Ostatnio zrobiłem królika, a w zasadzie dwa króliki i ponieważ wyszły całkiem przyjemnie to zapodam przepis. Przepis jest ściągnięty z tej strony
http://fxcuisine.com .
Facet pisze w przepisie, że należy użyć krółika "jak najlepszej jakości", ale rozumiejąc, że nie każdy ma do takowego dostęp, stwierdza "w wypadku gdy nie masz możliwości dostania dobrej jakości królika, możesz zastąpić go kotem domowym, ale należy wybrać takiego, który był dobrze karmiony i wiódł przyjemne, szczęśliwe życie" i gładko przechodzi do dalszej części przepisu...
Jeszcze zabawniej jest w komentarzach (warto poczytać) - ktoś przytacza przykład szwajcarskiej (ta strona jest szwajcarska) ksiązki kucharskiej z końca XIX w. która prezentuje 16 potraw z psa albo kota, ktoś inny cytuje słowacki przepis na potrawkę z kota, w którym jest napisane "z braku kota może być królik".
Ciekawa stronka.
A przepis na królika z Ticino tutaj:
http://fxcuisine.com/Default.asp?langua ... ution=high
PS. Dla miłośników futrzaków i innych tradycjonalistów; Królik smakuje podobnie do kurczaka. Zdaje się, że kot tak samo.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.