To ja dorzucę swoje 2gr. Nie czytałem wątku od początku więc sorry jak bym pisał to, co już było powiedziane.
Otóż obecnie (jeszcze 11dni) pracuje w ruchu, w Łodzi. Konkretnie przy systemie sterowania ruchem, który jest zainstalowany wzdłuż linii tramwajowej pn-pd.
Co do rozwiązań stosowanych nie tylko w Łodzi ale i w całej Polsce to po kiego grzyba jest nawalone tyle świateł !?!
Moim zdaniem i osób ze mną pracujących wedle możliwości powinno się budować jak najwięcej rond (przykłąd- Rybnik). Było by mniej dzwonów przy wysokiej prędkości, mniej potrąceń i ruch płynniej by się odbywał. Oczywiście drugą stroną medalu jest to, że wiele Polaków nie potrafi zachować się na rondzie ale i w takim przypadku raczej w grę wchodzi obcierka, a nie wypadek zagrażający życiu.
Problemem są przejścia dla pieszych ale na pewno można to rozwiązać.
Jeśli chodzi konkretnie o Łódź to
citan pewnie zauważyłeś, że przy Teatrze Wielkim i dalej na wschód jest nawalone tyle świateł, że starczyło by na małe miasto.
Po ch... pytam się

Dobre rondo + światła w przypadku tramwaju i myślę, że o wiele lepiej by się jeździło.
Drugi przykład: "rondo" (tak się nazywa) Sikorskiego-Zgierska przy Castoramie jak się wylatuje na Zgierz. Fajnie jak by to faktycznie było rondo...
Poza tym jest kilka bubli, gdzie jak by ktoś porządnie pomyślał to by dało się tego uniknąć. Tym czasem tak to wygląda jak nie ma komunikacji pomiędzy projektantami, a osobami które zjadły zęby na ruchu w danym mieście.
Jeśli chodzi o nawierzchnię to pooooowoli się poprawia w Łodzi ale jest to chyba jedyne miasto w Polsce, gdzie jest tyle torowisk po których jeżdżą samochody.
Jeśli są po remoncie to OK ale jeśli nie to jest standardowe JEB!, JEB! musi być przy przejechaniu.
Ja mieszkam przy skrzyżowaniu Klińskiego (rozpieprzone torowiska) - Tuwima (hitlerowska kostka). Dziękuję żonie, że chciała coś wyższego, bo miał być Galant V6, a tam ten wielowahacz by się chyba rozsypał. Tym czasem Forek daje radę chociaż i tak już gumy muszę robić.
Aaa, jeszcze jedną zaletą ronda jest to , .... że jak jest pusto to można boczurem