Łapa sprzęgła

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Alpin
0 gwiazdek
Auto: Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Łapa sprzęgła

Post 18 sie 2010, o 12:57

Od jakiegoś czasu zaczęła hałasować mi łapa sprzęgła (a przynajmniej zacząłem zwracać na to uwagę i zidentyfikowałem źródło hałasu). Zaczyna wpadać w wibracje i popiskuje/dzwoni, w momencie gdy dotknę pedału sprzęgła i grzybek wysprzęglika jej dotknie to popiskiwanie/dzwonienie zanika. Jak na postoju ruszam ją ręką to też popiskuje. (mam filmiki, wrzucę wieczorem)
Czy to jest prawidłowe, że ta łapa ma niewielki luz?
Czy to jest prawidłowe, że grzybek przy puszczonym sprzęgle nie dotyka tej łapy?
Czy te popiskiwanie może grozić jakąś awarią?

Samochód to Legacy III 2.0, około 15 tys. km temu zmieniane było koło zamachowe na jednomasowe i sprzęgło.

Satisfaction Is the Death of Desire

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Łapa sprzęgła

Post 18 sie 2010, o 12:59

Prawdopodobnie masz źle wyregulowany luz pedału sprzęgła.

Alpin
0 gwiazdek
Auto: Legacy

Post 19 sie 2010, o 09:38

To nie wiem czy jest sens wgrywać te filmiki, chyba że ktoś chce posłuchać jak to brzmi to niech da znać.

Dzięki Azrael .
Satisfaction Is the Death of Desire

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 22 cze 2014, o 07:48

troche archeo ale podobnie pojawilo sie u mnie tyle ze moj grzybek wysprzeglika dotyka lapy, sama lapa na luzie delikatnie "chodzi" tzn czuc na niej ruch. pytanie, lozysko docisku siadlo i sobie "plywa" czy tez radzicie podciagnac troche sprzeglo ? troche ogarniam wiec wszelkie info chetnie przyjme... :wall:
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