Technika - co niesie najbliższa przyszłość

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Technika - co niesie najbliższa przyszłość

Post 17 cze 2009, o 07:13

damaz pisze:
maruda pisze:RFID to old news.
maruda, ja bym powiedział raczej, że o "trynd" chodzi, a nie o świeżość news'a. podobnie jak z (...)
(...)problemem jest to, że nowo poznaną technologię ktoś rozwija w pewnym - mało śmiesznym - kierunku a jeszcze inny ktoś daje na to pieniądze. w dzisiejszym świecie oznacza to jedno: prędzej czy później, w takie lub innej formie, zostanie to wprowadzone w życie. a biorąc pod uwagę szybkość z jaką nauka i technika się rozwijają - może to oznaczać nasze życie.
Znaczy, zasadniczo zgoda.

Dlaczego napisałem "old news": rozumiem, że Devlinowi nie tyle chodziło o "nowe implementacje starych (= znanych) rozwiązań", a raczej o to, "co technika jako taka sama sobą niesie" - nowe rozwiązania, nowe idee.
Tak więc zakładam, że autorowi wątku nie chodziło o "nowe zastosowania starych technologii".

Choć trzeba przyznać, że tytuł jest niejednoznaczny - można go interpretować, i tak, i tak (zarówno "co nam w najbliższej przyszłości zafundują stare rozwiązania techniczne" jak i "co nowego w najbliższych latach powstanie w temacie nowych technik/ technologii").
Jednak ów bostoński stwór z pierwszego (?) postu jednak zdaje się wskazywać na to drugie - czyli, zjawiska bardziej z terenów OLED, cell processor, ogniwa paliwowe, nanotechnologie - i inne takie.
Wprowadzanie na szeroką skalę "oswojonych" rozwiązań to raczej sfera socjologii niż techniki.
Lecz, jak wspomniałem, tytuł można interpretować dwojako.

pzdr,
M.

I'm always running late - but at least, I'm always running...

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

CO2 + H2O -> CH3OH...

Post 21 lip 2009, o 19:55

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 lip 2009, o 21:30

To ja dla równowagi mocny sceptycyzm w tym temacie. Jakoś bardziej przemawia do mnie (niezbyt wysokich lotów chemika i fizyka) brak wyliczeń energetycznych profesora Nazimka dla całego procesu, co za dobrze nie świadczy o jego odkryciu ... ;-)

http://www.adamduda.pl/2009/07/08/energia-nazimka/
http://wyborcza.pl/1,75476,6832012,Benz ... source=RSS
http://wyborcza.pl/1,75476,6824074,LIST ... medium=RSS

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 21 lip 2009, o 22:06

Jak to mozliwe, ze od rozpadu izotopow sa zrodla geotermalne???

Chyba musze sie napic.

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:16

Konto usunięte pisze:gruby, nie pij, wystarczy przeczytać http://pl.wikipedia.org/wiki/Energia_geotermalna
Hmm...

A jeszcze 10 lat temu jak sie o tym uczylem, to co innego mi mowili...

I tak ide sie napic, bo po co ma sie marnowac.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 21 lip 2009, o 22:20

gruby pisze: I tak ide sie napic, bo po co ma sie marnowac.
gruby
Mogę się przyłączyć ? Kiepski dzień miałem ... ;-)

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:23

LouCyphre pisze:Mogę się przyłączyć ? Kiepski dzień miałem ... ;-)
Dawaj!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:27

Esem :) Co spożywamy ? (mam 2 piwa jeszcze, pół wina i worek problemów) ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 21 lip 2009, o 22:35

Może być piwo :cofee:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:38

No najpierwej piwo, potem wino. A potem ktos skoczy ;)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 lip 2009, o 22:53

gruby pisze: A potem ktos skoczy ;)
czy juz jest potem? bo mi sie skonczylo

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:55

remek pisze:czy juz jest potem? bo mi sie skonczylo
Jest ochotnik!!!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 22:58

No dobra, kto dzisiaj wpadł na więcej niż 2 fotoradary ? ;-)

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 23:06

LouCyphre pisze:No dobra, kto dzisiaj wpadł na więcej niż 2 fotoradary ? ;-)
Ja nie.

