Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z Ustrzyk Górnych
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 18 gru 2020, o 16:38

damaz pisze:
18 gru 2020, o 16:35
ale to jakiś Mohikanin, nie ty...
damaz, nie mogę być wszędzie Gumpem :giggle:


Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z Damaziowa
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 18 gru 2020, o 20:34

Gump, no rozumiem, ale używanie przymiotnika "ostatni" do nazwania e-osobowości sportowej jest jednak trochę niezręczne.
dlatego nie mogłem uwierzyć, że to ty.
:giggle: :giggle: :giggle:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 12:09

stach22, jak sprawdzasz czy już jest upieczony chleb? Zostało mi jeszcze 15 minut pieczenia z Twojego przepisu. :-)
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 12:10

ptk22 pisze:stach22, jak sprawdzasz czy już jest upieczony chleb? Zostało mi jeszcze 15 minut pieczenia z Twojego przepisu. :-)
Nic nie sprawdzaj, nie wolno otwierać piekarnika przed zakończeniem!!
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze :-)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (20 gru 2020, o 12:13)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 12:16

stach22 pisze:
20 gru 2020, o 12:10
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze
A jak minie ta godzina pieczenia, to mam go wyciągnąć z piekarnika? Czy tylko wyłączyć?
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 12:44

ptk22 pisze:
stach22 pisze:
20 gru 2020, o 12:10
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze
A jak minie ta godzina pieczenia, to mam go wyciągnąć z piekarnika? Czy tylko wyłączyć?
Wyciągnij, wyjmij w formy, połóż na kratce rozgrzanego jeszcze piekarnika( ale wyłączonego!) niech ładnie doschnie. Ja potem trzymam w foliowym worku- nie wysycha. Ale najpierw musi dobrze ostygnąć.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (20 gru 2020, o 12:47)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 12:52

Tak wyszły :-)
Załączniki
IMG_20201220_115057.jpg
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:05

ptk22 pisze:Tak wyszły :-)
Hmmmm, pierwsze koty za płoty;-) i tak będzie dobry :-)
Skąd zakwas? Chyba nie zapracował za dobrze. A górę smarowałeś oliwą? Trochę mniej by popękało.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:10

Mąki wg. przepisu?
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:14

stach22 pisze:
20 gru 2020, o 13:05
Skąd zakwas?
W proszku kupiłem. Dokarmiałem zakwas przez tydzień mąka żytnią. Chleb rósł lepiej niż na drożdżach.

To jest mieszanka mąk pełnoziarnistych i ziaren słonecznika. Dlatego tak surowo wygląda.
Jest ryzyko, musi być wybór.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:21

stach22 pisze:
20 gru 2020, o 13:10
Mąki wg. przepisu?
Nie mam wagi...

Ale trzymałem się mniej więcej przepisu :-p
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:22

ptk22 pisze:
stach22 pisze:
20 gru 2020, o 13:10
Mąki wg. przepisu?
Nie mam wagi...

Ale trzymałem się mniej więcej przepisu :-p
Eeeeee no tak się nie da. Waga musi być. Musi być precyzyjnie.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:23

A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (20 gru 2020, o 13:33)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:38

Muszę czekać aż wystygnie?

Tak wygląda po przekrojeniu.
Załączniki
IMG_20201220_123654.jpg
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 13:40

Oczywiście zaczekaj jak ci skręt kiszek niemiły
Fajnie wyglada.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (20 gru 2020, o 13:44)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

bojar
6 gwiazdek
Lokalizacja: warszawski-zachodni
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 15:54

stach22 pisze:
20 gru 2020, o 13:23
A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
To uważaj, bo się może skarbówka zainteresować. :giggle:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 20 gru 2020, o 16:13

bojar pisze:
stach22 pisze:
20 gru 2020, o 13:23
A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
To uważaj, bo się może skarbówka zainteresować. :giggle:
No fakt, jeden już zapłacił za dobroczynność rozdawania chleba :p
Ale zaryzykuję jako niewzorcowy katolik- „chleba naszego powszedniego....” etc. ;-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:21

No.
Właśnie wyjąłem z pieca eksperyment, chleb czysto pszenny na żytnim zakwasie 2000/750 -50/50. Wyglada nieźle :-)

Obrazek
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (23 gru 2020, o 00:30)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:25

Mój też właśnie skończył się piec. Orkiszowo-płaskurkowy :-)
Załączniki
IMG_20201222_232324.jpg
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:28

ptk22 pisze:Mój też właśnie skończył się piec. Orkiszowo-płaskurkowy :-)
Zdrowy :D

Ja jutro piekę podwójnie na święta i do rozdania- jeden będzie pszenny( na pszennym zakwasie bo go sobie upędzilem) a drugi żytnio/orkiszowy.

Razem będzie 6 bochenków. :-)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:32

stach22, a ja zapomniałem posmarować foremki. Do tego trochę za rzadkie ciasto i tak się przykleił, że jutro chyba piła szablasta będę go wyciągał...
Żona mnie rano zabije :mrgreen:
Jest ryzyko, musi być wybór.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:37

ptk22 pisze:stach22, a ja zapomniałem posmarować foremki. Do tego trochę za rzadkie ciasto i tak się przykleił, że jutro chyba piła szablasta będę go wyciągał...
Żona mnie rano zabije :mrgreen:
Polecam silikonowe rozpinane formy- koniec problemów z wyjmowaniem chleba i to bez smarowania.
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 00:48

Aha, zwiększyłem trochę temperaturę, to znaczy 200st /20 min., 190st/ 37 min.
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
ptk22 (23 gru 2020, o 00:59)
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: JG
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 07:49

stach22 pisze:
23 gru 2020, o 00:21
Właśnie wyjąłem z pieca eksperyment, chleb czysto pszenny na żytnim zakwasie 2000/750 -50/50. Wyglada nieźle :-)
stach22 pisze:
23 gru 2020, o 00:28
Razem będzie 6 bochenków.
stach22 pisze:
23 gru 2020, o 00:48
190st/ 37 min.
Skrócenie czasu, uproszczenie receptury, zwiększenie skali...
W 2021 masz szansę na nagrodę w kategorii: https://www.orlypiekarnictwa.pl/

:whistle:
Jest ryzyko, musi być wybór.

Grzegorz
5 gwiazdek
Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Post 23 gru 2020, o 08:50

Ciekawe jakie smaki tych chlebów. Jeszcze nie jadłem chleba swojskiego który by mi smakował lepiej niż z lokalnej piekarni. Robiliśmy kilka podejść, różne przepisy, mąki... ale zawsze coś jest nie tak. Zresztą u różnych znajomych, którym bardzo smakują ich własne wyroby (albo udają), też mi nie smakował, tylko nie wypadało narzekać ;)). Jedyny swojski chleb który mi smakował robiła moja babcia, tylko że to było 30 lat temu i niestety żadna ciotka/wujek nie potrafią odtworzyć receptury...
pozdrawiam
Grzegorz

ODPOWIEDZ