jak ruszać

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Re: jak ruszać

Post 25 cze 2009, o 09:00

AMI pisze:No - jezeli przyjac ze to D jest od destination a nie domestic - to niech Ci bedzie - smiertelnie sie o to klocil nie bede
AMI, nic nie spowodowalo skruszenia tylu kopii co roznice terminologiczne, szczegolnie na forach internetowych :-d :giggle:

wiem, ze JDM, EDM, USDM, etc., to nie sa do konca poprawne skroty, ale trzeba przyznac, ze bardzo ulatwiaja zycie (dla mnie osobiscie np. EDM > EU spec :whistle: :-) )

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 25 cze 2009, o 09:04

Moze dlatego wlasnie lepiej byloby mowic o specyfikacjach, zamiast namnazac blednie uzywane terminy - zeby potem tej kopii nie kruszyc.
Najgorzej jak nieporozumienia pojawiaja sie juz na poziomie terminologii.
Potem moze byc juz tylko gorzej :)
Jacek "AMI" Rudowski

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 09:13

AMI pisze:Moze dlatego wlasnie lepiej byloby mowic o specyfikacjach, zamiast namnazac blednie uzywane terminy - zeby potem tej kopii nie kruszyc.
Najgorzej jak nieporozumienia pojawiaja sie juz na poziomie terminologii.
Potem moze byc juz tylko gorzej :)
ja sieę nadal upieram przy tym, ze oryginalna specyfikacja auta BEZPOSREDNIO zalezy od tego, na jaki rynek auto pierwotnie bylo przeznaczone - Japonia, USA, Europa (UK oraz Eurpa "kontynentalna"), etc., dlatego takie terminy jak USDM czy EDM sa bardzo fajne :razz:

AMI
5 gwiazdek

Post 25 cze 2009, o 09:15

Ale ja sie nie sprzeczam w temacie specyfikacji tylko w temacie niepoprawnie - moim skromnym zdaniem - uzywanych skrotow.
Jacek "AMI" Rudowski

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 09:17

AMI pisze:Ale ja sie nie sprzeczam w temacie specyfikacji tylko w temacie niepoprawnie - moim skromnym zdaniem - uzywanych skrotow.
juz wyjasnilem, dlaczego miom skromnym zdaniem te skroty maja racje bytu, tak wiec EOT z mojej strony :whistle:

niech lepiej ktos madry napisze cos pozytycznego o technice ruszania :-)

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 25 cze 2009, o 09:20

eddie_gt4 pisze: niech lepiej ktos madry napisze cos pozytycznego o technice ruszania
1. trzymając nogę na hamulcu nożnym wrzucasz "D"
2. puszczasz hamulec
3. wciskasz gaz (wedle uznania)

:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 cze 2009, o 09:32

eddie_gt4 pisze: uzasadnij, pliz :mrgreen:

Japan Domestic Market

JDM :arrow: http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_domestic_market

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 09:33

citan pisze:
eddie_gt4 pisze: niech lepiej ktos madry napisze cos pozytycznego o technice ruszania
1. trzymając nogę na hamulcu nożnym wrzucasz "D"
2. puszczasz hamulec
3. wciskasz gaz (wedle uznania)

tak ruszaja leszczyki :lol:

1. hamulec do podlogi (lewa noga)
2. pozycja D (ew. 3)
3. gaz (prawa noga), trzymamy 4-4,5k rpm w ciagu 3-4s (lewa noga ciagle na hamulcu)
4. lewa noga w gore, prawa - maksymalnie w dol

o! :giggle:

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 09:35

remek pisze:
eddie_gt4 pisze: uzasadnij, pliz :mrgreen:

Japan Domestic Market

JDM :arrow: http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_domestic_market
czytamy ze zrozumieniem :-p

"(...) The term's most common application is to Japanese-brand automobiles built specifically [color=red]for the Japanese market"

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 25 cze 2009, o 09:36

eddie_gt4 pisze: o!
Zrobiłem tak, raz, mało mi głowy nie urwało, bałem się. :oops:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 cze 2009, o 09:39

eddie_gt4 pisze: czytamy ze zrozumieniem :-p
to cwicz cwicz :-p

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 25 cze 2009, o 10:41

eddie_gt4 pisze:o! :giggle:
jak już dostanę z powrotem mojego automata, to na pewno nie wypróbuję tej sztuczki.

