R.Polański siedzi - wielkie oburzenie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: R.Polański siedzi - wielkie oburzenie

Post 29 wrz 2009, o 17:12

Piter 35 pisze: Biorąc pod uwagę wypowiedź AMIego można powiedzieć ,że nie ma nic złego w tym aby doprowadzić dziecko ( bo to jest 13 letnie dziecko :!: ) do stanu bezbronności a następnie odbyć z dzieckiem stosunek płuciowy bo przecież nikt jej zębów nie wybił i nóg nie połamał .

Odnosze wrazenie - byc moze mylne i stad problem - ze to dziecko nie pojawilo sie tam wbrew wlasnej woli, nie przyjmowalo tych narkotykow wbrew wlasnej woli, nie byl to jej pierwszy seks itp. itd.
Ale oczywiscie moge sie mylic... moge sie takze mylic w temacie tego, ze skoro jej matka sama tez podsuwala corke Polanskiemu, to moze sama powinna zostac oskarzona o streczycielstwo (zostala? bo nie wiem, szczerze)

Zdaje sie takze, ze owa "ofiara" juz wczesniej parokrotnie zostala doprowadzana do "stanu bezbronnosci" takze przez innych - zewszad otaczalo ja zlo doslownie, a ona taka niewinna brnela w ten swiat zla dalej.
Przepraszam, ze doprowadzam swoja wypowiedz do pewnego absurdu - swiadomie - ale wlasnie chyba w tym problem, ze zadna z niej niewinna dziewica nie byla, matka tez jakos jej szczegolnie zdaje sie nie pilnowala - nie widze powodu, dla ktorego Polanski mialby byc jedynym winnym tej calej sytuacji jaka zaistniala - zwlaszcza, ze laska podawala sie za starsza niz byla faktycznie, z tego co wiem (niestety takze z mediow - ale jak gdybamy wszyscy, to wszyscy - od oceny sytuacji i tak oczywiscie bedzie sad)

Ja oczywiscie - choc moje intencje sa odczytywane zupelnie inaczej - nie neguje potrzeby ochrony praw dzieci.
Ale tutaj sytuacja jest troche dziwna i niejasna - raczej nie mamy do czynienia raczej z klasyczna krzywda przypadkowego dziecka napastowanego przez starego zboczenca, bo sie naparl "zniewolic" dziecko.

EDIT: i jeszcze raz chcialbym podkreslic - zeby nie bylo - bo to caly czas widze niektorym umyka, bez urazy - nie neguje winy Polanskiego w swietle prawa i potrzeby kary.
Mnie bardziej zalezalo raczej na skupieniu sie na pewnej hipokryzji i "rzadzy krwi" , ktore obserwuje wylewajace sie z mediow, a zwlaszcza z forow publicznych.

Rozumiem, ze mozna sie nie zgadzac co do tego jaki wiek jest odpowiedni do uprawniania seksu - stad pewnie tez prawem okreslona sztywna granica, ktora nie musi byc przeciez nawet odpowiednia granica dla wszystkich. Rozumiem tez wbrew pozorom, ze ten przymus w gwalcie nie musi byc tez koniecznie sila fizyczna - nie musi oczywiscie.
Ale tez i nie kazdy seks z nastolatka musi byc od razu gwaltem i pedofilia.

Jacek "AMI" Rudowski

j33mbo
5 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 29 wrz 2009, o 17:21

AMI pisze: Teraz mozesz to brac do siebie - prosze bardzo - ale nie wierze, bys Ty, czy ktokolwiek inny na tym forum i ogolnie na swiecie, byl absolutnie praworzadny. I majac to w pamieci moze warto sie czasami zastanowic, zanim zaczniemy ciskac gromy na glowy innych.
biorę

stwierdzenie "absolutnie praworządny" teoretycznie odebrało mi jakąkolwiek możliwość odpowiedzi
ale nie można dać się zwariować - moje grzechy i grzechy większości ludzi domagających się elementarnej sprawiedliwości w tej sprawie, mają się nijak w stosunku do odbywania stosunków płciowych z pijanymi 13-latkami

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 17:25

j33mbo pisze: ale nie można dać się zwariować - moje grzechy i grzechy większości ludzi domagających się elementarnej sprawiedliwości w tej sprawie, mają się nijak w stosunku do odbywania stosunków płciowych z pijanymi 13-latkami

Oczywiscie - ale Twoje wlasne przewinienia tez kiedys moga sie okazac dalece bardziej "grozne", niz sam teraz sadzisz.

