To już nie wiem czy kupować

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: To już nie wiem czy kupować

Post 2 sie 2009, o 19:46

gootek pisze: Proponował bym Ci abyś w takim konteście używał słowa naziści, a nie Niemcy.
Starałem się powstrzymywać przed pisaniem ale to jest poprawność w najgorszym dla mnie wydaniu, Niemcy jako pierwsza ofiara mitycznych nazistów :x
Pamiętam z jakiegoś artykułu że Żydów mordowali Polacy, Litwini, Łotysze i hitlerowcy, dlatego może nie ulegajmy dyktatowi nowomowy.
Co do samego powstania to są różne warstwy jego postrzegania - przede wszystkim to wielka ludzka tragedia która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar, heroiczny zryw przy olbrzymiej dysproporcji sił w stosunku do wroga. Do tego kompletne zniszczenie całego miasta i wypędzenie pozostałych jego mieszkańców. Tym ludziom należy się pamięć i oddanie honorów ich poświęceniu.
Natomiast inaczej się ocenia na chłodno, bez emocji. I należy także patrzeć z takiej perspektywy i z niej oceniać efekt militarny, polityczny oraz dalekosiężne konsekwencje. Dlatego czynienie z Powstania okazji do świętowania kolejnej narodowej klęski, dodatkowo świadczącej o braku odpowiedzialności dowódców wojskowych oraz władz podziemnych jest dla mnie nieodpowiedzialne. Jak już mamy świętować jakieś powstanie to może wielkopolskie?
Pamiętajmy też, że zginęło praktycznie całe pokolenie już wychowane w czasach międzywojennych o bardzo patriotycznym nastawieniu, pokolenie które by przeżyło w większości wojnę a którego zabrakło po jej zakończeniu.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 2 sie 2009, o 20:13

gootek pisze: Grzesiek_67,
Nie chce mi się już dyskutować z tą twoją propagandą.
Wystarczająco długo byłem indoktrynowany takimi "faktami".
Bądź co bądź żyję w tym kraju od czterdziestu lat.
I znam wersję historii prezentowaną przez komunę.
Jak ją niektórzy nazywali, żydokomunę.

No fakt, straszne spustoszenie ta indoktrynacja poczyniła.
Apropos Włoch :
Podczas II Wojny Światowej istniały we Włoszech następujące obozy koncentracyjne: Ferramonti, Fossoli, Gries-Bolzano, Risiera di San Sabba.

Obóz Fossoli
Osoby przeznaczone do deportacji z Obozu Nowego – Żydzi i więźniowie polityczni – były ściśle izolowane. Obowiązywał zakaz korespondencji i otrzymywania paczek. Także wzajemne odwiedzanie więźniów w blokach mogło się odbywać za specjalnym pozwoleniem; pozwolenia tego udzielano bardzo rzadko. Zanim nastąpiła deportacja, więźniowie musieli pracować przymusowo – była to często praca katorżnicza .
Pierwsze wywózki z Obozu Nowego miały miejsce w lutym 1944 roku i trwały do sierpnia tegoż roku. Dla przykładu, 19 lutego 1944 roku 150 osób zostało wywiezionych do obozu w Bergen-Belsen; 22 lutego 700 osób – do obozu w Oświęcimiu. Wywózka obejmowała także kobiety i dzieci. W sumie 2458 osób zostało deportowanych z powodów rasowych, zaś 2483 – politycznych

Obóz Gries Bolzano
Więźniowie byli traktowani bardzo brutalnie ze strony SS-manów. Szczególnym okrucieństwem odznaczali się: Michael Seifert, Otto Sain i Elsa Lachert zwana przez osadzonych „Tygrysicą” .
W okresie pomiędzy październikiem 1944 roku a lutym 1945 roku zostało wysłanych siedem transportów do Auschwitz-Birkenau (24.10.1944), Flossenburga, Mauthausen i Ravensbrick. Ostatni transport do Mauthausen odszedł w dniu 1 lutego 1945 roku. Więźniowie z tego transportu po trzech dniach podróży dotarli do Linz, skąd pieszo musieli dojść do Mauthausen

Obóz Risiera di San Saba
Żydów uwięzionych w Risiera di San Saba wysyłano najczęściej do Auschwitz. Ci, którzy nie nadawali się do transportu, byli zabijani na miejscu. Do 30 kwietnia 1945 (dzień ucieczki Niemców) przez obóz przeszło 15.000 osób. Należy wspomnieć, iż wśród więźniów, oprócz Żydów, byli Słoweńcy, Chorwaci i Włosi (z okolic Triestu, Gorizia i Istria). Dzisiaj Risiera di San Saba jest Narodowym Pomnikiem Męczeństwa.

Tak zupełnie wyrywkowo Panie Niechcący już dyskutować, apropos Pana przemyśleń dotyczących Duce i jego ludzkiej postawy wobec problemu żydowskiego.

Konto usunięte, brawo dla Duńczyków i Szwedów. Uratowano w sumie ok. 8.000 istnień ludzkich. Pytanie niemalże retoryczne - coby się stało gdyby nie :
a) neutralność Szwecji,
b) boksyty,rudy metali i drewno płynące nieprzerwanym strumień ze Szwecji,
c) niemiecka słabość militarna w tamtym okresie.

Ale oczywiście, jak najbardziej, chwała Duńczykom i Szwedom.

Grzegorz
Brak podpisu.

Gość
5 gwiazdek

Post 2 sie 2009, o 20:36

Grzesiek_67 pisze:Tak zupełnie wyrywkowo Panie Niechcący już dyskutować, apropos Pana przemyśleń dotyczących Duce i jego ludzkiej postawy wobec problemu żydowskiego.
No właśnie taki jest problem z tobą, że wyrywkowo coś tu cytujesz, po to aby poprzeć swoje dziwne tezy.
Manipulujesz informacjami, żeby wprowadzić rozmówców w błąd.
Bardziej masowe aresztowania i wysyłki włoskich Żydów do Auschwitz i innych obozów zagłady zaczęły się, gdy Mussolini został już odsunięty od władzy.
Przecież sam podajesz nazwiska niemieckich SS-manów, którzy zarządzali tymi obozami koncentracyjnymi we Włoszech.
Przecież zapewne doczytałeś, że to już był okres gdy Niemcy przejęli od Włochów realną władzę na tamtych terenach.
Powiedz jaki sens ma dyskutowanie z kimś kto tak manipuluje informacjami jak ty?

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 2 sie 2009, o 21:13

Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 sie 2009, o 22:18

gootek,
patrz, napisałeś chwilę wcześniej takie oto zdanie :
Z kolei w Polsce, gdzie nie było podczas okupacji żadnego nawet marionetkowego rządu polskiego, to niemieccy naziści decydowali o wszystkim, w tym o losie zamieszkujących Polskę Żydów.
sugerując, że takowy rząd mógłby mieć jakikolwiek wpływ na los polskich Żydów.

Za chwilę zaś piszesz :
Przecież zapewne doczytałeś, że to już był okres gdy Niemcy przejęli od Włochów realną władzę na tamtych terenach.
Powiedz jaki sens ma dyskutowanie z kimś kto tak manipuluje informacjami jak ty?
To jak to jest, miałby taki marionetkowy rząd szansę wpływu, skoro nawet Duce de facto nie miał (przypomnę Ci, że do kwietnia 1945 hasał sobie jednak na tym łez padole - Włoskiej Republice Socjalnej) ???

I Ty piszesz, że to ja manipuluję faktami...
Brak podpisu.

Gość
5 gwiazdek

Post 2 sie 2009, o 23:06

Tak mówiąc zupełnie serio, to proponuję Ci Grzegorz_67, nie opierać się na tym co tam ktoś napisał w necie.

No bo wyobraź sobie, że ktoś wziąłby za dobrą monetę na przykład to co Ty piszesz.
Toż to bez sensu...

Proponuję Ci przeczytać książkę brytyjskiego autora o nazwisku Laurence Rees "Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'", wydaną w roku 2005:
http://www.rhgdigital2.co.uk/minisites/ ... hwitz.html

Polskie wydanie tej książki dostępne jest pod tytułem "Auschwitz Naziści i ostateczne rozwiązanie".

Pamiętam, że czytanie tej książki bardzo mnie przygnębiało, jednak całą uważnie przeczytałem.
Ta książka jest naprawdę bardzo dobra.
Polecam ją każdemu, kto zainteresowany jest wnikliwą analizą całego tematu zagłady Żydów. Książka napisana jest niedawno, w oparciu o dostępne obecnie dane archiwalne. Rees moim zdaniem dobrze zachwowuje obiektywne spojrzenie na opisywany temat. A zarazem stara się odsłonić motywy, ktore stały za poszczególnymi decyzjami.

Myślę, że gdybyś się zdecydował przeczytać tą książkę, mógłbyś coś więcej zrozumieć.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 3 sie 2009, o 10:32

kajot, jak koniecznie chcesz diesla, to kup w automacie i po klopocie ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 3 sie 2009, o 10:43

gregski pisze:kajot, jak koniecznie chcesz diesla, to kup w automacie i po klopocie ;-)
Gregski,
a co masz konkretnego na myśli?
VW Passat?

gregski
6 gwiazdek

Post 3 sie 2009, o 10:45

gootek, odpowiedzialem na pytanie w temacie.. byla mowa o subaru zdaje sie :)

Gość
5 gwiazdek

Post 3 sie 2009, o 10:49

gregski pisze:gootek, odpowiedzialem na pytanie w temacie.. byla mowa o subaru zdaje sie :)
A mają wprowadzić silnik diesla + automatyczną skrzynię biegów?
To byłby dobry pomysł, IMO.

gregski
6 gwiazdek

Post 3 sie 2009, o 10:52

gootek, jezu naprawde nie wiedzialem, ze nie ma... :o :o :o
zamykam gebe na klodke.

Gość
5 gwiazdek

Post 3 sie 2009, o 10:58

gregski pisze:gootek, jezu naprawde nie wiedzialem, ze nie ma... :o :o :o
zamykam gebe na klodke.
:giggle:

No własnie. Subaru ma już tak bogata gamę modeli i wersji, że można się pogubić.
Ale gdy przyjdzie co do czego, nie wiadomo na co się zdecydować...
bo albo Legacy z silnikiem turbobenzynowym nie jest sprzedawany na rynku europejskim,
albo diesel nie wystepuje z A/T,
albo...
Trochę to dziwne wszystko.
;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 sie 2009, o 13:13

O uszy mi sie obilo, że nowa buda ma być dpstępna w benzynie z turbo 2.5 oraz diesle w automacie.
Dolce far niente ;-)

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D

Post 6 sie 2009, o 22:51

gootek pisze: No własnie. Subaru ma już tak bogata gamę modeli i wersji, że można się pogubić.
Ale gdy przyjdzie co do czego, nie wiadomo na co się zdecydować...

Bo oferta Subaru jest konkretna dla konkretnych klientów. Coś jak kolor w Fordzie T ;-)

Jakbym tak mial wybierać np. Volkswagena, to od ilości kombinacji wersji, dodatków, kolorów tapicerek i wszystkich tych innych bajerów by mnie rozbolala glowa i wrócilbym do domu bez auta :->

ODPOWIEDZ