wydaje mi się, że są lepsze metody na sprawdzanie szczelności korpusu skrzyni w szczególności i jej wytrzymałości w ogólności.

a z tymi wersjami i wersiątkami, to wygląda na to, że wszyscy mówią mniej-więcej o tym samym, tylko nomenklaturę mają różną.
chociaż czytałem to wszystko raz, a rzeczywiście niektórzy piszą nieco bełkotliwie. :razz:

i dajcie spokój z tymi DMami, co?
według większości korporacji żyjemy w regionie, który ma nazwę EMEA, ale według niektórych EEMEA. czy fakt, że setki tysięcy (jak nie miliony) ludzi ... nie, nie ludzi, korporacjuszy, używa tego skrótu oznacza, że ktoś się przedstawia mieszkam w Warsaw, EMEA ?
jednym słowem: ?DM to określenie marketingowe a nie techniczne więc jako takie jest z definicji nieprecyzyjne. :-p

panpremo
2 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 11:13

ok :-)

A wracając do tematu to mam pytanie tRAsh:
Jak już ruszasz pełnym gazem to jak masz dyfer DCCD ustawiony???

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 25 cze 2009, o 12:03

eddie_gt4 pisze: DM
D-O-M-E-S-T-I-C, k*wa, D-O-M-E-S-T-I-C!!!
eddie_gt4 pisze: ja sieę nadal upieram przy tym, ze oryginalna specyfikacja auta BEZPOSREDNIO zalezy od tego, na jaki rynek auto pierwotnie bylo przeznaczone - Japonia, USA, Europa (UK oraz Eurpa "kontynentalna"), etc., dlatego takie terminy jak USDM czy EDM sa bardzo fajne :razz:
To pisz o ,,specu'', a nie wymyślasz amerykańsko-europejskie rynki domowe/krajowe/wewnętrzne/whatever!!
damaz pisze: jednym słowem: ?DM to określenie marketingowe a nie techniczne więc jako takie jest z definicji nieprecyzyjne
Ależ ono jest precyzyjne. Dla auta skonstruowanego i wyprodukowanego w Japonii rynkiem wewnętrznym/lokalnym/domowym/niepotrzebne skreślić będzie Japonia i żaden inny obszar. Cała reszta to bełkot tych, którzy mają białe kierunki zamiast pomarańczowych i nie mają wycieraczek w sedanach, a też chcą mieć jakieś DM na końcu.

A jak ruszać? VDC OFF, hamulec, gaz w podłogę, puszczamy hamulec... o, gwarancja poszła się kochać, skrzynia kosztuje $25k :P

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

tRAsh
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza STI Type-RA

Post 25 cze 2009, o 13:23

AMI pisze: Za tysiac zlotych? Watpie... chyba, ze uposledzonych umyslowo, z jakas dyskfunkcja ekonomiczna albo ewentualnie charytatywnie jakis dobroczynca ludzkosci.
Ty napewdno dobroczyńcą nie jestes. Zresztą Tobie nie zapłaciłbym ani złotówki,no chyba, ze byłbyś upośledzony tak jak mowisz...tylko ciekawe czy taki czlowiek wie co to "mapy zapłonu". 1000zl za samo zrobienie :-d + koszt usługi to chyba relatywnie dobra cena? Bo wacha sie w granicach 1200-1500 wiec powiedzmy 2500tys zl to cyba fanie byloby zarobic przy okazji jednego klijenta, co? :-)
panpremo pisze: A wracając do tematu to mam pytanie tRAsh:
Jak już ruszasz pełnym gazem to jak masz dyfer DCCD ustawiony???
1i 2 bieg "lock" pozniej "open"

AMI
5 gwiazdek

Post 25 cze 2009, o 13:50

tRAsh pisze: Ty napewdno dobroczyńcą nie jestes. Zresztą Tobie nie zapłaciłbym ani złotówki,no chyba, ze byłbyś upośledzony tak jak mowisz...tylko ciekawe czy taki czlowiek wie co to "mapy zapłonu". 1000zl za samo zrobienie :-d + koszt usługi to chyba relatywnie dobra cena? Bo wacha sie w granicach 1200-1500 wiec powiedzmy 2500tys zl to cyba fanie byloby zarobic przy okazji jednego klijenta, co? :-)

I na tym mozemy zakonczyc nasza rozmowe.
Jacek "AMI" Rudowski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 25 cze 2009, o 14:32

tRAsh pisze: 1000zl za samo zrobienie :-d + koszt usługi to chyba relatywnie dobra cena?
1 -- stuknąłem młotkiem,
19 -- wiedziałem gdzie.

