Jak się zmienia moc silnika w zależności od temperatury?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jak się zmienia moc silnika w zależności od temperatury?
Witam!
Jadąc sobie dzisiaj na mrozie zacząłem się zastanawiać jak się zmienia moc silnika uturbionego w zależności od zmiany temperatury. Może ktoś ma jakieś wykresy dla silników Subaru?
Jadąc sobie dzisiaj na mrozie zacząłem się zastanawiać jak się zmienia moc silnika uturbionego w zależności od zmiany temperatury. Może ktoś ma jakieś wykresy dla silników Subaru?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 527 razy
Re: Jak się zmienia moc silnika w zależności od temperatury?
Wykresami nie dysponuje ale im zimniej tym mocniejszy. Dochodzi jeszcze kwestia ciśnienia.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Zimne powietrze jest bardziej "gęste". Stąd stosuje sie chłodnicę powietrza doładowanego. Chloru Ci odpowiedział na część drugą.Boombastic pisze: Jadąc sobie dzisiaj na mrozie zacząłem się zastanawiać jak się zmienia moc silnika uturbionego w zależności od zmiany temperatury.
Dolce far niente 

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Sprawność każdego silnika (nie tylko turbodoładowanego) będzie tym większa im większa różnica temperatur czynnika przed i po wykonaniu pracy. Np. zakładając, że w pewnych stałych warunkach (ten sam silnik, to samo paliwo, mieszanka paliwowo-powietrzna o tym samym stosunku i obroty silnika te same) mamy do czynienia ze stałą temperaturą (i ciśnieniem) czynnika po wykonaniu każdego cyklu pracy. Jeżeli natomiast tenże czynnik (mieszankę paliwowo-powietrzną) dostarczymy do silnika o mniejszej temperaturze (bo np. jest zimno, albo mamy intercooler, albo nawet IC z natryskiem wody), to wtedy z powodu tej większej różnicy temperatur nasz silnik osiągnie większą sprawność......o ile dobrze pamiętam ....
Ale na pewno tego sobie i Wam życzę

Ale na pewno tego sobie i Wam życzę

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Chloru pisze: Wykresami nie dysponuje ale im zimniej tym mocniejszy. Dochodzi jeszcze kwestia ciśnienia.
Przepraszam bardzo, ale nie takie było pytanie. Gdybym o tym nie wiedział to bym nie zadawał pytania o zmianę mocy silnika w zależności od temperatury. Mi chodzi o ile ta moc się zmienia. Czy przy -20 st. C mam 5, czy 20 KM więcej, czy przy 30 st. C ta moc spadnie o kilka czy kilkanaście KM.
Ten sam efekt uzyska się również chłodząc IC gasnicą śniegową. Ale mi chodzi o cyferki, rząd wielkości.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Boombastic, spytałeś jak się zmienia moc. Dostałeś prostą odpowiedź. Chcesz wykresów to proponuję bibliotekę Wydziału SiMR PW 

Kilkanaście do kilkudziesięciu koni więcej niż w lecie w silniku 200-300KM, zależy strasznie od wielu szczegółów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Azrael, przy różnicy temperatur wynoszącej ile ?
50 stopni C ?

-
Boombastic
- 4 gwiazdki
Chloru pisze: Boombastic, spytałeś jak się zmienia moc. Dostałeś prostą odpowiedź. Chcesz wykresów to proponuję bibliotekę Wydziału SiMR PW
No wykresy to miały pójść jako tło na pulpit, nie?

No dobra, błąd semantyczny w pytaniu, które powinno brzmieć: O ile zmienia się moc silnika w zależności od temperatury?
Czy deklarowana moc w moim gracie mierzona pewnie w warunkach temperatury że tak powiem pokojowej wynosząca 230 KM przy - 20 st. C ma szansę na wzrost o te kilkanaście KM? A ile koni zdycha jak stoję w korku w upale 35 st. C? Wydaje mi się, że jest to odczuwalna różnica, bo później jak już ruszam po rozładowaniu korka auto jedzie tak lekko niemrawo i po przejechaniu kilkuset metrów dopiero powraca do normalności jak się pewnie schłodzi intercooler.
Jak mniemam to nikt się nie bawił w takie pomiary i trzeba szukać wyników badań przeprowadzonych na innych konstrukcjach?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 22:35 przez Boombastic, łącznie zmieniany 1 raz.
Sądzę, że auta stroją na okolice około 15-20 st. C
Jeden chętny, któremu chciałoby sie liczyć...
Jeden chętny, któremu chciałoby sie liczyć...

Dolce far niente 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Azrael, dzięki
Tak na dobrą sprawę to zmiennych jest wiele. Po chwili zastanowienia mamy:
1. Temperatura
2. Ciśnienie (też zależy od temperatury; równanie Clapeyrona i inne opisujące gazy nieidealne)
3. Ciśnienie doładowania j.w. (?)
4. Wilgotność powietrza - prężność pary wodnej zależy od ciśnienia i temperatury
5. ... (?)
Powoli się gubię, z trudem ogarniam przestrzenie co najwyżej 4-wymiarowe

1. Temperatura
2. Ciśnienie (też zależy od temperatury; równanie Clapeyrona i inne opisujące gazy nieidealne)
3. Ciśnienie doładowania j.w. (?)
4. Wilgotność powietrza - prężność pary wodnej zależy od ciśnienia i temperatury
5. ... (?)
Powoli się gubię, z trudem ogarniam przestrzenie co najwyżej 4-wymiarowe

- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
a mam pytanko
czy ktoś stosował dodatkowe wentylatory na intercooler
bo tak sobie myślę ...... przy powolnym wdrapywaniu się po wykrotach to sam chwyt nic nie daje...
to chyba musiały by być coś koło 20cm średnicy ???
od jakiej chłodnicy zatem?
czy ktoś stosował dodatkowe wentylatory na intercooler
bo tak sobie myślę ...... przy powolnym wdrapywaniu się po wykrotach to sam chwyt nic nie daje...
to chyba musiały by być coś koło 20cm średnicy ???
od jakiej chłodnicy zatem?
Pracy szukam praca mnie szuka
a policz sobie.Boombastic pisze:O ile zmienia się moc silnika w zależności od temperatury?
http://www.buildingspeed.org/blog/2012/ ... orsepower/
dodaj mu jeszcze przelicznik temp z C na Fdamaz pisze:a policz sobie.Boombastic pisze:O ile zmienia się moc silnika w zależności od temperatury?
http://www.buildingspeed.org/blog/2012/ ... orsepower/

nosz w mordę, na forum zawsze można liczyć - zadał pytanie w 2009, odpowiedź dostał w 2014

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
czuję się usprawiedliwiony.
bo po pierwsze nie ja wykopałem
bo po drugie pewnie niejeden jednak chwyci za kalkulator.
aha
mogę też napisać, że znalezienie odpowiedzi zajęło mi prawie równo 5 lat, ale wreszcie się udało.

bo po pierwsze nie ja wykopałem
bo po drugie pewnie niejeden jednak chwyci za kalkulator.

aha
mogę też napisać, że znalezienie odpowiedzi zajęło mi prawie równo 5 lat, ale wreszcie się udało.

busik pisze: nosz w mordę, na forum zawsze można liczyć - zadał pytanie w 2009, odpowiedź dostał w 2014
damaz pisze: aha

Pzw,
MCC