Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Prawo a subaru (podatki, księgowość, cło, akcyza itp)

Post 9 lip 2009, o 17:07

Konto usunięte pisze: Nie odliczy też komputera, specjalistycznego oprogramowania itp...

A to niby dlaczego :?:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 lip 2009, o 17:45

rrosiak pisze: A to niby dlaczego :?:
a po co Ci tyle kasy :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 lip 2009, o 17:54

A jak się umawiasz służbowo w knajpie to też już nie można pomimo że to normalna praktyka, no chyba że dostaniesz fakturę na catering to już można odliczyć.
Generalnie tak jak napisał remek władza działa według zasady "bujać to my ale nie nas" i mamy to co mamy.
Ciekawe jest co innego, czy korzyść z wprowadzenia nowego podatku będzie zdecydowanie wyższa niż koszt jego wprowadzenia, poboru i kontroli :?:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 lip 2009, o 21:30

remek pisze:Dania to Dania. Jezeli prowadzilbym uczciwy interes, odprowadzal vaty sraty, to co ich obchodzi na jakie auto sluzbowe mam kaprys. Moge na budowie jezdzic ferrari i to moj problem nie fiskusa. Ja mam robic tak, zeby firma dzialala, poprawiala jakosc mojego zycia i zaspokajala kaprysy i przy okazji dawala im dochod. W przeciwnym przypadku po co mi firma, kolchoz styknie.
Nie mam takiej pewności. Z punktu widzenia fiskusa, to nie Ty masz mieć dobrze. Ty masz płacić podatki, a jak coś Ci z nich zostanie, to wtedy rób sobie dobrze. Bo idąc Twoim tropem, rolnik mógłby wrzucić sobie w koszty sprzęt do wspinaczki, a rybak samolot. Byleby tylko firma działała i dawała Ci dochód ;-)

To co odliczasz od podatku musi mieć bezpośredni związek z generowaniem przychodu. Uważam, że akurat ta zasada ma sens.
rrosiak pisze: Konto usunięte napisał(a):Nie odliczy też komputera, specjalistycznego oprogramowania itp...

A to niby dlaczego :?:

Może niejasno się wyraziłem. Malarz nie wrzuci sobie w koszty oprogramowania do zarządzania urządzeniami sieciowymi. To miałem na myśli. Każdy odlicza od podatku te środki i narzędzia, które są specyficzne dla świadczonych przez niego usług.
inquiz pisze: A jak się umawiasz służbowo w knajpie to też już nie można pomimo że to normalna praktyka, no chyba że dostaniesz fakturę na catering to już można odliczyć.

Jak myślisz czemu tak jest? Bo rodak od razu po umożliwieniu mu takiego odliczenia, wrzuca sobie w koszty firmy zakup wódki na wesele syna tłumacząc że to było spotkanie biznesowe. Komuna nauczyła nas złodziejstwa i kombinowania na każdym kroku. I to jest nasze narodowe nieszczęście. Nie mamy umiaru w oszukiwaniu na podatkach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lip 2009, o 21:43

Konto usunięte pisze: Z punktu widzenia fiskusa
ale fiskus jest po to, zeby mi bylo lepiej zyc w kraju :evilgrin: przeciez chyba sobie nie zabieraja :whistle:
W kazdym razie chodzi mi o to, ze jest to chory system, kiedy rzna czlowieka z kasy jak sie da. To moze nawet nie jest najgorsze, tylko co sie z tym pozniej dzieje? bo im ciagle brakuje. To ja przestane placic podatki, bo mi brakuje :evilgrin: roznica jest tylko taka, ze jak mi braknie i nie zaplace to mnie uwala, a jak im braknie to powiedza dawaj
Konto usunięte pisze: To co odliczasz od podatku musi mieć bezpośredni związek z generowaniem przychodu. Uważam, że akurat ta zasada ma sens.
zgadzam sie. Jednak powinno to przewidywac sytuacje, w ktorej bedac prezesem firmy chce poruszac sie autem firmowym o odpowiednim standardzie i ze powinienem sobie kupic takie auto jakie MI, wlascicielowi firmy sie podoba. I gdy chce isc na obiad z waznym klientem to placimy po 500 za danie ;-) Na przyklad. Obecne przepisy co pozwalaja, odliczyc sobie kolacje w McD? :mrgreen:

Przy czym wycieczka prezydenta lata sobie kolumna beemek z tej kasy, z ktorej wlasciciel prywatnej firmy nie mogl sobie odliczyc jak kupowal swoje auto. Ja tam im nie odmawiam, niech lataja rolsami, bo musza ladnie wygladac, ale chociaz odrobinke sprawiedliwosci... tfu sprawiedliwosc to ruskie wprowadzali, o kapitalizm mi chodzilo :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 9 lip 2009, o 22:48

Konto usunięte pisze:Bo rodak od razu po umożliwieniu mu takiego odliczenia, wrzuca sobie w koszty firmy zakup wódki na wesele syna tłumacząc że to było spotkanie biznesowe. Komuna nauczyła nas złodziejstwa i kombinowania na każdym kroku.

Konto usunięte, ja nie twierdzę, że "komuna" to cudowny system był/jest, ale...
hasło "kreatywna księgowość" nie powstało w Polsce i nie powstało za PRL :whistle:

ludzie są ludźmi wszędzie. sztuczka polega na stworzeniu systemu, który będzie jakoś to regulował. z mojego doświadczenia (skromnego, przyznaję bez bicia) wychodzi, że systemu, który by to regulował dobrze, bez błędów i wypaczeń - nie ma. chociaż na pewno są miejsca, gdzie całość działa lepiej.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 lip 2009, o 23:09

Systemu idealnego nie ma ale zawsze można określić granice poniżej których statystyczny Kowalski nie będzie kombinował. Jak obniżono CIT to jakoś handel fakturami przygasł i wpływy budżetowe nie ucierpiały.
Ale rzeczywistość przegrywa z ideologią sprawiedliwości społecznej oraz pazernością władzy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 lip 2009, o 23:29

inquiz pisze:oraz pazernością władzy.
to nie "władza" jest pazerna. ludzie są pazerni. dlaczego bankier zarabiający legalnie 600 milionów (dobrze czytacie) dollardów rocznie kantuje na lewo i prawo, żeby "dorobić" do pensji? dlaczego "polityk", który zarabia 10k+ PLN (średnia ok. 3) ZA NIC jeszcze kombinuje? dlaczego gościu "zasiadający" w fafnastu radach nadzorczych kombinuje dalej?
napiszę szczerze i pewnie tego pożałuję:
1. ja tak bym nie robił, ale wiem od dawna, że należę do jakiejś minorowej mniejszości (z moim sposobem myślenia). od razu wyjaśniam "tak nie robił" oznacza, że jestem w stanie zdefiniować pewien próg przychodu, który jest dla mnie satysfakcjonujący i więcej nie muszę (NIE MUSZĘ) zarabiać. (oczywiście, jeszcze go nie osiągnąłem :razz: )
2. mam podejrzenie, graniczące z pewnością, że nie dorobiłem się fortuny z powodu p.1

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 10 lip 2009, o 09:55

Konto usunięte pisze: Robert, jak świat światem, bogatsi zawsze odprowadzają wyższe podatki.
Ci naprawdę bogatsi płacą zwykle niższe podatki ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 13 lip 2009, o 16:01

w jaki sposób( i czy musze wogóle) wykazac przed US przyjęcie odstepnego przy cesji umowy leasingu ?

1.czy wogóle musze skoro nowy leasingobiorca kontynuujący umowe nie chce faktury na odstepne?
2. jezeli kontynuator jednek chce fakture to czy kwota odstepnego to jest netto plus VAT który musze odprowadzić czy też "inny" przychód do opodatkowania?

z góry dziekuję

pozdrawiam
e

http://msp.money.pl/wiadomosci/podatkip ... 47417.html niby wiadomo, ale czy skarbowy w wariancie z wystawioną faktura za usługe polegająca na przekazaniu praw korzysta z magicznych tabelek czy tez logicznie patrzy, że koszt odstepnego i reszty rat leasingowych po kilkunastu miesiącach nie może byc identyczny z kwota pierwotnej wartości pojazdu który sie zuzywa ?

