Akcesoria do Forestera - gdzie poza SIP?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Akcesoria do Forestera - gdzie poza SIP?

Post 19 cze 2009, o 05:58

Z muzyką jest tak, jak napisal Tasior.
Proponuję Ci podjechać do jednej z firm, zakladających zestawy w samochodach i odsłuchać kilka aut już zrobionych. Wiadomo, że to troszkę może być przesunięte w czasie i ideałem byłoby, gdyby można było to zrobić jednocześnie w kilku i tej samej marki, ale wiadomo, że takie rzeczy to tylko w e***... :giggle:
Do chaty kupowałem po 30 latach nowy zestaw nagłaśniający i miałem to szczęćsie, że w MM staaaarszy facet był pasjonatem muzyki. Przyjechałem z nastawieniem, że sprzęt ten, a kolumny te.
Gość zrobił mi pokazówkę na kilku zestawach i padłem, bo zestaw głośnikow wziąłem taki, którego nie brałem pod uwagę.
Od bardzo wysokiej góry przez podbity dół i górę do bardzo wyrazistego dołu.
zaznaczam, że muzykę słucham w domu bez podbić; na 0 dB.
W końcu kupilem głośniki o aksamitnym środku i do dzisiaj nie żaluję wyboru. Czasami mam w odtwarzaczu muzykę, do której byłby lepszy inny zestaw, ale to już byłaby przesada.
Końcowy efekt osiągnięty jest taki, że czy to będzie koncert na DVD, czy plyta CD, to jak się rozkręcę :oops: , to na maxa dźwięk jest w pełni zrozumiały, nie jest przesterowany, piskliwy, buczący.

Tak więc, jeżeli chcesz auto trzymać rok, to sądzę, że wydatek do 1000pln nie będzie wyrzucony w błoto, ale wieeeelkich efektów sie ie spodziewaj.
Gdybyś chciał auto trzymać dłużej, dużo jeździsz, to podjedź do specjalistów, twardo negocjuj i zakładaj...
Taki zestaw bez kompromisów, ale w granicach rozsądku.

Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 cze 2009, o 07:12

FUX pisze: Taki zestaw bez kompromisów, ale w granicach rozsądku.

Nie to, żebym się czepiał, ale albo bez kompromisów, albo w granicach rozsądku :mrgreen:

Ale dość żartów. W kwestii słuchania muzyki świat dzieli się na zboczków i normalnych. Mój przyjaciel Tasior jest tym nieszczęśnikiem, który potrzebuje poważnego sprzętu, żeby czerpać radość ze słuchania. Owi zboczeńcy kupują sobie złote kable po pińcet złotych sztuka po to, żeby podłączyć sobie swoje mega drogie głośniki do mega wypasionego wzmacniacza i zyskać tym dodatkowe 20Hz. Taka karma po prostu i taka konstrukcja aparatu słuchowego. Najfajniejsze jest to, że audiofile to zwykle ludzie bez wykształcenia muzycznego. Po prostu słyszą nieco więcej niż inni.

Poprzedni właściciel mojego starego forka wygłuszył drzwi, założył lepsze głośniki na takich wypaśnych drewnianych podkładkach i faktycznie brzmi to nieco lepiej. Ale czy bym wyrzucał 1000zł, żeby osiągnąć taki efekt? Raczej nie. Sobwoofer legacowy wcale nie jest maślany. Ma pokrętło regulacji natężenia tego basu i można go całkiem fajnie wyregulować. Owo "fajnie" zależy od tego ile słyszysz. Jeśli słyszysz zbyt wiele, to pewnie faktycznie warto zrobić wymianę głośników z wygłuszeniem. Jeśli zaś "po prostu słyszysz" to IMHO subwoofer da Ci sporo radości bez rozpruwania drzwi ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 cze 2009, o 07:19

Konto usunięte, z tym audiofilstwem to jest tak, że ile byś kasy, tzn. poprawil efekt odsluchu :giggle: , nie wsadzil, ciagle będzie mało.
Słoń mi na ucho nie nadepnął, audiofilem także nie jestem, lecz różnica w odsluchu paździerza za 700pln z marketu, a sprzętu za ponad 10kpln, naprawdę powala.
O kwotach wyższych nawet nie wspominam. Nie miałem sposobności posłuchać takich graidel, aby sprawdzić.
Zresztą pomieszczenie pomeszczeniu nierówne i znowu zaczynają się schody; wygluszenia, etc.
Ech... :cofee:
Dolce far niente ;-)

