak naprawde po co bić piane w takim watku i zastanawiac z czego to wszystko wynika. Jak słusznie zasugerował Azrael, ani 4T ani Xbike.pl ani ASO nie poruszają się po tym rynku jak dzieci we mgle – każdy ma swoją koncepcje i uwaza ją za wlasciwą.

Moja siostra pisała kiedyś pracę magisterską pt: strategia reklamowa firm branży motoryzacyjnej w oparciu o Xbike.pl – nie biorę w cudzysłów bo nie cytuje – nie kojarzę dokładnie tytułu – pamiętam, ze nie zawierała zbyt wiele stron :mrgreen:
Dzisiaj możnaby pokusić się o doktorat: polityka cenowa Xbike.pl – autor: forum-subaru.pl :thumb: - opasłe tomisko by z tego wyszło a ja byłbym bogatszy bo widzę, że jest za tanio.

PS. Grzesiu, dzieki Bogu /a wlasciwie to nie jemu bo nie miał nic do gadania/ temat uzywanych gratów stał się marginalny. Pomijam tu błotniczek, reflektorek czy lustereczko. To, ze silnik trzeba remontować na nowych gratach i bez gównolepstwa wie większość. Fajnie, ze mogą je kupić tez u mnie za, jak widzę po opiniach, dobry price. Znaczy się – podoba się – lux.

A tak na marginesie – „promocja” na wszystkie części Subaru dla forumowiczów – cena detal + 30% - będzie Pan zadowolooooony 8-)

http://www.xbike.pl - oryginalne części zamienne Subaru, Mitsubishi
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 30 kwie 2011, o 23:23

xbike.pl, przeczytałem właśnie całość (wątek) za jednym zamachem. niestety, ale moje wrażenie jest takie, że całą dyskusję, a zwłaszcza dość nieprzyjemny jej wydźwięk, wywołał kolega czajos84 i wszelkie mało przyjemne uwagi mają charakter personalny raczej. znaczy: nikt (poza czajos84) nie wypowiedział żadnej negatywnej opinii o jakiejkolwiek firmie. nawet firma babci z włóczką została przedstawiona jako normalna alternatywa, mająca swoje rynkowe miejsce.
jednym zdaniem:
xbike.pl pisze:Nie wiem tak naprawde po co bić piane w takim watku
bicie piany wynika nie z próby analizy rynku z jednoznaczną tezą, że jakaś firma jest thebest, tylko z faktu, że użytkownik czajos84 troszkę zaniżył poziom (IMHO).

a że Grzesiek_67 daje się podpuszczać, to wiadomo nie od dzisiaj :whistle:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 00:08

xbike.pl pisze: PS. Grzesiu, dzieki Bogu /a wlasciwie to nie jemu bo nie miał nic do gadania/ temat uzywanych gratów stał się marginalny.

Norberto, jak Cię lubię, napisałem : choć może być inaczej ? No, napisałem ;-) I kropka, pardone kreska.
Swoją drogą, dawno się nie widzieliśmy to i percepcja może szwankować. Trza nadrobić i tyle. Ale Cię ta stewardessa wywołała z otchłani niebytu, niczym LPG jarmaja :mrgreen:

Serio - geneza wątku, jakbyśmy ją zagubili, kolega pytał gdzie warto machnąć się na rozrząd w okolicach Katowic. Koleżeństwo doradziło, że jak Katowice to może być 4turbo. Na to wpadł wesołek i w niedwuznaczny sposób zarzucił koleżeństwu czerstwe rady. Jako, że rady nie były czerstwe a wesołek jak średniopalone wapno do akcji wszedł Tajemniczy Don Pedro, czyli ja. Koniec historii, czyli Dramatu Plebejskiego w 3,5 akcie.

I mnie tu nie pisać o napadaniu, czy podpuszczaniu bo w ryja będzie :-)

Pozdrawiam
Don Pedro
Brak podpisu.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 00:40

interpretując nieco, zrozumiałem Twojego posta tak:
Jako, że rady nie były czerstwe przecinek a wesołek jak średniopalone wapno przecinek do akcji wszedł Tajemniczy Don Pedro, czyli ja.