Tutaj uzyje, calkeim w sumie trafionego moim zdaniem, przykladu wspomnianego przez Witka - bywalo, ze i malzenstwa z 13latkami byly wazne i nikt tego nie negowal, nie doszukiwal sie w tym zbrodni.

Nie mowie, ze to musialo byc koniecznie ok - ale tez i jest to przyklad jak mentalnosc i prawo sie moze zmieniac na przestrzeni czasu.
Jacek "AMI" Rudowski

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 29 wrz 2009, o 17:25

Piter 35 pisze: W cywilizowanych krajach jest to przestępstwo. Prawo ma chronić dzieci :idea:
Jestem ciekaw, jak to tłumaczysz, modnym obecnie, galeriankom, że lodzik-na-parkingu jest zły dla ich dobra. Ciekaw jestem też, ile z nich znalazłoby nowy sposób na czerpanie korzyści, tym razem z szantażu.

Zauważ też, że ani nie pochwalam, ani nie neguję idei, że prawo ma chronić dzieci.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 17:57

Jak juz tak sie zastanawiamy nad ta ochrona dzieci - wartoby sie moze zastanowic, czy taka nastolatka, czy nastolatek, naprawde jest az tak bezbronna zupelnie istota i do tego zupelnie nie kumajaca co sie wokol nich w swiecie dzieje.

Oczywiscie, sposob myslenia takiego dziecka, badz mlodziezy, bedzie dalece inny od sposobu myslenia czlowieka pelnoletniego w swietle prawa.
Sposob myslenia i postrzegania swiata sie generalnei i tak zmienia w ciagu zycia z drugiej strony.

Ten podany przyklad galerianek zastanawia mnie, jak to sie dzieje, ze te mlode niewiasty same jednak badz co badz sie decyduja na to - bez przymusu, gwaltu itp.
No chyba, ze przyjac presje otoczenia za taki przymus - ale w ten sposob wszyscy jestesmy w jakims sensie gwalceni przez cale zycie.

Sa to na pewno braki w opiece, braki w wychowaniu - ale odnosze wrazenie, ze takze jakas tam wlasna kalkulacja zrodzona z wlasnego swiatopogladu - byc moze wciaz jeszcze ulomnego - nie do konca wyksztalconego. Ale na to nie ma prostego lekarstwa chyba.
Odnosze wrazenie, ze pytanie KY o to, czy takie przykladowo galerianki nie znajda innych pomyslow na "zarobek" nie jest zasadne.

Oczywiscie mozna sie wciaz spierac o to, czy dorosly czlowiek, powazny nie powinien sie powstrzymac - bo jesli sie decyduje na seks z nastolatka zalatuje to na swiadoma decyzje, wyrachowanie... ale byc moze ze strony nastolatki tez jest to juz jednak wyrachowanie i swiadoma decyzja?
Nie mowie, ze musi byc w kazdym przypadku - ale jak wszedzie bywaja chyba jednostki bardziej i mniej rozwiniete, nie tylko fizycznie ale i psychicznie.
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 wrz 2009, o 18:00

Jedna myśl.
13 latek/latka to jednak jest dziecko.
I nie mam pierdolca/syndromu, że małolat w tym wieku to nie wiadomo co...
Wiem o panienkach z domów opiekuńczych w zbliżonym wieku, które się prostytuują dla paru banknotów, nie chodzą do szkoły podstawowej, mimo, że taki obowiązek mają. Chlopaki kradna, wagarują, etc.
Taka jest prawda...
RP bzyknął panienkę, która prawa jazdy nie miala i w świetle hamerykańskiego prawa, bzykana nie miala prawa być i tyle.
Taka jest wykładnia stanu Szwarcenegera i tyle!
Dywagacje o plemionach, galeriankach (na fali), etc. tylko rozmydlaja wątek.