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 cze 2009, o 11:14

Tasior_Miedziak pisze: Problemem jest tylko fakt, ze wszelkie dyskoteki, wesela, restauracje, kluby, itp. sa naglasniane z dramatycznie przerysowanymi tonami niskimi. Taka muzyka wiecej BUCZY niz gra. Tony niskie maja byc subtelne i NISKIE, a nie buczec i dominowac nad reszta przekazu muzycznego
a właśnie że nie, bo to basy mają być na pierwszym planie. A muzyka jest dobra wtedy kiedy ją można poczuć w kiszkach a nie w bębenkach. A nie chodzi tu o jakieś łup łup tylko o pięknie wędrujący po wszystkim baaaass :thumb:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 19 cze 2009, o 11:25

W foresterze seryjne "głośniki" nie są godne dodatku "od komputera" nawet. W poprzednich samochodach zdarzało mi się mieć basownice w wersji "Nigga-Sirjuz-Gettoblaster" i wzmacniacze w wersji parapet do okna panoramicznego, teraz zdecydowałem się tylko na wygłuszenie przednich drzwi i lepsze głośniki tamże. W Forku 06-08 miejsca na głośniki w tylnych drzwiach jest mało, dodatkowo nieczęsto jeżdzę z tyłu więc zrezygnowałem z robienia tyłów (z 10" słabo jest wydobyć dobry dźwięk). W bonusie odłączyłem żałosną elipsę w bagażniku co ją subaru nazywa subwooferem bo zakłócała swym popiardywaniem bas dobywający się z przodów. Zostawiłem też fabryczną jednostkę gówną - średnia ona jest ale ma ten plus, że mało kto będzie chciał ją wyszarpać - brakuje mi w niej lałdnesa i empetrójkownicy, końcówka mocy mogłaby być lepsza - poza tym jest bardzo sensowna i "dobrze amortyzuje".

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 19 cze 2009, o 11:53

Konto usunięte pisze:Ale dość żartów. W kwestii słuchania muzyki świat dzieli się na zboczków i normalnych.
Ja bym ten podział nieco skomplikował jednak.
1. Tacy co słuchają melodyjek - im wystarczy głośniczek telefonu
2. Tacy co słuchają muzyki - w zależności od wrażliwości i preferencji ucha, sprzęt który coś tam niesie w rozsądnym paśmie.
3. Tacy co słuchają kabli i napisów na sprzęcie - im nic nie wystarczy.

:mrgreen:
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 19 cze 2009, o 12:08

vibowit, doskonałe podsumowanie :thumb:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 19 cze 2009, o 12:43

vibowit, słuszna słuszność :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 19 cze 2009, o 14:31

naLeśnik pisze: a właśnie że nie, bo to basy mają być na pierwszym planie. A muzyka jest dobra wtedy kiedy ją można poczuć w kiszkach a nie w bębenkach. A nie chodzi tu o jakieś łup łup tylko o pięknie wędrujący po wszystkim baaaass

He he, no comments. Mnie sie wydawalo ze do sluchania sluza uszy, ale ja to sie nie znam ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 cze 2009, o 14:41

Tasior_Miedziak pisze: Mnie sie wydawalo ze do sluchania sluza uszy, ale ja to sie nie znam

a mnie sie wydawało , że audiofil to całym soba muzyke przeżywa ;-)

po tym jak odkryłem, że z bagazniku za siateczką przy lewym kole jest głosnik niskotonowy to od razu jakby lepiej radio zaczęło grać :mrgreen:

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 19 cze 2009, o 14:45

Troche wiekszosc z Was popada w lekka przesade twierdzac, ze aby cos tam wiecej uslyszec trzeba od razu byc jakims tam audiofilem. Wystarczy, ze ktos sobie zalozy lepsze glosniki, albo lepiej, zamierza zalozyc... to wtedy sie zaczyna. Ze to nie warto bo nie slychac zbytnio roznicy i wydawanie iles tam kilo PLN jest nieuzasadnione.

Ja mam zawsze jedna odpowiedz dla tych co twierdza, ze nie warto. Jak ktos nie slyszy roznicy, to trudno. Jego sprawa. On nie slyszy, ma ubozsze zycie :-p Ale to nie znaczy ze inni nie slysza. Nie mierzcie swiata wlasna miarą.

Od tych co slysza dla tych co slysza, seria pod tytulem YOU CAN HEAR THE DIFFERENCE od Chesky Records:
http://www.chesky.com/core/productlist. ... st%20Discs

Warto nabyc, kosztuje niewiele. Mozna sie samemu przekonac jak wiele jednak mozna uslyszec. Sa tam swietne testy sprzetu stereo oraz kina domowego.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, o 14:49 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 cze 2009, o 14:48

Tasior_Miedziak pisze: Troche wiekszosc z Was popada w lekka przesade twierdzac, ze aby cos tam wiecej uslyszec trzeba od razu byc jakims tam audiofilem. Wystarczy, ze ktos sobie zalozy lepsze glosniki, albo lepiej, zamierza zalozyc... to wtedy sie zaczyna. Ze to nie warto bo nie slychac zbytnio roznicy i wydawanie iles tam kilo PLN jest nieuzasadnione.

