Nowy Forester diesel

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Nowy Forester diesel

Post 23 cze 2009, o 00:08

Alek pisze: Różnica w cenie nie jest aż tak duża - przy założeniu eksploatacji rzędu 100 000 km na użytkownika - zwróci się lub zbliży do tego samego poziomi, wiec calkowity koszt nabycia bedzie ten sam.

Taaa... mój brat też się śmiał ze mnie jak kupowałem forestera, że będę musiał stację benzynową ze sobą wozić, a on to na ropie może hohoho przejechać i jak tanio. A potem padła mu turbina i 10 kafli do tyłu.... no i tak się oszczędzanie skończyło.

Ja akurat jeżdżę rocznie 20 - 25 tys km. Więc czy warto wydawać dodatkowo 12 tysi? U mnie akurat nie, w pewnych sytuacjach pewnie tak, ale czy na pewno eksploatacja diesla jest tańsza od wolnego ssaka? Watpię, jak się wszystkie koszty policzy.
Witek pisze: WiS ma Yarisa. Wolnossącego.

Oooo, chciałbyś takiego wolnego ssaka... SpecB też wolny ssak, tak dla przypomnienia 8-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 cze 2009, o 00:10

Konto usunięte, a jak się w wolnym ssaku turbo, commonrail lub taki na przykładowo filtrprzeciwzadymowy spsuje - diesel się szybciej zamortyzuje i będzie jeszcze bardziej porównywalny ;-)

FK był szybszy

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 cze 2009, o 00:12

Konto usunięte pisze: SpecB też wolny ssak, tak dla przypomnienia

Nie każdy :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:17

rrosiak pisze:
Konto usunięte pisze: SpecB też wolny ssak, tak dla przypomnienia

Nie każdy :idea:
Fakt
jest to jeden z niewielu jeśli nie jedyny Spec B z silnikiem 2,5 Turbo w Polsce.
:giggle:

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 23 cze 2009, o 00:17

Konto usunięte pisze: A potem padła mu turbina i 10 kafli do tyłu.... no i tak się oszczędzanie skończyło.
A jak wolnego ssaka ukradną, a właściciel nie będzie miał wykupionego AC to wtedy wolny ssak wyjdzie drożej od diesla, którego nie ukradną.... proszszszsze...... :wall:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:25

Alek, nie da się dyskutować, kiedy podajesz zdarzenia nie dające się porównać.

Awaria turbiny w dieslu to nie jest akurat nic nadzwyczajnego - wielu znajomych przez to przeszło.

Z kolei nie znam człowieka, który kupuje auto za 100+ kPLN i nie wykupuje AC (dodam: z opcją KR).

Kupujesz 12 tys drożej, na horyzoncie remont turbo za następną dychę, kiedy chcesz oszczędzać?

Kiedy Subaru wprowadzało diesle, był taki moment że były tańsze od wolnych ssaków - wtedy rzeczywiście opłacało się kupować.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 cze 2009, o 00:33

Konto usunięte pisze: Alek, nie da się dyskutować, kiedy podajesz zdarzenia nie dające się porównać.
Zawsze coś może się zepsuć. I w dieslu i w benzynie. Zawsze może to być coś drogiego lub taniego. Wlasnie dlatego sprowadzilem do absurdu twój argument który zdawał się brzmieć "benzyna się nie psuje w dieslu napewno poleci turbina". A skoro mowimy o zakupie nowych samochodow to uwzględnijmy magiczne słowo "gwarancja".

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:40

Dobra - aż sobie policzyłem te oszczędności.

Na Neste Pb95 kosztuje 4.44 zł, ON 3.74. To daje 0.7 zł różnicy na litrze.

Powiedzmy, że jest 4 l różnicy w spalaniu na 100 km (wiem, że tyle nie ma - ale niech będzie). To daje na 100 km 2.80 zł, czyli 28 zł na 1000 km.

12000 zł w różnicy zakupu zwróci mi się już po 428 kkm.

Przy założeniu 6 l różnicy w spalaniu zakup zwróci mi się po 286 kkm.

