Nowy Forester diesel

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Nowy Forester diesel

Post 23 cze 2009, o 19:13

remek pisze:wracajac do Jarmaja, to on idzie bomba i nie wnika w konie, a wielu liczy se na stoperach niutonometry :mrgreen:
Inaczej.

Wiem, że to co ja potrafię z autem zrobić to jest taka mizeria, że ktoś ogarniający, ot choćby taki Kajto na przykład, bez najmniejszego wysiłku zdemolował by mnie autem o połowę słabszym rozmawiając po drodze przez telefon. Jak nie lepiej.
No więc po ch... napinać się na KM i NM, jak największa słabośc w moim samochodzie (każdego, za wyjątkiem garstki wyczynowców) tkwi w kierowcy?
gootek pisze:Przecież seryjna Impreza Sti nie wyciąga nawet tych głupich 250 km/h...
Pomijając fakt, że STi bez remapu faktycznie nie jedzie, to po co ma wyciągać więcej niż 250?

Ma się napędząć do prędkości możliwych na drogach, do których została zaprojektowana.
A na takich drogach, myślę że wielu będąc pasażerem (bo mało kto potrafi po takich drogach tyle jeździć, więc tylko prawy zostaje) miałoby i przy 200 pełne galoty, jak nie dużo wcześniej (dwie paczki wąską droga na spadaniu, między drzewami, na prostowanych łukach potrafią zrobić wrażenie... :-) )

Nie ma co porównywać aut o zupełnie innym przeznaczeniu i spełniających inne, często biegunowo się wykluczające, potrzeby klientów.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 23 cze 2009, o 19:41

o to, to, to...

byłem sobie na spływie (kajakiem) ostatnio. nieopatrznie założyłem koszulkę z poprzednich plejad. nieopatrznie, bo obce ludzie byli, a koszulkę założyłem, bo przecież ona tylko na takie "imprezy" się nadaje (w każdym razie nie do pracy). a na tej koszulce mnóstwo różnych reklam. i wielki napis "subaru" tyż. co sobie samemu narobiłem zorientowałem się jak jeden kolo (tak się teraz mówi?) podszedł do mnie i zapytał
- ty, ty naprawdę masz subaru, czy to tylko tak....
- :oops:

okazało się, że kolo ma starsze BMW, ale... jest normalny. to starsze BMW to drugi samochód do zabaw, a BMW, bo najtańsze. i bywa (nie "był", tylko bywa) u Wróbla. i też o znanej tablicy sobie pogadaliśmy. otóż na tablicy Wróbla (podobno) można ciekawe rzeczy wypatrzeć. na przykład auta wolnossące z silnikiem 1.6, z kierowniczką na pokładzie, które jest znaaaacznie wyżej niż mnóstwo WRX i Evo. albo właśnie BMW, seria 3, które też sobie radzi lepiej niż wiele czterołapów.

na koniec pointa:
jarmaj zonwu wie co mówi.
:evilgrin: :evilgrin: :evilgrin:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 cze 2009, o 19:47

pointa jest taka, że wszystko cacy i 200 między drzewami kończy sie błyskawicznym rozwolnieniem ,

ale konie i niutony własnie średniemu kierowcy w polskich warunkach drogowych sa pomocne, dwupasmówek jak na lekarstwo a do wyprzedzania moc i moment sie przydaje, szczególnie że najczęściej trasa to nie solo tylko z "balastem"

ale ogólnie zgadzam sie z przedmówcami :-)

Gość
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 23 cze 2009, o 22:47

jarmaj pisze:
gootek pisze:Przecież seryjna Impreza Sti nie wyciąga nawet tych głupich 250 km/h...
Pomijając fakt, że STi bez remapu faktycznie nie jedzie, to po co ma wyciągać więcej niż 250?
też nie widze potrzeby aby STi wyciągała więcej niż 250 km/h...
Jak wcześniej napisałem, chciałem jedynie wtrącić moje 3 gr. do tematu...
(oczywiście nie na temat)
;-)

Ściganie się po autostradzie nie jest jakąś moją ulubioną rozrywką za kierownicą...
tym bardziej, że powyżej 200 km/h nie potrafię już spokojnie przeglądac forum na laptopie...
;-)

Moje trzy tony złomu nawet tyle (200) nie osiągają...
no i dobrze, bo mam o jedną pokusę mniej.
:giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 cze 2009, o 23:27

jarmaj pisze: Inaczej.
i do tego skromy.

Jarmaj jestes w bardzo waskim gronie kierowcow, natural born, czy Ci sie podoba czy nie :-) I przy dostatku odpowiednich srodkow mysle, ze moglbys realizowac swoje ambicje, bo rozumiem, ze jezdzac tak wysmienicie jak jezdzisz, masz swiadomosc tego ze moglbys wiele poprawic.