Ale zawsze możesz zmapować auto u kowala.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 cze 2009, o 15:35

tRAsh pisze: 1000zl za samo zrobienie :-d + koszt usługi to chyba relatywnie dobra cena? Bo wacha sie w granicach 1200-1500 wiec powiedzmy 2500tys zl to cyba fanie byloby zarobic przy okazji jednego klijenta, co? :-)
tRAsh, zebys nie brnal. Remap kosztuje w zaleznosci od firmy okolo 3000 pln netto, do tego nalezy miec pompe oraz wydech lacznie z uppipe, czasami nawet profilaktycznie kaza wymienic przeplywke. Tak wiec liczac w rozsadnych kwotach:
3000
1500-2000 wydech (moze byc uzywany przeciez)
1000 przeplywka
300 walbro

Nie jestem tylko pewien, czy nie jest mozliwa sama korekta mapy na gorsze paliwo, bez extra strojenia. Ale c'mon, remapy robi ze trzy firmy w Polsce, nikt nie ma interesu w robieniu taniej.

Jezeli cos pokrecilem, prosze o skorygowanie ;-)

Slyszalem niedawno o okazyjnej 'mapie' zrobionej w jednym WRX , pelna seria lacznie z wydechem, turbo dmuchalo 1.2 bara, dmuchalo w czasie przeszlym :?

tRAsh
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza STI Type-RA

Post 25 cze 2009, o 16:12

ky pisze: 1 -- stuknąłem młotkiem,
19 -- wiedziałem gdzie.
...i stuknąłeś się w głowę :-( ...i gdyby nie to, ze mam na Bałutach kumpla powiedziałbym CI, ze idziesz na dno jak ta łódz w ktorej siedzisz :whistle:

Remek
3000zl??? Hmmm. Jest takie fajne powiedzenie. Wszystko kosztuje tyle ile ktoś chce za to zapłacic. Gosc z V-tech'u powiedział, ze gdyby mogl mi pomoc cena byłaby taka sama jak strojenie innych aut. Chyba, ze remap to cos innego niz mysle ale chyba nie wiec... dziwne to troche. Mi nie zalezy na wyciskaniu mocy jak soku z cytryny, wrecz odwrotnie, pokusilbym sie o "wyrównanie" tej mocy czyli wzmocnienie "dołu" kosztem "góry" bo latając po lesie nie potrzebne mi 300KM przy 7000tys obr/min moze byc troche mniej i troche wczesniej. Zmieniac wydech,przepływke i pompe? Chodzi o to, ze mają być nowe czy jakies "wydajniejsze" ?? Wydech mam niestendartowy APEXi (oprocz kolektora) ze "sportowym" katalizatorem, nei wiem czy to dobrze czy zle, wydaje mi sie ze ok...pomine fakt, ze jest potowornie głosny. Filtr, przepływke i rure dolotu mam z firmy HKS, wszystkie te zreczy instalowałem sam, choć były uzywne(kupione w JP)dobrze sie spisują. Co do pompy nie potrafie sie wypowiedzieć gdyz poki co zaglądac do baku nie musiałem ale powinna być chyba fabryczna :)
Jest we Wrocławiu gość o ksywce BadToys, gdzies go niedawno temu zachaczylem na jakims forum, umawiałem sie z nim ale poki co nie ma odzewu...wyjechał gdzies na wakacje albo co, powiedział, ze dla niego takie przeprogramowanie to łatwizna i ze spokojnie zamkne sie w 1000zl więc nie dziw mi sie prosze, ze wpadam w konsternacje... Kazdy gada co innego, wszyscy szpece co nie miara a po chwili okazuje sie, ze sie gubią we własnym bałaganie. Komu tu wierzyć i w co?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 25 cze 2009, o 19:28

