Subaru Diesel / Klekot

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Subaru Diesel / Klekot

Post 1 cze 2009, o 10:40

Konto usunięte pisze: Ogólnie żenada stary

bardzo możliwe, mój ma dopiero 8 tysi przebiegu także faktycznie dopiero za jakis czas się okaże co to a jeden :-)

miał byc pakowny i mało palić i taki jest, czy będzie bezawaryjny ? gwarancja jeszcze jest wiec mniejszy strach , zobaczymy

ale wyposażenie Forka mogłoby być podobne np chłodzony schowek, super :giggle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 1 cze 2009, o 10:52

Pod względem schowków itp. te dostawczaki są bardzo wypasione ale też co się dziwić ludzie tam większość życia spędzają.... Takie auta potrafią po kilku latach mieć np. 600kkm przebiegu. U nas w firmie jedno auto po roku kończy 1 komplet opon.... a ma dwa na lato i zimę.

esilon
6 gwiazdek

Post 1 cze 2009, o 10:55

Azrael pisze: auto po roku kończy 1 komplet opon.... a ma dwa na lato i zimę.

nasz jest na jakis miszelinach całorocznych seryjnie montowanych, jedyna dziwna i kłopotliwa sprawa jak dotychczas to ...... ręczny po lewej stronie :giggle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 1 cze 2009, o 11:03

Całoroczne niecałoroczne, w zimie nie chciałbym jechać 3 tonami (a bywa że i 5 z przyczepą) na całorocznej gumie.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 1 cze 2009, o 18:01

gzyp1 pisze: Mogę potwierdzić, że nie chcą uznawać gwarancji na auta spoza SIP. Nie słyszałem o nikim, kto wymógł na SIP naprawę w ramach gwrancji takiego auta, ale może tu jest i się ujawni?? Ale jeśli taka sytuacja miała miejsce to i SIP i zadowolony klient będą milczeć bo po do tworzyć precedens.

Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto nie będzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D
Polubione posty: 0

Post 1 cze 2009, o 18:32

rrosiak pisze: Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto niebędzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.

A skąd sprowadzileś? Bo oni wybiórczo to traktują. Na Litwę jakoś szczególnie zawzięci nie wiedzieć czemu...

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 1 cze 2009, o 19:32

mnie w serwisie w Łodzi Pan zameldował że muszą wysłać faxem do Krakowa moją gwarancję Litewską i za 3 dni będzie odpowiedź czy uznają gwarancję ? Ale jeszcze nie musiałem faxować gwarancji

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 1 cze 2009, o 19:33

gzyp1 pisze:
rrosiak pisze: Jakaś ściema, mam auto spoza SIP, a miejsca na wpisy napraw w książeczce gwarancyjnej brakuje. Co prawda w pewnym momencie jedna ASO powiedziała, że moje auto niebędzie już naprawianw na gwarancji, ale szybki telefon do SIP rozwiał te watpliwości.

A skąd sprowadzileś? Bo oni wybiórczo to traktują. Na Litwę jakoś szczególnie zawzięci nie wiedzieć czemu...
Z Niemiec.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D

Post 1 cze 2009, o 23:02

rrosiak pisze:
gzyp1 pisze:

Z Niemiec.
A, to z Niemcami nie ma klopotu i oficjalnie to SIP przyznaje. Ale jak z Litwy to już tak latwo nie idzie. Pojawiają się argumenty, że litewskie są "szemrane" ściągane z innego rynku z pólnocy kontynentu, dumpingowo i takie tam. No nic, odpukać nic się nie dzieje i oby nie dzialo :thumb:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 2 cze 2009, o 16:14

jarmaj pisze:Dokładnie tak. We wszystkich sportach motorowych wszystko zalezy od przepisów limitujących przeróbki i dopuszczających jedno a drugie nie.
Na długich dystansach wystarczy zezwolić na zbiornik o tej samej wielkości i trochę pomanewrować ciśnieniem doładowania :) Chociaż ostatnio chyba gruźlikom trochę zmniejszyli zbiorniki.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

esilon
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 19:40

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 cze 2009, o 20:43

gzyp1 pisze: Jednak różnica w koszcie użytkowania kolosalna! - porównując do wolnossącej benzyny 2 litry, bo do porównanie do 2,5 turbo byloby po prostu nie fair dla obu zawodników!