Zadnego po drodze nie bylo.

Zdrowko pije Twe.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 23:09

Zdrówko Twoje Grubciu. Maj problems arrr not your problems...soo Be yourself :P

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 lip 2009, o 23:11

LouCyphre pisze:No dobra, kto dzisiaj wpadł na więcej niż 2 fotoradary ? ;-)
Phiii, ja od 3 miesięcy z 23 punktami się bujam.
I kto jest hardcorem? :razz:

gruby
5 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 23:16

LouCyphre pisze:Maj problems arrr not your problems...soo Be yourself :P
Nie wiem co napisales, ale zgadzam sie z Toba.
jarmaj pisze:I kto jest hardcorem? :razz:
Zygmunt?

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 lip 2009, o 23:22

jarmaj, BUjać sie nie znaczy być pod pręgierzem :P

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 22 lip 2009, o 00:51

sądząc po ostatnich postach, to najbliższa przyszłość przynosi
gul
gul
gul

phi...
zupełnie, jakby najbliższa przeszłość tego nie niosła....

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2009, o 04:24

damaz pisze:sądząc po ostatnich postach, to najbliższa przyszłość przynosi
gul
gul
gul
Damaz, ale to jest z rodzaju "pij szybciej, bo się ściemnia..."
(No chyba, że nie o "technice", a o "offtopie" mowa.)

Fido: Ja, przyznaję się bez bicia, linki wrzuciłem na szybko i bez liczenia bilansu energetycznego (w szczególności nie zastanowiłem się nad tym, skąd energia do zasilania lamp UV).
Oczywistym dla mnie jest, że z energetycznego punktu widzenia tu trzeba, że tak powiem, "najpierw włożyć, żeby potem móc wyjąć". Natomiast szczegółowy bilans to jest w znacznym stopniu kwestia wydajności, a tu z kolei znaczącą rolę odgrywa właśnie ów "nowy katalizator/ nowa metoda". No i te nieszczęsne lampy...

Co do podanych linków, to skrótowo:

P. Adam Duda - zlewam jego tekst sikiem prostym. Facet zaczyna dość niby "rzeczowo i konkretnie", ale już po kilku akapitach widać, że "pisze z tezą". A co więcej, nie za bardzo "się zna" (albo świadomie robi bigos informacyjny), bo miesza do woli "apples and oranges" i imputuje "po całości".
Co do pozostałych dwóch, to trochę mnie "źródło" (Wybiórcza) nastraja nieufnością (w myśl Zasady Kazika), ale muszę przyznać, że p. prof. dr hab. inż. Kazimierz Płocharski "brzmi rozsądnie i przekonywująco". Co do tekstu p. dr hab. Adama Bartnika, to już jakby brak mi superlatyw.

Na marginesie: jeśli dwóch naukowców mówi, jeden "czarne" a drugi "białe", to znaczy, że tak naprawdę jest "czarne", albo "białe", albo "jeden z 256 000 odcieni szarości". Więc ja poczekam, aż kurz opadnie - póki co to mam wrażenie, że panowie się przepychają na zasadzie "kto ma dłuższego" (przedrostka tytularnego przed naźwiskiem). Vide, zumbeispiel, Z. Jaworowski i jego wszelkiej maści adwersarze z tytułami.

I najważniejsze - Arno! Gdzie jest Arno!?
Bo kto, jak nie on, napisze tu, że "trzeba nabudować atomówek"? (żeby był prunt do tych ultrafioletówek?).
Panie Arno! Larum grają - metanol w potrzebie - a Pan milczysz?!

Nie ma co - Świat ku upadkowi zmierza...

I jeszcze w temacie rachunku ekonomicznego chciałbym zwrócić uwagę, ża taka n.p. III Rzesza czy RPA robiły benzynę z węgla, coć niby taniej było z ropy. Ale jak to VISA mówi: za pewne rzeczy zapłacisz kartą, a inne są bezcenne.