Grzesiek_67 pisze:I mnie tu nie pisać o napadaniu, czy podpuszczaniu bo w ryja będzie :-)
Grześ, wiesz co dla mnie jest wieeelkim fenomenem? to, że jak po raz pierwszy spotykam się z kimś "na żywca", to wrażenie jest... my się znamy. twarz/postać widzę pierwszy raz, ale my się znamy. pewnie dlatego, że akurat tutaj mało kto udaje. niemniej, efekt jest niesamowity, bo nagle mam ze 100 dobrych znajomych, co najmniej.
więc jako dobry znajomy... daj mi w ryja (tylko letko ;-) ) a potem (i przed tym) sobie popijemy i poopowiadasz o lataniu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

edit:
dla przypomnienia: tak jak napisałem: czajos84 napisał/zachował się jak wzbudnik i przyczyny/powodu reakcji należy (znowu: IMHO) szukać w Jego postach. EOT

j33mbo
5 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 00:56

Grzesiek_67, bardzo fajnie , że kulega wpadł i powiedział, że można taniej niż w 4T,
może mógłby sobie odpuścić nazywanie wysokich cen oszustwem, bo takiego tu nie widzę,

Fang
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza '00 GD/GX

Post 1 maja 2011, o 11:42

Witam,

Mam wrażaenie jakbym wsadził kij w mrowisko co zupełnie nie było moją intencją! Jako, że ASO to kompletna porażka (nawet telefonów nie odbieraja) to ludzie sobie muszą jakoś radzić. 4T faktycznie ma renome a kolega Azrael wykazał się ogromną wiedzą i pomógł mi przy okazji innego problemu - zdiagnozowac usterkę (wyciekający olej przez dekle, przedostający się na swiece). Wiedza kosztuje i doceniam to niemniej napisałem mu szczerze, że nie stać mnie na robociznę u nich, byc może w skład robociny wchodzi cena regaluacji luzu zawrów lub inne aspekty, z których nie zdaję sobie sprawy niemniej jest to ponad mój budżet.

Dopiero co kupiłem auto i wyszło, że z rozrządem i deklami, mam do wydania grubu ponad 2k. Na razie wstawiłem auto do garażu i po prostu nie będę nim na razie jeździł, dopuki nie uzbieram kasy na te naprawy. Oczywiście jak każdy konsument będę porównywał oferty i pytał na forum co, gdzie i jak? Obym tylko nie rozpętał kolejnej burzy :roll:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 12:06

Fang pisze: Obym tylko nie rozpętał kolejnej burzy
żartujesz? burze są piękne!

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 1 maja 2011, o 12:55

To ja rzucę inny przykład - przesuwka do skrzyni STi GC8. 4turbo 460zł czas oczekiwania 6tyg, w ASO 260zł czas oczekiwania 6tyg...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 13:01

Jeszcze tylko dwa komentarze i już mnie w tym wątku nie ma :
j33mbo pisze: Grzesiek_67, bardzo fajnie , że kulega wpadł i powiedział, że można taniej niż w 4T,
Ty, a jakby kolega wpadł i powiedział, że jednak Ziemia nie jest płaska, też byś był mu wdzięczny ?
Nikt, nie pisał, że 4T jest synonimem taniochy. Nie odwracaj kota ogonem.

damaz pisze: Grześ, wiesz co dla mnie jest wieeelkim fenomenem? to, że jak po raz pierwszy spotykam się z kimś "na żywca", to wrażenie jest... my się znamy. twarz/postać widzę pierwszy raz, ale my się znamy. pewnie dlatego, że akurat tutaj mało kto udaje. niemniej, efekt jest niesamowity, bo nagle mam ze 100 dobrych znajomych, co najmniej.
więc jako dobry znajomy... daj mi w ryja (tylko letko ;-) ) a potem (i przed tym) sobie popijemy i poopowiadasz o lataniu.

damaziu, Ciebie bym kwiatkiem nie tknął nawet a pobiesiadować, z CAŁĄ OGROMNĄ FRAJDĄ :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 13:10

Zrobiliście nagonkę na chłopaka, bo napisał że w 4T jest drogo i że można taniej.
Czym tu się tak emocjonować? 4T ma prawo sprzedawać części drożej, a xbike taniej. Natomiast czajos84 ma prawo o tym pisać. I tyle.
Dla niego może nie ma znaczenia to, czy ten przysłowiowy wał będzie mieć od ręki, czy za tydzień, a każda firma ma prawo mieć własną politykę cenową.
Klienci też oczekują różnych rzeczy i na te potrzeby odpowiada zarówno 4T jak i xbike tyle że w różnym zakresie. IMO nie ma w tym nic złego.