Jedno zdanie, które chyba w dyspucie nie padło. Zaraz zostanę zakrzyczyczany, ze demagogia, itd.
Ciekawe, co by było, gdyby WASZE/NASZE dziecko pusciło się w tym wieku z 40parolatkiem...
no!
Oczekuję dyskusji w tym kierunku....
Dolce far niente ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 29 wrz 2009, o 18:00

ky pisze: Jestem ciekaw, jak to tłumaczysz, modnym obecnie, galeriankom, że lodzik-na-parkingu jest zły dla ich dobra. Ciekaw jestem też, ile z nich znalazłoby nowy sposób na czerpanie korzyści, tym razem z szantażu.
Tego typu zachowania powinny być absolutnie potępiane a prawo nie jest od wychowywania :!: Od tego są rodzice i opiekunowie prawni :idea:

Witek jeśli chodzi o lodówki to ja tylko Forestery ze Szwajc sprowadzam :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 18:26

FUX pisze: Ciekawe, co by było, gdyby WASZE/NASZE dziecko pusciło się w tym wieku z 40parolatkiem...
no!
Oczekuję dyskusji w tym kierunku....

Ale dziecko w jakim wieku? Bo majac 25 lat tez sie nadal jest czyims dzieckiem :)

No ale powazniej - to jest przede wszystkim kwestia wychowania w domu - i nie przecze, pewnie bylby dym.
Ale przede wszystkim powinien byc dym w domu i chwila zastanowienia nad wychowaniem wlasnego dziecka.

A jak sie to ma do tematu przewodniego tego watku - gdzie matka sama popycha corke w tym kierunku - to tez pozostawiam do rozwazan.
Bo tez mamy tu troche dwie rozne sytuacje chyba.
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 wrz 2009, o 18:34

AMI, jakbyś nie roztrząsał aspektu calego zdarzenia, to w ŚWIETLE PRAWA, RP dopuścił sie gwałtu i uciekł przed wymiarem sprawiedliwości....
a że sprawiedliwośc RÓŻNYMI ścieżkami chadza, to juz inna inszość; książkę by mozna napisać o sędziach i ich merytorycznym i stronniczym podejściu. Zwłaszcza w RP.
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 wrz 2009, o 18:39

AMI pisze: dnosze wrazenie - byc moze mylne i stad problem - ze to dziecko nie pojawilo sie tam wbrew wlasnej woli, nie przyjmowalo tych narkotykow wbrew wlasnej woli, nie byl to jej pierwszy seks itp. itd.
Ale oczywiscie moge sie mylic... moge sie takze mylic w temacie tego, ze skoro jej matka sama tez podsuwala corke Polanskiemu, to moze sama powinna zostac oskarzona o streczycielstwo (zostala? bo nie wiem, szczerze)
AMI zalozmy dwie sytuacje.

Jest sobie panna lat 21 i chcialaby zostac gwiazda. Daje co trzeba i bierze co trzeba. OK wymiana handlowa :mrgreen: choc moze nie do konca moralna, ale tak sie robi nie od dzisiaj i to sprawa tych ludzi. Mi nic do tego.

Jest dziecko, 13 lat. Ktos mu naopowiadal, ze dawanie to swietny przepis na slawe - ale to wciaz naiwne dziecko i 'starszy pan', nawet jezeli to dziecko mu samo wskakuje jednak powinien sobie dac spokoj - nawet jezeli byl nawalony jak swinia.

A jak Wy byscie zrobili na jego miejscu? I dlaczego?

Dziecmi mozna latwo manipulowac, stad moze wieksza ochrona nad nimi.

Dla mnie sprawa jest jasna*, choc daleki jestem od ukamienowania - jak pisalem wczesniej jakas przykladowa kara, np. pieniezna ze wzgledu na sytuacje.

*z drugiej strony zal chlopa, ze tak sobie narobil jednym numerkiem, coz takie zycie

Witek, a Ty bangladesz zostaw w spokoju :-p Ciesz sie, ze zyjemy w naszych realiach, nawet jezeli nie sa idealne. A jak juz tak swiatowo podchodzic, to moze wzorem niektorych muzulmanow zaczniemy odpowiednio traktowac kobiety?

