Mam pytanko - Mój OBK z 2006 r. napędzany jest silnikiem 2,5 o mocy 115 kW. Podobno większość takich silników bez turbo ma moc 121 kW. Jak mogę rozpoznać co to za model sinika, np w celu dobrania właściwego rozrządu
OBK 115 kW
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru OBK
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
OBK 115 kW
WItam popołudniową porą,
Mam pytanko - Mój OBK z 2006 r. napędzany jest silnikiem 2,5 o mocy 115 kW. Podobno większość takich silników bez turbo ma moc 121 kW. Jak mogę rozpoznać co to za model sinika, np w celu dobrania właściwego rozrządu
A przy okazji, czy zawsze przy zmianie rozrządu zmienia się pompę wody 
Oby Polska rosła w siłę, a ludzie ... dostali żytniej !
Re: OBK 115 kW
Kraszan120 pisze: A przy okazji, czy zawsze przy zmianie rozrządu zmienia się pompę wody![]()
pewnie nie zawsze, ale ponoć warto to zrobić przy okazji. Jeśli pompa pada blokując się, leci rozrząd i najczęściej silnik.
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
Dzięki deLux za odpowiedż. Mam zamiar zmienić rozrząd prewencyjnie w świeżo kupionym aucie. Z przebiegu nie zachodzi konieczność wymiany - ale nigdy nie wiadomo (zasada ograniczonego zaufania do sprzedającego)
Tak, że chyba wymienię również tę pompę.
Nadal nie wiem jak się sprawdza model silnika
Nadal nie wiem jak się sprawdza model silnika
na Twoim miejscu podałbym VIN rozgarniętemu sprzedawcy z dobrą historią. dostaniesz właściwy rozrząd i po kłopocie, daj im zapracować na te swoje marże 
- Kraszan120
- 1 gwiazdka
No i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie
Ale tak od niczego zapytam może jeszcze któregoś z kolegów na forum, który pracuje dla Subaru.