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 13 lip 2009, o 16:50

damaz pisze: jestem w stanie zdefiniować pewien próg przychodu, który jest dla mnie satysfakcjonujący i więcej nie muszę (NIE MUSZĘ) zarabiać. (oczywiście, jeszcze go nie osiągnąłem :razz: )
No to super, a jesteś też w stanie utrzymać ten próg, gdy zmienisz punkt siedzenia? :-) Wtedy wszystkie Twoje dotychczasowe wyobrażenia mogą się wydać śmiesznie, potrzeby większe itd. Coś w tym jest z tym bytem i świadomością.
fitter happier more productive

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 lip 2009, o 16:53

esilon pisze: 1.czy wogóle musze skoro nowy leasingobiorca kontynuujący umowe nie chce faktury na odstepne?

jeśli później nie złoży na Ciebie donosu, to nie musisz ;-)

esilon pisze: 2. jezeli kontynuator jednek chce fakture to czy kwota odstepnego to jest netto plus VAT który musze odprowadzić
IMHO właśnie tak :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lip 2009, o 18:47

srnk pisze:No to super, a jesteś też w stanie utrzymać ten próg, gdy zmienisz punkt siedzenia?
rozbrajająco szczerze przyznam, że milionerem jeszcze nawet przez pięć minut nie byłem ;-) , więc nie wiem, czy na pewno i do końca mogę być pewien odpowiedzi.
ale historia uczy, że tak, mógłbym utrzymać. a jeśli nawet by się podwyższył, to nie kosmicznie. poza tym "satysfakcjonująca kwota" uwzględnia to podwyższenie. 8-)

no... z jednym wyjątkiem. damazia jest cichą wielbicielką 911 Carrera... :whistle:
:mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 13:02

właściwie, to powinienem to wsadzić do "coś śmiesznego", ale ze względu na bohatera - jednak tu.
ZUS robi badania, o których pisaliśmy na początku, bo chce zmieniać oblicze. Dlatego postanowił zapytać ludzi, co o nim myślą.
Przetarg na firmę, która przeprowadzi badania, ruszają lada dzień. Przepytanych będzie 15 tys. osób.
Za badanie zapłaci Unia. ZUS dostał od niej grant - 22 mln zł. Część tych pieniędzy pójdzie właśnie na ten cel.
- Możemy zmienić sposób obsługi klientów i dlatego chcemy dowiedzieć się, czego Polacy od nas oczekują - przekonuje Przemysław Przybylski, rzecznik ZUS.
Jeszcze przed badaniami Przybylski domyśla się, jakie mogą być zarzuty. Rzecznik podsyła nam swoje dwa felietony, w których tłumaczy, skąd bierze się negatywny wizerunek ZUS. Pisze:
- Przeciętny Polak nie ma zielonego pojęcia, czym naprawdę jest ubezpieczenie, dlaczego trzeba płacić składki i jakie świadczenia otrzymuje się w zamian. W Polsce nie wyjaśnia się tego dzieciom w szkołach, nie piszą o tym gazety, a telewizja woli tańce na lodzie. Efekt to m.in. pretensje kierowane pod adresem ZUS za całe zło tego świata.
- Ocenia się nas po pozorach i wytyka palcami mityczne "pałace", bez jakiejkolwiek refleksji na temat skali, w jakiej działa ZUS, i liczby zadań, które wykonuje.
- Dość powszechnie obwiniani jesteśmy też za błędy popełnione przez samych klientów. Jakże często zdarza się ktoś, kto przez całe życie nie odprowadzał składek, a po wypadku w pracy idzie do ZUS po rentę. Kiedy odmawiamy, nazywa się nas "złodziejami" albo w najlepszym wypadku "urzędasami bez serca".
A na swoim zusowskim blogu pisze jeszcze tak: Porównywanie Kościoła czy Krakowa z ZUS-em to tak, jakby porównywać Chorwację z marchewką w osiedlowym warzywniaku. Bez sensu.
a tu cały artykuł:
http://wyborcza.pl/1,76842,6814202,Bard ... &startsz=x

dla tych, którzy nie zauważyli: ZUS wyda 20 milionów PLN na badanie "czego oczekują od tej instytucji składkowicze" :wall:
dostaną na to pieniądze unijne.

