Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
Gump
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: z Ustrzyk Górnych
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
-
Polubił:
29 razy
-
Polubione posty:
85 razy
Post
18 gru 2020, o 16:38
damaz pisze: ↑18 gru 2020, o 16:35
ale to jakiś Mohikanin, nie ty...
damaz, nie mogę być wszędzie Gumpem

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
Gump
-
damaz
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z Damaziowa
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
97 razy
Post
18 gru 2020, o 20:34
Gump, no rozumiem, ale używanie przymiotnika "ostatni" do nazwania e-osobowości sportowej jest jednak trochę niezręczne.
dlatego nie mogłem uwierzyć, że to ty.

damaz
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 12:09
stach22, jak sprawdzasz czy już jest upieczony chleb? Zostało mi jeszcze 15 minut pieczenia z Twojego przepisu.

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 12:10
ptk22 pisze:stach22, jak sprawdzasz czy już jest upieczony chleb? Zostało mi jeszcze 15 minut pieczenia z Twojego przepisu.

Nic nie sprawdzaj, nie wolno otwierać piekarnika przed zakończeniem!!
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (20 gru 2020, o 12:13)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 12:16
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 12:10
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze
A jak minie ta godzina pieczenia, to mam go wyciągnąć z piekarnika? Czy tylko wyłączyć?
Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 12:44
ptk22 pisze:stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 12:10
Doczekaj spokojnie a będzie dobrze
A jak minie ta godzina pieczenia, to mam go wyciągnąć z piekarnika? Czy tylko wyłączyć?
Wyciągnij, wyjmij w formy, połóż na kratce rozgrzanego jeszcze piekarnika( ale wyłączonego!) niech ładnie doschnie. Ja potem trzymam w foliowym worku- nie wysycha. Ale najpierw musi dobrze ostygnąć.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (20 gru 2020, o 12:47)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 12:52
Tak wyszły

-
Załączniki
-

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 13:05
ptk22 pisze:Tak wyszły

Hmmmm, pierwsze koty za płoty;-) i tak będzie dobry
Skąd zakwas? Chyba nie zapracował za dobrze. A górę smarowałeś oliwą? Trochę mniej by popękało.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 13:10
Mąki wg. przepisu?

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 13:14
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 13:05
Skąd zakwas?
W proszku kupiłem. Dokarmiałem zakwas przez tydzień mąka żytnią. Chleb rósł lepiej niż na drożdżach.
To jest mieszanka mąk pełnoziarnistych i ziaren słonecznika. Dlatego tak surowo wygląda.
Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 13:21
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 13:10
Mąki wg. przepisu?
Nie mam wagi...
Ale trzymałem się mniej więcej przepisu

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 13:22
ptk22 pisze:stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 13:10
Mąki wg. przepisu?
Nie mam wagi...
Ale trzymałem się mniej więcej przepisu

Eeeeee no tak się nie da. Waga musi być. Musi być precyzyjnie.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 13:23
A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (20 gru 2020, o 13:33)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
20 gru 2020, o 13:38
Muszę czekać aż wystygnie?
Tak wygląda po przekrojeniu.
-
Załączniki
-

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 13:40
Oczywiście zaczekaj jak ci skręt kiszek niemiły

Fajnie wyglada.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (20 gru 2020, o 13:44)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: warszawski-zachodni
- Auto: forester 2,5XT,Q5
-
Polubił:
84 razy
-
Polubione posty:
234 razy
Post
20 gru 2020, o 15:54
stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 13:23
A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
To uważaj, bo się może skarbówka zainteresować.

bojar
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
20 gru 2020, o 16:13
bojar pisze:stach22 pisze: ↑20 gru 2020, o 13:23
A ja póki co „rozmnażam” zakwas, żona sporo naobiecywała, więc trzeba będzie zwiększyć produkcję :p
To uważaj, bo się może skarbówka zainteresować.

No fakt, jeden już zapłacił za dobroczynność rozdawania chleba :p
Ale zaryzykuję jako niewzorcowy katolik- „chleba naszego powszedniego....” etc.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
23 gru 2020, o 00:21
No.
Właśnie wyjąłem z pieca eksperyment, chleb czysto pszenny na żytnim zakwasie 2000/750 -50/50. Wyglada nieźle

- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (23 gru 2020, o 00:30)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
23 gru 2020, o 00:25
Mój też właśnie skończył się piec. Orkiszowo-płaskurkowy

-
Załączniki
-

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
23 gru 2020, o 00:28
ptk22 pisze:Mój też właśnie skończył się piec. Orkiszowo-płaskurkowy

Zdrowy :D
Ja jutro piekę podwójnie na święta i do rozdania- jeden będzie pszenny( na pszennym zakwasie bo go sobie upędzilem) a drugi żytnio/orkiszowy.
Razem będzie 6 bochenków.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
23 gru 2020, o 00:32
stach22, a ja zapomniałem posmarować foremki. Do tego trochę za rzadkie ciasto i tak się przykleił, że jutro chyba piła szablasta będę go wyciągał...
Żona mnie rano zabije

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
23 gru 2020, o 00:37
ptk22 pisze:stach22, a ja zapomniałem posmarować foremki. Do tego trochę za rzadkie ciasto i tak się przykleił, że jutro chyba piła szablasta będę go wyciągał...
Żona mnie rano zabije

Polecam silikonowe rozpinane formy- koniec problemów z wyjmowaniem chleba i to bez smarowania.

KONIEC PISLANDU

stach22
-
stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
-
Polubił:
203 razy
-
Polubione posty:
485 razy
Post
23 gru 2020, o 00:48
Aha, zwiększyłem trochę temperaturę, to znaczy 200st /20 min., 190st/ 37 min.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post :
- ptk22 (23 gru 2020, o 00:59)

KONIEC PISLANDU

stach22
-
ptk22
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: JG
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
-
Polubił:
2268 razy
-
Polubione posty:
137 razy
Post
23 gru 2020, o 07:49
stach22 pisze: ↑23 gru 2020, o 00:21
Właśnie wyjąłem z pieca eksperyment, chleb czysto pszenny na żytnim zakwasie 2000/750 -50/50. Wyglada nieźle
stach22 pisze: ↑23 gru 2020, o 00:28
Razem będzie 6 bochenków.
stach22 pisze: ↑23 gru 2020, o 00:48
190st/ 37 min.
Skrócenie czasu, uproszczenie receptury, zwiększenie skali...
W 2021 masz szansę na nagrodę w kategorii:
https://www.orlypiekarnictwa.pl/

Jest ryzyko, musi być wybór.
ptk22
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Lokalizacja: wsi wielkopolskiej
- Auto: Leon
-
Polubił:
21 razy
-
Polubione posty:
35 razy
Post
23 gru 2020, o 08:50
Ciekawe jakie smaki tych chlebów. Jeszcze nie jadłem chleba swojskiego który by mi smakował lepiej niż z lokalnej piekarni. Robiliśmy kilka podejść, różne przepisy, mąki... ale zawsze coś jest nie tak. Zresztą u różnych znajomych, którym bardzo smakują ich własne wyroby (albo udają), też mi nie smakował, tylko nie wypadało narzekać ;)). Jedyny swojski chleb który mi smakował robiła moja babcia, tylko że to było 30 lat temu i niestety żadna ciotka/wujek nie potrafią odtworzyć receptury...
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz