Subaru Legacy kombi - czy warto kupić

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Subaru Legacy kombi - czy warto kupić

Post 1 lip 2009, o 22:50

Alek pisze: Według mnie optymalna jest H6 czyli 3.0 - ona wystepuje wprawdzie wylacznie (chyba ze sie myle) w automacie

Spec B jest MT
Alek pisze: H6 pali nie wiele więcej niż 2,5 AT

jeśli jakieś 40% więcej to niewiele...:?: ;-)

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: hunda EG
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 1 lip 2009, o 23:32

pisząc wersja optymalna, silnikowa oczywiście, mam na myśli stosunek osiągów do spalania no i oczywiscie awaryjność danej jednostki,
z tego co wyczytałem wczesniej wolnossace sa nie do zarżniecia, czyli turbo odpada, samochód tak jak pisałem potrzebny mi jest do podróżowania na długich, autostradowych odcinkach w miare komfortowych warunkach, więc osiagi nie śa takie ważne, jednakże z doświadczenia "Hondowskiego" wiem, że czasem lepiej jest kupić "większy" silnik (mocniejszy), który zapewni nam dużo lepsze osiagi kosztem może litra wiecej w spalaniu, a czasami nawet spalanie jest to samo powodowane za ciężką budą do danego silnika, czy tutaj (w subarynach) jest tak samo?, pytam bo skłaniam się ku wersji 2.0 n/a manual (automat został wykluczony) tylko właśnie czy nie jest ona za słaba do tej budy? może lepiej kupić 2.5 i cieszyc sie duuuzo lepszym przyspieszeniem nie duzo większym kosztem paliwa? wersja 3.0 to chyba już za dużo na moją kieszeń

P.S. wersja OBK odpada, ja lubie nisko ;-)

Szantymen
0 gwiazdek
Auto: OUTBACK 3.0

Post 1 lip 2009, o 23:52

Witam
Jeżdżę ciut nowszym OBK- iem bo 2005 wersja H6 automat wersja USA.
Potwierdzam, że choć skrzynia biegów jest nowsza i pięciobiegowa szybkość jej reakcji i dobieranie przełożeń nie nadaje się do dynamicznej jazdy. Na całe szczęście jest to wersja z sekwencją i tu jest ok. Aktualnie mam na liczniku chwilowym 4500 km tryb mieszany trasa miasto komputer w przeliczniku „Suahili” :) wykazuje 16,8mil/galony, to w normalnym przeliczniku jest 14 litrów na 100 km.. Trasa do 130km/h bywało i 220km/h ale sporadycznie dla testu, miasto różnie ogólnie spokojnie, ale i depnąć ze świateł też lubię. Więc uważam to za bardzo dobry wynik. Wlać trochę trzeba, za paliwo zapłacisz kartą MASTERCARD , wrażenia z jazdy bezcenne :)) .
W mieście skrzynia spisuje się rewelacyjnie po krótkim opanowaniu pedału gazy jest bardzo ekonomiczna, o ile można tak to nazwać, trzyma silnik w granicach 2000 obrotów.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 1 lip 2009, o 23:55

crony, masz pecha, bo w srodowisku subarowym 2.0 'nie jedzie' przy czym zdaje sie 2.0 n/a nie odbiega osiagami jakos strasznie od aut o podobnej mocy, masie whatever.

Ja nie jechalem legacy 2.0, natomiast uprzedzam, ze wielu Ci powie, ze to straszny mul. Moze inaczej, przy wyborze silnika podaj jakie mniej wiecej osiagi chcialbys miec, np. w przyspieszeniu 0-100 (ja wiem, ze to malo mowi, ale zawsze jakis odnosnik)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lip 2009, o 23:59

Co gorsza, 2,5 N/A też "nie jedzie", a 3.0 N/A poza programem sport sharp też "nie jedzie". Tylko takie z kurnikiem i wiatrakiem jadą, ale też nie seryjne, tylko dłubnięte. Przynajmniej ja tak to widzę.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 lip 2009, o 00:01

devlin, jedzie tylko FQ400, ale to i tak najlepiej po lekkim dlubnieciu ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 00:03

remek, nie, ma za dużego laga. FQ340 to max.