coś śmiesznego
albo i nie...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 15:49

damaz, ja tam widze, ze ZUS dostal grant 22mln zl i czesc tych pieniedzy pojdzie na badanie :whistle:

Co nie zmienia faktu, ze za 1% tej sumy moge im powiedziec co o nich sie mysli :mrgreen: i nawet dorzuce podsumowanie :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 19:19

masz rację. trochę duży skrót. taki... dziennikarski. :oops:

jak sam jednak zauważyłeś, pomysł takiego badania zakrawa na kpinę.

podobno ankietowanych ma być 15 tys. osób a na samo badanie będzie (jest) robiony przetarg.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 lip 2009, o 19:39

remek pisze: Co nie zmienia faktu, ze za 1% tej sumy moge im powiedziec co o nich sie mysli i nawet dorzuce podsumowanie
Tak nisko, przy takim grancie, się cenisz? :cofee:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 19:53

FUX pisze: Tak nisko, przy takim grancie, się cenisz? :cofee:
FUX a ile moge wziac za jedno proste zdanie :mrgreen:

Chociaz, wyrazone ono by bylo w jezyku lekarzy i prawnikow :mrgreen: wiec moze podbije cene za kawior :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 20:02

remek pisze: wiec moze podbije cene za kawior
Nie zapomnij o truskawkach i szampanie...

Acha. Sidorówka by sie przydała... :-d
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:15

no ok. Kto mi pomoze w napisaniu oferty? :mrgreen:

oferuje:
15 000 x odpowiedz "#$%#$%#$% Wam $%&^*^&*$%#$ @#$@#$ &%$^%^$. #$@#$@#" (*) . Dla obnizenia ceny makuraltury moge pisac ciurkiem.
Doplata za kawior
Doplata za truskawki (po szampanie glowa mnie boli - odpada - taniej :idea: )
Doplata za Sidoroff's - wyjdzie najdrozej, bo Sidor nie bawi sie w jedna buteleczke.

1% od grantu chyba bedzie fair

*zaszyfrowalem, zeby mi nikt nie przebil oferty :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lip 2009, o 21:28

remek, ocipiałeś :?:
10% za głos; jeszcze będziesz musiał dopłacić, albo roszczenia o wynagrodzenie zwiększyć w stosunku do zleceniodawcy ...

Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2009, o 08:15

http://podatki.wp.pl/kat,70478,title,MF ... omosc.html

Odliczenia dla aut z kratką zostają PAP (17:00)

Rząd utrzymał prawo do odliczenia VAT od aut z kratką. We wtorek Rada Ministrów nie zgodziła się na propozycje resortu finansów, by na trzy lata zawiesić prawo do odliczenia VAT od paliwa do takich samochodów - poinformował PAP wiceminister finansów Maciej Grabowski.

Chodzi o projekt założeń do nowelizacji ustawy o VAT, który miał czasowo znieść prawo do pełnego odliczenia VAT w przypadku zakupu auta z kratką i paliwa do takiego samochodu. Wiceminister powiedział, że projekt MF uzyskał wcześniej zgodę Brukseli. - Opinia unijnego komitetu ds. VAT była pozytywna. Dostaliśmy zielone światło z Brukseli dla tego rozwiązania - powiedział. - Rada Ministrów poprosiła ministra finansów, by jeszcze raz przeanalizował sytuację i przedstawił inne rozwiązania - wyjaśnił wiceminister.

Dodał, że problem polega na tym, iż w założeniach znalazły się rozwiązania dotyczące nie tylko odliczenia VAT od samochodów, ale także podwyższające limity, po przekroczeniu których zostaje się podatnikiem VAT oraz przepisy dotyczące wydawania rozporządzeń związanych ze zwolnieniami z prowadzenia kas fiskalnych. Na uregulowanie tej ostatniej kwestii rząd nie ma wiele czasu, gdyż z końcem roku przestaje obowiązywać obecne rozporządzenie.
Opracowany przez MF projekt założeń do nowelizacji ustawy o VAT miał zmienić zasady odliczenia podatku od paliwa wykorzystywanego do samochodów służbowych. Po ich wprowadzeniu nieopłacalny miał się stać zakup tzw. aut z kratką. 22 grudnia 2008 r. Europejski Trybunał Sprawiedliwości w Luksemburgu (ETS) uznał rozpatrując sprawę spółki Magoora, że polskie regulacje VAT są niezgodne z unijnymi. Wyrok umożliwił odliczanie VAT od paliwa do samochodów z kratkami.

