Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 01:25

WiS pisze: materiał poglądowy pt. "boczuś" 8-)
Wygląda smacznie ,chrzan i setka do tego :-d


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 07:07

melinda pisze:
Kruszyn pisze:melinda, papryki nie daje sie do strogonowa.
dodaje się :-p i pieczarki tez. Chcesz przepis?
Z kim jak z kim, ale z Kruszynem bym w tych tematach nie polemizował ;-)

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 mar 2012, o 11:50

Pozdrófffffka :P

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re:

Post 17 mar 2012, o 11:51

to zobacz czy se nie dodaje :-p
Pozdrófffffka :P

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Re:

Post 17 mar 2012, o 12:04

melinda pisze:
to zobacz czy se nie dodaje :-p
Stawiam czapkę śliwek, że Kruszyn ma więcej wspólnego z gotowaniem, niż ta laska od przepisu :-p
Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 12:18

Konto usunięte, ależ nie ma sporu.

"Dodaje się" to stwierdzenie faktu, podobnie jak "pije się wino z plastikowych kubków" - nie każdy na szczęście musi, ale niektórzy mogą ;-)

A swoją drogą, powoływanie się na p. Joasię jako na autorytet kulinarny przypomina mi moich studentów, próbujących w pracach magisterskich wstawiać przypisy do http://www.sciaga.pl albo do blogów licealistów, no bo przecie jak coś wisi w necie, to musi być prawda :mrgreen:

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 12:40

Jutro przećwiczę ten przepis i powiem recenzję

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 13:14

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 14:37

Ilu kucharzy tyle strogonowów :giggle:
Ładnie opisane ,warto się zapoznać :-)
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/strogonow.php

Kubik pisze: Jutro przećwiczę ten przepis i powiem recenzję
No to raczej polska kuchnią się nie pochwalisz robiąc strogonowa ;-)
Zrób coś typowo polskiego np :
rybę po grecku
pierogi ruskie
fasolkę po bretońsku


:giggle: :giggle: :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 mar 2012, o 14:45

NIE MA STROGONOVA BEZ PAPRYKI!!! może faceci przede mna wieja, ale na gotowaniu się znam :-p , to tak samo jak leczo. Jedno masz z papryką i pieczarkami a drugie bez pieczarek. Chociaz osobiście nie wyobrazam sobie tego danie bez papryki :-p
Pozdrófffffka :P

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 mar 2012, o 15:24

Lepiej jednak bez papryki :idea: :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 15:58

melinda pisze: może faceci przede mna wieja, ale na gotowaniu się znam

albo Ci się wydaje ,ze się znasz :giggle:
melinda pisze: NIE MA STROGONOVA BEZ PAPRYKI!!!
Jest jest :-p ale jak lubisz to nawet cukier w kostkach albo lody możesz dodać :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 16:16

strogonow
1860 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + odrobina kwaśnej śmietany
1910 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + kwaśna śmietana + cebula + przecier pomidorowy
1940 - paski wołowiny + cebula + grzyby + albo przecier pomidorowy albo musztarda + kwaśna śmietana
1960 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy
17-03-2012 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy + papryka
i dobrze.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 16:44

Wiedziałem ,że z odmętów Cię wyciągnę strogonowem :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 18:16

Kruszyn, podejrzewam, że Gal reaguje na słowa kluczowe: "mięso" i "papryka", tak jak Jarek na "LPG" ;-)

Szelki duch Pana Boga chwali, witamy serdecznie :thumb:

melinda
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 mar 2012, o 18:47

dla mnie strogonov bez papryki jest niezjadliwy :-p i ta smietana :o
Pozdrófffffka :P

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 19:22

WiS pisze: podejrzewam, że Gal reaguje na słowa kluczowe: "mięso" i "papryka"
Gal zareagował na dyskusję o przepisach.
I, choć Kruszyn ma rację, że obecnie panujący przepis na strogonowa papryki nie przewiduje, to godnym zastanowienia jest fakt, że na przestrzeni stu lat z oryginalnego przepisu pozostała wyłącznie wołowina. Ale nawet jej forma się zmieniła z poczciwych gulaszowych kostek w obecne paski. Hrabia Stroganow, gdyby żył, nie rozpoznałby w dzisiejszej pomidorowej zupce z wkładką z cebuli, pieczarek i pasków wołowiny, swojego gulaszu wołowego zaprawionego musztardą ze śmietaną.
To, czy ta papryka cokolwiek zmienia w prawilności tego przepisu..?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

jarmaj
6 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 19:36

Gal?!?!?!


Wszelki duch! :o


Prehistoria wraca! :thumb:
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 19:48 przez jarmaj, łącznie zmieniany 2 razy.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2012, o 19:40

Wszystko zależy kto zaprasza i kto podaje do stołu .

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 mar 2012, o 17:55

Gal pisze: strogonow
1860 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + odrobina kwaśnej śmietany
1910 - kostki wołowiny + bulion + musztarda + kwaśna śmietana + cebula + przecier pomidorowy
1940 - paski wołowiny + cebula + grzyby + albo przecier pomidorowy albo musztarda + kwaśna śmietana
1960 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy
17-03-2012 - paski wołowiny + cebula + grzyby + przecier pomidorowy + papryka
i dobrze.

Akurat siedziałem u Kruszyna w biurze. Uśmialiśmy się szczerze :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2012, o 14:28

Gal, wrzuć coś zacnego... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2012, o 19:37

FUX pisze: wrzuć coś zacnego... :cofee:
FUX, co masz na myśli :?:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 kwie 2012, o 19:46

Przepisik na coś fajnego, rogaliku... ;-)
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 kwie 2012, o 01:22

FUX pisze: Przepisik na coś fajnego, rogaliku... ;-)

FUX, na razie zdjęcia , przepisiki później :-) No i jeszcze pyszna zupa pho, wszystko popijane Clos Petó 2007 z regionu Priorat :-) No i można teraz pościć ;-)
Załączniki
20120406303.jpg
20120406302.jpg
20120406301.jpg
20120406300.jpg
20120406299.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 6 kwie 2012, o 09:38

:thumb:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