Niemniej jak się ten wątek czyta, to można odnieść wrażenie, że jesteśmy na forum 4T a nie forum Subaru.
Konto usunięte pisze:Cena to jest maximum z tego ile jest w stanie zapłacić klient.
I tyle.
Konto usunięte pisze:Rzuć ceny porównywalnej firmy, która ma serwis, handlowców, zatrudnia niezłych mechaników. Tylko tak można porównać ceny obiektywnie. Przyłóż się i daj coś więcej niż linki do google i allegro.

Ceny części to ceny części, a koszty działalności które wpływają na ich wysokość to zupełnie inna bajka.
I tak jak pisałam wyżej, różni Klienci mają różne oczekiwania, np. takie aby w jednej firmie było wszystko razem, czyli serwis, handlowcy, dobra jakość usługi i obsługi. A inni mogą chcieć zaangażować w naprawę samochodu więcej swojego czasu i trochę na tym zaoszczędzić, kupując części np. u xbike'a a naprawy dokonując w profesjonalnym serwisie. Czym to się różni? A no tym, że mają taniej, tylko dłużej, więcej muszą za tym polatać, ale dla nich ważniejsza jest cena od komfortu.
Nadal nie widzę w tym niczego złego...
Grzesiek_67 pisze:Jeżeli nie czujesz, rozumiesz różnicy w takim choćby drobiazgu, jak rękojmia udzielona przez 4turbo, a rękojmia udzielona przez Babcię z drutami, to ja Ci wytłumaczę. W 4turbo, jak część nadaje się do zgłoszenia w ramach gwarancji producenckiej, szybciutko masz nową część a już 4turbo użera się z producentem, u Babci, najprawdopodobniej czekasz 3-4 miesiące, z duszą na ramieniu czy roszczenie gwarancyjne zostanie przez producenta uznane, czy też nie. I to jest choćby ten niuans za który warto zapłacić trochę więcej.
Grzesiek_67 i chodzi właśnie o to, że dla jednych warto, a dla drugich nie warto.
Ale nadal mówimy tu o oryginalnych częściach i profesjonalnej naprawie, a nie o druciarstwie u Pana Henia w szopie na używanych częściach ze szrotu. Co jest złego w tym, że ktoś chce kupić coś taniej, tej samej jakości, a nie zależy mu tak bardzo na rękojmi, czasie, itp.?
Nie każdego stać na wszystko, niektórzy szukają oszczędności.
Grzesiek_67 pisze:czajos84, ja również nie czuję się przekonany Twoimi przykładami i jako, że podobnie jak Kubie nie bardzo mi się chce już z Tobą gadać to pokojowa propozycja - Ty szukasz tego wału za 1500 PLN, ja kupuję w 4turbo za 2500 PLN. Gupi jestem, lubię przepłacać, bardzo lubię Bryka, Adasia i Kuba. Reszta to marność :mrgreen:
Grzesiek_67, to dlaczego, szczerze, pojechałeś robić swój silnik 400 km w jedną stronę do carfita do Nowego Sącza? No czemu? Miałeś ochotę się z nim akurat napić, połazić po górach, czy... po prostu było taniej, a równie profesjonalnie co w 4T?
Jeśli to ostatnie, to nie bądź obłudnym hipokrytą.

Też bardzo lubię chłopaków z 4T, ale przy porównywaniu cen nie ma to żadnego znaczenia.
Grzesiek_67 pisze:czajos84, na telefonie nie siedzi babcia a wał jest najprawdopodobniej używany.
Aha, czyli jak piszemy źle o 4T to jest źle, ale jak piszemy źle o xbike'u (zarzucając sprzedawanie używanych części jako nowe) to już dobrze...
A jakieś konkretne przykłady sprzedawania jako nowe części używanych?

