Nierówne przyspieszanie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Nierówne przyspieszanie

Post 1 wrz 2009, o 11:13

Grzesiek_67 pisze: Niedzwiadek, wstrzymaj konia :-) Ja wiem co przeżywasz, sam na szczęście mam to już trochę za sobą. Na początku się zastanów co chcesz uzyskać z Twojego forka, potem zrób specyfikację gratów i czynności które umożliwią Ci realizację celu, potem zbierz kasę i just make it ! :-)

Nie działaj chaotycznie i na oślep, zmęczysz się, wydasz kasę a efektu, jak nie było tak nie będzie. Serio.

I jeszcze jedna rzecz - nie licz na to, że tanią kombinacją da się osiągnąć bezpieczne i trwałe efekty. W takie bajki po prostu nie wierz.
Grzesiek_67, ale ja wstrzymuję...konia ;-) Z FORKIEM NIC NIE BĘDZIEMY ROBIĆ. To auto ma mieć u nas dożywocie, więc grzebanie nie wchodzi w grę, docelowo jest to auto dla Niej. Jedyne co będziemy zmieniać to elementy zwiększające bezpieczeństwo - hamulce itp. Ja pytam z czystej ciekawości, bo jak na spotach jestem to jak ta guła stoję i ...nie rozumiem.
Drugim autem w rodzinie ma być WRX - koniecznie czarny na białych compo ;-) I być może to auto będzie grzebane. Ale też najpierw - nauka pokory. Zaczynamy dzisiaj o 15 u Wróbla.

Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2009, o 11:15

Niedźwiedź,
Ok, to zostawiamy serię i nic nie kombinujemy poza dobrym i regularnym serwisem. Bardzo mądrze IMHO. Jak zostaje seria to możesz nawet zostawić seryjny hamulunek z dobrymi tarczami i klockami.

Z p. Wróblem bardzo dobry pomysł. Też się muszę wreszcie wybrać.
Daj na prive informację o warunkach spotkania z p. Wróblem (koszty, czas, gdzie, etc.). Będę zobowiązany ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 11:28

Grzesiek_67 pisze: Jak zostaje seria to możesz nawet zostawić seryjny hamulunek z dobrymi tarczami i klockami.
Brembo i ds2500 już jadą :-)
Grzesiek_67 pisze: Daj na prive informację o warunkach spotkania z p. Wróblem (koszty, czas, gdzie, etc.). Będę zobowiązany ;-)
opiszę może jak wrócę ok? To na świeżo zdam relację z przebiegu spotkania.
Obrazek
Obrazek

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 1 wrz 2009, o 13:45

Chloru pisze: Azrael, ale pewnie przepływy ma takie, że zasysa małe dzieci z wózkami do środka jak się zdejmie filtr powietrza, tak ? :mrgreen:
Po to jest siatka na kondory.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 19:11

Wróciłem od Wróbla.

Kasa:
Pierwsze spotkanie trwa 1,5h i kosztuje 280PLN. Drugie spotkanie 1,5 h kosztuje 250PLN, teraz jest się już stałym bywalcem i każda godzina (60min) kosztuje 140PLN.

Venue
Lotnisko na Bemowie. Wjazd od Kaliskiego (cały czas proooosto, aż się natknie na płot lotniska - tam w prawo, przez szlaban (ja przy szlabanie poznałem Piotra W. od razu przejście na "ty") - uwaga warto najpierw poczekać, aż otworzy się szlaban ;-)

Treść
Spotkanie trwało 1,5h (zlatuje szybciuuutko). Auto nie dostaje mocno w dupę. Hamulce się trochę zagrzały.
Piotr zaczął od pokazania jak siedzieć, jak trzymać kierownicę i jak nią kręcić, przejechał tor, pokazał hamowania, poopowiadał to i owo i...wsiadłem za kółko. Zapytał czy chcę czegoś konkretnego się nauczyć, czy jedziemy z programem :-) Pojechaliśmy z programem. Praca rąk na kierownicy to rzecz, na którą położony był nacisk i na którą ja osobiście też nacisk położyłem kładąc, ku niezadowoleniu Piotra, lachę na tor jazdy. Ale mi się we łbie nie mieściło, którą ręką co kiedy zrobić. Normalnie za mało rąk miałem, kierownica zaokrągła, a tor za szybki. Generalnie nauka skrętu szosowego, gokartowego, zawracania. Później do tego doszło opanowanie podsterowności (praca hamulcem). I tak zleciało 1,5 h. To bardzo krótko. Pod koniec zacząłem się "wtrybiać" i zaczęło mi się nawet podobać to co robię - bo już było widać efekty!
Moje nawyki kierowcy codziennego są DRAMATYCZNE (kierownica, hamulec, gaz...). Dużo nauki przede mną. Pełna pokora. Co jest fajne - Forek naprawdę jak na taki kredens - daje radę!! Dobrze przed mokrym się pouczyć jeszcze o przypadłościach Forka.