Przyznam sie szczerze, ze jestes dla mnie autorytetem :oops: Z reszta mysle dla wielu, tak wiec:
damaz pisze: na koniec pointa:
jarmaj zonwu wie co mówi.
(w pierwszej czesci) bredzi, bo sie wstydzi :mrgreen:
jarmaj pisze: dwie paczki wąską droga na spadaniu, między drzewami, na prostowanych łukach potrafią zrobić wrażenie...
tak, sranko murowane :mrgreen: zwlaszcza w polaczeniu z ta ciezarowka co se akurat drzewo wozila :mrgreen: za cholere nie kumam, dlaczego on wiozl drzewo do lasu :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 24 cze 2009, o 00:05

Alek pisze: Zawsze coś może się zepsuć. I w dieslu i w benzynie. Zawsze może to być coś drogiego lub taniego.
No dobrze. To porównaj teraz koszt zatankowania chrzczonej benzyny, a gównianego, odbarwionego kwasem i zagnojonego czymś opału. I nie mów mi, że zawsze jesteś pewien tego, co tankujesz. Inaczej mówiąc, ile kosztuje wtryskiwacz...

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 cze 2009, o 00:12

ky pisze: Inaczej mówiąc, ile kosztuje wtryskiwacz...
W CR wymienia się pojedyncze wtryskiwacze, czy całą listwę?

Porter69
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2,5XT

Post 24 cze 2009, o 01:00

esilon pisze: Forester XT kończy się tak około 210-220 km/h (zaleznie czy jest to 2.0 czy 2.5), ze względu na areodynamikę, a Impreza WRX i nawet Sti, tez się zaraz potem kończą, nie tyle przez areodynamikę, co przez to swoje awd z wszystkimi tymi dyframi, wiskozami itd...
Nie wiem skąd te rozbieżności co do VMax czy przyspieszeń, u mnie (manual) przy 230 zdawał sie jeszcze mieć chęci na więcej ale przypomniałem sobie że jadę na zimówkach :o (4 dni po zakupie). Co do porównania diesel czy benzyna to... tego nie da się porównać, jeździ się po prostu inaczej. Mam jeszcze A3 2.0 TD (140KM) moze przez moment bardziej wciska w fotel ale... przez moment, 4k obr/min i po zabawie. Każdy jeździ czym lubi ale to forka kupiłem a audi... oddam w dobre rece :) Widok wszelkich "tuningowców" w lusterku... bezcenne :-)
2,5XT pali mniej niz 10l/100km? Po co Ci 200 KM????? :)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 24 cze 2009, o 08:26

So What! pisze: W CR wymienia się pojedyncze wtryskiwacze, czy całą listwę?
Nawet jeden swoje kosztuje, a jak jeden okaże się być np. skorodowany, bo ktoś przez jakiś czas świadomie, bądź nie, lał odbarwiany opał, to reszta będzie w podobnym stanie, w końcu pracują w tych samych warunkach.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 cze 2009, o 08:52

Porter69 pisze: Nie wiem skąd te rozbieżności co do VMax czy przyspieszeń, u mnie (manual) przy 230 zdawał sie jeszcze mieć chęci na więcej

Porter69, fajny kolor :-) , amerykański ?

230 licznikowe czy tez 230 km/h bo mój pojechał max 217 (wg GPS) a wskazówka prawie leżała na prawym boku

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 24 cze 2009, o 09:56

esilon pisze: 230 licznikowe czy tez 230 km/h bo mój pojechał max 217 (wg GPS) a wskazówka prawie leżała na prawym boku
To jak wracałeś z imprezy Fidowej i ja do Cię dzwoniłem :?: Fakt cos wtedy szumiało głośno :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 cze 2009, o 22:13

remek pisze:(...)
Masz rację, Twój dealer jest godny polecenia :razz:

Serio, to dzięki za miłe słowo, ale ja nieco (albo nieco bardziej niż nieco) niżej oceniam swoje miejsce w szeregu... ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 cze 2009, o 00:29

jarmaj pisze: Serio, to dzięki za miłe słowo, ale ja nieco (albo nieco bardziej niż nieco) niżej oceniam swoje miejsce w szeregu...
Jarek, no nie rob mi tego. To gdzie ja sie znajduje :mrgreen:

Demi
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 28 cze 2009, o 20:07

Ruszyło się!
Jak się przetrzyma dealerów to dają 5% rabatu na nowego forka.Poczekamy jeszcze trochę ,może coś więcej wydębię .
Zastanawiam się jak jest pod koniec roku,czy upusty są tak wysokie jak w innych markach?

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 28 cze 2009, o 20:25

Demi pisze: Zastanawiam się jak jest pod koniec roku,czy upusty są tak wysokie jak w innych markach?
nie

Demi
0 gwiazdek
Auto: forester

Post 28 cze 2009, o 20:37

Tzn. wogóle zero czy znikome?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2009, o 11:23

Demi pisze: Tzn. wogóle zero czy znikome?
Nie ma upustów (tak przynajmniej było dotychczas). Dostaniesz ewentualnie zimówki. Być może uda Ci się jakieś dodatki wydębić.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 cze 2009, o 11:36

So What! pisze: Nie ma upustów

Pożyjemy zobaczymy. Podobno sprzedaż kuleje. A plany trzeba robić ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2009, o 11:42

Konto usunięte, stąd zastrzeżenie w nawiasie :giggle:

ODPOWIEDZ