Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Coś niedobrego

Post 20 wrz 2010, o 19:28

Lancie długo też nie pojeżdżą.

Chyba, że je jeszcze raz poskręcali. :mrgreen: ;-)

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

MAZI
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Srebrne Plejadki Imprezowe
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 wrz 2010, o 11:23

I sprezyny powiedziały dosc... :wall: :wall: :wall:

Wrr co jeszcze ... poprosze po 10 !!
NIGDY NIE WIESZ CO PRZYNIESIE NOWY DZIEŃ ALE PAMIETAJ DZISAJ TERAZ W TEJ CHWILI TO JEST TO....

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 21 wrz 2010, o 15:10

im dalej w las tym bardziej się zastanawiam, co wyście tam kupili, bo ciągle tylko nowe naprawy :-( Głowa do góry, jak już zrobisz, to będzie śmigał!
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 21 wrz 2010, o 15:14

swoje pewnie już przeszedł ale jak poskładasz go "do kupy" będzie dobrze ;-) MAZI,
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

MAZI
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Srebrne Plejadki Imprezowe

Post 21 wrz 2010, o 16:44

Dziekuje to ja wiem... i wiem co kupowałem tylko jakos tak pechowo ciagle ...

A przylepka jest taka ze jak jedzie to albo cos warczy albo wyje a potem okazuje sie pierdoła!!

masakra jakas...

A potem na . ktos mi napisał ze trzeba było kupic nowego GT-eka .... a byłem na tyle miły ze jesli posiada SUBARU ( a nie posiadał wtedy ) to GT-eki były produkowane do 2000 roku i nowego to tak ciezko bedzie kupić!!

Patrz i co nie odpisał !! :giggle:
NIGDY NIE WIESZ CO PRZYNIESIE NOWY DZIEŃ ALE PAMIETAJ DZISAJ TERAZ W TEJ CHWILI TO JEST TO....

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 21 wrz 2010, o 16:50

MAZI pisze: A potem na . ktos mi napisał ze trzeba było kupic nowego GT-eka .... a byłem na tyle miły ze jesli posiada SUBARU ( a nie posiadał wtedy ) to GT-eki były produkowane do 2000 roku i nowego to tak ciezko bedzie kupić!!
kolejny majstersztyk! :lol: brawo!
MAZI pisze: Patrz i co nie odpisał !!
W sumie mu się nie dziwie. No bo co miał odpisać. :giggle:
Obrazek

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 21 wrz 2010, o 16:58

Arti pisze: kolejny majstersztyk! brawo!
:mrgreen:

MAZI, nie bój nic. Będzie dobrze.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 17:37

a zapomniałem Wam napisać, jakie coś mnie spotkało w weekend. Przed zawodami chciałem sobie podbić trochę ciśnienie z przodu, a że mam tam obecnie azot, to podjechałem do mojego wulkanizatora, żeby mi podpompowali. Okazało się, że akurat im się skończył.. Zdziwiło mnie to, no ale nic.. W drodze do Pati napotkałem jeszcze jednego wulkanizatora i spytałem się, czy mają. Koleś powiedział, że jest. No to poprosiłem po 2,6atm na przód. Koleś się podpiął i zaczął pompować... Ale trwało to chyba z 30 sekund, aż widziałem, jak opona rośnie :o A potrzebowałem dobić ok 0,2atm... No ale nic nie mówiłem, koleszka skończył, poszedł na prawą stronę i to samo.. U Pati postanowiłem sprawdzić ciśnienie własnym manometrem i szczena mi opadła.... Po obu stronach 4 (słownie CZTERY) atmosfery!!!! :wall: Dobrze, że sprawdziłem, bo przy szybkich zakrętach na betonowym fragmencie mógłbym skończyć na samych felgach chyba.... :x :x :x Współczucie dla ludzi, którzy tam oddają koła do obsługi..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 21 wrz 2010, o 18:08

Ja współczuję tym co pompują koła azotem. :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 21 wrz 2010, o 18:21

eMTi, no właśnie się miałem pytać ,a co daje ten Azot(oks) :?:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 wrz 2010, o 18:25

Chloru pisze:Ja współczuję tym co pompują koła azotem. :giggle:
Dlaczego, ja pompuję na ten przykład.
Tylko nie całkiem czystym azotem. Takim trochę zanieczyszczonym, głownie tlenem, tak w okolicy 20%. :-)

Ale zasadniczo zgadzam się z przedmówcą ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 18:29

Chloru, sam się wiele razy zastanawiałem, jaka może być różnica, skoro w powietrzu jest go 78%..
po nagrzaniu nie zwiększa swojej objętości tak, jak powietrze,wobec czego jest mniej pałowania z dobieraniem ciśnień przy pojeżdżawkach, zawodach... Carfit używa, robił testy i potwierdził, że azot jest zdecydowanie bardziej stabilny w tej kwestii.
Przy powietrzu musiałbym przed zawodami spuszczać trochę, aby po rozgrzaniu było akurat, bo przy zostawieniu "ulicznej" wartości byłoby za wysokie.. No i ponoć wolniej przez pory gumy się przedostaje i faktycznie, ciśnienie trzyma mi idealnie prawie przez cały sezon. W zimie nie musi być żadnych upalanek, żeby ciśnienie było bardziej stabilne, bo wtedy mogą występować wahania rzędu kilkudziesięciu stopni (ciśnienie sprawdzane przy -15, -20, a potem ostrzejsza jazda po suchym asfalcie i się robi nieciekawie...)..