Może nie to miałeś na myśli, ale zdecydowanie to daje się odczytać z Twojej wypowiedzi....

xbike.pl pisze:Nie wiem tak naprawde po co bić piane w takim watku i zastanawiac z czego to wszystko wynika. Jak słusznie zasugerował Azrael, ani 4T ani Xbike.pl ani ASO nie poruszają się po tym rynku jak dzieci we mgle – każdy ma swoją koncepcje i uwaza ją za wlasciwą.
I to chyba wyczerpuje temat.
damaz pisze:xbike.pl, przeczytałem właśnie całość (wątek) za jednym zamachem. niestety, ale moje wrażenie jest takie, że całą dyskusję, a zwłaszcza dość nieprzyjemny jej wydźwięk, wywołał kolega czajos84 i wszelkie mało przyjemne uwagi mają charakter personalny raczej.
Nieprzyjemny wydźwięk w tej dyskusji wywołali niestety koledzy nagonką na czajosa84, który zaczął od tego że polecił komuś poszukać części taniej niż w 4T.
damaz pisze:bicie piany wynika nie z próby analizy rynku z jednoznaczną tezą, że jakaś firma jest thebest
A IMO właśnie z tego.
Ilu z Was na codzień serwisuje się w 4T? Nikt nie szuka czasem tańszej (kosztem dostępności części, czasu naprawy, itd) alternatywy?

Kilka osób napisało, że dyskusja jest bez sensu. To prawda, bo u większości emocje wzięły górę nad zdrowym rozsądkiem. Tak dyskutować raczej się nie da.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 13:22

Zosiu, napisałem długi elaborat w odpowiedzi w na Twój post...ale go nie opublikuję. Post, który zabolał mnie autentycznie i to nie przez jego celność (bo wcale nie był celny) a przez insynuacje dotyczące hipokryzji, dwulicowości, forowaniu na siłę wizerunku 4trubo, nagonce na Norberta.

I w związku z powyższym teraz ja strzelę focha. Uważam, że będzie w pełni uzasadniony.
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 maja 2011, o 13:27

zofija pisze: Czym tu się tak emocjonować? 4T ma prawo sprzedawać części drożej, a xbike taniej. Natomiast czajos84 ma prawo o tym pisać. I tyle.

Natomiast każdy ma prawo się z czajosem84 nie zgadzać i o tym pisać - tego mi zabrakło w podsumowaniu 8-)

Kolega czsjos84 może i ma rację, tylko nie potrafi jej sensownie uzasadnić i znaleźć dobrych przykładów.

BTW Norbert, rozumiem, że można dostać fakturę VAT 23% na to co wystawione na aukcji, bo nie jest ta opcja zaznaczona? Tylko w takim wypadku ma sens porównywanie cen. Wiem, że są jakieś uproszczone faktury VAT marża czy coś takiego, a jak się domyślam to może generować spore różnice...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 maja 2011, o 13:32

Grzesiek_67, nie fochuj, bo
zofija pisze:Może nie to miałeś na myśli, ale zdecydowanie to daje się odczytać z Twojej wypowiedzi
Więc jeżeli Twoje intencje były jednak inne niż wyszło z tego co pisałeś, to nie masz co brać tego do siebie, tylko wyjaśnić nieporozumienie.
Natomiast z przytoczonymi faktami nie ma co dyskutować, a tym bardziej się przez to fochować. Fakt jest fakt i tyle.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 14:07

Konto usunięte pisze:Natomiast każdy ma prawo się z czajosem84 nie zgadzać i o tym pisać - tego mi zabrakło w podsumowaniu 8-)
Racja 8-)
Konto usunięte pisze:BTW Norbert, rozumiem, że można dostać fakturę VAT 23% na to co wystawione na aukcji
Konto usunięte nie wnikając w szczegóły etyczno-prawne, to na pewno ważne to jest dla kogoś kto ma działalność. Fizycznemu "Kowlaskiemu" to mu to lotto, bo fizyczny nie odliczy sobie VAT, nie wpuści w KUP i porównuje finalną cenę ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 1 maja 2011, o 14:12

Zwada zaczeła sie przez to ,że Czajos jakby był po prostu na nas zły ,że zaproponowaliśmy taki drogi serwis.

Mogłem dać Fangowi namiar na zaprzyjaźnionego "mechanika-magika" czyli Pyjtra z Wirka, naprawiającego prawdopodobnie 50% górnośląskich chopperów i multum samochodów. Ale gdybym bym Fangiem to nie zostawił bym tam auta :razz: Po prostu gdy kogoś nie znasz lepiej zaproponować sprawdzony punkt, niż potem zbierać po głowie za niezadowolenie z usługi.

