Przegląd w Warszawie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Re: Przegląd w Warszawie

Post 14 lip 2009, o 18:05

remek pisze: I jak sie ma do tego egzekwowanie gwarancji auta DE w PL?

Wcześniej nie miałem żadnych problemów, kłopoty zaczęły się, gdy pomimo kilkukrotnej naprawy, usterka nie została usunięta. Po konsultacji z SIP okazało się, że problem stworzyła ASO :idea:

Książeczkę mam niemiecką, bo jak chciałem wymienić na polską to Pan w SIP zażądał ode mnie oryginału faktury z Niemiec, a że kupowałem przez pośrednika to ten, słusznie zresztą, zasłonił się tajemnicą handlową. Następnie inny Pan z SIP powiedział, że szkoda wydawać 100PLN na polską książkę, bo niemiecka jest też ważna :giggle:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 18:08

EDIT : się coś porypało i wyszedł dubel
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 14 lip 2009, o 18:11

rrosiak pisze: Po konsultacji z SIP okazało się, że problem stworzyła ASO :idea:
w naszym przypadku SIP.

Ale nie zabiore Barbie przyjemnosci z powyzywania sie wiec nie bede pisac :evilgrin:

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 14 lip 2009, o 20:08

remek pisze: BTW czy ktos wie, czy SIP i Subaru DE sa powiazane przez Emila? I jak sie ma do tego egzekwowanie gwarancji auta DE w PL? Skanowanie calej (CALEJ) ksiazki serwisowej na zyczenie SIP juz przerabialismy :evilgrin:

Mnie wymienili kolektor wydechowy, trwało to ale wymienili, tez skanowali książkę itp. też mam gwarancję z niemieckiego salonu.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 14 lip 2009, o 20:38

rrosiak, szczerze powiem, że jestem trochę zdziwiony tym co napisałeś :o bo to ja zacząłem tutaj peany na temat ASO Adamski. Damaz z tego co pamiętam też był zadowolony. Potwierdziłem swoje pozytywne o nich zdanie po ostatniej ich akcji (pisałem o tym w podziękowaniach) kiedy to pracowali w sobotę i niedzielę żeby oddać mi auto ponieważ bardzo mi zależało 8-)

Szkoda, że masz mieszane odczucia po wizycie u nich :-/ ale cóż za dobrze się znamy żebym nie wierzył w to co piszesz. Ale tak jak mówiliśmy tutaj piszemy swoje opinie zarówno te dobre jak i te negatywne. Wiem, że przynajmniej jeden z pracowników ASO Adamski zagląda tutaj więc może wypowie się w tej kwestii albo przynajmniej wyciągną wnioski na przyszłość z tego co napisałeś.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 20:52

mały 5150, w żaden sposób nie neguję jakości wykonanej usługi, bo z tego co zrobili mechanicy jestem zadowolony, mam tylko zastrzeżenia do kwestii formalno-finansowych. Ponad 100% marży na oleju (bo nie podejrzewam, aby zaopatrywali się na stacjach benzynowych w 1litrowe butelki) to moim zdaniem przegięcie, no i te nieszczęsne 7 litrów zamiast 6, być może jest to jakoś wytłumaczalne (płukanie układu itp.), ale w specyfikacji stoi jak byk 5,5l i w innej ASO zawsze wystarczało 6.

Na wszystko jest faktura, więc nie podaję wartości wyssanych z palca :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 lip 2009, o 20:56

A serwis nie leje oleju z beczki? Bo wtedy powinno być zapłacone za tyle, ile faktycznie zostało wlane, a nie za napoczęte butelki.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 14 lip 2009, o 21:10

rrosiak pisze: mam tylko zastrzeżenia do kwestii formalno-finansowych.
rrosiak pisze: Na wszystko jest faktura, więc nie podaję wartości wyssanych z palca
rrosiak, dlatego napisałem, że za długo się znamy żebym nie wierzył w to co piszesz. Żałuję tylko, że tak jak ja nie jesteś zadowolony, bo myślałem, że jest w końcu ASO, do którego możemy jeździć i nawzajem je sobie polecać będąc w końcu zadowolonym po tym co każdy z nas pisał o doświadczeniach w innych ASO w W-wie.
Dodam, że dobrze, że napisałeś swoją opinię. Tak jak mówiłem Oni tu zaglądają i o ile się nie wypowiedzą to może wezmą sobie do serca uwagi, że dobrze jest informować o kosztach zanim rozpocznie się naprawę, bo jeżeli chodzi o historię z olejem to po prostu szok :o
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:12

