reguły nie ma, PO leasingowe i moje ulubione WOT i WG zwłaszcza. sam mam wiejskie blachy ale mało kto może narzekać że się za mną wlecze, goniłem dziś jakąś panią w sti ale mi uciekała na prostychKonto usunięte pisze: A WR, WGR, TSK, ES?![]()
Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze
Re: Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płacisz
Jaki meldunek w dowodzie

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 200 razy
No właśnie, przyjedzie taki jeden z drugim, mieszkanie czasem nawet kupi, miasto korkuje i narzeka zamiast lokalnie podatki płacić i przyczynić się do poprawy infrastrukturyKruszyn pisze:inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płaciszJaki meldunek w dowodzie
![]()
![]()
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
rrosiak, kupi albo nie kupi ale będzie się mądrzył później na obiedzie niedzielnym na wiosce" ...u nas w warszawce..." 
Aleśta się rozpisali ... Nie wiedzieć czemu powiadomień od 2 dni nie dostaję.
@ Pablonas -> miałem Ci ja już 1 wyrób z okolic Pekinu i wykonanie tego było gorsze niż ruskie M-72, czy Ural. Nigdy do tej rzeki ponownie nie wejdę.
A propos pojemności. Cwiczyłem już 150, 250, 350 (wszystko 1 cholera). Baaardzo szybko się nudzi. Można kupić japońca circa 500-600, który będzie całkiem zwarty (w końcu moce rzędu 50-70 koni to nie potwory)i w korkach nie gorzej od skutera sobie radzi, jednocześnie dając frajdę po wyjeździe na szlak
No chyba, że Violę zabierzesz jako plecaczek, Ona taka ciężka jest, że co najmniej "litra" pod bakiem będziesz potrzebował 
Pozdro
@ Pablonas -> miałem Ci ja już 1 wyrób z okolic Pekinu i wykonanie tego było gorsze niż ruskie M-72, czy Ural. Nigdy do tej rzeki ponownie nie wejdę.
A propos pojemności. Cwiczyłem już 150, 250, 350 (wszystko 1 cholera). Baaardzo szybko się nudzi. Można kupić japońca circa 500-600, który będzie całkiem zwarty (w końcu moce rzędu 50-70 koni to nie potwory)i w korkach nie gorzej od skutera sobie radzi, jednocześnie dając frajdę po wyjeździe na szlak
Pozdro
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 107 razy
- Polubione posty: 168 razy
Ło matko a ten znowu z tym samym tekstemKruszyn pisze:inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płaciszJaki meldunek w dowodzie
![]()
![]()
danikl, nie mędrkuj to ważne 
- danikl
- 6 gwiazdek
Kruszyn, gdyby nie wieśniaki spod Warszawy to nadal byście jeżdzili dorożkami po brukowym trakcie 
danikl, nie wiem co palisz ale podeślij mi
Możesz jaśniej
Sieczkosiany nam ulice wyasfaltowali ??
- danikl
- 6 gwiazdek
Akurat nic nie palę ,ale jak już mi si e trafi to Ci podeślęKruszyn pisze:danikl, nie wiem co palisz ale podeślij mi![]()
Kruszyn pisze: Sieczkosiany nam ulice wyasfaltowali ??
Tak mi się wydaje ,że Warszawa została odbudowana tymi burakami którzy ciągneli do Stolicy ,
Teraz też tak jest najprostsze prace fizyczne przy budowie np. dróg wykonują ci Sieczkosiany jak ich zwiesz
A wróciłeś do odległych czasów...no i te same sieczkosiany zasiadły na stanowiskach o których nie miały pojęcia ...
- danikl
- 6 gwiazdek
Teraz to Ty medrkujesz.To miasto w jakimś stopniu żyję dzięki wiesniakom (czasami na wysokich stanowiskach) . Możesz się z tym nie zgadżać ,ale nie zmienisz tego.To jest STOLICA z całym dobrodziejstwem i przekleństwemKruszyn pisze:A wróciłeś do odległych czasów...no i te same sieczkosiany zasiadły na stanowiskach o których nie miały pojęcia ...