etam. zapomniales o gazowni.

a tu przyklad w miare nowej benzyny.. poczytajcie co sie JUZ dzieje w benzyniakach i pomyslcie co bedzie niebawem..

http://www.psa-peugeot-citroen.com/docu ... 281940.pdf

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 22:35

niebawem, to bedzie koszmar, 650cc i rozmiar subMaluch
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 cze 2009, o 23:41

hehe chili jednak chcesz diesla :-p

babu
0 gwiazdek
Auto: Frk+Obk

Post 1 lis 2010, o 00:35

Witam wszystkich
Czytam różne wypowiedzi o boxer diesel'u i postanowiłem podzielić się własnymi doświadczeniami.Dotychczasowe z Subaru to:
OBK 2,5 MY'99 - przejechane 65 tys.km - Przejął młodszy Brat (niech się gówniarz uczy co dobre)
FRK 2,0 MY'05 - przejechane 55 tys.km - Jeździ głównie Żonka ale Jej podbieram
OBK 2,0 D MY'09 - przejechane 42 tys.km - od grudnia '09
Oprócz tego okazjonalnie wiele innych seryjnych Subaraków.
Wracając do klekota ogólne wrażenia, to wciąż Subaru ; sprzęgło jak to sprzęgło (krawężnik, błoto, lód można przypalić) jedyne zastrzeżenia to straszny smród (podejrzewam, że to po to żeby "klekociarze" czuli się zawstydzeni wyborem - ja trochę się czuję).Co do przyjemności z jazdy po 30 tys. km udało mi się zrobić z seryjnych geolandarów opony asymetryczne czyli dla mnie OK. W porównaniu wrażeń z jazdy z 2,5 N/A , nawet pomijając ekonomie, duży plus, co ciekawe mój klekot jest lżejszy od OBK 2,5 MY'99
Osobiście uważam, że prawdziwi mężczyźni piją tylko wysokooktanową benzynę ale chyba się starzeję i wygrała ekonomia.
Pozdrawiam

waldi8848
0 gwiazdek
Auto: subaru umpreza D

Post 1 lut 2011, o 11:32

jestem nieszczesliwym posiadaczem subaru impra 2.0d... o aucie powiem tak:
-masakra pa 25tysiach padl filtr czastek na smierc.
-po wymianie filtra na 29tysi padl silnik (w salonie dowiedzialem sie ze pierwsze silniki diesla byly zle skladane i sie masowo zacieraly, subaru ukrywa to jak moze ale udalo mi sie dowiedziec ze tylko w pierwszym roku padlo w norwegii 50 aut) najprawdopodobniej filtr padl przez silnik ktory bral olej ca. 1,5litra na 15tysi, a moze bylo odwrotnie kto to wie. zaproponowano mi 7500zl za wymiane filtra ale poszedlem do prawnika a pozniej wrocilem do salonu w ktorym kupilem i za darmo wymienili (tylko tam ci wymienia za darmo gdzie kupiles, wystarczy udowodnic ze auto do poczatku bylo wadliwe co nie jest trudne)
-po wymianie silnika i nowym filtrem mialem okolo 25tysi spokoju, silnik pracowal rowno i cicho (jak na boxera)
-niestety teraz co okolo 10tysi filtr zapala sie i jedynie w salonie potrafia skasowac kontrolke i mnie za robote 250pln ( w uzasadnieniu puisza idiotyzmy typu- auto nie jest uzytkowane normalnie). na pytanie jaka jest norma czlowieczenstwa....brak kumacji
- dodatkowo po 30tysiach od wymiany silnika doszly poglosy gdzies w tle jakies chrobotanie przy odejmowaniu gazu araz blaszany odglos pod autem gdy jest rozgrzany. malo tego silnik na postoju dostaje dziwnych drgawek i podskakuje ze az wesolo.

