Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Cztery łapy dobre, dwie łapy lepsze

Post 7 cze 2011, o 23:06

Konto usunięte pisze: A WR, WGR, TSK, ES? ;-)
reguły nie ma, PO leasingowe i moje ulubione WOT i WG zwłaszcza. sam mam wiejskie blachy ale mało kto może narzekać że się za mną wlecze, goniłem dziś jakąś panią w sti ale mi uciekała na prostych ;-)

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 7 cze 2011, o 23:09

inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płacisz :?: Jaki meldunek w dowodzie :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 200 razy

Post 7 cze 2011, o 23:38

Kruszyn pisze:inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płacisz :?: Jaki meldunek w dowodzie :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:
No właśnie, przyjedzie taki jeden z drugim, mieszkanie czasem nawet kupi, miasto korkuje i narzeka zamiast lokalnie podatki płacić i przyczynić się do poprawy infrastruktury :x

:mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 cze 2011, o 23:45

rrosiak, kupi albo nie kupi ale będzie się mądrzył później na obiedzie niedzielnym na wiosce" ...u nas w warszawce..." :evilgrin:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 8 cze 2011, o 00:06

Aleśta się rozpisali ... Nie wiedzieć czemu powiadomień od 2 dni nie dostaję.

@ Pablonas -> miałem Ci ja już 1 wyrób z okolic Pekinu i wykonanie tego było gorsze niż ruskie M-72, czy Ural. Nigdy do tej rzeki ponownie nie wejdę.

A propos pojemności. Cwiczyłem już 150, 250, 350 (wszystko 1 cholera). Baaardzo szybko się nudzi. Można kupić japońca circa 500-600, który będzie całkiem zwarty (w końcu moce rzędu 50-70 koni to nie potwory)i w korkach nie gorzej od skutera sobie radzi, jednocześnie dając frajdę po wyjeździe na szlak ;-) No chyba, że Violę zabierzesz jako plecaczek, Ona taka ciężka jest, że co najmniej "litra" pod bakiem będziesz potrzebował ;-)

Pozdro

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 103 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 8 cze 2011, o 00:28

Kruszyn pisze:inquiz, lepiej się nie odzywaj ...gdzie podatki płacisz :?: Jaki meldunek w dowodzie :evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:
Ło matko a ten znowu z tym samym tekstem :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 00:35

danikl, nie mędrkuj to ważne :x

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 00:53

Kruszyn, gdyby nie wieśniaki spod Warszawy to nadal byście jeżdzili dorożkami po brukowym trakcie :whistle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 01:04

danikl, nie wiem co palisz ale podeślij mi :mrgreen: Możesz jaśniej :?: Sieczkosiany nam ulice wyasfaltowali ??

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 01:32

Kruszyn pisze:danikl, nie wiem co palisz ale podeślij mi :mrgreen:
Akurat nic nie palę ,ale jak już mi si e trafi to Ci podeślę :thumb:
Kruszyn pisze: Sieczkosiany nam ulice wyasfaltowali ??

Tak mi się wydaje ,że Warszawa została odbudowana tymi burakami którzy ciągneli do Stolicy ,
Teraz też tak jest najprostsze prace fizyczne przy budowie np. dróg wykonują ci Sieczkosiany jak ich zwiesz

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 01:51

A wróciłeś do odległych czasów...no i te same sieczkosiany zasiadły na stanowiskach o których nie miały pojęcia ...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 02:06

Kruszyn pisze:A wróciłeś do odległych czasów...no i te same sieczkosiany zasiadły na stanowiskach o których nie miały pojęcia ...
Teraz to Ty medrkujesz.To miasto w jakimś stopniu żyję dzięki wiesniakom (czasami na wysokich stanowiskach) . Możesz się z tym nie zgadżać ,ale nie zmienisz tego.To jest STOLICA z całym dobrodziejstwem i przekleństwem

:giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 02:22

No i właśnie się nie zgadzam z tym . Rozmawiamy o płaceniu podatków przez wieśmaców w mieście w którym żyją bo to że exodusu w kierunku stolicy nie da się zatrzymać to każdy wie.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 02:34

Ale nikt nie sie nie skarży na tych ludzi którzy pracują na czarno po to ,żeby własciciele warszwaskich firm mogli zaoszczędzić na ZUS-ie, podatkach i wynagrodzeniach :?

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 02:45

Jasne wynajmują dwa pokoje mieszkają w cztery osoby po słoiki do mamy pojadą w wolny dzień ...Jak zatrudniasz to pewnie w ankiecie masz "ile chciałby Pan/Pani zarabiać " i to podstawowe kryteria zatrudnienia ...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 02:50

No dobra tylko ilu z rodowitych warszawiaków wzieło by taką pracę .Na czarno z kiepskim wynagrodzeniem(jak na Warszawaę) to trochę jak nasi rodacy w Irlandii i Anglii

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 8 cze 2011, o 06:00

w Paryżu, już by nie miał lusterka, poważnie!, sam kilka razy jak się zapomniałem, to dostałem "kopa"
piękne jest tam to, jak wszyscy robią "pas" dla motorów między ostatnim a przedostatnim pasem

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 cze 2011, o 06:38

danikl pisze:No dobra tylko ilu z rodowitych warszawiaków wzieło by taką pracę .Na czarno z kiepskim wynagrodzeniem(jak na Warszawaę) to trochę jak nasi rodacy w Irlandii i Anglii
To chyba nie do końca chodzi o to. Jak już taki przyjezdny przestanie mieszkać w siedmiu przepoconych kolegów w jednej kawalerce i wynajmie/kupi swoje, jak już znajdzie sobie towarzyszkę życia i się osiedli z zamiarem pozostania w dużym mieście na dłużej, to po prostu powinien zacząć płacić podatki tutaj, a nie tam gdzie została mamusia.