;-)

– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 00:08

interesuje mnie tk mniej wiecej 10-11sec car :oops: oczywiście do 100, wiecej mi nie trzeba, porozgladałem sie troche po stronach ang i ciezko jest znalezc 2,5 w manualu tzn sa ale mało daleko itp, wiec wychodzi albp 2.0 manual, albo 2,5 automat (tu już jestw czym wybierac, łacznie ze skóra itp) tylko teraz dalej podązamy droga auto optymalne= osiągi/SPALANIE
przypomne że to nie ma być street racer (przeciez Hunde juz mam :-p ) to ma być dupowóz z charakterem,
może podacie jakies suche dane, wersja silnikowa+skrzynia= spalanie, przyspieszenie

BartekT
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy

Post 2 lip 2009, o 01:08

crony pisze:... wersja silnikowa+skrzynia= spalanie, przyspieszenie
sedan 2.0 m/t = przyspieszenia "dla cierpliwych" (kombi ma reduktor!), choć katalogowo łapie się w klasę 10-11 s. Spalanie średnie z całego zbiornika od 8 do 12 litrów, zwykle 10,5. Aha, pracująca klimatyzacja chyba z pół silnika zawłaszcza.
Teraz doczytałem, że ma być z kierownicą po właściwej stronie - w takim razie to tylko takie 2.0 z wiatrakiem albo dwoma. ;-)

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 2 lip 2009, o 07:45

Bieszczadzkiemu Legasiowi spalanie spadlo po 10 tysiączkach i obecnie wynosi 7 litrów na 100km z czego jestem bardzo zadowolony i mile zaskoczony i wcale nie jeżdżę 60 km na godzinę :thumb:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 07:58

crony, zależy gdzie mieszkasz, ale po moich doświadczenia z jazdą po UK - tylko 2,5 automat. 3/4 czasu tam się stoi w korkach, a do tego automat jest niezastąpiony. Ja mam tę starą skrzynię, 4EAT - i bardzo jestem z niej zadowolony. Jak się nauczysz ją obsługiwać, to daje radę.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 2 lip 2009, o 08:38

rrosiak pisze: Alek napisał(a):
H6 pali nie wiele więcej niż 2,5 AT

jeśli jakieś 40% więcej to niewiele...
Moj 2,5 AT palił w mieście ok 14-15, kolegi H6 (ten sam rocznik, zblizony przebieg) 16-17 - blizej 20% a przy takim spalaniu czy 15 czy 17 to w zasadzie jedna cholera bo 15 to (jak na ogolne standardy) bardzo duzo i 17 to bardzo duzo, a bardzo duzo = bardzo duzo, wiec mozna wrecz powiedziec ze oba palą tyle samo :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 lip 2009, o 11:33

crony pisze: interesuje mnie tk mniej wiecej 10-11sec car :oops: oczywiście do 100

To nubira 1.6 Ci wystarczy, a najlepiej kup 2.0 kombi, zagzowane. Stosunek ceny do możliwości auta nieosiągalny dla jakiegokolwiek Subaru.

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 2 lip 2009, o 12:24

devlin pisze:crony, zależy gdzie mieszkasz, ale po moich doświadczenia z jazdą po UK - tylko 2,5 automat. 3/4 czasu tam się stoi w korkach, a do tego automat jest niezastąpiony.
Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Jak chcesz jeździć samochodem po Londynie to tak się stoi, ale bez przesady, nie jest tak wszędzie.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 12:34

Tru, tru. 95% moich doświadczeń drogowych w UK to Congestion Zone i M25.

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 16:52

Witek pisze:
crony pisze: interesuje mnie tk mniej wiecej 10-11sec car :oops: oczywiście do 100

To nubira 1.6 Ci wystarczy, a najlepiej kup 2.0 kombi, zagzowane. Stosunek ceny do możliwości auta nieosiągalny dla jakiegokolwiek Subaru.
sorry, ale nie bardzo zkleilem tego posta, wczesniej pisalem ze chce auto rodzinne z charakterem, wg Ciebie to Nubira :o ?
i o stosunek jakiej ceny Ci chodzi?? co do gazu to musze rozczarowac, ze tutaj (UK) tego raczej nie znaja