Ja bym zamknął temat żeby walka nie rozgorzała na nowo :-/ Uznawszy że 4Turno ma prawo być drogie, bo robią dobrze i mają renome. Chcesz taniej-musisz kombinować. AmenT ;-)
A Chloru jest jasnowidzem :giggle:
Obrazek

xbike.pl
2 gwiazdki

Post 1 maja 2011, o 14:28

Hola hola:

Strasznie napięci jesteście, be cool……żeby wyluzować, proponuję rowerek, trza przewietrzyć dyńkę.

Mam wrazenie, ze naprawdę kilka osób nie łapie o co chodzi. Nie chce mi się tłumaczyć punkt po punkcie, ale ogólnie:

- xbike.pl posiada określony zestaw części do Subaru w ciągłej sprzedaży i nikt na ich dostawę nie musi czekac.

- nie chcę wciąż poruszać tematu NOWEGO wału do którego każdy z Was wraca, ale czysto informacyjnie: na stronie chłopaków z 4T jest wzmianka, ze owy element jest „na zamówienie”, u nas jest „od ręki” – to dobrze czy źle bo już się gubie.

- xbike.pl sprzedaje oryginalne, nowe części SUBARU /oczywiście mamy w ofercie również aftermarket czy performance, ale jak mniemam nie ma to znaczenia w w/w wątku/

- xbike.pl udziela gwarancji na sprzedawane przez siebie towary, temat rękojmi występuje przy takich transakcjach niejako z urzędu

- xbike.pl wystawia faktury VAT

- oferta xbike.pl pod względem zakresu jest uboższa od 4T. To jest mój wybór tak jak wyborem 4T jest posiadanie kilku tysięcy pozycji. Azrael napisał wyraźnie – jeżeli istnieje świadomość, ze jako jedyni mają coś nietypowego w Katowicach to mogą sobie pozwolić na kalkulację cenową przewyższającą nawet SIP. Dobrze, że mają, co więcej uważam, ze to 4T jakiś czas temu wyznaczyło nowy standard jeżeli chodzi o kwestie dostępności.

- xbike.pl oferuje przede wszystkim elementy niezbędne do bieżących napraw /w tym napraw głównych silników/ oraz pełen zakres części eksploatacyjnych do zawieszeń, przepływki, które w GT padają jak muchy itp./. Te elementy, które są rozprowadzane choćby via alledrogo są wysyłane natychmiast, czyt.: najpóźniej następnego dnia

- xbike.pl nie prowadzi działalności związanej z obsługą samochodów SUBARU, ich serwisowaniem i modyfikacjami

- xbike.pl nie stanowi w moim rozumieniu żadnej konkurencji bezpośredniej dla 4T – posiada swoich Klientów, analogicznie 4T ma swoich

- xbike.pl może również zaoferować elementy używane – w takiej sytuacji wyraźnie to zaznacza np. w przypadku budowy silników o „ponadprzeciętnych” możliwościach: http://allegro.pl/subaru-sti-shortblock ... 27052.html

- fajnie, że taka dyskusja rozgorzała bo oznacza to ni mniej ni więcej, że moje drobne starania są zauważane

PS. Tekst Grzesia o używce traktuję jako drobna wpadka /wraz w przytoczonym linku jest wyrażny opis „NOWY/, ale nie uważam, ze był to jakiś atak czy sugestia. Byłoby w sumie dziwne jakby się ktoś czepiał, ze jest za tanio. A tak BTW – stewardessy – hmmmmmm…….

PS.2 Motyla noga, niestety nie miałem pod ręką dzisiejszej gazety, ale ponieważ na Sport Klubie oglądam wyścigi MotoGP to na ich tle /a nie dzisiejszego wydania Washington Post/ zrobiłem foto wału /przepraszam, ze nie wyjąłem z folii – ale ktoś mógłby potem powiedzieć, że używka/ i tej nieszczęsnej pompy /j.w/.
Czy ktoś życzy również w tle redaktora Siekielskiego z TVN24????

