Zamienić Subaru na Audi ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Zamienić Subaru na Audi ?

Post 18 cze 2009, o 20:05

Witek pisze: Jak nie jest jak jest? :? Na wrocławskich drogach padają tylko jakieś tuleje stabilizatorów, czy coś takiego, a nikt się na dziurach z autem szczególnie nie cacka.

zgadza sie + jeszcze jakies gumy, chyba wahaczy. Ja juz wymienialem dwa razy :-|

Pozdrawiam
Marcin

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 18 cze 2009, o 23:32

Jeśli w WRXie, który przejechał 97 tys, z czego większość po Wrocławiu padły łączniki stabilizatorów i jakieś gumy, które w aso nawet nie kosztują 50 zł to ja uważam, że jest to mało.

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 19 cze 2009, o 08:29

Subaru na Audi :-( absolutnie nie muszę powiedzieć ,że im dłużej jeżdżę Legasiem tym bardziej go lubię jeżeli chodzi o wyposażenie pojazdu to jest wszystko czego potrzeba do szczęścia .Mniej elektroniki to mniej awarii auto ma służyć nam a nie odwrotnie w nowych modelach różnej maści a w szczególności Niemieckiej czujemy się tak jakbyśmy prowadzili Batmobil a nie samochód przynajmniej ja takie odniosłem wrażenie .Jaka to dla mnie radość z jazdy kiedy coś mi z boku miga ,mruga, buczy
ostrzega ,poucza i Bóg wie co jeszcze .Dlaczego coraz więcej Niemców kupuje wozy Japońskie ponieważ ceni je za solidne wykonanie a to chyba o czymś świadczy ,zresztą w Polsce też coraz więcej osób decyduje się na kupno auta z kraju kwitnącej wiśni. Jak dożyję sędziwego wieku będę już ślepy i głuchy to wtedy docenię cuda techniki i pozwolę żeby auto mną kierowało a nie na odwrót :thumb:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 19 cze 2009, o 11:28

Pojazdy teutońśkie mają więcej udogodnień dla drajwera niż dobaru i to jest miłe...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 19 cze 2009, o 12:07

michal pisze: Pojazdy teutońśkie mają więcej udogodnień dla drajwera niż dobaru i to jest miłe...
Głupia Fabia (lub Roomster) w lepszej wersji wyposażeniowej (czyt takiej za około 30parę-40kPLN) ma tak piękną regulację stanowiska kierowcy (stanowiska, bo nie tylko fotela), że większość aut dwu czy trzykrotnie droższych może się schować.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 cze 2009, o 12:33

Gump zgoda, nie dla elektroniki czy plasyków myślę o Audi. Żadne siedmiostrefowe klimatroniki, parktroniki i inne dupiki mnie do tego nie przekonują. Szczerze mówiąc wolałbym klimę manualną taką jaka była w starych subaru np. s-turbo; BTW, w foresterze 2003 jest klima tragiczna, a w zasadzie jej włącznik, zawsze się zastanawiam czy go włączyłem czy nie i na jakim biegu pracuje bo za cholerę nie widzę w biały dzień tych diodek (fakt mam lekki daltonizm), wqurza mnie cała gałkologia od nawiewów niemiłosiernie. Audi jest autem bardziej ekonomicznym i szybszym w tym dylemacie po prostu i tyle, jak masz np. za kpl. amorków na tył zapłacić prawie 5 kPLN to się odechciewa Subaru niestety. Ale ciągle myślę o opcji kupna starszego Forestera z turbo ;)
pozdrawiam
Grzegorz