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 21 wrz 2010, o 18:31

jarmaj, ja to mam taką bardziej wymyślną mieszankę 78% azotu, 20,95 % tlenu, 0,934% argonu. Czasami dorzucę jeszcze trochę pary wodnej, helu i neonu (jak mi Piter sprzeda :mrgreen: ) ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 18:32

eMTi, tak tak. :giggle: :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 18:44

wytłumaczcie mi jeszcze w takim razie, czemu jest zabroniony w sporcie? A co do uchodzenia ciśnienia z czasem, to przy powietrzu miałem to zawsze, przy azocie nigdy. A teraz wyobraźcie sobie taką prostą rzecz - zróbmy założenie, że kolor jest analogią pewnych właściwości gazu, np. braku rozszerzalności cieplnej. Macie szklankę z czystą wodą = czystym azotem - jest idealnie przezroczysta - zakładamy w takim razie, że ta przezroczystość symbolizuje brak rozszerzalności cieplnej. Teraz bierzecie drugą szklankę i wlewacie 80% wody, a 20% intensywnego barwnika... Efekt? Woda bardzo wyraźnie zmienia kolor mimo, że tych "zanieczyszczeń" było raptem 20%, kolor=właściwości zmienił się całkowicie. :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 18:52

eMTi, wlej do 80 ml Tużemaka 20 ml Coca-Coli. Walnij lufę a potem nam opowiedz czy zmienił swoje właściwości. :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 wrz 2010, o 18:54

eMTi, czy Ty obciążasz termicznie opony tak jak w wyczynie? Czy czujesz drobne różnice ciśnienia, czy widzisz jak wpływają na prowadzenie samochodu?
Jak tak, to szacun. ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 21 wrz 2010, o 18:59

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 19:17

pytanie, czy 0,5-0,7atm to drobne różnice... :roll:
Kruszyn, szczęście w nieszczęściu, że 6 osób przeżyło.. masakra.. Już kiedyś ktoś tak jechał chyba na A2, ale wtedy się udało..

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 21 wrz 2010, o 19:23

tak zwani kierowcy duchy. bardzo czesto niestety tak sie dzieje...
nie wiem jak to mozliwe...
dlatego w niektorych krajach sa ogromniaste plansze z zakazem na wyjazdach z autostrad..

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 199 razy

Post 21 wrz 2010, o 19:23

Tak, wczoraj. Mnie kiedyś koleś wyjechał pod prąd na Grójeckiej przy pl. Narutowicza.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 21 wrz 2010, o 19:49

Sprawca miał 75 lat - więc w telewizorach i na forach zrobi się szum nt. obowiązkowych badań lekarskich starszych kierowców. Oczywiście bezskuteczny, bo koszty, bo siamto i owamto.
I dobrze.
Bo, nawet gdyby takowe badania wprowadzono, to i tak:
- najbardziej niesprawni dziadkowie i tak sobie kupią prawidłowe wyniki (etyka lekarska się kłania);
- system nie obejmie chorych 30- i 50-latków.
A w końcu, jak już kiedyś uzgodniliśmy, skoro śpiewać każdy może - to jeździćteż. Nawet jesli jest idiotą, czynnym narkomanem i alkoholikiem lub ślepym, głuchym wrakiem człowieka.
Bo bez tego, rynek usług motoryzacyjnych się załamie...

Natomiast ja ciekaw jestem bardzo, czy ktoś się pofatyguje i sprawdzi, ile tablic z reklamami oraz zbędnych znaków drogowych stoi w bezpośrednim sąsiedztwie tego feralnego zjazdu, w który gość się wpakował pod prąd... :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 wrz 2010, o 20:09

Czy on czasami od knajpy na wylocie na Wrocek nie wyjechal?
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 21 wrz 2010, o 20:11

eMTi pisze: jak powietrze,wobec czego jest mniej pałowania z dobieraniem ciśnień przy pojeżdżawkach, zawodach... Carfit używa, robił testy i potwierdził, że azot jest zdecydowanie bardziej stabilny w tej kwestii.
Taki cytat z wikipedii, dotyczący równania Clapeyrona:
Równanie to, mimo że wyprowadzone na podstawie założeń, które nigdy nie są spełnione, dobrze opisuje większość substancji gazowych w obszarze ciśnień do ok. 100 atmosfer i temperatury do 300–400 °C, oraz w temperaturze trochę większej od temperatury skraplania gazu.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2010, o 20:38

ky, no jak by nie patrzeć, to ten cytat tylko potwierdza ;-)
dobrze opisuje większość substancji gazowych w obszarze ciśnień do ok. 100 atmosfer i temperatury do 300–400 °C
tak więc wszystko się zgadza i potwierdza w rzeczywistości.. :-) Inaczej zawodnicy nie pompowali by na zimno opon tak, aby dopiero po ich rozgrzaniu uzyskać ciśnienie pożądane..

ODPOWIEDZ