Starałem się powstrzymywać przed pisaniem ale to jest poprawność w najgorszym dla mnie wydaniu, Niemcy jako pierwsza ofiara mitycznych nazistówgootek pisze: Proponował bym Ci abyś w takim konteście używał słowa naziści, a nie Niemcy.

Pamiętam z jakiegoś artykułu że Żydów mordowali Polacy, Litwini, Łotysze i hitlerowcy, dlatego może nie ulegajmy dyktatowi nowomowy.
Co do samego powstania to są różne warstwy jego postrzegania - przede wszystkim to wielka ludzka tragedia która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar, heroiczny zryw przy olbrzymiej dysproporcji sił w stosunku do wroga. Do tego kompletne zniszczenie całego miasta i wypędzenie pozostałych jego mieszkańców. Tym ludziom należy się pamięć i oddanie honorów ich poświęceniu.
Natomiast inaczej się ocenia na chłodno, bez emocji. I należy także patrzeć z takiej perspektywy i z niej oceniać efekt militarny, polityczny oraz dalekosiężne konsekwencje. Dlatego czynienie z Powstania okazji do świętowania kolejnej narodowej klęski, dodatkowo świadczącej o braku odpowiedzialności dowódców wojskowych oraz władz podziemnych jest dla mnie nieodpowiedzialne. Jak już mamy świętować jakieś powstanie to może wielkopolskie?
Pamiętajmy też, że zginęło praktycznie całe pokolenie już wychowane w czasach międzywojennych o bardzo patriotycznym nastawieniu, pokolenie które by przeżyło w większości wojnę a którego zabrakło po jej zakończeniu.