Rozsypane łożysko w skrzyni?!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Travis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza GC 1.8
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Rozsypane łożysko w skrzyni?!

Post 30 wrz 2010, o 23:06

Witam!

Niedawno pisałem o wycieku z dyferencjału. Już wiem co się stało. To może opowiem całą historię.

Okazało się że w skrzyni jest malutka dziurka. Ok, zaklei się. Na początek odkręcamy korek i spuszczamy olej! No i właśnie, na magnesie przy korku jak zwykle drobniutke opiłki i... kawałki łożyska?! :o Wygląda to tak jakby jakieś łożysko w skrzyni rozsypało się i zaczęło fruwać między trybami. Możliwe, że właśnie kawałek łożyska dostał się między tryby i wystrzelony zrobił dziurkę w skrzyni.

Najdziwniejsze jest to, że nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków ze skrzyni. Żadnych szumów, żadnych zgrzytów. Subaru, jeździło nawet bez oleju, bo na kanał dojechało o własnych siłach.

Auto stoi na kanale. Co teraz? Rozbierać skrzynie i robić czy szukać drugiej skrzyni? Da się w ogole kupić części skrzyni biegów do Imprezy? Czy zaboli to mocno portfel ? Co mogło się stać?

Z góry dzięki! Pozdrawiam!

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Rozsypane łożysko w skrzyni?!

Post 2 paź 2010, o 03:20

Travis pisze:Auto stoi na kanale. Co teraz? Rozbierać skrzynie i robić czy szukać drugiej skrzyni? Da się w ogole kupić części skrzyni biegów do Imprezy? Czy zaboli to mocno portfel ? Co mogło się stać?
Części da się kupić bez problemu. Natomiast pozostaje sprawa ekonomicznego sensu naprawy, wszystko zależy co jest do zrobienia.

Travis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 paź 2010, o 09:50

No właśnie nie wiemy tego... Myślałem że tu mi ktoś pomoże. Ja wiem tyle że kawałki łożyska są na magnesie na korku spustu oleju. :-(

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 paź 2010, o 12:36

W kilkunastoletniej Imprezie 1.8 na 100% jedynym ekonomicznym rozwiązaniem będzie inna używana skrzynia.

Travis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 10 paź 2010, o 10:51

Gorzej jak kupimy drugą skrzynie i będzie to samo albo co innego się stanie :-P Wtedy naprawde lepiej jest zrobić tą co jest teraz :?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 10 paź 2010, o 13:01

Porządne zrobienie tego będzie prawdopodobnie kosztowało tyle co parę skrzyń, poza tym masz rozwaloną obudowę, więc jakby po temacie.

Travis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 11 paź 2010, o 17:47

Na czas poszukiwania skrzyni obudowa została prowizorycznie naprawiona (czyt. dziura zostala zaklejona). Auto o dziwo jeździ jak jeździło. Teraz tylko pytanie ile czasu by tak pojeździło? Kiedy kolejny kawałek łożyska zrobi kolejną dziurę...

Troche mnie to dziwi że skrzynia chodzi bez większych zastrzeżeń gdy w środku któreś łożysko się rozsypuje coraz bardziej :?

ODPOWIEDZ