Tasior_Miedziak, ja niestety słuchałem tylko wydechu Twojego forka więc sie nie czepiam i żałuje, że nie zrobilismy odsłuchu audio ;-) bo kiedys myslałem o wygłuszeniue drzwi , za przednie z nowymi lepszymi głosnikami cos z 800pln wołali

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 19 cze 2009, o 14:51

Tasior_Miedziak pisze:
naLeśnik pisze: a właśnie że nie, bo to basy mają być na pierwszym planie. A muzyka jest dobra wtedy kiedy ją można poczuć w kiszkach a nie w bębenkach. A nie chodzi tu o jakieś łup łup tylko o pięknie wędrujący po wszystkim baaaass
He he, no comments. Mnie sie wydawalo ze do sluchania sluza uszy, ale ja to sie nie znam ;-)
ja do słuchania muzyki zatrudniam całe ciało - za poważnie traktuję muzykę żeby słuchać jej tylko uszami :-p

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08

Post 22 cze 2009, o 11:55

Tasior_Miedziak pisze: Z tego co pamietam jak rozmawialem u Niedziałka to wymiana tylu i przodu z wygluszaniem drzwi to byl koszt ok. 1000 PLN (robocizna + glosniki). Oczywiscie zaleznie od glosnikow. Bo tu mozna popuscic wodze famtazji ale moim zdaniem z glosnikami do samochodu nie ma co sie wyglupiac i nie brac glosnikow z najwyzszej polki. To nie sala koncertowa tylko male wnetrze z buczacym silnikiem w tle. Oczywiscie jest to duzy koszt w porownaniu do samego subwoofera. Tyle ze subwoofer nie polepszy Ci jakosci odtwarzanej muzyki bo przeciez nagle glosniki nie zaczna lepiej grac. On tylko dolozy takie maslane basy, ktore niemilosiernie buczą. Niestety nie schodzą nisko, co powoduje wrazenie tandetnosci w odbiorze. Jak sie odtwarza muzyke bardzo glosno to latwo go przesterowac i zaczyna charczec. Dodam jeszcze, ze wymiana glosnikow w Legacy w Emil Frey Polska w Krakowie kosztuje ponad 3000 PLN :wall:

Najbardziej mnie dziwi fakt, ze ludzie inwestuja duze pieniadze w glosniki niskotonowe. Ludzkie ucho jest wyczulone najbardziej na tony z zakresu tzw. tonow srednich (czestowtliwosc ludzkiej mowy). Tak nas uksztaltowala ewolucja. Zatem w te glosniki powinnismy inwestowac najwiecej gdyz to wlasnie subiektywna ocena jakosci wytwarzanego przez nie dzwieku stanowi o jakosci zestawu. Nawet nie wiemy, ale to wlasnie na tony srednie zwracamy podswiadomie najbardziej uwage. Problemem jest tylko fakt, ze wszelkie dyskoteki, wesela, restauracje, kluby, itp. sa naglasniane z dramatycznie przerysowanymi tonami niskimi. Taka muzyka wiecej BUCZY niz gra. Tony niskie maja byc subtelne i NISKIE, a nie buczec i dominowac nad reszta przekazu muzycznego. Ludzie sie przyzwyczajaja do brzmienia w stylu UMCY UMCY i takiego wlasnie nienaturalnego brzmienia pozniej poszukuja bo mysla ze tak ma byc. Takze o jakosci zestawu decyduje przede wszsytkim srodek, oczywiscie nic nie ujmujac reszcie pasma czestotliwosci, o ktora tez nalezy zadbac, ale w odpowiedniej proporcji.

Dzieki za info :thumb: .
Co do basow to masz racje, tyle, ze tony srednie i wysokie jeszcze jako tako sa przenoszone przez stand. glosniki, gorzej wlasnie z niskimi.
Posprawdzalem i wynika z opisow, ze wszystkie Subaraki z poprzednich lat mialy taka sama 14-stykowa kostke, wiec sub od Imprezy powinien podejsc ;-) . Na razie bede probowal zakupic suba (ceny od 30$ na ebay - fakt ze nie wiem za ile sie skoncza aukcje). Jak go zaisntaluje i nie bedzie poprawy przynajmniej niskich tonow to trzeba bedzie pomyslec nad wymiana glosnikow. Czy te w LEG/OBK to jakies standardowe wymiary maja, nie ma problemu ze znalezieniem glosnikow ?
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