No i właśnie się nie zgadzam z tym . Rozmawiamy o płaceniu podatków przez wieśmaców w mieście w którym żyją bo to że exodusu w kierunku stolicy nie da się zatrzymać to każdy wie.
- danikl
- 6 gwiazdek
Ale nikt nie sie nie skarży na tych ludzi którzy pracują na czarno po to ,żeby własciciele warszwaskich firm mogli zaoszczędzić na ZUS-ie, podatkach i wynagrodzeniach 
Jasne wynajmują dwa pokoje mieszkają w cztery osoby po słoiki do mamy pojadą w wolny dzień ...Jak zatrudniasz to pewnie w ankiecie masz "ile chciałby Pan/Pani zarabiać " i to podstawowe kryteria zatrudnienia ...
- danikl
- 6 gwiazdek
No dobra tylko ilu z rodowitych warszawiaków wzieło by taką pracę .Na czarno z kiepskim wynagrodzeniem(jak na Warszawaę) to trochę jak nasi rodacy w Irlandii i Anglii
w Paryżu, już by nie miał lusterka, poważnie!, sam kilka razy jak się zapomniałem, to dostałem "kopa"Kruszyn pisze:W temacie:
http://www.smog.pl/wideo/45364/polscy_k ... ocyklista/
piękne jest tam to, jak wszyscy robią "pas" dla motorów między ostatnim a przedostatnim pasem
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
To chyba nie do końca chodzi o to. Jak już taki przyjezdny przestanie mieszkać w siedmiu przepoconych kolegów w jednej kawalerce i wynajmie/kupi swoje, jak już znajdzie sobie towarzyszkę życia i się osiedli z zamiarem pozostania w dużym mieście na dłużej, to po prostu powinien zacząć płacić podatki tutaj, a nie tam gdzie została mamusia.danikl pisze:No dobra tylko ilu z rodowitych warszawiaków wzieło by taką pracę .Na czarno z kiepskim wynagrodzeniem(jak na Warszawaę) to trochę jak nasi rodacy w Irlandii i Anglii
Bo inaczej, to duże miasto do niego dopłaca dwa razy. Raz z okazji janosikowego i drugi raz z powodu jego miejsca zamieszkania.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Jacy się wszyscy pro urzędoskarbowi zrobili
Ciekaw jestem, ilu sarkających ciągle na tych zameldowanych poza stolicą (nie mówię tu tylko o forumowiczach, taka ogólna obserwacja ze Stolnicy), zrobiłoby tak samo, jakby tylko mogli w ten sposób obniżyć swoje koszty życia - np auto zarejestrowane w miejscu zameldowania poza W-wą to bardzo znacznie niższe stawki ubezpieczeń.
Więc nie ma co tu drzeć szat, każdy jakoś chce żyć i radzić sobie w tym państwie które łupi nas jak tylko może.
To jak z tym blokowaniem motocyklistów z tego wątku. Ja nie mam jak jechać puszką w korku, to pomstuję na jednoślady, że jakoś sobie dają radę

Ciekaw jestem, ilu sarkających ciągle na tych zameldowanych poza stolicą (nie mówię tu tylko o forumowiczach, taka ogólna obserwacja ze Stolnicy), zrobiłoby tak samo, jakby tylko mogli w ten sposób obniżyć swoje koszty życia - np auto zarejestrowane w miejscu zameldowania poza W-wą to bardzo znacznie niższe stawki ubezpieczeń.
Więc nie ma co tu drzeć szat, każdy jakoś chce żyć i radzić sobie w tym państwie które łupi nas jak tylko może.