Dziękuję za uwagę.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
http://www.xbike.pl - oryginalne części zamienne Subaru, Mitsubishi
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 14:42

zofija pisze: Konto usunięte nie wnikając w szczegóły etyczno-prawne, to na pewno ważne to jest dla kogoś kto ma działalność. Fizycznemu "Kowlaskiemu" to mu to lotto, bo fizyczny nie odliczy sobie VAT, nie wpuści w KUP i porównuje finalną cenę ;-)

Rynek jest dla wszystkich, nie tylko dla Kowalskiego. A szczegóły etyczno-prawne są bardzo ważne i wręcz należy w nie wnikać (zwłaszcza kupując na allegro - chyba nie chcemy popierać typów spod ciemnej gwiazdy tylko w imię ceny ostatecznej). Dlatego ustalmy, że niepłacących podatków i przywożących części w walizkach pomijamy w tej dyskusji.

Norbert napisał czym się różni jego biznes od biznesu 4T. Moim zdaniem to wyjaśnia różnicę cen jednoznacznie. Normalne biznesowe zasady o których trąbię od początku ;-) Na cenę ma wpływ wiele czynników, nie tylko "kosmiczna marża" jak się niektórym wydaje.

P.S. Ładny telewizor :-)

czajos84
0 gwiazdek
Auto: GC8

Post 1 maja 2011, o 14:44

siewcu pisze: To ja rzucę inny przykład - przesuwka do skrzyni STi GC8. 4turbo 460zł czas oczekiwania 6tyg, w ASO 260zł czas oczekiwania 6tyg...
dla mnie bylo tak(w 4T) : przesuwka 460, synchronizator ok. 350, koło zębate 1200 (bo podobno nie ma juz oryginalnych synchronizatorów, a zamiennik jest inny - i trzeba wymienic koło zębate :-p ) czas oczekiwania 4 tyg. Robocizna 2100PLN. Sama słodycz. Oczywiscie był problem ze zidentyfikowaniem JDMa, bo ktoś na tel. upierał sie że albo źle odczytałem VIN albo moje auto to składak- bo tylko te mają krótki VIN :oops: Potem sytuacja sie naszczecie wyjaśniła.
Bez sensu dawać przykłady, oni tego nie czytają. Za chwile napiszą " no dajcie jakiś przykład. Udowodnij!" Jak za komuny udają że jest fajnie, a jest średnio. A jedyna róznica miedzy nami wszystkimi jest taka że jedni wolą tanio, a drudzy drożej za to przy okazji mogą napić sie kawy i poplotkować z Frankiem, Zbychem i Zdzichem. Juz bym zrozumiał hasanie po górach w Sączu, ale picie kawy za kilka tysięcy? Powaznie jakbbym wiedział, że to forum 4T nawet bym krótkiego zdanie nie napisał, że gdzieś można taniej.

Matiz
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza RX '00 A.K.A. KombiHorror

Post 1 maja 2011, o 14:57

Obrazek
Ide na ten rower jednak :cofee:
Obrazek

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 1 maja 2011, o 17:10

xbike.pl pisze: 4T jakiś czas temu wyznaczyło nowy standard jeżeli chodzi o kwestie dostępności
Jakkolwiek mam wrażenie, że ceny detaliczne w 4T są średniowysokie, to faktem jest, że faktycznie bywają wyznacznikiem dostępności.

Mając onegdaj popsutego GT-ka, a konkretniej szukając klapy bagażnika do sedana MY'00, usłyszawszy w ASO termin "12 tygodni, musi z Japonii przyjechać", lekko się zmartwiłem.
Nie wiem, jak 4T to zrobiło, ale oryginalną nową klapę dostarczyli chyba w 2 tygodnie, a cena była niższa, niż oferowana przez ASO.

Nakrętkę wałka sprzęgłowego przy naprawie skrzyni biegów też mieli od ręki, a nie "za kilka tygodni".

Co do cen robocizny nie wypowiadam się, jedynie z zasłyszanych opinii wiem, że stali klienci mają spore upusty, zarówno na robotę, jak i części.