będzie trochę OT, ale nie mogę się powstrzymać...
tRAsh pisze:wszyscy szpece co nie miara a po chwili okazuje sie, ze sie gubią we własnym bałaganie
1. tRAsh, wybacz, że to napiszę ale jak na razie, to z Twoich postów wynika, że jesteś szpec, tylko trochę nieskładnie piszesz. nic osobistego. takie spostrzeżenie. za którym idzie następne: bardzo fajnie by robiło, gdybyś od czasu do czasu wstawiał w swoich postach "IMHO". że niektórzy inni tak nie robią? no nie robią. ale skoro przeszkadza ci "szpecowatość" to warto zacząć od siebie.
2. pewnie już zauważyłeś, że niektórzy z odpisujących wiedzą o czym piszą. dotyczy to nie tylko techniki i technologii, ale też cen. na to forum wpadło już kilku fanów marki, z zapytaniem "gdzie można za 100PLN..." wypadali rozczarowani. dlaczego? bo (tak jak to zauważyłem) druciarstwo stosowane jest tu, w tym miejscu internetu - tępione. a teraz tłumaczenie: nikt nie lubi przepłacać. możesz tu znaleźć wątki, gdzie jeden drugiemu doradza, gdzie zrobić i jak zrobić, żeby było tanio i dobrze. z naciskiem na dobrze. natomiast - zwłaszcza w samochodach - jest granica pomiędzy "tanio", "nie przepłacać" a "zadrutować, bedzie dobrze" (pisownia zamierzona). to ostatnie podejście tutaj się nie podoba. nie dlatego, że tu sami bogacze. chodzi o to, że prowizorka wykonana w GT to zbrodnia, bo to zabytkowe auto, a prowizorka w STI to jeszcze większa zbrodnia, bo kogoś zabić można.
aczkolwiek nie można wykluczyć, że znowu nastąpiło "letkie" nieporozumienie. z tego co wiem (a mogę się mylić, bo to nie mój świat) remap oznacza dość jednoznacznie "grzebanie w ECU celem podniesienia osiągów". być może to o co pytasz, to nie "remap" i dlatego różne ceny.

no. to tyle "merytoryczności" ode mnie.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 25 cze 2009, o 20:04

tRAsh pisze: 22B wersji wyszlo 400 bez "13" sztuk dokładnie
Nie jest to prawdą. "13-stka" powstała.

----
tRAsh pisze: Zresztą Tobie nie zapłaciłbym ani złotówki,no chyba, ze byłbyś upośledzony tak jak mowisz.
tRAsh pisze: po co to wogole piszesz? zyskujesz na tym? drukujesz to i wkładasz w buty by byc wyższym?
tRAsh pisze: ...i stuknąłeś się w głowę :-( ...i gdyby nie to, ze mam na Bałutach kumpla powiedziałbym CI, ze idziesz na dno jak ta łódz w ktorej siedzisz :whistle:
Życzyłbym sobie aby w tym wątku nie pojawiały się już docinki osobiste. Ciśnienie i frustracje proszę upuszczać gdzieś indziej.

panpremo
2 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 20:43

WRC fan pisze:
tRAsh pisze: 22B wersji wyszlo 400 bez "13" sztuk dokładnie
Nie jest to prawdą. "13-stka" powstała.
Wrcfan tylko tyle znalazłeś niepradziwych informacji głoszonych przez tRAsh-a? :lol:

TRAsh a może masz jakiegoś youtuba abo cuś gdzie widać jak upalasz lub co ważniejsze jak ruszasz?

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 25 cze 2009, o 21:16

Uczepiliśta się chłopa jak rzep psiego ogona spotkajcie się wypijcie flaszkę i będzie po sprawie :thumb:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 25 cze 2009, o 22:09

panpremo pisze: Wrcfan tylko tyle znalazłeś niepradziwych informacji głoszonych przez tRAsh-a? :lol:
Inne Wy sprostowaliście ;-)

panpremo
2 gwiazdki

Post 25 cze 2009, o 22:52

A to dziękuje ;-)

ODPOWIEDZ