To jak z tym blokowaniem motocyklistów z tego wątku. Ja nie mam jak jechać puszką w korku, to pomstuję na jednoślady, że jakoś sobie dają radę
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
jarmaj, akurat pieniądze z podatków odprowadzane do samorządów (a tylko o takich tu mówimy) są przeznaczane na drogi, szkoły, komunikację, czy szpitale dla lokalnej społeczności. O ile pieniądze "centralne" są trwonione na potęgę, o tyle samorządy posługują się nimi dość sprawnie i robią sporo dobrych rzeczy.
Niestety, ale lata komuny wyjałowiły nas z pojęć "patriotyzm lokalny" czy "społeczność lokalna". Kruszyn się czepił, ale ma sporo racji
Niestety, ale lata komuny wyjałowiły nas z pojęć "patriotyzm lokalny" czy "społeczność lokalna". Kruszyn się czepił, ale ma sporo racji
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte pisze: Niestety, ale lata komuny wyjałowiły nas z pojęć "patriotyzm lokalny" czy "społeczność lokalna".
Władze mniejszych miejscowości (zwłaszcza podwarszawskich) zaczęły o to dbać, np. w Markach dziecko nie załapie się do przedszkola jeśli rodzice nie płacą tam podatków
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
US bierze pod uwagę miejsce zamieszkania. Miejsce zameldowania można sobie mieć na Księżycu, a dla US zadeklarować faktyczne miejsce zamieszkania.jarmaj pisze:np auto zarejestrowane w miejscu zameldowania poza W-wą to bardzo znacznie niższe stawki ubezpieczeń.![]()
fitter happier more productive
Co, PIT trzeba im pokazać? Bo miejsce zameldowania nie musi się pokrywać z miejscem płacenia podatków.rrosiak pisze:Władze mniejszych miejscowości (zwłaszcza podwarszawskich) zaczęły o to dbać, np. w Markach dziecko nie załapie się do przedszkola jeśli rodzice nie płacą tam podatków
Trochę tu hipokryzją jedziecie. Każdy kombinuje by mieć jak najtaniej, a przynajmniej jak najwygodniej. Każdy dolicza ulgi jakie tylko może, by płacić jak najtaniej. Wybiera rodzaj opodatkowania, by płacić mniej. Wrzuca w koszty to co może i to czego nie może ( może się nie kapną w US
Za to do oceniania innych i liczenia im kasy wyrywamy się pierwsi.
Podatek dochodowy jest tylko jednym z podatków, które się płaci.
czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: Co, PIT trzeba im pokazać? Bo miejsce zameldowania nie musi się pokrywać z miejscem płacenia podatków.
Nie, wystraczy informacja czy dana osoba jest zarejestrowana w danym US (urząd, któremu podlegają przedszkola, sam to sobie sprawdza).
Zgoda, ale jeśli jednak coś płaci, to niech wspiera to inwestycje, z których dany delikwent najczęściej korzysta.vibowit pisze: Każdy kombinuje by mieć jak najtaniej, a przynajmniej jak najwygodniej. Każdy dolicza ulgi jakie tylko może, by płacić jak najtaniej. Wybiera rodzaj opodatkowania, by płacić mniej.
Bergen pisze: Teraz mam "starego japońca". Wymieniam olej, smaruję i naciągam łańcuch i jeżdżę.
o to.
ale moze kazdy sie musi pomeczyc samemu by sie przekonac..
moj pierwszy jednoslad: peugeot elystar. made in france - zawsze sie tego balem.. zrobilem nim jakies 12 kkm, raz padla elektronika zegarow - wymieniona na gwarancji. poza tym wypas. potem wrocuilem do niemiec i zniw kupilem nowego peugeota, tym razem vivacity new. cena dziwnie niska za naowego, jakies 1k eur co przy cenie 1,6keur robi roznice..
okazalo sie i to dosc szybko, ze robiony w chinach... np. rura dolotowa ssaca do cylindra rozpadla sie po roku..
chinczyk wsadzil tam swoje materialy.. dosc szybko sprzedalem i zrobilem prawko... kupilem dominatora i tak jak Bergen pisze, wymieniam olej i jezdze. codziennie. niezawodny jest mimo 14 lat i o to cho.