Burat, sady nie tylko w US sie myla i nie tylko w US sedziowie robia kariere ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 18:43

Piter 35 pisze: Tego typu zachowania powinny być absolutnie potępiane a prawo nie jest od wychowywania :!: Od tego są rodzice i opiekunowie prawni :idea:
A co powiesz na sytuację, gdy dziecko, świadome ochrony roztoczonej nad nim przez prawo, podkapuje, że tatuś przetrzepał skórę albo się dobierał, bo ojciec powiedział że koniec czegoś, dopóki nie będzie lepszych ocen?

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 wrz 2009, o 18:47

dużo tu mowy o tym ,że najważniejsze jest dziecko, chciał bym tylko zauważyć ,że sama zainteresowana powiedziała ,że nikt się nią nie interesował po wszystkim ,sama musiała sobie radzić ,a wszyscy zwęszyli interes na całej sprawie. Wiec gdzie tu jest podstawa działania prawa i kary, żeby po pierwsze zadbać o ofiarę? i od razu odpowiada na pytanie dotyczące sprawiedliwego procesu jaki wtedy by się odbył i ucieczki RP ze Stanów
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 wrz 2009, o 18:51

burat, ale problem w tym, ze RP sam sobie gola strzelil - nawet jezeli ktos mu ta 'mala' wlozyl na kolana. Prokurator poprostu robi swoja robote (nie, zebym od razu chwalil prokuratorow czy inne organy :mrgreen: ).

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 18:54

Jeśli to prawda, że sędzia publicznie mu zapowiedział, że zamknie go na pięć dużych zdrowasiek, to ja się w sumie nie dziwię, że Polański dał dyla ;)

r.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 18:59

burat pisze: sama zainteresowana powiedziała ,że nikt się nią nie interesował po wszystkim ,sama musiała sobie radzić
Ano dobrze prawisz Panie , Sama musiała sobie radzić . To na Jej życiu zalęgł ten gwałt R.P.
Roman nie mógł się powstrzymać :?: :!: , mało tam było jest i będzie jak pisał Remek Panien po 18 :?:
Nie to Jemu się zachciało dziecka 13 letniego . Nie usprawiedliwia go fakt ,że " Mamusia " mu Ją podsuneła :idea:
burat pisze: Wiec gdzie tu jest podstawa działania prawa i kary
Kara powinna być nieuchronna i szybka :idea:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 wrz 2009, o 19:03

remek, zgoda ale jest jeszcze świadomość popełnianego wykroczenia , jeżeli Polański wiedział by ,że jest to małolata to co innego chciał bym wiedzieć ilu z czytających to forum przed pójściem do łóżka prosi partnerkę/partnera o metrykę , dowód osobisty, pozwolenie na piśmie od rodziców zainteresowanej , i jeszcze obecność notariusza podczas stosunku :mrgreen:
po prostu wieprza ktoś mu podłożył , wynika ze wszystkich znaków na niebie i ziemi , a następnie chciał coś na tym ugrać (chodzi mi o matkę niewiniątka , a nie sędziego :mrgreen: ), tylko chyba sprawa się wymknęła z pod kontroli
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 19:05

Widzę, że ten wątek dzieli się na miłośników świeżego mięska [1] i rodziców trzynastoletnich panienek. ;))) Czas na spisanie protokołu rozbieżności?
Piter 35 pisze: Sama musiała sobie radzić
To gdzie ta ochrona, kończy się na spektakularnym procesie? To jest najważniejsze w tej sprawie?

r.

[1] -- uwaga na nisko przelatujące smajleje.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 19:10

ky pisze: To gdzie ta ochrona, kończy się na spektakularnym procesie? To jest najważniejsze w tej sprawie?
Ale ja mam na myśli :arrow: przyczynę :idea:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 19:16

Przed przyczyną chroni odpowiednia prewencja, a nie groźba zemsty.

r.

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 19:54

remek pisze: Jest dziecko, 13 lat. Ktos mu naopowiadal, ze dawanie to swietny przepis na slawe - ale to wciaz naiwne dziecko i 'starszy pan', nawet jezeli to dziecko mu samo wskakuje jednak powinien sobie dac spokoj - nawet jezeli byl nawalony jak swinia.

A jak Wy byscie zrobili na jego miejscu? I dlaczego?

Dziecmi mozna latwo manipulowac, stad moze wieksza ochrona nad nimi.

