Wygląda smacznie ,chrzan i setka do tegoWiS pisze: materiał poglądowy pt. "boczuś"![]()
Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Z kim jak z kim, ale z Kruszynem bym w tych tematach nie polemizowałmelinda pisze:dodaje sięKruszyn pisze:melinda, papryki nie daje sie do strogonowa.i pieczarki tez. Chcesz przepis?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Re:
Stawiam czapkę śliwek, że Kruszyn ma więcej wspólnego z gotowaniem, niż ta laska od przepisumelinda pisze:to zobacz czy se nie dodajemelinda pisze:http://spec.pl/kulinaria/potrawy/przepis-na-strogonow
Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Konto usunięte, ależ nie ma sporu.
"Dodaje się" to stwierdzenie faktu, podobnie jak "pije się wino z plastikowych kubków" - nie każdy na szczęście musi, ale niektórzy mogą
A swoją drogą, powoływanie się na p. Joasię jako na autorytet kulinarny przypomina mi moich studentów, próbujących w pracach magisterskich wstawiać przypisy do http://www.sciaga.pl albo do blogów licealistów, no bo przecie jak coś wisi w necie, to musi być prawda
"Dodaje się" to stwierdzenie faktu, podobnie jak "pije się wino z plastikowych kubków" - nie każdy na szczęście musi, ale niektórzy mogą
A swoją drogą, powoływanie się na p. Joasię jako na autorytet kulinarny przypomina mi moich studentów, próbujących w pracach magisterskich wstawiać przypisy do http://www.sciaga.pl albo do blogów licealistów, no bo przecie jak coś wisi w necie, to musi być prawda
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: DC
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Przepisy i przypisy
Ilu kucharzy tyle strogonowów
Ładnie opisane ,warto się zapoznać
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/strogonow.php
Zrób coś typowo polskiego np :
rybę po grecku
pierogi ruskie
fasolkę po bretońsku

Ładnie opisane ,warto się zapoznać
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/strogonow.php
No to raczej polska kuchnią się nie pochwalisz robiąc strogonowaKubik pisze: Jutro przećwiczę ten przepis i powiem recenzję
Zrób coś typowo polskiego np :
rybę po grecku
pierogi ruskie
fasolkę po bretońsku
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
melinda pisze: może faceci przede mna wieja, ale na gotowaniu się znam
albo Ci się wydaje ,ze się znasz
Jest jestmelinda pisze: NIE MA STROGONOVA BEZ PAPRYKI!!!
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
strogonow
1860 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + odrobina kwaśnej śmietany
1910 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + kwaśna śmietana + cebula + przecier pomidorowy
1940 - paski wołowiny + cebula + grzyby + albo przecier pomidorowy albo musztarda + kwaśna śmietana
1960 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy
17-03-2012 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy + papryka
i dobrze.
1860 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + odrobina kwaśnej śmietany
1910 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + kwaśna śmietana + cebula + przecier pomidorowy
1940 - paski wołowiny + cebula + grzyby + albo przecier pomidorowy albo musztarda + kwaśna śmietana
1960 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy
17-03-2012 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy + papryka
i dobrze.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Re: Przepisy i przypisy
Wiedziałem ,że z odmętów Cię wyciągnę strogonowem 
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- WiS
- 6 gwiazdek
- Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Re: Przepisy i przypisy
Kruszyn, podejrzewam, że Gal reaguje na słowa kluczowe: "mięso" i "papryka", tak jak Jarek na "LPG" 
Szelki duch Pana Boga chwali, witamy serdecznie
Szelki duch Pana Boga chwali, witamy serdecznie
Re: Przepisy i przypisy
Gal zareagował na dyskusję o przepisach.WiS pisze: podejrzewam, że Gal reaguje na słowa kluczowe: "mięso" i "papryka"
I, choć Kruszyn ma rację, że obecnie panujący przepis na strogonowa papryki nie przewiduje, to godnym zastanowienia jest fakt, że na przestrzeni stu lat z oryginalnego przepisu pozostała wyłącznie wołowina. Ale nawet jej forma się zmieniła z poczciwych gulaszowych kostek w obecne paski. Hrabia Stroganow, gdyby żył, nie rozpoznałby w dzisiejszej pomidorowej zupce z wkładką z cebuli, pieczarek i pasków wołowiny, swojego gulaszu wołowego zaprawionego musztardą ze śmietaną.
To, czy ta papryka cokolwiek zmienia w prawilności tego przepisu..?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Przepisy i przypisy
Gal pisze: strogonow
1860 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + odrobina kwaśnej śmietany
1910 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + kwaśna śmietana + cebula + przecier pomidorowy
1940 - paski wołowiny + cebula + grzyby + albo przecier pomidorowy albo musztarda + kwaśna śmietana
1960 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy
17-03-2012 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy + papryka
i dobrze.
Akurat siedziałem u Kruszyna w biurze. Uśmialiśmy się szczerze
Re: Przepisy i przypisy
FUX, co masz na myśliFUX pisze: wrzuć coś zacnego...![]()
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
Re: Przepisy i przypisy
FUX pisze: Przepisik na coś fajnego, rogaliku...![]()
FUX, na razie zdjęcia , przepisiki później
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...