Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 22 paź 2008, o 15:55

Dolce far niente ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 22 paź 2008, o 16:28

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 paź 2008, o 16:32

kurde, a miałem po świętach robić zakupki w USA :wall:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2008, o 17:49

Godlik pisze: Ja wolę ten...
Sadomasochista jesteś :o :?
Pokazujesz, ile przez te 10 lat stracileś? :whistle:

;-) :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 22 paź 2008, o 18:08

naLeśnik pisze:kurde, a miałem po świętach robić zakupki w USA :wall:
Do świąt jeszcze daleko :cofee:

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 22 paź 2008, o 18:53

minimus pisze:
No chyba, ze idzie o Święto Dziękczynienia

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 22 paź 2008, o 19:19

Michal B pisze:
minimus pisze:
No chyba, ze idzie o Święto Dziękczynienia
a już myślałem że będą komentarze o Zaduszkach :whistle:

imgw
1 gwiazdka

Post 22 paź 2008, o 22:34

So What! pisze:
No to trzeba nie tylko ocenić wiarygodność klienta, ale także zadbać o odpowiednie zabezpieczenie spłaty kredytu.
Kto powiedział, że należy poprzestać jedynie na zabezpieczeniu rzeczowym - na nieruchomości, na zakup której udzielony został kredyt.
Są przecież jeszcze inne zabezpieczenia. Choćby nawet ubezpieczenie, poręczenie.
kredyt jest zabezpieczony hipoteka, do czasu wpisu hipoteki jest ubezpiecznie, czasmi stosuje sie ubezpieczenie na zycie..., brakujacy wklad tez jest ubezpieczany w wiekszosci bankow.
na dzien dzisiejszy wiekszosc bankow ocenia zdolnosc kredyowa na podstawie scoringu. To troche zmniejsza ryzyko.Ale ryzyko zawsze bedzie... . Poreczen w hipotekach w tej chwili sie nie stosuje, kiedys tak.
A tak naprawde to jak ktos ma splacac to bedzie spalacal a jak nie to nie, tylko ze za taka osobe pozostali beda placic :evilgrin:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 22 paź 2008, o 23:40

Najbezpieczniejszy kredyt to kredyt nie udzielony i tyle. Nikt nie jest w stanie ocenić możliwości spłacania kredytu przez 30 lat . Na rynku kończy się kasa i dla tego zaostrzono politykę cenową w bankach . Minie kwartał może dwa i wszystko wróci do normy. Zwiększają wkład własny banki które udzieli najwięcej kredytów hipotecznych .
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:44

No to waluty jadą dalej w górę...

$-3,1
EUR-3,82
CHF-2,65

:o
Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 12:52

Poprawka EUR 3,98 - tak sobie pomyślałem, że fajnie,ze w SIPie auta nie zamówiłem do odbioru jakos tak teraz - a była taka idea przez chwilę. Drugie fajnie to, że auto odebrałem we wrześniu, jedyne fajne co mi w tym kontekście do głowy przychodzi. Tak czarnowidztwo tu uprawiałem i teraz co :wall:

oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5

Post 23 paź 2008, o 16:32

ja się nie znam ;-) ale ...
wszystko opiera się na zaufaniu, przecież banki to permanentni bankruci, zawsze, nawet w czasach dużej podaży pieniądza a ta już minęła
jeżeli ludzie dają im depozyty, które są znaczącą podstawą akcji kredytowej to wierzą, że mogą je odzyskać a bank wierzy (częściowo statystycznie) że udzielone kredyty będą spłacane, tylko tyle i aż tyle
interwencje rządów/banków centralnych nie pomogą, cykl dekoniunktury zawsze musi się dopełnić aż do zgrzytania zębami, każda pusta kreacja pieniądza powoduje jedynie wyrośnięcie kolejnej banieczki spekulacyjnej (giełda, złoto, ropa, gleba, ratowanie bankrutów, domki ... płyty chodnikowe, kwiatki, auta sprowadzane z usa itd.)
każda emisja pustego pieniądza - nawet jak jest dolarem/euro czy innym papierkiem - niczego nie zmieni poza wzmocnieniem klasycznych cykli kapitalizmu wynikających wprost z teorii pana Friedmana
sztuczka w tym systemie polega bowiem na kreowaniu WOLNEJ produkcji dostosowanej do popytu a nie odwrotnie,
przez wiele lat na mnóstwo sposobów wspomagano popyt, żeby ludziom żyło się "lepiej" tyle, że nie tędy droga bo takie wspomaganie u schyłku tylko zwiększa amplitudę masakry płynności i niepotrzebnie zmniejsza naturalną awersję do ryzyka, która nastąpi ZAWSZE jeżeli rządy/banki centralne będą grzebać w przepisach ograniczających konkurencję i wolny rynek (tworząc np licencje/pozwolenia/wyjątki od prostych reguł gry/absurdalne podatki/cła itd) próbując nacieszyć swoich wyborców ładnymi tabelkami z PKB, to tylko iluzja chwilowego bogactwa i nic więcej