jarmaj pisze:A serwis nie leje oleju z beczki? Bo wtedy powinno być zapłacone za tyle, ile faktycznie zostało wlane, a nie za napoczęte butelki.
U Kopera było z beczki z tego co pamiętam, a u Adamskiego nie wiem, nie widziałem. Może z beczki, tylko licznik litrów im zawyża ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:14

mały 5150, spoko, jeśli jakiś przegląd wypadnie mi przed końcem gwarancji to pewnie skorzystam z ich usług, ale wcześniej się odpowiednio przygotuję :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:18

rrosiak pisze: mały 5150, spoko, jeśli jakiś przegląd wypadnie mi przed końcem gwarancji to pewnie skorzystam z ich usług, ale wcześniej się odpowiednio przygotuję :evilgrin:
poprostu niech nastepnym razem wleja Ci 1.5 litra mniej i wyjdzie na 0 :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:26

remek pisze:
rrosiak pisze: mały 5150, spoko, jeśli jakiś przegląd wypadnie mi przed końcem gwarancji to pewnie skorzystam z ich usług, ale wcześniej się odpowiednio przygotuję :evilgrin:
poprostu niech nastepnym razem wleja Ci 1.5 litra mniej i wyjdzie na 0 :mrgreen:
I doliczą 30% do ceny :?: nieeeeeeeeeee, następnym razem przywiozę własny olej (7 litrów, a jakże) i poproszę o wlanie przy jednoczesnymn zachowaniu odpowiedniego poziomu na bagnecie :evilgrin:

remek, ja jestem wręcz pewien, że oni wlali tyle ile potrzeba, a papier to wszystko wytrzyma :whistle:

EDIT: A wie ktoś może ile wchodzi oleju do H6 3,6l :?: Próbuję ich jakoś usprawiedliwić :roll:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:41

remek pisze:BTW czy ktos wie, czy SIP i Subaru DE sa powiazane przez Emila? I jak sie ma do tego egzekwowanie gwarancji auta DE w PL? Skanowanie calej (CALEJ) ksiazki serwisowej na zyczenie SIP juz przerabialismy :evilgrin:
W Subaru Import Polska Sp. z o.o. (dalej SIP) 90% udziałów ma Emil Frey Polska S.A. (dalej EF) a pozostałe 10% Mitsui Automotive Europe B.V. - przynajmniej tak kształtowała się struktura kapitałowa w protokole ze zwyczajnego zgromadzenia wspólników przy przyjęciu sprawozdania finansowego za rok 2007. Na takie za 2008 nie trafiłam, ale sądzę, że nic się nie zmieniło - choć w tej kwestii mogę się mylić :->

Zarówno w SIP (od 13/02/2002) jak i EF od (24/09/2001) w obu do teraz Pan Witold Antoni Rogalski jest Prezesem Zarządu.
Podobnie sprawa wygląda z Panem Grzegorzem Adamem Dądelą - Członkiem Zarządu obu spółek (w SIP od 28/11/2006 a w EF od 18/10/2006).

Jeżeli chodzi o dalsze powiązania kapitałowe, to nie chciało mi się strasznie kopać, ale mniej więcej wygląda to tak, że EF należy do Grupy Kapitałowej Emil Frey Polska S.A., a ta z kolei do Emil Frey AG, która jest spółką szwajcarską. Nie chce mi się szukać czy Emil Frey AG ma powiązania z Subaru w Niemczech, ale pewnie tak - choć w tej kwestii mogę się mylić :roll:
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, o 21:47 przez zofija, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lip 2009, o 21:44

zofija pisze: Na takie za 2008 nie trafiłam,
Bo jeszcze parę dni im do złożenia bilansu zostało... ;-)
Dolce far niente ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:47

Złożyć, złożyli, bo w Monitorze B już jest - ale nie będę za nie przecież płacić (aż tak mi na tej wiedzy nie zależy) ;-)

Baficzka
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Centi i nogi dwie ;>
Polubione posty: 0

Post 14 lip 2009, o 21:59

FUX pisze: Bo jeszcze parę dni im do złożenia bilansu zostało... ;-)
Uściślając, czas jest do jutra ;>
Life's too short to get upset.

Obrazek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 22:04

Baficzka pisze:
FUX pisze: Bo jeszcze parę dni im do złożenia bilansu zostało... ;-)
Uściślając, czas jest do jutra ;>
Ach, nie czepiaj się... ;-)
Dolce far niente ;-)

Baficzka
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Centi i nogi dwie ;>

Post 14 lip 2009, o 22:05

Zboczenie zawodowe ;-)
Life's too short to get upset.

Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 22:35

zofija, do jutra bede siedzial ze slownikiem wyrazow obcych i innych :mrgreen:

O powiazanie mnie chodzilo w sensie, czy gwarancja DE powinna byc bez lachy zalatwiana w PL. ;-)

łachy

carfit
3 gwiazdki
Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne

Post 14 lip 2009, o 22:38

Generalnie to problemy niestety są tylko w Polsce :x Ja też miałem problem z ASO AUDI , bo sobie wpisali w swój wewnętrzny regulamin że nie wymieniają amortyzatorów na gwarancji chyba że do pół roku i 10 tys. km zalezy co pierwsze nastąpi :-/ Jako że lubie grać w pokera to ich sprawdzilem :evilgrin: Okazało sie że to wewnętrzny przepis Kulczyk Tradex , a nie AUDI AG. Nie chciało mi sie z tymi debilami w Polsce korespondowac , pojechałem na słowacje, bo do serwisu AUDI w Popradzie mam bliżej jak do Krakowa , a tam bez żadnej łaski wymienili amory na nowe, mało tego jak przyjechałem na przegląd, to powiedzieli że amory będą jutro u nich, i czy sobie życze auto zastępcze , lub hotel. No to wziolem Hotel :evilgrin: . Na drugi dzień ok. 12 przyjechałem na mega kacu :lol: po auto, wszystko gotowe, amory nowe, skakali koło mnie jak bym był co najmniej Arminem Schwarz :lol: . Bo jak mi sie szef serwisu wygadał że to jedyne RS4 jakie mieli do tej pory :mrgreen: . Wiem że sie pewnie uczyli , ale wymienić amory to nie problem i nic nie spieprzyli :mrgreen: , ani nie upalali bo mam GPS , i sobie ich pooglądałem w necie jak robili jazde próbną :evilgrin: Od tej pory mam centranie w dupie Polskie ASO Audi, mało tego tak mi sie Ci goście w serwisie Popradzie "spodobali" że następnym razem nie przywioze im swoich części, tylko wezmę ich dużo drożej,ale im dam zarobić, bo widac że im zależy na kliencie, a nie jak w Kraowie w ASO Bełtowski czy Auto Special :evil:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 lip 2009, o 23:00

carfit pisze: tak mi sie Ci goście w serwisie Popradzie "spodobali" że następnym razem nie przywioze im swoich części, tylko wezmę ich dużo drożej,ale im dam zarobić, bo widac że im zależy na kliencie, a nie jak w Kraowie w ASO Bełtowski czy Auto Special :evil:

I to jest dobre podejście :thumb:

Tyle że ciągle nurtuje mnie pytanie. Czemu my, do kobiety lekkich obyczajów, musimy jechać aż za granicę, żeby doczekać się normalnej obsługi w serwisie?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 23:27

Konto usunięte pisze: Czemu my, do kobiety lekkich obyczajów, musimy jechać aż za granicę, żeby doczekać się normalnej obsługi w serwisie?
dlatego, ze u nas nie wpuszcza sie bylekogo do salonow Subaru?

tak cos dwoch dilerow wspominalo kiedys ;-)

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 12 paź 2009, o 20:00

damaz pisze:Gal dobrze prawi.

a co do miejsca, to ja osobiście sugeruję ASO Koper. mimo wszystko subiektywne wrażenie mniejszego olewania jest.
a tak na prawdę z całego przeglądu najważniejsze są:
- wymiana oleju
- 2 (słownie: dwa) stemple w książce gwarancyjnej (ten drugi to ogląd lakieru - tak przynajmniej w książce gwarancyjnej leśnika jest)
A i tak taką prostą czynność ASO Koper spieprzyło, bo wlali nie ten olej co uzgodniłem. A stałem z mechanikiem i jeszcze o tym dyskutowaliśmy. Na zwróconą uwagę dostałem odpowiedź, że tak, wlali nie ten co trzeba. I koniec rozmowy. Przy odbiorze auta byłem świadkiem rozmowy właściciela serwisu z klientem i już tylko po wysłuchaniu tej rozmowy powinienem pożegnać się z tym serwisem na zawsze. Ja to może dziwny jestem, ale z wszelkimi ASO (poza moze jednym wyjątkiem) mam złe doświadczenia. Albo trzeba po nich poprawiać, albo zlewają klienta i nawet łąskawie nie zadzwonią ze coś się opóźnia czy by potwierdzic wymianę ponadplanowej części.
No i w grudniu muszę pojechać na kolejny przegląd i dodatkowo z awarią termometru i teraz po przeczytaniu tego wątku zupełnie nie mam pojęcia dokąd jechać.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2009, o 20:05

Boombastic, bo AK to tylko auta sprzedaje i ma hotel, czasami w "rajdach" jeździ, więc nie ma czasu pilnować... ;-)
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 12 paź 2009, o 20:27

Boombastic, jak z awarią termometru to jedź do Dawoja i mów że chcesz żeby Hubert zajrzał.

ODPOWIEDZ