OBK 115 kW

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Kraszan120
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru OBK
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBK 115 kW

Post 22 lip 2009, o 15:54

WItam popołudniową porą,
Mam pytanko - Mój OBK z 2006 r. napędzany jest silnikiem 2,5 o mocy 115 kW. Podobno większość takich silników bez turbo ma moc 121 kW. Jak mogę rozpoznać co to za model sinika, np w celu dobrania właściwego rozrządu :?: A przy okazji, czy zawsze przy zmianie rozrządu zmienia się pompę wody :?:

Oby Polska rosła w siłę, a ludzie ... dostali żytniej !

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Re: OBK 115 kW

Post 22 lip 2009, o 20:07

Kraszan120 pisze: A przy okazji, czy zawsze przy zmianie rozrządu zmienia się pompę wody :?:

pewnie nie zawsze, ale ponoć warto to zrobić przy okazji. Jeśli pompa pada blokując się, leci rozrząd i najczęściej silnik.

Kraszan120
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 22 lip 2009, o 21:34

Dzięki deLux za odpowiedż. Mam zamiar zmienić rozrząd prewencyjnie w świeżo kupionym aucie. Z przebiegu nie zachodzi konieczność wymiany - ale nigdy nie wiadomo (zasada ograniczonego zaufania do sprzedającego) ;-) Tak, że chyba wymienię również tę pompę.
Nadal nie wiem jak się sprawdza model silnika :-/

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 22 lip 2009, o 21:39

na Twoim miejscu podałbym VIN rozgarniętemu sprzedawcy z dobrą historią. dostaniesz właściwy rozrząd i po kłopocie, daj im zapracować na te swoje marże :lol:

Kraszan120
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 22 lip 2009, o 21:53

No i to będzie chyba najlepsze rozwiązanie ;-) Ale tak od niczego zapytam może jeszcze któregoś z kolegów na forum, który pracuje dla Subaru.

ODPOWIEDZ