Bo inaczej, to duże miasto do niego dopłaca dwa razy. Raz z okazji janosikowego i drugi raz z powodu jego miejsca zamieszkania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 cze 2011, o 07:17

Jacy się wszyscy pro urzędoskarbowi zrobili :razz:

Ciekaw jestem, ilu sarkających ciągle na tych zameldowanych poza stolicą (nie mówię tu tylko o forumowiczach, taka ogólna obserwacja ze Stolnicy), zrobiłoby tak samo, jakby tylko mogli w ten sposób obniżyć swoje koszty życia - np auto zarejestrowane w miejscu zameldowania poza W-wą to bardzo znacznie niższe stawki ubezpieczeń. ;-)

Więc nie ma co tu drzeć szat, każdy jakoś chce żyć i radzić sobie w tym państwie które łupi nas jak tylko może.
To jak z tym blokowaniem motocyklistów z tego wątku. Ja nie mam jak jechać puszką w korku, to pomstuję na jednoślady, że jakoś sobie dają radę :whistle:

:mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 cze 2011, o 07:47

jarmaj, akurat pieniądze z podatków odprowadzane do samorządów (a tylko o takich tu mówimy) są przeznaczane na drogi, szkoły, komunikację, czy szpitale dla lokalnej społeczności. O ile pieniądze "centralne" są trwonione na potęgę, o tyle samorządy posługują się nimi dość sprawnie i robią sporo dobrych rzeczy.

Niestety, ale lata komuny wyjałowiły nas z pojęć "patriotyzm lokalny" czy "społeczność lokalna". Kruszyn się czepił, ale ma sporo racji :razz:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 07:56

Konto usunięte pisze: Niestety, ale lata komuny wyjałowiły nas z pojęć "patriotyzm lokalny" czy "społeczność lokalna".

Władze mniejszych miejscowości (zwłaszcza podwarszawskich) zaczęły o to dbać, np. w Markach dziecko nie załapie się do przedszkola jeśli rodzice nie płacą tam podatków :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 8 cze 2011, o 09:52

jarmaj pisze:np auto zarejestrowane w miejscu zameldowania poza W-wą to bardzo znacznie niższe stawki ubezpieczeń. ;-)
US bierze pod uwagę miejsce zamieszkania. Miejsce zameldowania można sobie mieć na Księżycu, a dla US zadeklarować faktyczne miejsce zamieszkania.
fitter happier more productive

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 8 cze 2011, o 10:39

rrosiak pisze:Władze mniejszych miejscowości (zwłaszcza podwarszawskich) zaczęły o to dbać, np. w Markach dziecko nie załapie się do przedszkola jeśli rodzice nie płacą tam podatków :idea:
Co, PIT trzeba im pokazać? Bo miejsce zameldowania nie musi się pokrywać z miejscem płacenia podatków.

Trochę tu hipokryzją jedziecie. Każdy kombinuje by mieć jak najtaniej, a przynajmniej jak najwygodniej. Każdy dolicza ulgi jakie tylko może, by płacić jak najtaniej. Wybiera rodzaj opodatkowania, by płacić mniej. Wrzuca w koszty to co może i to czego nie może ( może się nie kapną w US :giggle: ). Najbogatsi płacą podatki najczęściej za granicą, bo tam jest korzystniej.
Za to do oceniania innych i liczenia im kasy wyrywamy się pierwsi.

Podatek dochodowy jest tylko jednym z podatków, które się płaci.
czarne jest piękne...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2011, o 10:56

vibowit pisze: Co, PIT trzeba im pokazać? Bo miejsce zameldowania nie musi się pokrywać z miejscem płacenia podatków.

Nie, wystraczy informacja czy dana osoba jest zarejestrowana w danym US (urząd, któremu podlegają przedszkola, sam to sobie sprawdza).
vibowit pisze: Każdy kombinuje by mieć jak najtaniej, a przynajmniej jak najwygodniej. Każdy dolicza ulgi jakie tylko może, by płacić jak najtaniej. Wybiera rodzaj opodatkowania, by płacić mniej.
Zgoda, ale jeśli jednak coś płaci, to niech wspiera to inwestycje, z których dany delikwent najczęściej korzysta.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 8 cze 2011, o 10:57

Bergen pisze: Teraz mam "starego japońca". Wymieniam olej, smaruję i naciągam łańcuch i jeżdżę.

o to.
ale moze kazdy sie musi pomeczyc samemu by sie przekonac..
moj pierwszy jednoslad: peugeot elystar. made in france - zawsze sie tego balem.. zrobilem nim jakies 12 kkm, raz padla elektronika zegarow - wymieniona na gwarancji. poza tym wypas. potem wrocuilem do niemiec i zniw kupilem nowego peugeota, tym razem vivacity new. cena dziwnie niska za naowego, jakies 1k eur co przy cenie 1,6keur robi roznice..
okazalo sie i to dosc szybko, ze robiony w chinach... np. rura dolotowa ssaca do cylindra rozpadla sie po roku..
chinczyk wsadzil tam swoje materialy.. dosc szybko sprzedalem i zrobilem prawko... kupilem dominatora i tak jak Bergen pisze, wymieniam olej i jezdze. codziennie. niezawodny jest mimo 14 lat i o to cho.

ODPOWIEDZ