I tym optymistycznym akcentem...

pzdr,
M.

PS: Ty se Lucek antyradar kup, co? Zamiast tu Gorzkie Żale uprawiać jak proboszcz przed Stacją "Jezus przybity Punktami"...
Masz samochód na firmę? To "nierozpoznaj kierowcy" - zabecalujesz więcej, ale punkty cię miną. Albo zaproś szefa lokalnej drogówki "na jedną wódeczkę"... :giggle:

M.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 lip 2009, o 10:06

maruda pisze: Fido: Ja, przyznaję się bez bicia, linki wrzuciłem na szybko i bez liczenia bilansu energetycznego (w szczególności nie zastanowiłem się nad tym, skąd energia do zasilania lamp UV).
Oczywistym dla mnie jest, że z energetycznego punktu widzenia tu trzeba, że tak powiem, "najpierw włożyć, żeby potem móc wyjąć". Natomiast szczegółowy bilans to jest w znacznym stopniu kwestia wydajności, a tu z kolei znaczącą rolę odgrywa właśnie ów "nowy katalizator/ nowa metoda". No i te nieszczęsne lampy...

Ja się okropnie ucieszę gdy ów profesor utrze wszystkim nosa i zaprezentuje metodę, która obali wszystkie sceptyczne głosy. Ale obawiam się, że mimo wszystko rewolucji nie będzie.

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 22 lip 2009, o 15:44

Konto usunięte pisze:Ja się okropnie ucieszę gdy ów profesor utrze wszystkim nosa i zaprezentuje metodę, która obali wszystkie sceptyczne głosy. Ale obawiam się, że mimo wszystko rewolucji nie będzie.
Zobaczymy. Na razie niby cisza publikacyjna, bo czekamy na patent.

Ja tam się uśmieję jak norka, jeśli metoda okaże się w sumie "taka se", ale będzie można wyciągnąć łapę do kierownictwa eurokołchozu po parę skromnych miliardów "na rozwój i wdrożenie" - "no bo wicie rozumicie kuliedzy, działając po linii i na bazie walki z globalnym ocipieniem, trzeba, prawda, dać odpór dwutlenkowi..."
8-)

M.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 21 paź 2009, o 21:58

Networkworld pisze: Goodbye steering wheel, here comes drive-by-joystick
Toyota shows a couple of concept vehicles with joystick control systems
By Martyn Williams , IDG News Service , 10/21/2009

Today it's the stuff of video games but Toyota is experimenting with joystick control for a new breed of compact cars and transporters. The world's biggest car maker built the technology into a couple of concept vehicles that were on display Wednesday at the Tokyo Motor Show.

The FT-EV II, which got its world premiere at the event, is a compact electric vehicle designed for short trips. The car retains seats for four passengers despite being much more compact than most other cars and packs drive-by-wire technology so it can be controlled with a joystick.

The car features a pair of joysticks that duplicate one another's movements so it doesn't matter which one is pushed, pulled or turned to control the car.

The car's steering, braking and acceleration can be controlled by hand so foot pedals aren't needed, freeing up space to provide more legroom for the driver.

The i-Real, a second concept that has been shown before, also utilizes two joysticks. It's a single-person transporter that looks like a futuristic chair on wheels. The joysticks are at the end of each armrest.

The joystick control system in Toyota's i-Real was developed by component maker Tokai Rika, which was showing it and two other prototype control systems on its booth at the motor show. Like the i-Real system, the other two prototypes have no pedals.One prototype employed a single joystick. Left and right movements of the stick steered the vehicle -- in this case a digital car on a driving simulator screen -- while acceleration and braking was accomplished by pushing it forwards and pulling in back.Another prototype looks like a pilot's yoke on an aircraft. It has a couple controls on the inside of each of the grips that can be operated with a thumb to control the acceleration and braking.

All the systems are prototypes and there's no word on when any will be coming to market.

The IDG News Service is a Network World affiliate.
Jak Wam się podoba?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