Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Forkowy wydech czyli pewnie nuda

Post 31 maja 2009, o 20:23

esilon pisze: chyba pójde na kropkę z tym pytaniem :whistle:

Tylko uważaj, żeby Ci pytania do śmietnika nie wrzucili od razu :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 31 maja 2009, o 20:24

dlaczegoż , przcież będę chciał legala pojechac :->

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 31 maja 2009, o 20:38

esilon pisze:deLux, nie ale wiesz, jak auto żonie przekażę, to lepiej jakby było bardzię yyy komfortowe w codziennym użytkowaniu :->

chyba pójde na kropkę z tym pytaniem :whistle:
a moja tam sobie chwali supersprinta 3 częściowego :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: taka bestia z niej
Jak chcesz, żeby ciszej było to spoko rozwiązanie.
jak masz już remap pod inny wydech to pewnie zależy jak agresywny.
ja bym oczekiwał problemów z niedoładowaniem, ale dla żony może to nie problem :?:

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: SFXT MY14+SI RS MY10

Post 11 paź 2009, o 22:24

Tasior_Miedziak!
...to jaki wreszcie nabyles uzywke czy nowy? ile kosztowal ? no i ten twoj 2,5xt ??? ja mam 2,5xt at( eur.) 06' ipodobnie do ciebie moja osoba szuka podkreslenia bulgotania boxera nie ryczacego basem... ma cieszyc mnie, a nie denerwowac sasidow nad ranem...

...czy ktos z kolegow przyzna sie do zakupu pasztetu i zadowolenia z brzmiania??? przeciez mamy w polsce (chyba)dostepnych dobrych wydechowcow jak KM lub REMUS. jestem nowy w tematyce subaru wiec wybaczcie wszelkie fo-pa!

...tez mysle o zmianie koncowki w moim forku, ale nie chce ryku tylko subtelne podkreslenie brzmienia boxer-a glebokim lecz miekkim basem bez agresji i metalowego pobrzmienia.

tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 paź 2009, o 00:00

tadaoando pisze: Tasior_Miedziak!
...to jaki wreszcie nabyles uzywke czy nowy? ile kosztowal ? no i ten twoj 2,5xt ??? ja mam 2,5xt at( eur.) 06' ipodobnie do ciebie moja osoba szuka podkreslenia bulgotania boxera nie ryczacego basem... ma cieszyc mnie, a nie denerwowac sasidow nad ranem...

Nie wiem kiedy on tu zajrzy, bo rzadko zagląda. Kupił standardową puszkę końcową od STi. Ładnie podkreśla bulgot i nie płoszy wron.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 12 paź 2009, o 07:35

...tez mysle o zmianie koncowki w moim forku, ale nie chce ryku tylko subtelne podkreslenie brzmienia boxer-a glebokim lecz miekkim basem bez agresji i metalowego pobrzmienia.
tadaoando, ja mam H&S i jestem bardzo zadowolony, a oczekiwania miałem dokładnie takie jak TY :thumb:
tak brzmi:

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 12 paź 2009, o 09:00

witam!

...a jak droga jest ta zabawka H & S? no i ile kosztuje oryginalna puszka STI w wersji uzywka? (obawiam sie iz nowka w obecnej sutuacji jest dla mnie nie osiagalna- kredyty).

tomasz

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT

Post 12 paź 2009, o 10:30

tadaoando,
Cena niestety była kawiorowa ...2 lata temu, nówka 2100pln ... :-| . Ale gdzieś na forum "." widziałem jak ktoś sprzedawał używany, za bodaj 1000 i to z center-pip'em. Jeszcze inny forumowicz ściągał z Anglii i też wyszło dużo taniej. O np. tutaj jest po 270 funtów http://www.haywardandscott.com/Details. ... ategory=13 czyli sporo taniej niż tu http://www.sunhouse.pl/hands/index.html. Tylko nie wiadomo ile kosztuje przesyłka i może jeszcze są jakieś inne koszty ? Tak czy inaczej, drożej czy taniej, wg mnie warto :thumb:

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 12 paź 2009, o 12:12

PIOTRUS_ mam namiar na STI wrsji spec C chyba od 2.0. kolega okreslil to jako rozny od seryjnego sti, tym ze ma wieksza przepustwosc i powinien bez remapu wytrzymac. dzwonilem do JAKO potwierdzil iz sama koncowka nie powinna tyle nabalaganic by byl potrzebny. czy kolega TASIOR_MIEDZIAK wymienil tylko sama puszke? czy srodek tez ? jak to brzmi JAKO straszy iz nie zauwaze wogole roznicy od standartu ???

tomasz

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 paź 2009, o 20:53

tadaoando, nie wiem jak będzie z tą puszką od STi ? Ja po wymianie samego końcowego H&S zauważyłem wyraźna różnicę, ale " w porównaniu" do innych to nadal jest raczej cichy wydech ... tak jak na filmiku ;-) .
Postaraj się posłuchać na żywo jak brzmią różne typy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 paź 2009, o 09:27

tadaoando, spróbuj MG Motorsport w Siemianowicach Śl. Niestety tel gdzieś zapodziałem. Puszka z tego co pamiętam coś koło 1kPLN i chłopaki dobrze wiedzą co robić - musisz tylko powiedzieć czego oczekujesz, a na pewno zrobią dobrze.