Wszystkim polecam !! Ja już planuję nast.wyjazd.

Jak potrzebujecie coś jeszcze wiedzieć - dajcie znaka.
Obrazek
Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 1 wrz 2009, o 20:21

Niedźwiedź, a ten temat widziałeś :?: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=8&t=2652

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 1 wrz 2009, o 20:36

Niedźwiedź pisze:Kasa:
Pierwsze spotkanie trwa 1,5h i kosztuje 280PLN. Drugie spotkanie 1,5 h kosztuje 250PLN, teraz jest się już stałym bywalcem i każda godzina (60min) kosztuje 140PLN.
Zapewne to najlepsza forma wydawania pieniędzy na tuning. Tzn na tuning kierowcy.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 20:36

So What! pisze: Niedźwiedź, a ten temat widziałeś :?: viewtopic.php?f=8&t=2652
ooo nie widziałem. Ta Częstochowa mi nie pasi...szkoda , że nie Poznań.
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2009, o 21:15

Niedźwiedź,
dzięki za wyczerpującą relację i gratuluję pomysłu na najrozsądniejsze wydanie kasy. :thumb:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 1 wrz 2009, o 21:27

Niedźwiedź pisze: Pierwsze spotkanie trwa 1,5h i kosztuje 280PLN. Drugie spotkanie 1,5 h kosztuje 250PLN, teraz jest się już stałym bywalcem i każda godzina (60min) kosztuje 140PLN.
O, to coś nowego. Jakiś czas temu byłem na pierwszym spotkaniu i już po pierwszym można było zostać stałym bywalcem ;-)
Niedźwiedź pisze: Ale mi się we łbie nie mieściło, którą ręką co kiedy zrobić. Normalnie za mało rąk miałem, kierownica zaokrągła, a tor za szybki.
Oj, ja też miałem z tym problem. Zapamiętać jak trzymać i przekładać ręce i jeszcze pilnować toru jazdy... Masakra i wychodzi dupa nie kierowca :oops:
Ale polecam wszystkim, bo naprawdę warto. A jeszcze jak Wróbel przejechał się moim GTkiem i pokazał jak szybko można pokonywać zakręty, to byłem w głębokim szoku jak ten mój staroć zapierdziela. I niepotrzebne remapy i zylion koni (przynajmniej na początku ;-) )

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 21:35

Godlik pisze:
O, to coś nowego. Jakiś czas temu byłem na pierwszym spotkaniu i już po pierwszym można było zostać stałym bywalcem ;-)
kryzys :-)
Godlik pisze: jeszcze jak Wróbel przejechał się moim GTkiem i pokazał jak szybko można pokonywać zakręty, to byłem w głębokim szoku jak ten mój staroć zapierdziela. I niepotrzebne remapy i zylion koni (przynajmniej na początku ;-) )

o to to to
Obrazek
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 1 wrz 2009, o 21:43

Niedźwiedź pisze:
Misiu, co Ci nie pasuje w Częstochowie ? :mrgreen:

P.S. Poważnie pytam.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 21:58

Chloru pisze: Niedźwiedź napisał(a):

Misiu, co Ci nie pasuje w Częstochowie ? :mrgreen:

P.S. Poważnie pytam.
Odległość, brak rodziny - do PO to by się zawsze podjechało z pretekstem wizyty u teściów. A tak , jak ja moją drugą połówkę zabiorę? Co ona biedna tam będzie robić. Dla niej to no fun siedzieć w aucie i jeździć.
Obrazek
Obrazek

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 1 wrz 2009, o 21:58

to ja proszę o kontakt do takiego czarodzieja co mi głowę stjuninguje na pomorzu :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 247 razy
Polubione posty: 528 razy