Remek - ja nie neguje tego co napisales w ostatnim zdaniu - ze latwo.
Wieloma ludzmi latwo zreszta manipulowac.
Dzieci/mlodziez tez potrafi manipulowac.

W tym wlasnie problem jest zdaje sie, ze w tym konkretnym przypadku panna juz miala niezbyt czysta przeszlosc.

Zreszta pal licho - ok - zalozmy, ze zostala zmanipulowana. Ale wowczas nie tylok przez samego Polanskiego, jak mniemam, ale takze przez wlasna matke tez itp. Gdzie byla wowczas matka? (i nie mowcie, ze matka siedzi z tylu :)) czy w takim razie 13letnie dziecko powinno sie znalezc w obcym domu bez nadzoru?
Ogolnie to jest smierdzacy troche klimat i po prostu uwazam, ze wieszanie psow jakies dramatyczne na Polanskim i tylko na nim to troche nieporozumienie.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 wrz 2009, o 19:56

AMI pisze: po prostu uwazam, ze wieszanie psow jakies dramatyczne na Polanskim i tylko na nim to troche nieporozumienie.

Podobnie jak nadmierne go wybielanie :razz:

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 19:59

Fido - czy dostrzeganie argumentow lagodzacych, spojrzenie na dwie strony medalu to od razu nadmierne wybielanie?
Jesli tak to ok - wybielam - i zrobilbym to gdyby to dotyczylo kogokolwiek.
Ja nawet milosnikiem jego filmow nie jestem za bardzo.
Jacek "AMI" Rudowski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 wrz 2009, o 20:06

AMI pisze: Fido - czy dostrzeganie argumentow lagodzacych, spojrzenie na dwie strony medalu to od razu nadmierne wybielanie?

Niepotrzebnie wziąłeś to do siebie. Miałem raczej na myśli stada obrońców piszących jedni przed drugimi petycje w imię aktu łaski dla reżysera.

Niestety, bardzo szanowany przeze mnie Krzysztof Zanussi, bardzo stracił po wczorajszym wywiadzie u Moniki. Zwykle wyważony i emanujący mądrością, tym razem jechał grubo po bandzie nazywając tę 13-latkę prostytutką... Szkoda.

Ogólnie temat jest nuuuuudny. Powinni dołożyć wszelkich starań, żeby proces był uczciwy, zamiast żądać niezrozumiałego dla większości uniewinnienia.

AMI
5 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 20:20

Fido - spokojnie, nie biore. W tym watku dyskutuje i nie mam ochoty na jakies obrazy, personalne wycieczki itp. z nikim - choc o to latwo niewatpliwie, ale po co nam tu niesnaski z powodu roznicy pogladow...

Akurat sposob, w jaki widzi to czesc innych slaw tez uwazam za nienajlepszy. Nie powinno sie bagatelizowac sprawy z powodu tego, ze Polanski jest slawa, rezyserem, artysta itp.

Co do owej dziewczyny (wowczas) - pewnie nie byla najlepiej prowadzaca sie niewiasta swiata - i to po prostu nalezaloby tez moze wziac pod uwage przy roztrzasaniu sprawy. Natomiast nazywanie jej prostytutka moze i jest niewlasciwe - ale nie skupialbym sie na tym tez przesadnie.

Moim skromnym zdaniem ani przesadne pietnowanie, ani uniewinnienie nie jest rozwiazaniem dobrym.
Natomiast w sytuacji, gdy sama "ofiara" - badz ofiara - zaleznie od punktu widzenia - chce odpuszczenia juz tematu - mysle, ze sprawe po prostu moznaby potraktowac na spokojnie i z glowa - zwlaszcza, ze chyba jednak nie mamy do czynienia z jakims seryjnym gwalcicielem i morderca.

Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

Piter 35
6 gwiazdek

Post 29 wrz 2009, o 20:21

Konto usunięte pisze: Powinni dołożyć wszelkich starań, żeby proces był uczciwy, zamiast żądać niezrozumiałego dla większości uniewinnienia.
Procesu to długo nie będzie bo R.P. zamierza się długo odwoływać do instancji szwajcarskiego sądownictwa :idea:

ODPOWIEDZ