Zgodnie z zamiarem MF firma kupująca samochód o masie do 3,5 tony mogłaby odliczyć 60 proc. zawartego w cenie podatku VAT, nie więcej jednak niż 6 tys. zł. Zawieszone miałoby być prawo do odliczenia VAT od paliw do samochodów osobowych. Prawo do odliczenia miałoby przysługiwać tylko w przypadku niektórych samochodów do 3,5 tony, np. typowych samochodów dostawczych, busów czy typu pick-up. Nowe przepisy miałyby obowiązywać czasowo, od początku 2010 r. do końca 2012. Zdaniem MF zmiany miały dać rocznie fiskusowi ok. 1,3 mld zł.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 sty 2010, o 11:30

Żyjemy w państwie biurokracji...
Zmieniając dwa lata temu adres zameldowania powiadomiłem:
- US
- ZUS
- OFE
- Banki
- Leasing
- operatorów telefonii i internetu
- operatorów TV sat

i żyłem w błogim przekonaniu, że to wystarczy, żeby żyć.

Dziś dostałem karę i odsetki od niezapłaconego podatku od nieruchomości za działkę (jest w innej gminie i oczywiście nie dotarło do mnie wyliczenie). I zacząłem się zastanawiać...

Co z sądem i księgą wieczystą?
Co z rejestrem gruntów?
Co z wydziałem architektury i budownictwa starostwa w którym zbudowałem dom?
Co z Urzędem Wojewódzkim, Sejmem, Premierem i Prezydentem?

Jak sobie człowiek to wszystko wypisze, to ręce opadają jak bardzo jesteśmy uwikłani w wszechobecną biurokrację... :-(

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 12:50

a my zmieniliśmy miejsce działania.
i grzecznie powiadomiliśmy o tym fakcie organ rejestrowy (jaki by on nie był). no i żyliśmy sobie w błogiej świadomości "jednego okienka", którą to świadomość powzięliśmy we wspomnianym organie rejestrowym.

minął miesiąc i z okresu spokojnie przedświątecznego (w urzędach), gdzie wszystko załatwiało się w sekundę i z uśmiechem (z powodu braku petentów) zrobił się okres poświątecznego zap....u, kiedy nikt (łącznie z nami) nie ma czasu, a urzędnicy są poirytowani zaraz po nastąpieniu na wycieraczkę przed drzwiami frontowymi instytucji ich zatrudniającej.

wezwanie z US. celem uzupełnienia danych. stawić się w 7 dni, bo inaczej wp.. ... (sankcje, znaczy). US czynny 8-16.

minął tydzień

wezwanie z ZUS celem uzupełnienia danych. stawić się w 7 dni....

:wall: :wall: :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 8 sty 2010, o 13:01

Konto usunięte pisze: Co z sądem i księgą wieczystą?
Do kw nie wpisuje się adresu właściciela, a jedynie imiona rodziców, które Ci się pewnie nie zmieniły.
Konto usunięte pisze: Co z rejestrem gruntów?
Warto przy okazji zgłosić. Tam wpisuje się adres.
Konto usunięte pisze: Co Co z wydziałem architektury i budownictwa starostwa w którym zbudowałem dom?
Nie widzę potrzeby.
Konto usunięte pisze: Co z Urzędem Wojewódzkim, Sejmem, Premierem i Prezydentem?
Zawiadom organ właściwy dla podatku od nieruchomości - u Ciebie na wsi będzie to pewnie wójt gminy miejscowości o wdzięcznej dwuczłonowej nazwie, po drugiej stronie drogi szybkiego ruchu.
Reszta organów - wedle uznania.

ODPOWIEDZ