Barbie ma w WRX wymieniony back-box (nie pamiętam, ale jakiś drogi - "rdzewieje" jak H&S to musi być drogi :mrgreen: ) i w środku trochę słychać boxera, na zewnątrz całkiem nieźle daje.

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 14 paź 2009, o 17:52

witam!

dzwonilem do DZANKA troche pogdalismy obiecal zajac sie moja potrzeba. odradzil wstepnie zakup STI spec-c jako zbyt metaliczny a co do standartu STi powiedzzial iz takie mariaze juz popelnil wiec rozczarowania nie powinno byc. gdyby jednak bylo za cicho to zadba na miejscu o decybelaz...
...jestem nowy na forum znam doslownie niektorych z was i to wiekszosc przez telefon niemniejjednak moge liczyc na pomoc- dzieki. szukam wiec jak kolega ..._MIEDZIAK (mamy podobne maszyny i gusta brzmien wydechow) koncowki od standartu od STI najlepiej MY05-08. to na niej zbuduje swoje brzmienie boxera.
... moze ktos widzial, moze ktos wie ??? uzywka mile widziana...

tomasz

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 14 paź 2009, o 21:18

tadaoando, ja mam Sebringa do sprzedania.
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 74#p131274
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 paź 2009, o 19:31

... no tak, ale to dla mnie zbyt niepewny intere,s gdyz zupelnie nie znam brzmienia sebringa na moim modelu.
wazniejsze jest jednak to iz dochodze do brzmenia o ktore mi chodzi, odsluchujac brzmienia forestr-a 2,5xt w moim modelu MY05-08 (podobno maja silniki jak wrx) a strasze podobno wlasnie od sti. staram sie wiec szukac wydechow od sti i to w cenie pasztetowej...
...HOGI obawiam sie iz niebylbym wstanie spelnic twoich oczekiwan w tym zakresie.
...moze ktos pomoze uzbroic sie w rysunki techniczne z wymiarami wydechow od sti ??? niestety roznia sie od siebie w zaleznosci od producenta, rocznika, pojemnosci- pomorzcie prosze.

...szukam tanio, samego back-boxa od sti, w cenie pasztetu- POMOCY !!!

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 29 paź 2009, o 21:30

Ile cos takiego kosztuje w PL?

Tutaj jest bardzo ladnie pokazane jak to dziala:

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 30 paź 2009, o 00:25

ciekawe co na to sterownik doładowania :o

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 30 paź 2009, o 00:48

deLux pisze: ciekawe co na to sterownik doładowania :o
Jezeli to jest na samym back-box'ie to pewnie nic. Moze to jest cos jak silencer na pilota?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 30 paź 2009, o 08:27

Ciekawe jak taki gadżet zachowuje się po jakimś czasie eksploatacji. Jak podziałają na niego woda, spaliny, poranna wilgoć, duże zmiany temperatur itp... Obstawiam, że szybko przestaje się domykać i po pewnym czasie w ogóle działać.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 30 paź 2009, o 10:23

Konto usunięte pisze: Obstawiam, że szybko przestaje się domykać i po pewnym czasie w ogóle działać.
Właśnie najlepiej działa, jak przestanie się domykać ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 30 paź 2009, o 12:07

Konto usunięte pisze:Ciekawe jak taki gadżet zachowuje się po jakimś czasie eksploatacji. Jak podziałają na niego woda, spaliny, poranna wilgoć, duże zmiany temperatur itp... Obstawiam, że szybko przestaje się domykać i po pewnym czasie w ogóle działać.
Dobrze działa. W moim dresowozie po dwunastu latach i 230kkm wciąż :) (przy każdym starcie to słychać: jak uruchamiam auto, to przez chwilę zadudni, po czym pojawia się podciśnienie i wydech cichnie, a jak pociśniesz konkretnie, to znów słychać, że masz silnik, a nie odkurzacz)

Obrazek

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 31 paź 2009, o 20:15

A gdzie to kupiłeś i za ile? Brzmi fajnie. :thumb:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki

Post 1 lis 2009, o 16:06

Nie jest to nawet takie bardzo drogie:

http://cgi.ebay.com/XFORCE-VAREX-MUFFLE ... 5ad3708984

tadaoando
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 9 lis 2009, o 23:11

Tasior_Miedziak , czy ty to juz nabyles ? czy dopiero sie przykladasz ? daj znac na PW, albo poprostu zadzwon.
...czy macie jakies inne pomysly na delikatne podkreslenie brzmienia boxer-a ??? koledzy w watku o subarynkach bez turbo szaleja juz spawaja i dorabiaja amy ???

...co mozna zrobic by miec tlumik inkognito/bulgot ale nie za glosny. jakies inne pomysly niz zamiana koncowki backbox-a na box STi ???

tomasz

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 10 lis 2009, o 12:17

tadaoando pisze: co mozna zrobic by miec tlumik inkognito/bulgot ale nie za glosny

chyba najlepiej udać się do firmy typu el-tec, która zrobi Ci indywidualnie tak jak im opiszesz
wbrew pozorom wydech z STi nie jest tym czego szukasz ;-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 10 lis 2009, o 14:15

nie chciałbym wkładać kija w mrowisko... ale czy tłumik z definicji nie jest przeznaczony do tłumienia? Innymi słowy czy nie lepiej żeby cicho a nie głośno? ...no i dlaczego nie ma jakiegoś emotikona przedstawiającego chowanie się za barykadą? :oops:

ODPOWIEDZ