Post 1 wrz 2009, o 22:04

Niedźwiedź, będzie sporo osób. Nie każdy będzie jeździł, dodatkowo w ramach atrakcji jest przewidziana wieczorowa integracja z przemiłymi forumowiczami. Proponuje poważnie przemyśleć temat ;-)

Poza tym będziesz miał okazję poznać ALa i poznać też trochę inne podejście do edukacji maluczkich :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 wrz 2009, o 23:19

Chloru pisze: Poza tym będziesz miał okazję poznać ALa i poznać też trochę inne podejście do edukacji maluczkich :mrgreen:
tak w ogóle to ...kim jest AL i co oznacza inne podejście do edukacji? :roll:
Obrazek
Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 wrz 2009, o 23:30

Niedźwiedź, :arrow: http://www.alsds.eu/
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2009, o 09:37

Niedźwiedź pisze: Odległość, brak rodziny -
Nie marudź. Dziewczyny też się wybierają :idea:
Chloru pisze: w ramach atrakcji jest przewidziana wieczorowa integracja z przemiłymi forumowiczami
Nigdy nie wiem, czy impreza jest dodatkiem do szkolenia, czy odwrotnie :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 2 wrz 2009, o 09:51

So What! pisze: Niedźwiedź napisał(a):Odległość, brak rodziny -

Nie marudź. Dziewczyny też się wybierają :idea:

Chloru napisał(a):w ramach atrakcji jest przewidziana wieczorowa integracja z przemiłymi forumowiczami

Nigdy nie wiem, czy impreza jest dodatkiem do szkolenia, czy odwrotnie :mrgreen:
Kusi, kusi...dzisiaj będę pracował na Nią :-) Bo patrząc na to kim jest AL i jaka ekipa jedzie - chęęęęęęętnie!!
Obrazek
Obrazek

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 3 wrz 2009, o 14:32

Konto usunięte pisze: Może warto podjechać do Dżanka do 4turbo, żeby wpiął kompa i pojeździł. To nic nie kosztuje a wiele może powiedzieć.
Warto, bo Dżanek naprawił mi auto :-) Szkoda tylko, że nie kosztował to nic, a raczej kilkanaście Subarowych-nic. Ale nic za darmo. W cenie:
-nowy DV
-jakieś niebieskie rurki Samco czy coś
-kręcenia kluczami i jeżdżenia - pół baku ;-) Wyjazdów "w miasto" było co najmniej 10 !
-wymiana IC
-IC

Okazało się, że DV przepuszcza, IC przepuszcza, dwa wężyki do dupy i jeszcze coś z wastegatem. Teraz ładnie wszystko chodzi - wartości fabryczne.

Teraz nie wiem czy równo czy nierówno przyspiesza. I g...o mnie to obchodzi bo PRZYSPIEEEEEESZA. Turbina zaczęła syczeć (wcześniej nie było jej słychać) - Hogi - jak u Ciebie. Się zrobiło podsterownie mega przy przyspieszaniu. 2.0 TDI już nam nie straszne :thumb: Jest dobrze.
Dzięki Dżanek i 4T !!

Aha - na paliwie z Neste24 nie było fajnie :-(
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2009, o 14:37

Niedźwiedź pisze: Warto, bo Dżanek naprawił mi auto

A widzisz, Dzanek rulez :thumb: :-)

Bardzo się cieszę, że furacz sprawia frajda. Tak naprawdę to właśnie o to chodzi ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 wrz 2009, o 14:48

Niedźwiedź, gratki, kilkaset zł za takie zmiany to chyba niedużo. Mnie nigdy turbina nie syczała i sądziłem, że tak ma być i już. Zazdroszczę :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2009, o 15:09

Niedźwiedź, gratuluję ogarnięcia tematu :-)
Niedźwiedź pisze: Się zrobiło podsterownie mega przy przyspieszaniu
Chyba nadsterownie. Przynajmniej mam taką nadzieję :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 3 wrz 2009, o 15:18

So What! pisze:Chyba nadsterownie. Przynajmniej mam taką nadzieję :giggle:
Chyba neutralne. Albo przyśpieszam, albo skręcam. ;-)
czarne jest piękne...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 wrz 2009, o 15:26

vibowit pisze: Chyba neutralne. Albo przyśpieszam, albo skręcam. ;-)

Vibek a ja to lubię tak niekoszernie....i se przyśpieszyć i se skręcić a jednocesnie.
Mi się wtedy największy fun i ciepło robi :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

ODPOWIEDZ