EDIT: Bylbym wdzieczny za odp na pytanie o silnik optymalny dla moich potrzeb, czyli spalanie/osiagi, bo tu kazdy pisze inaczej, jeden ze 2.0T drugi ze 2.5 automat, albo zaraz ktos, ze jednak manual ;-(

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 2 lip 2009, o 17:22

Myślę, że optymalny to 2.0T z STi z turbiną ze spec C, skrzynią 6MT, mocnymi szperami, dużym hamulcem, porządnym zawiasem i remapem na 380koni. :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 lip 2009, o 17:54

jarmaj pisze: Myślę, że optymalny to 2.0T z STi z turbiną ze spec C, skrzynią 6MT, mocnymi szperami, dużym hamulcem, porządnym zawiasem i remapem na 380koni.
:giggle:
To ja też taki poproszę :idea: :mrgreen:

crony
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 18:15

ja mysle ze optymalny dla mnie bedzie taki
http://search.autotrader.co.uk/es-uk/ww ... gLetter=51

btw dziwne to forum wszyscy spamuja, zero kontroli, chyba zostane tu na dluzej :-)
dziekuje wszystkim ktorzy starali sie pomoc i wykazali odrobine checi
mam jeszcze pytanko o awaryjnosc, czy sa jakies znane wam usterki, czy wady fabryczne, czy tez slabe punkty danej jednosti 2,5... jak ze skrzynia automat, awaryjna?

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lip 2009, o 19:01

crony pisze:ja mysle ze optymalny dla mnie bedzie taki
http://search.autotrader.co.uk/es-uk/ww ... gLetter=51
Bardzo dobry wybór
crony pisze:btw dziwne to forum wszyscy spamuja, zero kontroli, chyba zostane tu na dluzej :-)
Nie chcę Cię straszyć, ale na ogół tak to się kończy :-)
crony pisze:dziekuje wszystkim ktorzy starali sie pomoc i wykazali odrobine checi
Oj tam. Jak zauważyłeś, zabawy przy tym mamy co niemiara, więc żaden to wysiłek.
crony pisze:mam jeszcze pytanko o awaryjnosc, czy sa jakies znane wam usterki, czy wady fabryczne, czy tez slabe punkty danej jednosti 2,5... jak ze skrzynia automat, awaryjna?
Te jednostki 2,5 są generalnie chwalone, w stanach poprzednik tego silnika miewał problemy z przegrzewaniem głowic, ale te silniki już są od tego wolne. Automaty natomiast, wedle najlepszego serwisu skrzyń automatycznych w PL, czyli w Nadarzynie, należą do najtrwalszych automatów - są niezwykle rzadkim gościem i to w 99 przypadkach na 100 - tylko na wymianę oleju.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 lip 2009, o 19:40

crony pisze: sorry, ale nie bardzo zkleilem tego posta, wczesniej pisalem ze chce auto rodzinne z charakterem, wg Ciebie to Nubira :o ?

Nom. Wiesz jakie to ogromne w środku jest? A jaki wygodny kanapowóz? No i wersja 2.0 ma 9 sek do 100, a nie 10-11 jak chcesz, normalnie potwór szos. :-)
Nie napisałeś, że jesteś z uk, a w profilu masz Lublin :whistle:

Jeśli UK, to ja bym zdecydowanie brał Lotusa Elise :!: Napęd AWD Subaru jest kompletnie przereklamowany, wiem o tym bardzo dobrze, z własnego doświadczenia :!:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 2 lip 2009, o 19:54

Witek pisze: Napęd AWD Subaru jest kompletnie przereklamowany, wiem o tym bardzo dobrze, z własnego doświadczenia :!:

Do każdego napędu potrzebne są jeszcze szare komórki ... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 2 lip 2009, o 20:05

Witek pisze: Nie napisałeś, że jesteś z uk, a w profilu masz Lublin

Napisał :razz:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 2 lip 2009, o 20:25

Co to znaczy przereklamowany napęd Witek :?: mnie się wydaje że jest świetny szczególnie wspaniale pomaga nam
zimową porą i choć nie mam doświadczenia z napędami to ten mi odpowiada w zupełności .

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 lip 2009, o 23:26

Gump pisze: Co to znaczy przereklamowany napęd Witek
To zapewne wynika z kontynuacji wypowiedzi dot. oglądu przodu auta przez du... :cofee:
Ale moge sie mylić... :giggle:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