Te oszczędności są iluzoryczne dla każdego, kto nie jest przedstawicielem handlowym lub kierowcą TIRa.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 23 cze 2009, o 00:41

Aż mnie naszła ochota na jazdę porównawczą Legacy 2.0 vs 2.0D. Na liście sipowych democarów nie ma w ogóle Legacy 2.0, ale od groma jest różnych 2.0D :roll:

Kruszyn! Idziemy na jazdy porównawcze? :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 23 cze 2009, o 00:42

Możemy czemu nie :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:43

Alek pisze: "benzyna się nie psuje w dieslu napewno poleci turbina". A skoro mowimy o zakupie nowych samochodow to uwzględnijmy magiczne słowo "gwarancja".

Ad pierwsze primo - tego nie powiedziałem. Ale w wolnym ssaku turbina się nie zepsuje, bo jej nie ma.

Ad drugie primo - poczytaj postanowienia gwarancji, i upewnij się że obejmuje ona turbinę. Paru forumowiczów już miało różne przeboje z ASO jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne (o ile pamiętam, nie chodziło o turbiny).

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:49

Witek w dieslu, koniec świata :roll: :mrgreen:

Chip tuning sobie chociaż zrób :giggle:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:51

Konto usunięte, ja chciałbym tylko pojeździć chwilę Kruszynowym Legacem i sipowym 2.0D, aby później jednoznacznie oraz niepodważalnie i w pełni obiektywnie stwierdzić, że benzynowy jest lepszy. 8-)

Kolejny, który nie rozumie co piszę. :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:52

Konto usunięte, uwielbiam miny sprzedawców jak troszkę za szybko wchodzę w zakręt na jeździe próbnej :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:53

Witek pisze: Kolejny, który nie rozumie co piszę.

Hmmm.... może zmień styl? :mrgreen: ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 00:54

Kruszyn pisze: troszkę za szybko

Jakie za szybko, chyba dla nich :whistle:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 01:13

Kruszyn pisze: Konto usunięte, uwielbiam miny sprzedawców jak troszkę za szybko wchodzę w zakręt na jeździe próbnej :mrgreen:

A udało Ci się kiedyś sprawić aby sprzedawca zaniemówił na pół minuty? :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2009, o 01:15

Tak ja jechałem nowym lancerem....i wyprzedzałem na małym łuku a z przeciwka jechał autobus... :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 cze 2009, o 08:25

Alek pisze:
Konto usunięte pisze: Alek, nie da się dyskutować, kiedy podajesz zdarzenia nie dające się porównać.
Zawsze coś może się zepsuć. I w dieslu i w benzynie. Zawsze może to być coś drogiego lub taniego. Wlasnie dlatego sprowadzilem do absurdu twój argument który zdawał się brzmieć "benzyna się nie psuje w dieslu napewno poleci turbina". A skoro mowimy o zakupie nowych samochodow to uwzględnijmy magiczne słowo "gwarancja".
Alek Weź Ty mi wyjaśnij po jaką cholerę chcesz koniecznie porównywać turbodiesla z benzynowym wolnym ssakiem? Bo upierasz się przy tym porównywaniu z uporem godnym lepszej sprawy. Masz fajne auto, jesteś z niego zadowolony i zamiast się z tego cieszyć, to mam wrażenie, że koniecznie chcesz coś sobie i nam udowodnić. Porównaj swojego turbodiesla z turbodieslem konkurencji, bo takie porównanie ma dopiero jakiś sens jeśli chodzi o osiągi.

Z kupowaniem diesli jest tak jak z kupowaniem paneli słonecznych. Płacisz drogo, amortyzuje się bardzo późno, ale w lato cieszysz się, że ciepłą wodę masz za darmo. Dokładnie tak samo jest z dieslem.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 cze 2009, o 08:41

Konto usunięte pisze: Dokładnie tak samo jest z dieslem.

podobno do czasu........wymiany filtra cząstek stałych czy jakistam, tak mi powiedzieli o moim 2,2 HDI ale jak dotychczas to sie ekscytuje spektakularnym spalaniem na poziomie 7,5 średnio miasto/trasa :razz:

a opływową linią to każdego forestera kasuje :mrgreen:

Obrazek

p.s. ten mój jest jeszcze troche wyższy :-)

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 23 cze 2009, o 09:08

Konto usunięte pisze: Alek Weź Ty mi wyjaśnij po jaką cholerę chcesz koniecznie porównywać turbodiesla z benzynowym wolnym ssakiem? Bo upierasz się przy tym porównywaniu z uporem godnym lepszej sprawy.
Eeeeee.... nie upieram się ;-) Poprostu zabrałem głos kiedy koledze zachwyconemu Forkiem w dieslu i twierdzącemu, że jest dynamiczny ktoś powiedział że wcale nie jest a tak wogole to dynamika zaczyna sie od WRXa. Czy jest sens porównywania wolnych ssaków i turbodiesli? Jest tylko w jednej sytuacji, o której cały czas mówię - przychodzisz do sklepu i zastanawiasz się co kupić. Czy TD jest drozszy od benzyny? Jest. Czy dużo? Jak sie wszystko zliczy to stosunkowo nie dużo (jesli kupujesz auto za 100+ to pare - przy uwzglednieniu roznic kosztow paliwa - tysiecy w tą czy w tamtą ) a dostajesz w zamian auto ktore jest duzo bardziej dynamiczne. To i wylacznie to moze byc moim zdaniem punktem odniesienie - poniewaz kupujac auto szukamy najlepszych rozwiazan, odpowiadających naszym potrzebom i osiagalnych w budzecie jakim dysponujemy.
Dlatego uwazam ze stwierdzenia w rodzaju "chcesz kupic diesla? Diesel nie jest dynamiczny lepiej kup 2,5T" sa bez sensu bo to zupelnie inna bajka.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 cze 2009, o 09:20

Alek pisze: Dlatego uwazam ze stwierdzenia w rodzaju "chcesz kupic diesla? Diesel nie jest dynamiczny lepiej kup 2,5T" sa bez sensu bo to zupelnie inna bajka.

Takie forum, taka marka. Tu większość jeździ szybkimi autami i wszystko co wolniejsze po prostu nie jedzie. Też bulgotałem na początku - jak to, mój wymarzony wolnossący 2 litrowy legacy, kupiony za krwawicę to po prostu dupowóz który nie jedzie? Ależ skąd, dam się pokroić, żeby tak nie było 8-)

A tak jest i tyle ;-)

Dlatego diesel jest może i fajny jako dupowóz (nie wiem, nie mam zdania póki co, raz jechałem za kierownicą), ale oprócz tego, że jedzie do przodu, to jakoś szczególnie dynamiczny chyba nie jest.

Subaru to przede wszystkim impreza. I to impreza uturbiona. Cała reszta to dodatek dla kapeluszy :mrgreen:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 cze 2009, o 09:40

Alek pisze: a dostajesz w zamian auto ktore jest duzo bardziej dynamiczne.
Znaczy turbo diesel od wolnossącej benzyny?
Nie jeździłem, więc się nie wypowiem, ale czy ktoś mógłby się odnieść? Chodzi mi ogólnie o osiągi podczas normalnego użytkowania, wyprzedzanie, przyspieszanie, itp. Nie interesuje mnie zupełnie co znaczy "dynamika" i czy na Vb (bo go nie mam) od 80km/h da się wyprzedzić PKS nie wybierając się przy okazji na tamten świat.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 cze 2009, o 09:46

Konto usunięte pisze: Subaru to przede wszystkim impreza. I to impreza uturbiona.

i tu My Friend masz duzo racji :mrgreen:
Konto usunięte pisze: Cała reszta to dodatek dla kapeluszy

to też niech ci bedzie :-)
citan pisze: Nie interesuje mnie zupełnie co znaczy "dynamika" i czy na Vb (bo go nie mam) od 80km/h da się wyprzedzić PKS

otóż to własnie, to jest moment w którym w pełni doceniam sens wydania kasy w Mapteku :-> święty spokój podczas wyprzedzania , podobno diesle tez już remapują

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 23 cze 2009, o 09:59

diesle do traktorow! ;-)

ODPOWIEDZ