A ja i tak żałuję, że Carfit nie ma nad morzem jakiejś filii :)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 17:43

zofija pisze:
damaz napisał(a):xbike.pl, przeczytałem właśnie całość (wątek) za jednym zamachem. niestety, ale moje wrażenie jest takie, że całą dyskusję, a zwłaszcza dość nieprzyjemny jej wydźwięk, wywołał kolega czajos84 i wszelkie mało przyjemne uwagi mają charakter personalny raczej.
Nieprzyjemny wydźwięk w tej dyskusji wywołali niestety koledzy nagonką na czajosa84, który zaczął od tego że polecił komuś poszukać części taniej niż w 4T.
zofija, przeczytaj, proszę, pierwszy post czajos84 w tym wątku. ja ten post odczytuję tak: użytkownicy nabijają w butelkę/intencjonalnie źle radzą. ja wiem lepiej, ale ... nie powiem.
sądząc po poście Chlora (zaraz pod spodem) i reakcji innych, nie ja jeden tak to odebrałem.

no chyba, że jest to moja nadinterpretacja.

czajos84
0 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 18:07

przeczytaj, proszę, pierwszy post czajos84 w tym wątku
Faktycznie jak go czytam teraz czuję się źle, zachowałem się jak drań, Gdybym mógł to zmienić ? :-p Czasu nie da się cofnąć. Jestem przepełniony okrucieństwem. :o
Nie wiedziałem że Fan Klub 4T jest taki nadwrażliwy i nadinterpretacyjny. Pojawił sie brzydki, niedobry user, ktory jest niewygodny, bo delikatnie udowodnił, że cześci z 4T są bee( w sensie ceny)-dodatowo udowodnił to prawdziwymi przykładami. Wszyscy czują sie urażeni, nie dowierzają, że ktoś mogł zakłócić ich sielanke. Juz ta kawa nie bedzie tak dobrze smakowała, a i rozmowa kleić sie nie będzie jak niegdyś :-p

Wygłaszam oficjalne przeprosiny za moją okrutność i brutalność wypowiedzi. Mogłem to rozłożyc jakoś w czasie, by szok był mniejszy, a długi weekend przyjemniejszy.
xbike.pl pisze: u nas jest „od ręki” – to dobrze czy źle bo już się gubie.
źle - bo nie wygodnie dla 4T :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 18:30

czajos84 pisze:Pojawił sie brzydki, niedobry user, ktory jest niewygodny
czajos84, schowaj przerost EGO do szuflady i zacznij pisać również w innych wątkach, jesteś tu mile widziany. Jeśli naprawdę sądzisz, że swoją "analizą" komuś zaszkodziłeś, to oznacza, że zwyczajnie nie znasz tego miejsca.

Tu nie ma tematów zabronionych. Piszemy tu o różnych serwisach, jest mnóstwo firm, które się udzielają. Można pisać nawet o tym, że się kocha SIP. Zajrzyj na http://forum.subaru.pl i tam opowiedz coś o kupowaniu poza siecią ASO. Wtedy na nowo odkryjesz znaczenie swojego słowa "komuna" ;-)

czajos84
0 gwiazdek

Post 1 maja 2011, o 18:47

Konto usunięte pisze: Zajrzyj na http://forum.subaru.pl
znam temat doskonale

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 4 maja 2011, o 19:49

Nie ma to jak zadyma od czasu do czasu, uśmiałem się czytając ten wątek :giggle:
Rzadko się zgadzam w tym poglądem ale tutaj wygląda że prawda leży pośrodku, czajos84 chyba nie załapał klimatu i wyskoczył jak dziecko neostrady, z drugiej strony dostał standardowe odpowiedzi bo nikt nie poleca serwisów u pana Henia. A forum zrobiło się duże, kropka wycina dyskusje o innych ofertach niż ASO, więc tutaj takie pytania będą się naturalnie pojawiać.
Pozwólcie innym na trochę drutu, auto to nie obiekt kultu i każdy ze swą własnością powinien robić co chce. A jak ktoś głupio zaoszczędzi i coś mu później wybuchnie to będzie najskuteczniejsza lekcja.
Z drugiej strony nie jest dziwne że ktoś szuka tańszych ofert, jego wybór. Może poczeka dłużej, będzie się bujał z ewentualną reklamacją albo dostanie odrzut który nie przeszedł kontroli jakości ale się nadaje. Ja też szukam czasem coś taniej, nawet sobie kupię w sklepie internetowym albo na ebay i nie piszę na siebie donosu do urzędu celnego jak paczka przejdzie bez cła, kwestia kalkulacji kosztów i ryzyka.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