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 cze 2009, o 12:45

ky pisze: Głupia Fabia (lub Roomster) w lepszej wersji wyposażeniowej (czyt takiej za około 30parę-40kPLN) ma tak piękną regulację stanowiska kierowcy (stanowiska, bo nie tylko fotela), że większość aut dwu czy trzykrotnie droższych może się schować.
Jeżeli chodzi o komfort miejsca kierownika to germanowozy i france są sporo przed dżapanizami.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 19 cze 2009, o 12:50

michal pisze: Jeżeli chodzi o komfort miejsca kierownika to germanowozy i france są sporo przed dżapanizami.
eee, nieee. po prostu dżapanize zamiast wstawiać zylion regulacji zoptymalizowali stanowisko kierowcy tak, żeby nie trzeba było zbyt wiele regulować. a my mamy problemy, bo za duzi jesteśmy.
:giggle:
Grzegorz pisze:Ale ciągle myślę o opcji kupna starszego Forestera z turbo ;)
to pogadaj z Konto usunięte ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 cze 2009, o 13:04

michal pisze: Jeżeli chodzi o komfort miejsca kierownika to germanowozy i france są sporo przed dżapanizami.

To zależy, ja np. w Octavii 2 nie jestem w stanie sobie ustawić tak stanowiska pracy żeby było względnie wygodnie. Zrobiłem taka Octavią trase na Ring i z powrotem więc coś wiem ;-)

sherif
2 gwiazdki

Post 19 cze 2009, o 13:08

damaz pisze: eee, nieee. po prostu dżapanize zamiast wstawiać zylion regulacji zoptymalizowali stanowisko kierowcy tak, żeby nie trzeba było zbyt wiele regulować. a my mamy problemy, bo za duzi jesteśmy.

ooo i tu chyba jest sedno, szkoda ze projektując nie mysla o eksporcie :mrgreen: .. lata temu w CC (co prawda w wersji sporting :mrgreen: ) mialem wygodniejsze siedzenia niz sa w OBK, ktore sa poprostu za krotkie, maja kiepskie trzymanie boczne, maja regulacje ledzw. w zlym miejscu i do tego maja skokowa regulacje kata :razz: . Fakt ze w lepszych w wersjach z elek. regulacja jest kolosalna roznica.
Pozdrawiam
Marcin

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 19 cze 2009, o 13:18

damaz pisze: to pogadaj z Konto usunięte
Fido pewnie sprzeda swoje cacko na dniach, ja - swojego będe próbował sprzedawać za kilka tygodni i tylko za rozsądne pieniądze; wtedy będzie decyzja podjęta i poszukiwania.
pozdrawiam
Grzegorz

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 cze 2009, o 13:39

Azrael pisze:

To zależy, ja np. w Octavii 2 nie jestem w stanie sobie ustawić tak stanowiska pracy żeby było względnie wygodnie. Zrobiłem taka Octavią trase na Ring i z powrotem więc coś wiem ;-)
Kuba, posiból - ja dla odmiany na początku nie potrafiłem sobie znaleźć dobrego miejsca w graalu, ale po wielu próbach w końcu się dało :)

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D

Post 19 cze 2009, o 14:57

Azrael pisze:sherif, niemniej są Audi z haldexem i są VW z Torsenem
Dziś dowiedziałem się w salonie, że wszystkie A4 mają torsena, haldex ostał się w A3. Prawda, czy walą to co klient chce usłyszeć?

Ale jakie za to mają ceny, dawno nie byłem w salonie... 150 tys za "golasa" A4 2,0 TDI quattro to... przydużo :-d

Azrael
6 gwiazdek

Post 19 cze 2009, o 14:58

michal, ogólnie jakoś tak mam że w każdym aucie jak jest prawie idealnie to brakuje jakiejś jednej rzeczy. Np. STI MY08 byłoby idealne jeżeli chodzi o siedzenie gdyby nie kierownica która jest za nisko w najwyższym możliwym położeniu.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 cze 2009, o 15:06

gzyp1 pisze: Ale jakie za to mają ceny, dawno nie byłem w salonie... 150 tys za "golasa" A4 2,0 TDI quattro to... przydużo :-d

To zupełnie jak za Imprezę 2.0D :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 cze 2009, o 21:39

Chloru pisze:
gzyp1 pisze: Ale jakie za to mają ceny, dawno nie byłem w salonie... 150 tys za "golasa" A4 2,0 TDI quattro to... przydużo :-d

To zupełnie jak za Imprezę 2.0D :mrgreen:

Kto kupuje w polsce :?: Wystarczy się wybrać do faterlandu i tam jest o wiele taniej :idea: .
Podziwiam tych co kupuja u nas za takie chorendalne kwoty :-(

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 19 cze 2009, o 22:33

Azrael pisze: To zależy, ja np. w Octavii 2 nie jestem w stanie sobie ustawić tak stanowiska pracy żeby było względnie wygodnie. Zrobiłem taka Octavią trase na Ring i z powrotem więc coś wiem ;-)
Niecałą :P
Mnie na ten przykład łatwo było się ulokować jak należy w Havlowozie, potem jak wsiadłem w France to jakbym na kiblu się rozsiadł (w Clio największy ból to wysoka pozycja :/).

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 cze 2009, o 22:38

Azrael pisze: zależy, ja np. w Octavii 2 nie jestem w stanie sobie ustawić tak stanowiska pracy żeby było względnie wygodnie.
To czego Ci brakowało? Bo ja, jak się przymierzyłem kiedyś do Skody Bosto, to byłem zachwycony zarówno możliwościami regulacji (było wszystko, łącznie z prawdziwą wysokością siedziska, brakowało tylko regulacji podparcia) i dużymi zakresami (więcej niż po 2-3cm, jak w innych autach).

r.

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 cze 2009, o 00:40

ky, juz nie pamietam, pamietam ze kombinowalem pół drogi.

Gość
5 gwiazdek

Post 20 cze 2009, o 08:35

Azrael pisze:michal, ogólnie jakoś tak mam że w każdym aucie jak jest prawie idealnie to brakuje jakiejś jednej rzeczy. Np. STI MY08 byłoby idealne jeżeli chodzi o siedzenie gdyby nie kierownica która jest za nisko w najwyższym możliwym położeniu.
Azrael,
a tak przy okazji, jak się jeździ tą Imprezą STI MY08?

Jedyna Impreza STI jaką kiedyś miałem okazję chwilę pojeździć, to była seryjna MY04.
Jakie są zasadnicze różnice?
Mam na myśli nie jazdę na torze, tylko w "realu"...

Ciekaw też jestem tak wygląda jakość techniki?
Nowy model jest już jakiś czas na rynku. Czy powychodziły już jakieś choroby wieku dziecięcego?
Jak wygląda trwałość zawieszenia?

Podsumowując, czy pomijając dyskusyjny design, nowa Impreza STI broni się jakoś i jest godna zastanowienia dla kogoś kto chce zmienić samochód?

sherif
2 gwiazdki

Post 22 cze 2009, o 12:04

Azrael pisze: michal napisał(a):Jeżeli chodzi o komfort miejsca kierownika to germanowozy i france są sporo przed dżapanizami.

Tylko co ma Skodzina do aut germanskich ... :mrgreen:
Co do siedzen w Octaviach to sie zgodze, tak kiepskich siedzen (szczegolnie w O1) to nie spotkalem w innych samochodach, jak zawsze maielm robic trase Wawa-Wrocek to mnei zawsze k.. brala. :-/
Pozdrawiam
Marcin

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 cze 2009, o 12:09

Gump pisze: Jaka to dla mnie radość z jazdy kiedy coś mi z boku miga ,mruga, buczy
ostrzega ,poucza i Bóg wie co jeszcze

Ano. Niedawno jechałem BMW 118d. Wchodzę w zakręt, a tu nagle dyskoteka na tablicy rozdzielczej i tył wyraźnie wędruje w kierunku środka drogi...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 22 cze 2009, o 12:19

Konto usunięte pisze: Ano. Niedawno jechałem BMW 118d. Wchodzę w zakręt, a tu nagle dyskoteka na tablicy rozdzielczej i tył wyraźnie wędruje w kierunku środka drogi...

Parę bezpieczników, parę młotków i potem tylko szybkie ręce ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 22 cze 2009, o 12:22

Chloru, i parę sprężyn. :whistle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 cze 2009, o 12:37

sherif pisze: Tylko co ma Skodzina do aut germanskich ... :mrgreen:
Właściwie to nic, poza tzw. platformą.

r.

ODPOWIEDZ