co by tu na to poradzić? na początek zlikwidować pojęcie stopy % wolnej od ryzyka w teorii i praktyce (na której poniekąd wywrócił się kiedyś LTCM) i traktować realny pieniądz tylko jako środek płatniczy a nie jako drogę do zwalczania konkurencji i spekulacyjnych zysków na "byleczym", dobrych pomysłów jest wiele ale większość da się pewnie zastosować dopiero za kilka takich cykli jak mamy w tej chwili, ludzie muszą dorosnąć ... albo jeszcze bardziej się zniewolić dzięki dalszemu przekazywaniu odpowiedzialności za system finansowy w ręce ... polityków :wall: i dopiero potem dorosnąć

super pasuje mi tu powiedzonko "Amerykanie zawsze znajdą właściwą drogę ale dopiero jak wypróbują wszystkie jej alternatywy" ;-) :lol:

brnięcie w to co teraz można nazwać socjalistycznym kapitalizmem to droga do masakry społecznej bo na końcu zawsze cierpią zwykli, nieświadomi niczego ludzie
teraz modne jest narzekanie na "wolny rynek, który doprowadził do chaosu", przepraszam, wolny rynek gdzie? w jakim kraju? nie nam takiego w układzie słonecznym
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 paź 2008, o 16:57

oz, nie przeczytałęm tego co napisałeś, ale twój podpis zauważyłem :lol: :lol: :lol:

Michal B
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 21:01

Oz - ciekawie prawisz, ten socjalistyczny kapitalizm też mi sie nie widzi ale nie wiem jakie jest inne wyjście, jeśli dopuścimy do zawalenia sie systemu to skutki mogą być trudne do przewidzenia, jeśli w ten sposób się go obroni to może warto zwłaszcza, ze spora ilosc tych deklarowanych pieniędzy to raczej środki wirtualne, które mogą sie nie zmaterializować (a mają odbudowywać to zaufanie - może spadek stawek LIBOR to pierwsza jaskółka?). Jeśli zaś się nie uda systemu obrobnić to..... na następny cykl możemy sobie długo poczekać.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 paź 2008, o 21:03

A wyjaśnijcie mądrzy ludzie jak to jest. Dolar traci wobec jena. A złotówka wobec dolara. Czy nasza waluta była aż tak przewartościowana, czy też są to zwyczajne objawy paniki?

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 paź 2008, o 21:11

Konto usunięte pisze: A wyjaśnijcie mądrzy ludzie jak to jest. Dolar traci wobec jena. A złotówka wobec dolara. Czy nasza waluta była aż tak przewartościowana, czy też są to zwyczajne objawy paniki?
A to w promocji od braci Węgrów dodatkowo, ale lepiej nic nie mówić. Toż to zwykłe czarnowidztwo a przecież sam Pan Premier zapewniał że żadnego kryzysu nie ma :-p
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 21:34

Konto usunięte pisze: aż tak przewartościowana
Mam wrażenie, że jednak tak...
Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 21:37

Złotówka była mocno przewartościowana - od roku nieustannie rosła, a nawet od 2 lat choć w tym roku silniej i szybciej. Dlatego też odreagowanie gwałtowne jest. Choć pewnie jej tak wielki spadek nie jest tym głównie spowodowany. Teraz może znowu sobie rosnac - ma miejsce; czas pokaże co bedzie. Dalszy tak gwałtowny spadek będzie bardzo niepokojący i niebezpieczny. Obniżka ta gospodarce raczej nie zaszkodzi - byle nie było takich gwaltownych ruchow.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 23 paź 2008, o 22:06

Michal B pisze: ze spora ilosc tych deklarowanych pieniędzy to raczej środki wirtualne
One wszystkie są wirtualne; i te których "brakuje" i te "zadeklarowane" i te "gwarantujące".
I dlatego to wszystko musi się wyczyścić.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Michal B
2 gwiazdki

Post 23 paź 2008, o 22:23

Gal pisze:
Michal B pisze: ze spora ilosc tych deklarowanych pieniędzy to raczej środki wirtualne
One wszystkie są wirtualne; i te których "brakuje" i te "zadeklarowane" i te "gwarantujące".
I dlatego to wszystko musi się wyczyścić.
Byleby tylko nie wyczyściły się przy okazji te niewirtualne a w szczególności te nasze niewirtualne :evilgrin:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 23 paź 2008, o 22:52

Michal B pisze: Byleby tylko nie wyczyściły się przy okazji te niewirtualne a w szczególności te nasze niewirtualne :evilgrin:
Obserwuj cenę złota... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 paź 2008, o 22:55

Michal B pisze: w szczególności te nasze niewirtualne
One też są w pewym sensie wirtualne.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 paź 2008, o 22:58

Nie cieszą mnie te skoki walut , mój kredyt co nieco podskoczył ale myślę ,że w dłuższej perspektywie wróci do normy :idea: .
Przeraża mnie jednak to jak piszą ,że ten krach zjadł ludziom ich przyszłe emerytury :evil:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 paź 2008, o 23:05

Piter 35, nie zjadł, tylko po raz pierwszy, w tym roku, fundusze emerytalne zanotowały straty. Nie oznacza to wcale, że ludzie potracili emerytury.
czarne jest piękne...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 paź 2008, o 23:23

Wiesz Vibek jak słucham tych naszych durnych polityków :evil: to wydaje się człowiekowi ,że w polandi jest totalny krach :roll: .
A ,że w miarę bystry jestem to biorę to co mówią z dużą dozą rezerwy :cofee: .
Ale zwykły śmiertelnik jak słyszy takie rzeczy to mu się włos jeży na głowie, co to się dzieje :idea:

ODPOWIEDZ