teraz najlepsze. smierc nie dotyka tylko silnikow diesla. znalazlem (chcialem kupic benzyne lub benz-gaz) wrx i inne wersje z podobnymi naprawami.
jakby bylo tego malo niekiedy zamiast wymienic caly tzw krotki silnik, serwisy i chytre subaru w autach gdzie motor nie umarl calkiem zacierajac sie wymieniaja pierscienie lozysko korbowodowe i panewki. eleganckoco nie? do tej pory nie wiem czy mam nowy silnik czy naprawiony. w norwegii mowia ze nowy w polsce w serwisie powiedzieli ze nie wyglada na wymiane calego modulu.
Niestety subaru to juz nie subaru. od czasu jak sprzedali sie toyocie ciecia dotycza tylko jakosci.
moim zdaniem z 6gwiazdek powinni zostawic max3.

Filtr czastek stalych zostal wynaleziony pod naciskiem ekologicznych cymbalow. bo co to za ekologia jesli moje auto spala 15%wiecej paliwa z filtrem niz bez tracac przy tym 10%mocy (wystarczy zapytac taksowkarzy z vw i jasne) i jest narazone na powazna awarie (diesel dostaje sie do oleju co daje latwe zatarcie silnika)

mam dosc.i zastanawiam sie nad autem z wolnossacym benzyniakiem np hondy ktory spala srednio ca 7-8l benzyny przy 140km.
Moj subaru jest bardzo oszczedny -przy dynamicznej jezdzie spala srednio >zima 6,4 do 6,8 latem 6,0 do 6,4 w samym miescie kolo 8,0
POZDRAWIAM

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 lut 2011, o 11:54

Dzieki Ci Boże, że OBK diesla nie kupilem!!!!! :thumb:
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 lut 2011, o 19:13

Qrcze ja ostatnio rozmawiałem i oglądałem obk klekot i miało nastukane 158 tys km i nic żadnych problemów . Gość jeździ cały czas i wszystko super :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 2 lut 2011, o 19:19

Piter 35 pisze: obk klekot i miało nastukane 158 tys km i nic żadnych problemów . Gość jeździ cały czas i wszystko super
Proste, jeśli gośc tyle już przejechał, to znaczy że szybko jeździ... na tyle szybko, że auto nie ma czasu się psuć :idea:

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09

Post 3 lut 2011, o 12:17

Wygląda na to, że w FHI pojawił się bardzo duży rozrzut jakościowy. Nie wróży to dobrze fabryce.

Inna sprawa, że jakimś cudem Subaru ciągle plasuje się w czołówce rankingów niezawodności i zadowolenia klientów, nawet w takich Niemczech tradycyjnie bardzo nieprzyjaźnie nastawionych do samochodów innych niż niemieckie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 lut 2011, o 13:08

subarutux pisze: Inna sprawa, że jakimś cudem Subaru
ten rozrzut może dotyczyć wszystkich, a wtedy to już nie cud ;-)

Bluedog
0 gwiazdek
Auto: Vovlo s60 D5 Gtroni/ Forester w planach

Post 26 lip 2012, o 15:07

Wydaje mi się, ze Subaru jest teraz wysoko w rankingach tam gdzie kupuje się benzyny. Kurde tak chciałem kupić Subaraka a teraz jak wreszcie mam na niego kasę to się boje - fuck! ;)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Odp: Subaru Diesel / Klekot

Post 26 lip 2012, o 16:28

Ale jezeli bys zbieral na wymarzonego foldzwagena i poczytalbys jakies ichnie forum to tez bys sie bal ;-)
To samo porsze reno tojota i fjat

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 26 lip 2012, o 18:19

No niestety. Im auta nowsze, tym lepsze osiągi i więcej awarii. Tyczy się to wszystkich marek. :P

ODPOWIEDZ